icon

Ako vyžiť z rodičovského príspevku?

matasdetmi
4. nov 2011

Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi

viera27
4. nov 2011

ja vzdy a stale hovorim: Je to rodicovsky PRISPEVOK, tzn. od slova prispiet a nie vyzit z neho, na to koniec koncov ani nie je urceny. Len niektori si to nie a nie uvedomit.
@matasdetmi, ten prispevok je urceny pre tvoje deti, nie pre tvojho manzela. Tak nechapem, preco z neho zivis aj zdraveho cloveka. Prepac ale to je od teba velmi .... ani neviem najst spravne slovo. Odtrhat vlastnym detom od ust pre niekoho, kto sa ani len nechce prihlasit na urade.
1. Taka malicka otazocka, kto mu plati odvody, ked nie je nikde prihlaseny? To je teda riadne pritiahnute za vlasy, ked vravis ze uz dlhsie casove obdobie nerobi/nehlasi sa (2* si stihla od neho odist) a nikto ho nekontaktoval ako neplatica? Do 3 mesiacov mas na krku minimalne zdravotnu poistovnu a nasledne vymahanie. A ako manzelka o tom musis vediet.
2. Kde si so 4 detmi od neho odisla?
3. A opakovanie je matka mudrosti. Odkial mas internet a pocitac?

ludka77
4. nov 2011

@nibiru ono ani neide o peniaze ako o charakter tých ľudí, jediný, kto im doniesom nejaké veci (po svojom dieťati) bol Čertík z TV joj. Nehovorím, že majú "ukrátiť" zamestnávateľov, ale tých 10€ na plienky by hádam taký "tým" dokázal dať dokopy :(

space1
4. nov 2011

@cigaretka5 fakt je dosť špekulantov-tiek,ale čo keď predáva veci, ktoré nie sú dobré a viac jej poslúžia peniaze,čo keď píše od susedky , či príbuzných..ja viem asi si povieš že som naivná , ja neviem možno keby mi dala adresu ,tak by som si zavolala na ten ich miestny úrad samozrejme ak je to dedinka či malé mestečko a informovala by som sa , akú majú soc.situáciu..

seminkads
4. nov 2011

nechcem byt zla,so vsetkym co tu bolo napisane suhlasim, ale PC moze mat uz davno,a stare, a net maju mozno nejaky na zmluvu,ktoru bez poplatkov zrusit nedokazu a navyse v dnesnej dobe potrebuju deti casto k uceniu net,cize net a PC by som sem neplietla...

hajanka
4. nov 2011

@viera27 tak ja mam podobny nazor, no pod pojom rodicovsky prispevok si predstavim prispevok pre "rodica" kedze v tom case ked sa stara o dieta nie je zamestany (niekto mozno je... ale to je o inom...) - nie pre dieta, dietatu patria "pridavky na dieta" co je dost ubohe ☹ ☹ ☹
A samozrejme, je to len taky prispevok "prispevok". No je tolko rodin, pre ktore je tento prispevok zdrojom vyzitia ☹

internet ma u susedy (predpokladam ze na navseteve), uz to tu bolo spominane asi.
+ net sa da kade-kde chytit aj nacierno free 😉

ludka77
4. nov 2011

@viera27 presne ako píšeš, kto mu platí zdravotné poistenie??? Ktoré sa platiť musí!!!! a pokiaľ viem je to už cca 50€ mesačne!!!!

maminuska
4. nov 2011

@martina2001
@ludka77 človek aby prijal nejaku kritiku a naštartovanie potrebuje najprv pohladiť. Také prefackanie hneď zo začiatku .... fuuha by ma dostalo ešte viac do kolien. Ak je niekto na kolenách a prosí o pomoc je zbytočné ešte viac ho zrážať a hovorit mu aký je jeho ( jej ) muž debil, to ona všetko vie.
Riešit tu teraz že má niekto štyri deti a že ich nemal mať ... je ponižujuce pre tu druhú stranu , nie akože pozrenie pravde do očí 😒. Nikomu teraz taká pravda k ničomu nepomôže.
Na stránke podaj ďalej má každá mamina v nudzi aj maminu ktorá sa nou zaoberá a akokeby sa tak zaručuje za ňu , takže špekulovat tu o niekom že chce veci pre seba je v tomto prípade dost nepravdepodobné.

Je potrebné v správny včas pohladiť , pomôcť vstať a až potom ide to tvrdé nasmerovanie, treba dat vtedy ked ho je človek schopný uniesť. Hovorím z vlastnej skusenosti niekoho kto prežil nesmiernu biedu 😢 .

ludka77
4. nov 2011

@space1 Ja som zas názoru, že keď raz niečo dostanem a mne to nesedí posuniem to ďalej, tak to robia aj tí Krajčíroví, veci, ktoré už nepotrebujú alebo ich dostali duplicitne hádžu od vreca a odnášajú na sociálku, keby sa zas naskytol takýto problém ako pri nich!!!!

nibiru
4. nov 2011

@hajanka vies prvy krat sa tesila ze jej zacne platit on nemala v umysle nic zamlcat no ked to urobil druhy krat vedela co ju caka proste spekulan ktory to robil umyselne a pravdepodobne aj bude dalej a ona bude len behat a behat po uradoch a onsa v tom asi vyziva 😠

ludka77
4. nov 2011

@maminuska nikdy som nepovedala a ani nikdy nepoviem, že si nemala robiť deti!!! oni za to predsa nemôžu! Každý by sa chcel narodiť v bohatej fungujúcej rodine!! Ona sa pýta na to ako vyžiť z rodičovského príspevku, čo je dosť zbytočná otázka, lebo z takej sumy 6členná rodina vživote nevyžije!!
A prečítala si si, že to riešila samovraždou???? Preboha!!!!! a čo by bolo s deťmi?? to by jej bolo jedno???

Aká pravda by človeku v takejto situácii pomohla??? Keď jediná pravda je, kopnuť chlapa do .... a hľadať si robotu! Aj keď na druhej strane je otázne aký má s tým mužom vzťah?? je to chlap s ktorým sa dá normálne rozprávať?? bije ju?? deti??? to je situácia v akej si musí poradiť sama!! a myslím že fórum k tomu nepomôže :/

Neberiem ti tvoj názor ale neber ani ty mne ten môj!!

rolak
4. nov 2011

@viera27 Martina písala,že na počítač chodí k susede...ona ho nemá. Myslím,že práve to čo píšeš, by jej mohlo pomôcť,podľa mňa sa o také veci ženy v podobnej situácii nezaujímajú a potom ich to ťahá ešte do väčších problémov...

ludka77
4. nov 2011

@nibiru hrozné! a ešte horšie je to, že to behanie po naších úradoch v takýchto situáciach fakt nemá konca!!

v555
4. nov 2011

@maminuska ,veľmi pekne a trefne si to napísala...........ja ani neviem čo napísať,len to tu čítam a krútim hlavou.

rolak
4. nov 2011

@ludka77 ja som Martine sama navrhla,že môže tie veci odomňa aj predať,tak mi napísala,že by jej to ani nenapadlo, a viem,že aj na podajdalej tak niektoré ženy fungujú,že ak niekto pomôže im a oni to už potom nepotrebujú,tak dajú ďalej... nemôžme byť všetci len pesimisti, každý dobrý skutok sa ráta a niekde niekedy nájde svoj cieľ....

space1
4. nov 2011

niekedy mi je smutno pri týchto maminkách, lebo si kladiem otázku: táto situácia nastala zo dňa na deň?? teda prečo 4 deti, keď má taký život a hlavne mangela?viem, že deti sú požehnanie, ale v tekej situácií?? odpuť autorka nametu nechcem posudzovať ani odsudzovať , ale fakt nechápem ☹

ludka77
4. nov 2011

@maminuska vieš čo je najhoršie, že tento štát dovolí aby ľudia treli biedu!! Keby môj muž nezarobil tak sem tiež v prdeli.
Ale mám maminu a ocina a tí by nikdy nedovolili aby som sa dostala do takej zúfalej situácie ako @matasdetmi. Mati čo na túto situáciu hovoria tvoji rodičia????? a tí jeho??

karinnka
4. nov 2011

@maminuska Uplny suhlas!!!!
Je velmi lahke radit,ked sa clovek neocitne v rovnakej situacii........Hladat si privyrobenie pracu,rzonasanie letakov,upratovanie je VELMI tazke pokial nezijete v Ba alebo v blizkom okoli........hackovat sit,nie je take jednoduche, to tiez nebude vediet kazdy..........
Zakladatelke temy prajem aby sa jej situacia zlepsila cim skor 😔

v555
4. nov 2011

Je ľahko sedieť doma v teple pred televízorom alebo pred PC s plným bruchom a súdiť druhých.

maminuska
4. nov 2011

@ludka77 ludka to auž nepatrilo tebe, len tá prvá stať.
Človek ktorý je totálne na dne pomyslí aj na taku cestu , bohužiaľ na samovraždu .

"Aká pravda by človeku v takejto situácii pomohla??? Keď jediná pravda je, kopnuť chlapa do .... a hľadať si robotu! Aj keď na druhej strane je otázne aký má s tým mužom vzťah?? je to chlap s ktorým sa dá normálne rozprávať?? bije ju?? deti??? to je situácia v akej si musí poradiť sama!! a myslím že fórum k tomu nepomôže :/

Skutočne si myslíš že to ona nevie ? Že je tak hlúpa ? Ale nie vždy to je také jednoduché, môže muža vyhodit z možno aj vlastného domu ,môže pred ním zamykat ľadničku , špajzu ........ ktorá je aj jeho ?
Po právnej stránke nie,mne takto exmanžel sa chodil pravidelne "nažrat " a mohla som sa aj na hlavu postavit.

Ale ja ti názor neberiem , ja som len napísala že kritika oprávnená musí príst v správny čas , ked su zabezpečené ako také aspon základné veci . Kritizovať niekoho v nesprávny čas je akokeby si mu podkopla nohy na šibenici .

traktor
4. nov 2011

@space1 ano..niekedy to môze prist aj nahle..strata zamestnania, umrtie jedneho rodica..hocico sa môze stat..a mohla to byt rodina, co doteraz nemala ziaden problem../nehovorim teraz o autorke temy/..niekedy je clovek hore..niekedy spadne celkom dole..ale ked chce, ked to nevzda..da sa to zvladnut..a je jedno kolko ma deti..aj mamu s jednym dietatom môze hocico s toho co som pisala celkom polozit..a myslim, ze prave tie deti mamama davaju silu najst to riesenie a nevzdat to..jasne..jedno dieta..mozno to ide lahsie..a mozno ani nie..podla toho ako to kto berie..

ludka77
4. nov 2011

@maminuska tiež si myslím, že vyhodiť chlapa z "jeho" (aj z jeho bytu) je nereálne. Nemyslím si, že je hlúpa iba že také veci rieši na nesprávnom mieste, ale kde ich má riešiť??? hmm asi doma s tým povalačom, ako tu už napísala
@space1 nastala táto situácia zo dňa na deň??

viera27
4. nov 2011

@hajanka jasne, ale chapeme sa. Len je to smutne, ze to beru ako zdroj prijmu a potom sa len trapia. A doma s detmi je ona, nie manzel. Ale vsak isto sa chapeme urcite aj v tomto, nemusim rozpitvavat.
internet beriem, moze byt ta susedka. Zadarmo chytit asi myslis wifi. A to predsa na starom pocitaci nemas a okrem toho asi tazko by si cele PC vlacila aby si chytila signal. To jedine notebook, ale to je uz uplne mimo debat.
@maminuska na stranke podaj dalej to tak funguje? Nemyslela si nahodou mamy mamam, aj ked teda sa to tvari ako jedno, je v tom zrejme rozdiel? Vsak na podaj dalej dlho "posobila" aj pani z Malcic, na ktorej podvodne spravanie neraz upozornovala aj samotna starostka obce. Na to som naozaj zvedava, ak to takto funguje ako pises, ozrejmi mi to prosim, bola by som vdacna za info - a toto uprimne, bez ironie.
Problem nie je to, ze tu do autorky ludia "kopu". Problem je, ze ten pribeh ma prilis mnoho logickych trhlin. A v casoch kedy je vela podvodnikov, taketo nieco len ublizi. Lebo potom ludia skepticky odmietaju uverit tomu druhemu. Jednoducho uz stratili nadej. A to s tym uradom mi teda nesedi absolutne. Vsak skus neodviest statu "desiatok" a uvidis co sa udeje a ako rychlo....
@v555 bola som v podobnej financnej situacii. V 18tich a s dietatom a bez rodiny. Na vsetko sme si zarobili a nadreli sa sami. Tak ano, teraz si mozem kludne sediet v teplucku pred PC. Lebo viem, ze to do prdele ide, z dlhov sa dostat do vysneneho zivota. Len to akosi chce veeela veeela prace a oporu v partnerovi a rozum do hrsti.

space1
4. nov 2011

@ludka77 🙂 čo ja viem, ja sa tiež pýtam..ako to mýslíš veľa hodín 🙂

maminuska
4. nov 2011

@ludka77 no a keby aj nenastala zo dňa na den , mohla nastať posledné dva roky a to už mala štvrté dieta, muža posledné dva roky mohli vyhodit zo zamestnania , mohla nastať počas jej tehotenstva.
Muž sa mohol v práci chytit nesprávnych kamarátov , začať pit ....... .
Aké mala možnosti v tomto , myslím že už vyčerpala všetko čo sa dalo ved zistovala možnosti bola na urade , vybavila čo sa dalo , teraz musí prečkat ten rok kedy môže dat malu do škôlky a ak sa bude dať ist pracovat.
Ak požiada súd o výživné , na 100 % muž jej platit nebude,nebude sa zaujímať ak sa nezujímal doteraz , trestné je veľmi zdlhavé a ona potrebuje momentálne pomoc ihned a teraz a potom môže riešit všetko ostatné. Všetci si dávaju načas, mne je už výživné na sude rok a eštenebolo vypísané ani pojednávanie a to mám právnika, už sme urgovali .

martina2001
4. nov 2011

@maminuska neviem či si čítala, ja som napísala svoj názor a ty tiež nemôžeš tušiť čím som si prešla ja, a mne práve pomohlo keď mi to niekto povedal rovno a nie ťahal omáčky. Preto som dnes tam kde som

v555
4. nov 2011

@viera27 no ale ona nemá ani len tú podporu v partnerovi

nibiru
4. nov 2011

@ludka77 na joj sa nevyjadrujem su to hyeny mne umrel brat na chorobu o ktorej sme nevedeli bratov spoluziak tam ma otca a ten hned snoril v pitevnej sprave mal brat jasne napisane ze zomrel s chorobnych pricin no nevedeli ich presne urcit co to bolo konkretne za chorobu kedze tam bolo viacero faktorou preto odoslali vzorky na hystologiu a oni hned stoho sptavili zahadne umrtie alebo zabitie kedze 2tt pred smtrou mal mensi incident dostal facku za ktoru sa mu doticny ospravedlnil nic mu nebolo no konecna vsetko zostrihali aby mali zaujimavu reportaz pomali o vrazde pritom jasne pitev.sprava preukazala chorobu!redaktor bol boliešik ci ako ked ho vidim by som ho vedela prerazit hnusne len aby mali reportaz nestitia sa nicoho.

martina2001
4. nov 2011

@v555 áno je to ľahké, len pozri aj dozadu že čo preto ten človek urobil

space1
4. nov 2011

no inak na tej podajdalej som si ju raz naklikla a jedna, ktorá je v núdzi tam vyskakovala , že či aj ked su v nudzi, za co ich dotyčná maminka ,ktorá jej z dobrej vôle poslala vecicky má ked jej poslala samé staré handry navyše nevypraté..tak som hned na tu stranku zabudla

maminuska
4. nov 2011

@viera27 ja to až tak nesledujem tento druh charity, viem že na stránkach ktoré maju prepojenie so stránkami naničmama je vždy nejaká jasmama ktorá dá do povedomia inu mamu ktorá je v nudzi.
Ja takýto druch charity nerobím , ked chcem pomôct pomožem uplne adresne konkrétne a neskumam potom už ako moje veci alebo peniaze skončili . Dala som dar a je na obdarovanom ako s ním naloží , ak ho aj predá , nech 🙂.