icon

Ako vyžiť z rodičovského príspevku?

matasdetmi
4. nov 2011

Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi

v555
4. nov 2011

@martina2001 je mi to jasné,tiež mi z neba nič nespadlo.....

maminuska
4. nov 2011

@martina2001 ja neviem vy to hned beriete ako utok na vlastnu osobu. Tebe pomohlo to , inej ono ,mne zas to ,ale ked k niekomu budeš pristupovat s určitou vľudnostou predsa nič nepokazíš , ved všetko smeruješ jedným smerom pomôcť 🙂.
Ale ked na niekoho nahučíš, skritizuješ koľko má detí a ..... nuž niekomu pomôže hádam ale mnohých pochová .

ludka77
4. nov 2011

@space1 hodín?? nepochopila som 🙂 to už je asi tou pokročilou hodinou 🙂
@maminuska podať trestné a potom ísť k exekútorovi je blbosť, ale ak muž nerobí a ona vie, že robiť nebude tak je lepšie riešenie to trestné oznámenie :(
vieš je to zložité, okrem dvoch príspevkov čo sem dala o tejto situácii dokopy nič nevieme, preto tu všetci iba špekulujeme

@nibiru média su hnusss!

viera27
4. nov 2011

@v555 to som zaregistrovala. A preto stale nechapem, naco jej je taky partner, kvoli ktoremu su vlastne deti v nudzi. Bez neho by mali narok na vyzivne, davky v nudzi, zvysenu matersku? a co ja viem co este.
Teda ak je cele toto rozpravanie pravda samozrejme.
Si zober, ze pise ze decka maju zlavnene obedy. No na zlavnene obedy maju narok deti z rodiny,
,ktora pobera davku a prispevky v hmotnej nudzi, alebo mesacny prijem rodiny za poslednych 6 mesiacov nepresiahol vysku zivotneho minima. Na oboje potrebujes zdokladovat prijem manzelov, teda seba aj manzela. Co zdokladoval manzel?
Tieto veci mi tu absolutne nesedia....

evabb35
4. nov 2011

@matasdetmi mňa napadá len vysťahovalectvo. Zbaliť sa celá rodina, predať čo môžete a odísť žiť tam, kde je práca a kde majú aj deti možnosti na privyrobenie. V chudobných slovenských regiónoch sa nedá ani zamestnať ani deťom privyrobiť sa tam nedá.....tam je len chudoba.

martina2001
4. nov 2011

@viera27 asi tak ako si to napísala
@maminuska tak ok napíšem jej, počkaj ešte chvíľku možno sa spamätá, nerieš aspoň určenie výživného, lebo ak ti ho nebude platiť budeš mať nárok na náhradné výživné a ak budeš potrebovať napísať návrh požiadaj príslušnú sociálku, ale veď tam si vybavovala zľavy na obedy a možno sa stačilo len opýtať. Tak isto je oslobodená aj od poplatku za rozvod, preto že nemá príjem, teda môže požiadať súd o odpustenie poplatku za podanie rozvodu

rolak
4. nov 2011

klasický modrý koník 😀 dámy,prosím vás, čo tu napokon riešite????????
@viera27 aj podvodníci majú deti,tak hádam im tá pomoc dobre padne 😉

maminuska
4. nov 2011

@viera27 ano v tomto s tebou suhlasím , ja som tiež na to myslela , lebo v tejto oblasti aj pracujem ( okrajovo ), možno len jej to prislubili ak zdokladuje 😒
Tiež zastávam názor že by sa v prvom rade mala rozviest , ak už niekvôli výživnému , aspoň aby nezodpovedala za dlhy svojho manžela, s výživným sa rozlučit od neho a požiadať o náhradné a sociálne dávky všetky ktoré len su .
Ale dovtedy potrebuje pomoc , materiálnu, morálnu ..... nezrážajme ju na kolená .

nibiru
4. nov 2011

na pise že nema kam ist preto sa vratila nepise nakoho je byt pisany alebo koho je kedy ho nadobudli ci ma nanho aj ona narok ja by som jednoznacne isla na sud a ziadala vyživne na seba aj na deti nato nemusia bit rozvedeny mozno sa naozaj zlakne ze nebude platit a pojde do basy a robotu si najde!medzi tym skusat hladat to upratovane hoci co aj verejnoprospesne prace ved aj tam dostavaju tusim 30-40€ uprimne ja ked si spomeniem na to ako sme na tom boli mi že niekedy sme jedli suchy chleba namoceny v oleji na vianoce granatír a ako som nasla pri smetiaku vianony stromcek niekomu sa asi nepacil 2dni pred vianocami a tahala ho domou lebo sme doma nemali a tesila som sa sneho jak diva som fakt rada ze to am za sebou a uz nikdy nebudem mat 14r.a vdacna ze mam doma milujuceho partnera ktory je naozaj dar,odmena za to co som prezila ktory ma asi naj vianocneho ducha a vzdy sa o nas vedel postarat aj keby co bolo!bol bez prace na zahrade pozbieral srot,zelezo hned sme mali 60€ navyse vzdy ked sa naskitne nijaka robota,fuska hned bere ved kazde euro navyse sa zide. aj ked dostane len 5€ nehnusi sa mu.

v555
4. nov 2011

@viera27 ani mne,ktovie čo je na tom pravdy.
Ja som sa len zamyslela,čo by som robila ja na jej mieste ale po pravde,neviem si to ani predstaviť.Ja som jej pravý opak.Neviem otehotnieť už 8 rokov,chodím na umelé oplodnenia ako na klavír,muža mám v jednom kuse v robote,príde z jednej a ide do druhej.Nevravím,že si peniaze prehadzujeme doma vidlami ale......makáme na sebe.

maminuska
4. nov 2011

@martina2001 možno by stačilo pre začiatok jej napísat : Čo najviac potrebuješ ? 🙂.

v555
4. nov 2011

@maminuska a napíše 10 000€ 😀 /je to nemiestne ale toto ma napadlo ako prvé/

maminuska
4. nov 2011

Dievčatá uvedomte si , že ak má urobit nejaký krok od terajšej situácie a postavit sa na nohy , treba na to určitý čas, ani tak nie jej ale nášho byrokratického systému. Aj predbežné opatrenie trvá minimálne 30 dní a dovtedy čo ?
Ak chete pomôcť pomožte, materiálne, radou , finančne. Ak nechcete tak sa pokuste zdržať kritiky. Aj tým pomôžete.

domca1511
4. nov 2011

Ale ako to tu čitam je tu viac hadok a ironickich poznamok ako rad.Ako už jedna pani pisala ten net by som sem baťahala.Aj my mama už skoro 2roky a sme sa presťahovali a tu ten mať memožme ale platiť ho musime do konca zmluvy.A dali sme si druhy i ked nemam ani komu čo darovať i ked by som chcela myslim finančne ale ten net je v tejto dobbe potrebny i ked len pre deti so školy.A tych 12eur mesačne ma s biedy nevytrhne.A celkovo ona toto založila možno je to klamarka možno nie ale je to tu aj tak cely rozhovor o tom aka je krava a kto by čo robil na jej mieste.No asi sa aj na mňa osopite ale je zaujmave,že ona tu už daaaavno nieje lebo ževraj ved nema net len od susedy a vy tu debatujete.Tak kašlite nato 🙂

space1
4. nov 2011

@ludka77 🙂 idem radšej spať 🙂 názorom nijako nepomôžem a ani neviem ako by som mohla pomôcť ☹ také staré deti nemám a financií tiež nie je dosť aj ja mam dlhy ,hypoteku ,takže ja neviem ako pomôcť..
mamke prajem veľa síl a dobré duše a zdravie jej aj jej detičkám a tak....

maminuska
4. nov 2011

@v555 tak hádam nie 🙂 , ja som raz poskytla jednej mamine finančný obnos, nemohla som sa na to dívať ( mala len jedno dieta ) , ešte v ten mesiac som mala všetko vydokladované čo za to kupila, ja nevhadzujem ani do kasičiek a to žiadnych , moja pomoc smeruje konkretne na človeka.

martina2001
4. nov 2011

@nibiru nemusia byť rozvedený, ale zas tu by jej pomohlo vysporiadanie BSM buď by ju vyplatil, alebo by predali čo majú a mala by na štart nový
@maminuska tak bolo treba ináč napísať úvodný príspevok a ja nemám problém nikomu napísať žiaden návrh návrh na súd, je tu pár báb ktorým som ho písala, ale oni ho skutočne chceli, chceli sa pohnúť ďalej. A poviem ti rovno, ja už po skúsenostiach so zneužitím pomoci, nikomu hmotne nepomôžem, pokiaľ sa o tom nepresvedčím že ten človek to potrebuje

maminuska
4. nov 2011

@martina2001 preto nevhadzujem do žiadnych kasičiek, nedávam veci do verejných zbierok ale konkrétnej rodine , matke, triede ......
Ale zas ked dám , potom už neriešim či veci predali alebo obliekli. Dala som a hotovo.

viera27
4. nov 2011

@maminuska a vies ze asi mas aj pravdu? Kto uveri, nech pomoze. A kto neverime, tak tu len zbytocne stracame cas a vlastne na to ani nie je dovod to tu zahlcovat. Vsetko bolo povedane a tolko inych veci je na praci. V kazdom pripade pekny den, ci skor dobru noc prajem 😉

maminuska
4. nov 2011

@martina2001 a možnosa aj ona chce pohnut dalej , len nevie ako a ešte tápe, treba jej ponuknut možnosti .

nibiru
4. nov 2011

@domca1511 z vlasnej skusenosti viem ze na socialke ti saju kontakty na rozne nadacie,charity kostoli ktore oblecenie,hracky poskytuju zaroven pracuju z detmi mi sme mali kuratorou viem ze 2x rocne dostala mama poukazky na oblecenie a potreby do skoli ak tam ma prechodny pobyt mozu jej dat prispevok na byvanie.obedy sme mali za 1sk.oblecenie znami,inicef,kostoli chodila som na cirkev.skolu dokonca do tabora sme chodili za 50sk na tyzden tie boli super:o)

pink_lady
4. nov 2011

citam prispevky a vela je tu takych - zrus internet, pocitac...Ak ma naozaj svoj internet, mozno ho zrusit nemoze, ved vsetci vieme ake hrozne pokuty su za ukoncenie pred ukoncenim doby viazanosti...alebo na dedinach casto je internet tak ze ne jeden modem sa pirpajaju viaceri susedia...Pocitac: ak su v rodine deti ktore chodia do skoly tak v takej rodine sa uz bez pocitaca vacsinou nezaobidu...apovedzme si uprimne, kolke by nemali na net, pocitac, keby nemozu "zit na debete"? a nie kazdy ma tuto moznost. je jedno ci pisatelka pise pravdu alebo nie,
a tiez mnohe vedia ake je to zacarovany kruh ked nemaju kde s detmi ist...mam velmi dobru znamu, zachranovala exmanzela z exekucie bytu, tak sa po rozvode k nemu vratila. iba kvoli tomu aby nevzal exekutor byt, lebo on neplatil a ona bola tiez spoluvlastnikom...zachranila byt, jeho a teraz ju vyhadzuje z bytu on...ta zena je tiez na pokraji zufalstva nema ist kde s detmi a tiez uz sa dala pocut ze mysli na samovrazdu...ma dve deti...to su niekedy situacie ze by som za take nieco ked povie zena neodsudzovala ale snazila pochopit, aj ked ta co to nezazila nikdy nepochopi.
kolke tu mate skusenost s tymi "organizaciami" ktore tak strasne pomahaju (ako pisu)? Pravda je niekedy uplne inde...Cize taketo veci by som radsej z rad vypustila, Ina kapitola je ziadat anonymne-verejne na fore o pomoc - zrejme financnu alebo satstvo? jedna vec je spekulovat ci dotycna si vymysla alebo nie ...dalsia vec, ak podarujem nezistne, a ta druha osoba to zneuzije, nevadi, "hore" mi to tak ci tak zarataju 😉

martina2001
4. nov 2011

@maminuska tie možnosti jej tu ponúknuté boli. Ja tiež dávam priamo, síce v jednom prípade nie, nechcem aby mi ten človek ďakoval, stretávame sa denne, je to pani veľmi vďačná a viem že mne to chýbať nebude a jej to pomôže. Ja nepotrebujem vďaku, mne stačí môj pocit že pomohla som, keď som mohla, a robím to len pre môj dobrý pocit. A jednoducho čo si myslím poviem, a nebudem pri tom medovať, jednoducho za svojim názorom si stojím.

domca1511
4. nov 2011

@nibiru Ked sa chce da sa ale napriklad aj ja by som si velmi rada privirobila a to ma nenapadlo nejake možnosti ako som tu čitala.No avon a oriflame musi mať človek auto ludi a nie na dedina s malym deckom.a okna či travnik?zasmiala som sa to si každy spravi sam a nie aby platil druhym.A terbars ja:(nie som v hmotnej nudzi davam len priklad).mm pracuje od rana 5:00 a pride domou o 15:00.Keby chcem isť do roboty napr.na nočnu kto bude nadranom s malou ked mm ide o 4 s domu,a na poobednu?ona s nim nezaspi jasne blazniť a take ano ale toto už nei.Neviem či mam tomu teda tej žene veriť ale som taka že hned uverim tak čo ja viem asi to už neriešim keby sa ozvala možno by jej tu niekto niečo podaroval ale ved tu nieje.

pink_lady
4. nov 2011

@nibiru len taka poznamka k tomu, ze chod na sud a nahradne vyzivne a tak...jedna kamoska uz pred vyse rokom podala na sud kvoli neplateniu vyzivneho a este nemali pojednavanie ALE uz maju vraj cislo, ina znama podavala kvoli neplateniu vyzivneho uz exekutora (sudne rozhodnutie ze ma doplatit dlh - si neprebral - a myslite ze nieco s tym sud urobil? 😀 od marca nic 😝 ) tak podala v juni na exekuciu a az teraz sa nieco zacalo hybat....a poznam viac pdobnych pripadov...to su taaaak dlhe tahacky ze dovtedy by som hladom umrela..

pink_lady
4. nov 2011

@domca1511 a to s tou pracou je tiez kapitola ....ja som tiez samozivitelka ale mam to stastie ze dokazem robit makovicou a cosi zarobim z domu ale su profesie kde jednoducho taka sanca nie je 😔 (lepenie obalok a podobne kraviny su len oplachy a podvody na ludi,)

martina2001
4. nov 2011

@pink_lady ak prídeš vybavovať náhradné výživne hneď ti povedia, že treba ísť za exekútorom, oni to môžu vyplácať jedine na základe toho, to je tam podmienka, majú aj presne na každej sociálke zoznam exekútorov ktorý to robia

nibiru
4. nov 2011

@pink_lady viem velmi dobre preto som otom nahradnom pisala v prispevku na zaciatku ... ja som jej napisal nech si poda navrh na urcenie vyzivneho mozno sa zlakne ked zisti ze to podala na sud no dalej by som skusala najst nieco jasne ze sa na to nemoze spoliehat.

domca1511
4. nov 2011

@pink_lady No ved takym veciam neverim a take ani nehladam.Ja som mohla isť nedavno na nočnu do tesca ale s malou vnoc nemal kto byť teda od tej 4 a cestovať 20km ešte by sa dalo busom no proste o tu malu ide že nemam ju kam dať a ked by som mala tam zarobiť dajme tomu200eur jeee pekny peniaz ale s toho 100cesta a ešte kde je jedlo alebo len čaj,či kava s automatu.

maminuska
4. nov 2011

@martina2001 ano možnosti ponuknuté boli, popritom kritika a zhadzovanie.
Ako som už písala preplesk je užitočná vec ale v správnom čase,ked je človek to schopný uniesť. To ešte neznamená že mu niekto tahá medové fuzy popod nos.
Pozri ja ti tvoj názor neberiem , určite si schopná pomôcť , tak to nechajme tak 🙂