Ako vyžiť z rodičovského príspevku?
Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi
😕 😕 😕
Napis mi adresu par veciciek ti zaslem 😉
@ludka77 @viera27 baby, co sa tyka platenia tych odvodov, neviem, ci to tu uz niekto napisal, ale ak jej muz nie je ani prihlaseny na urade prace, tak si nemusi platit nic. Ak ma statut dobrovolne nezamestnaneho, ak mal by si sice platit zdravotne poistenie, ale z okolia poznam ludi, co tak nerobia a nik s tym nic nerobi. ale nemaju narok na zdravotne osetrenie, len to zivot ohrozujuce, inak si to musia platit sami... cize ak je to u zakladatelky temy takto, tak v tomto pripade im ziadny exekutor nehrozi.
co sa tyka tych rad od osob zo zahranicia, ze ma x moznosti, ako si financne zlepsit situaciu.... no neviem, je z oblasti SR, kde to s robotou nie je bohvieake a na SK funguje take, ze opatrovanie deti len vo velkych mestach, v nejakych malych, pripadne dedinach si to moze malokto dovolit...cize tadial cesta nevedie.
ja tiez neviem, ci si autorka nerobi srandu, ale ak nahodou nie, tak ju urcite neodsudzujem. vela zien zije v nefungujucich vztahoch len preto, lebo nemaju kam ist. ako pise, tak do azyloveho domu ju pre 4 deti neprijali, tak co ma robit? ak ma nahodou muza agresora, tak sa ho mozno aj boji a preto je v takejto situacii...
v kazdom pripade si za to moze sama, ved musela vediet, koho si berie, resp. kratko po svadbe musela zistit, ze jej muz asi nie je bohvieco, tak nemala mat s nim tolko deti a odist este kym to bolo mozne.
ja ani neviem, co poradit takemuto cloveku, asi mu len pomoct nejakym darom, ale to je zacarovany kruh.
dufam, ze v takejto situacii sa nikdy neocitnem.
@evka4 Evi to nieje pravda, že zdravotné platiť nemusí!! Môj drahý bol tiež dobrovolne nezamestanný ešte v roku pána 🙂) a po 10 rokoch mu prišiel papier s tým, že z roku 1995 a 1996 má nedoplatok na zdravotnom 12.000sk a penále boli 98.000sk!!!!!!! a ešte mu prišla aj pokuta 1.000sk, že keď bol samoplatiteľ tak to mal prísť nahlásiť!!! Fakt tento štát je na hlavu!! Tu proste zdravotné platiť musíš a hotovo, keď ho platiť nechce tak sa musí nahlásiť aspoň na úrade práce vtedy to za neho platí štát 😒
@martina2001 ja viem, ale pisem o tom, ze ako dlho taky exekutor trva...a pisala som o tom, ze dotycny, ktory sa tu nedavno hral na uzasneho otecka a ako mu jeho byvala ublizuje, (a na inych forach sa stale hra) dostal rozhodnutie zo sudu ze do troch dni je povinny zaplatit dlh z vyzivvneho, a papier si neprerbbal a ani sa mu to neunuvali druhy krat dorucit...a to nepisem o pekle ktore kvoli exekutorovi niektori chlapi potom zenam robia...ono,. teoria je pekna vec ze tam chod, to si vybav, tam ti poradia a tam maju zoznam a bla bla ale prax je zial uplne ina
@ludka77 ja to beriem, ze z pravneho hladiska to asi nie je ok... ja nepoznam vsetky zakony, ale pisala som len to, co vidim vo svojom okoli... ludia, ktorym sa robit velmi nechce, dokonca su az taki lenivi, ze ani na urad prace nie su ochotni chodit v pravidelnych intervaloch, tak ich na UP vyradia a kedze tito ludia nepracuju, nepoberaju ziadne davky, tak si nemaju z coho platit ani to zakladne zdravotne poistenie...a takto sa to taha cele roky...stale su nezamestnani, tak podla mna po nich nejdu urady preto, lebo aj tak by to nemali z coho zaplatit. myslim si, ze kedze tvoj manzel mal zamestnanie, tak logicky mal prijem a mal z coho zaplatit nedoplatky...ale tie pripady, o ktorych hovorim ja, su trosku ine... tito ludia uz nikdy nebudu mat prijem, tak im nebude mat na co pripadny exekutor siahnut...
@diid precitaj si terajsiu mamu a ja - zrovna tam pisu o rakussku - rodicovsky je rok 1000 € ak sa zena rozhodne byt dlhsie tak potom je to suma nizsia ale nikdy nie nizsia ako 400€. Takze zapriklad by som skor davala taketo krajiny ako tie kde rodicovsky neexistuje alebo existuje kratko - z tych by sme si nemali brat priklad 😉
@matasdetmi Inak máš nárok aj na sociálne dávky,lebo nemáte živ.minimum,ale neviem či nemusí byť tvoj muž ako spoločne posudzovaná osoba prihlásený na úrade práce,skús sa popýtať..
@matasdetmi poziadaj si o vsetky davky, na ktore mas narok a skus sa obratit na Caritas, tam ti mozu poradit a pomoct v nudzi.
@pink_lady hej, davat za vzor socialne krajiny. U nas hrabe len kazdy pre seba, kazdy vie len nadavat tim slabsim do darmozracov...tak to u nas aj vyzera, armada doternych bezdomovcov v hlavnom meste a kopec podvodnikov 😖
@diid ty si to tak pekne napísala 😲 😀 😀 😀 😀 😀 A vieš ako to je žiť bez muža? Aké je ťažké dostať dieťa do štátnych jaslí? Vieš že ak si sama, tak si sama na všetko a nemáš to dieťa komu dať, pokiaľ si v práci? Alebo máš pracovať po nociach a cez deň byť s dieťaťom a dúfať, že ťa to nepoloží? Milujem takéto mudré rady, si to vyskúšaj, odšikuj muža na mesiac preč a staraj sa o všetko sama, som zvedavá, čo napíšeš. Ale nezabudni že celý mesiac máš existovať aj bez jeho peňazí, aby si z tých 200€ plus nejaký plat, dajme tomu 400€ /to rátam, že máš dobre platenú prácu) zaplatila jaslišky, výdavky za byt, energie, sebe mhd, jedlo, oblečenie a .....potom napíš, aké to bolo 😠
@diid som si neprecitala cely tvoj prispevok az teraz a krv mi vrie! 😠 ako tu ides do frasa pisat, nech si slobodna matka da dieta do jasli do skolky a ide do roboty pred dovbrsenim 3. roku ked prd o tom vies? ako pise @martinka17 - plne s nou suhlasim a keby sa da dat milion lajkov tak jej ich dam! fakt vyskusaj si to, mesiac, bez muza, bez rodiny, rano odvliest dieta do skolky, utekat do roboty, odtial s vyplazenym jazykom do jasli ci skolky (statne jasl eje sen, sukromne stoja 300€ a preplatia do vysky 230€ ale, ak musis do 300mozno viac doplatit a zarobis 400€ akos a ti to vyplati?), vyzdvihni dieta a makaj domov a rataj s tym ze pokial dieta nezaspi nemas sancu ty nic urobit pretoze nema ti s nim kto byt. ka ked ho ulozis tak s vyplazenym jazykom padnes do postele aj ty. a rano od znova. a k tomu v jasliach ci skolke dieta chyti raz dva bacile tak som zvedva aako to potom zariadis ked si sama a mas ist do prace a dieta mas chore doma. sa velmi tesim na tvoje postrehy po takom mesiaci 😀 (dopredu si rady usetri, pretoze prd o tom vies 😀 )
ahojte, precitala som si skoro vsetko, ale nemam moc casu na cele, pretoze pracujem doma a zabera mi to dost casu...chcela som povedat len par veci, ked si neplati zdravotku, je jasne,. ze skor, ci neskor, ho exekutor neminie, viem z vlastnej skusenosti, moj muz mal tiez dlho v ZP okolo 10000sk, tiez nebol nikde evidovany a nas to stalo dokopy 5000sk...dalej sitie, hackovanie, ci pecenie, pritom by som ani ja moc nezarobila, pretoze to neviem... a v detve s tou pracou to tiez nie je bohvie co, viem lebo moja mama byva par km odtial... a ci je tento pribeh vymysel? myslim, ze nie, ja sama chodim na stranku podajdalej.sk, pomohla som par ludom, aj s detvy, obcas popisem s jednou pani odtial a Mata to ma naozaj zle, hovori, ze je to pravda..Mata, prve co urob naozaj sa rozved, pretoze, ked ti tvoj muz absolutne nepomaha, tak nemas dovod ho zivit s penazi, ktore dostavas TY a TVOJE deti...a ked naozaj pride exekutor, tak jeho dlhy podla mna neminu aj teba, ako manzelku, takze bacha nato...este som zabudla k tomu internetu, ja som mala net od orange a bola som tam viazana na 2 roky, keby som to zrusila skor, zaplatim pokutu 500e, takze radsej som si to platila, ked aj muz nerobil, pretoze, aj my sme mali zle obdobie, ale chvalabohu, pomaly je to za nami...
@diid no moja zobut sa tak zle ako je na slovensku nemi nikde v europe mozno v afrike .. ja dosttavam na malu 560 mes a ked som bola na materskej bolo to 164 tyzdene.s coho mi zamestnavatel platil prvych 8tt materskej 100% platu co bolo tyzdene 221 libier....
@space1 a ja som potom reagovala na toto: a ty si nepametáš na naše mamy? v tedy, bola materská len 6mes. a šup do práce, ak si chcela ostať doma s dieťatkom tak si nič nedostala ..nerozumiem tvojej nervozite, každá si tu hovorí čo má na srdci a na jazyku..
Od ich doby sa toho vela pomenilo, takze by som fakt nevytahovala nase mamy.
@space1 "nase mamy" - zili za nestastneho socializmu, ale, jasle boli na kazdom kroku, a zadarmo, dnes stoja 300-400€. Aj bytova otazka bola doma - byty sa tzv "dostavali" - bola nejaka cakacka, ale aj moji starsi surodenci, ktori dospeli za sociku "dostali byt" - sestra 3izbovy velky - investovala cca 28000sk, na vtedajsiu dobu to bol velky peniaz ale v porovnani s dnesnymi cenami bytov a ked sa musis zadlzit na cely zivot ....toto porovnavat proste so zivotom za socializmu nemozes, na jednej strane to bolo krute, ale na druhej niektore veci boli poriesene
suhlas s
@pink_lady
@martinka17
mne tiez krv vie, ked vidim citat, ako niekto, kto ma idealny zivot napr ide kritizovat druheho, ktory nema take stastie. Jasne, mozno Mata nerozmyslala, ked sa vydavala, ze o akeho muza ide, mozno potrebovala rychlo uniknut od rodicov, mozno dobre neodhadla svojho muza pred svadbou, no a 4 deti, tak niekedy sa stane. Ale za toto vsetko , aby ju niekto kritizoval, ked ona zalozi temu, kde sa potrebuje zverit, svoje nestatie. Tak to je vrchol necitlivosti. Teraz radite nechat vsetko tak, muza, rozvod, by som chcela vidiet vas v jej situacii.
A pritom tie rady, ze avon a pod. same somariny. Vidno,ze mneho ste nikdy neboli v tazkej situacii a mnohokrat ide o mamicky, dobre zabezpecene, ktore nemaju ine starosti, len tu rypat na MK do druhych nestatnych ludi.
To je tak- Syty hladnemu neveri.
Mata, ja by som skor poradila, poobezeraj sa, ci nie je v okoli niekto, napr stari nevladni ludia, skus sa im ponuknut,ze navaris, operies, upraces, postaras sa za financnu odmenu. Alebo nejake upratovanie, neviem, kde byvas, ak vo velkom meste, tak tam sa najdu aj byty na upratovanie, alebo napr my sme mali vo vchode zenu, co nam upratovala cely vhcod a kazdy byt jej na upratovanie prispel, teraz mame upratovacku z Bytoveho druzstva, tak aj tam by si sa mohla popytat. Ak zijes na dedine, tak je to s pracou tazsie.
Sama neviem poradit, lebo neviem co by som ja sama robila na tvojom mieste a to mam VS vzdelanie, ale uzivit seba a 4 deti, neviem.
@space1 si slobodna matka? mas dieta v skolke- v jasliach a chodis do prace? ak ano, potom prepac, ale ak nie, tak potom tu neposudzuj ak nejaku slobodnu matku rozculia diidine slova. si ich poriadne precitaj. apropo, uz tu par krat nejaka s podobnymi nickmi diid bola (diddy, didy,..) a bola bloknuta za urazky ...mam take tusenie ze sa opat vratila 😅
Podla mna je tazko sudit. Kazda z nas je ina. Ta ktora sa ma dobre, tak sa jej lahko hovori a radi, ale ani jedna z nas nie je v tej danej situacii, takze podla mna nemame pravo ju sudit... Poznam zeny co to nemaju lahke a nie kazda zena ja taka silna aby sa zoprela situacii, niktore zeny naozaj potrebuju pomoc a to hlavne psychicku pomoc. Ale poznam aj take zeny, ktore su pohodlne a radsej ziju pod uroven, ale nechce sa im urobit nic navyse. Takze tazko posudzovat ako je to v tomto pripade, ale urcite by sme ju mali radsej povzbudzovat ako odsudzovat...
@pink_lady a ty si kto ,že posudzuješ mňa!!??ty poznáš môj životný príbeh? môj bývalý bol alkoholik,gemblér a tiež ma bil!!!!naozaj som niekedy živorila,lebo mi nedal ani korunu a nemohla som si niekedy dovoliť ani chleba kúpiť!! nevyskakovala som,nechodila v značkovom,nesťažovala ,nič nikoho neprosila,lebo som sa hanbila..išla som teda do práce,hoci malá mala sotva dva roky..pár krát mal bývalý malú vybrať zo škôlky aj to na ňu zabudol, potom sa mi kámoška starala o ňu ked som bola v práci...nakoniec som nazbierala odvahu a rozviedla sa..ja Maťu neposudzujem naopak všetko citlivo chápem!!! si prečítaj všetko od začiatku ,nejak nie si v obraze!!
podľa mňa jej tu diskusia veľmi nepomôže, súhlasím s @zuzana76, posudzovať človeka v takej situácii nemá zmysel, navyše jej to fakt nepomôže. Tu to chce konkrétnu pomoc. Najlepšie by bolo, ak by každá z nás našla doma niečo navyše a poslala to jej a jej deťom. Možno ani nemá doma internet, keďže je len včera registrovaná. Možno, že je v takej zúfalej situácii, že to brala ako poslednú možnosť. ponížiť sa a požiadať o pomoc. Takže prestaňme diskutovať, hádať sa a radšej prevetrajme skrine..Nie je na nás aby sme súdili. ľudské osudy sú rôzne a nie vždy sa to dá vyriešiť.
@matasdetmi napíš tu veľkosti oblečenia tvojich detí a každej, kto tu bol napíš adresu, kto pošle ten pošle,kto nie tak nie, nemáš čo stratiť

@domca1511 taj ja som pri avone dopadla tak ze si susedy,zname naobjednavali nakoniec peniaze nemali alebo dali neskoro a pekne som si to zacvakala ja z vyplaty a nahanala peniaze a kedze som nemala naozaj solidnych klientov vykaslala som sa na to!