icon

Ako vyžiť z rodičovského príspevku?

matasdetmi
4. nov 2011

Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi

halienka
Odpoveď bola odstránená
filipal
6. nov 2011

@halienka ja som pochopila prispevok
@irriss tak, aby si mlada zena zvazila, ci podstupit takyto radikalna zakrok aj preto, lebo nikdy nevieme co nas v zivote caka...je to velmi smutne pisat taketo veci, ale poznala som rodinu, ktora sa cela zabila pri autonehode, zostala len matka. tazko povedat ci takato zena bude mat raz silu zacat odznova, ale keby predsa, ma este otvorenu cestu mat znova deticky...hovorim, velmi smutny pripad, ale stava sa vselico...

tulinocka
6. nov 2011

@matasdetmi
ahoj skus pomoc alebo odornu poradensku ci materialnu pomoc na linkoch napr.zachranmezivoty.sk, alebo samaria.sk a podobne je ich vela.Vela stastia a sil zmenit svoj ale i zivot tvojich anjelikov k lepsiemu. 😉

halienka
6. nov 2011

@filipal áno to si musí žena zvážiť a predpokladám, že väčšina si to aj zváži, že je tu aj takáto, aj keď len 0,1% možnosť, že to niekedy možno oľutuje. Ale aj tu je ešte svetielko na konci tunela - umelé oplodnenie - pri najhoršom. Ja som len chcela podotknúť, že ženské telo neprestáva fungovať, aby si to niekto nevyložil nesprávne, že po sterilizácii nastanú všetky tie zmeny čo po menopauze, lebo to nenastanú. Aspoň ja som to tak pochopila, že to Iriss s tým porovnáva.

gemini2
6. nov 2011

@czechzuzanaba to sa zda ze pristup na net ma stale a nie od susedky ako pisala...

nibiru
6. nov 2011

@miroslava124 nechcem sa ta niako dotknut je to tvoja osobna vec ale ked ti vyplatili prispevok na dieta ten po 28d.dozitia dietata preco si to nedala spravit vtedy _?jasne ze veci,kocik stoja vela a urcite ste to pouzili aj na to len mne pride stoji to cca 270€ znama si to nedavno dala robit pri cisarskom reze je to urcite lacnejsie ako interupcia v pripade tehotenstva kedze u teba tehotenstvo nepripada do uvahy ked sa nahodou stane ze by si tehotna ostala a si myslim ze pokial dostavas uz rp tak to je vätci problem zohnat skoro 400 na interupciu ako 270€ na sterilizaciu v tedy ked si bola este na materskej a mat pokoj do konca zivota.tymto sa dufam nenahnevas nemyslim to v zlom len mi pride sterilizacia urcite lacnejsia ako interupcia a samozrejme aj s moralneho hladiska lepsie riesenie.inak mojej mame ju robili pred 18r zdarma po 4 cisarskjom reze.

irriss
6. nov 2011

@halienka - ja jsem to nechtela napsat NATVRDO, abych se nikoho nedotkla, protoze kazda zena muze mit pro tento krok a zakrok jiny duvod - muze jit o rakovinu (podvazani ma 70% uspesnost), o vidinu antikoncepce.. 😠 .
@filipal to vystihla presne...
Pokud se podrobime tomuto zakroku, musime si predem uvedomit jednu zasadni vec:
NENI CESTY ZPET...
"bohuzel" hooooooooodne ctu" a setkala jsem se s nekolika psychoanalytickyma clankama prave s touto problematikou....zena se prestane citit zenou, predevsim zena, ktera poznala moznost a naplneni funkce "oplodneni"..utrpi vnitrni zkrat a TEZKO se s tim vyrovnava...Citi se menecenna, ..
Zivot je plny "NALEZU A ZTRAT"...nikdy nerikejme nikdy, nikdy nerikejme, "staci mi"..Nikdo z nas nevi, co mu prinese a rezervuje cas....
jsou tu nemoci, odchody a navraty, nehody....
Pokud se zena rozhodne pro podvazani vajecniku, z toho duvodu, ze uz ma 3 a tudiz ma na to jakesi "pravo"..myli se...
1. nehoda a ztrata vsech bliznich
2. odchod partnera (nemoc ci jiny duvod) a velka chut zacit znova a "chtit" s novym partnerem rodinu kompletni = nemozny a neuskutecnitelny sen
atd...

miroslava124
6. nov 2011

@nibiru nedotkla si sa ma. Tie peniaze sme využili dosť. Potrebovala som kupit postielku ale hlavne kočiar. Dvojičkovské kočiare su dost drahe. A samozrejme aj iné veci suvisiace s babatkami. Ja som rátala s tým že keď mi klesne materská na tie smiešne 237 eur tak budeme mat obrovský problém slušne vyžit, takže som tie peniažky odložila presne na takuto situáciu. Urobila by som to znova. Mne povedali vtedy že by som za to platila cca 150 eur. To bolo premna dost vela. Pevne verim, že už neotehotnejem dávame si pozor ale jasné že 100 % istota nieje ale to nieje nikdy.

nibiru
6. nov 2011

@miroslava124 ved jasne no drzim palce aby ste to nemuseli riesit .

gemini2
6. nov 2011

ach jaj, moje prispevky pri nar. deti dvojciat isli na nedoplatok za plyn.... mali sme cez 700eur......tato stranka by vsak mohla byt aj na to poradit ako sa da vyzit z mala. ja som napriklad 2tyzdne zila so 105eurami...mala som pravda co-to nakupene....ale uz ked sa stazujem tak len priatelovej mame.....

cajova_lienka
6. nov 2011

@ludka77 promin ale napisala si to velmi skaredo a pre tvoje info - PC a internet su pre rodinu kde su 13 a 14 rocny skolaci v dnesnej dobe nevyhnutnost.

halienka
6. nov 2011

@irriss bože môj, prečo z toho robíš obrovský morálny problém. Ja tiež veľa čítam aj sa veľa s ľuďmi rozprávam 😅 😀 A mám pár kamarátiek, čo podviazanie vaječníkov podstúpili, niektoré po troch či štyroch deťoch, dve dokonca už po dvoch deťoch. Ani jedna z nich toto rozhodnutie neľutuje, všetky boli oboznámené zo všetkými pre a proti, veď nerob z nich všetkých hlúpučké, ktoré si to ani nevedia uvedomiť, že je to nezvratné. A teda aspoň tie, čo ja poznám, sa určite necítia byť preto menej ženami, neviem, možno mám smolu, že som zrovna nenatrafila na tú ktorá sa tak cíti a to dodatočne oľutovala - čo nie je ešte môže byť 😉 myslím, že takých je skutočne malé percento. Je totiž rozdiel, keď na tento zákrok ide žena vnútorne s tým vysporiadaná, dokonca si to vyslovene praje, ako keď na to musí ísť žena z dôvodu napr. rakoviny, ktorá je mladá a deti trebars ešte chcela mať, bohužiaľ pre záchranu života to musí podstúpiť - jasné že tieto ženy sa s tým veľmi ťažko psychicky vyrovnávajú, je to úplne iná situácia. Samozrejme, v živote sa môže čokoľvek stať, ale úprimne, je to skutočne malé percento a keby už ozaj tá túžba bola taká veľká aj potom, tak to stále možné je - ako som už písala - umelým oplodnením, vaječníky totiž stále fungujú, takže zas až tak neuskutočniteľný a nemožný sen to nie je.
Ja si myslím, že problém majú hlavne tie ženy, ktoré jednoducho skutočne vnútorne s tým vyrovnané neboli, možno ich dotlačil partner alebo z nejakého iného dôvodu váhali, ale napriek tomu váhaniu si to dali spraviť - tak tam vidím možnosť, že to časom oľutujú. Tie ostatné sú s tým vyrovnané a pokiaľ sa nestane nejaké to 1% nejakej náhody, tak si myslím, že to už potom vôbec neriešia.
Proste podľa mňa je určite podviazanie vaječníkov lepšie riešenie, ako potom riešiť či ísť na interupciu alebo nie - to určite zanecháva omnoho hlbšie rany na duši ženy.
Ja viem, že v živote sa stáva všeličo a náhoda je blbec, ale to by sme ten život nemohli skutočne žiť, keby sme sa neustále rozhodovali len podľa všetkých možných rizík, ktoré nám "možno" skrížia cestu. 🙂 Všetko má svoje pre aj proti.Viem, že to myslíš dobre, že chceš upozorniť na tie "proti" tohto zákroku. Ale tvrdiť, že sa dotyčná žena "mýli", len preto, že už jednoducho viac detí mať nechce, mi príde trochu viac než odvážne. A aj keby, my tu nie sme na to aby sme to posudzovali. 😉 A sme asi kapánek off topic už 😀 😀 😀

irriss
6. nov 2011

@halienka
Chytila jsi mne za slovicko "myli se"..precti si, v jakem je kontextu.. 😉

Nepokladam nikoho za hloupouckou..takove slovo jsem snad nikde ani nepouzila... 😉

Pises o mne ve smyslu, ze z podvazani vajecniku "robim obrovsky moralni problem"...neztotoznuju se se Tvym "zazitkem" z mych radku...
Nepovazuji me predchozi radky za zadny moralni problem, nemluvila jsem o MORALCE......nepisu NIC o moralce a tudiz bych nerada, aby nekdo moje radky z moralniho hlediska pokladal.a prekladal si je podle svych subjektivnich pocitu .. 😠
Moralka je neco uuuuplne jineho nez dusevni pocit..,moralky jsem se vubec nedotkla a ani bych si to nedovolila.... 😉
p.s. Pocati ditete s podvazanymi vajecniky a prirozene - je uplne jiny proces i "zazitek" 😉

maca_p
6. nov 2011

@irriss zbytocne dramatizujes. sterilizacia je vec dobrovolna. nikto nikoho nenuti ani po 7 sekciach, ani pri dg. typu ultranizkej zrazanlivosti. ak sa nejaka zena z toho zruti, je to len a len jej problem. ovela väcsi problem je riesit v zlej financnej alebo zdravotnej situacii dalsie x-te tehotenstvo alebo x-te UPT s jeho dosledkami.

irriss
6. nov 2011

ach jo, ze ja se radsi na to nevyprdla...prispela jsem, rekla jsem svuj nazor a jsem ukrizovana... 😀 😀 😀 😀 😝

Nevadi, devcata, nevadi, ja mam 4 deti a toto by mne nenapadlo jako prevence ale jako zdravotni nouze...tot vse...a tento zaver byl shrnutim i mych predeslych prispevku..

Respektuju nazory, odsuzuju snad "jen tyrani a nasili"..naopak mam rada "stret" s opacnym nazorem, rada se dozvim, kde a v cem se pripadne mylim..konfrontace je muj STYL...ale zdrava konfrontace...nesnasim prekrucovani a slovickareni...

pro @maca_p..nechapu proc mi pises do IP, ze uz mi neprispejes do temy...a radeji do IP a pak Te najdu i tady...devcata, ja uz jsem odrostla na tento typ hadanek a schovavanek..😉

pici
6. nov 2011

no ja by som povedala k tomu len jedno. kazdy si obliekajme taky kabat na aky mame. ked nemam peniaze a zijem na urovni chudoby, nerobim si 4 deti. to je moj nazor. dnes vychovat a slusne zit s jednym dietatom je fakt nadpomery ,hlavne na slovensku a nie so 4mi detmi

pici
6. nov 2011

okrem ineho, je to cele vymyslene. tot moj nazor. kazdy tyzden cez vikend sa chytime na nejaky lacny pribeh..

maca_p
6. nov 2011

@irriss prepac, nasledujucu stranu som docitala az po odoslani IP. keby som videla, ze aj v dalsej strane sa este stale diskutuje o sterilke, tak to pacnem sem, alebo to nepacnem nikam. nebol to zly umysel.

pici
Odpoveď bola odstránená
amouramour
6. nov 2011

@pici aj ja si vsimam hlavne taky paradox, ze bohuzial v uvodzovkach najnezodpovednejsie maminy s vela detmi su tie, ktore na to nemaju....niekto im povie hrdinky, ale podla mna su sebecke a nezodpovedne....viem, ze sa tu urazi kopec mamiciek, ale proste ked na to nemam tak nemam tolko deti, pretoze detom na zivot len laska nestaci, ale potrebuju aj dostojne podmienky

kohutovci
6. nov 2011

panenko skakava admiiiiiin kde si? preco si este neblokol tuto temu.. sak to je des.. zachvilu tu budu rozoberat jej zuby .. preco jej odstavaju usi a atd.. vas rozpytvavanie druhych normalne bavi.. 😠
baby vypustit vas do haly s vankusmi a ucapte sa tam.. 😀

pici
6. nov 2011

@amouramour mozno som divna. ale ked na to nemam , deti nebudem robit. laska nestaci. a nejde o materialne veci, ide o to, ze ak sa mne alebo muzovi nieco stane, co sa zial moze zo dna na den zmenit z pohodlneho zivota do krizy, tak co so 4mi detmi

amouramour
6. nov 2011

@kohutovci ale prispela si sem aj ty,ze?🙂))

pici
6. nov 2011

@kohutovci je vikend. oaza pre vymyslene pribehy a skriepky

space1
6. nov 2011

@kohutovci nás to baví sme tu už dobrá partička, ktorú to tu baví 😀nijako sa neurážame a postupne všetko preberáme, kedže autorka sa nám už nezdá dôveryhodná..za chvíľu prejdeme na menzes,vtipy,politiku... 😀 a čo..koho to tu nebaví,tak nereaguje..a admini majú právo tiež na víkend či 😀 😀 😀 😀

irriss
6. nov 2011

@pici
skriepky nebo sliepky??

kohutovci
6. nov 2011

akoze aj mne je dlho na pnke.. ale az takto? 😀

kohutovci
6. nov 2011

@amouramour pod radsej do februara obliekat babatko 😉 nejak nam ta tema stagnuje 😝

ludka77
6. nov 2011

@cajova_lienka tak sorry ale píšem svoj názor, na to snáď mám právo 😉

amouramour
6. nov 2011

@kohutovci 🙂vies ja to ani tak nemyslim v zlom, mam segru ktora dve deti vychovavala sama, dve prace malo prostriedkov, tak viem ake je to trapenie...