icon

Ako vyžiť z rodičovského príspevku?

matasdetmi
4. nov 2011

Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi

trnka77
5. nov 2011

@tinki vieš možno by pomohla nielen materiálna pomoc(oblečenie),ale ak niekto pochádza odtiaľ(Detva) a vedel by o nejakej brigáde alebo práci pre ňu a pomohol jej bolo by to super.Viac hláv viac rozumu 🙂 🙂
Keď si predstavím,že by som ostala sama s troma deťmi,neviem neviem...... ☹

fg1984
5. nov 2011

@stardust materska bola šesť mes. a potom predlžená do dvoch rokov 600 sk. plus rodinné prídavky na jedno dieťa 2OO sk. a nájomné trojizbového bytu 350 sk./ okolo roku 1985/

space1
5. nov 2011

@trnka77 pokiaľ som dobre čítala,potrebuje zimné oblečenie pre deti, drogériu a nemá na uhlie resp.drevo..nespomínala, že hľadá prácu a ak by mala dochádzať za prácou 20km ,tak tiež neviem, ako by to sklbila..mala by tu byť na koníkovi aj zvlášť rubrika DARUJEM

zuzana76
5. nov 2011

Este ma napadlo Mata, skus sa spytat aj na miestnej fare - ak funguje ako spolocnestvo ludi co sa aj poznaju, mozno sa najdu dobri ludia, co tiez nieco daruju, pomozu s pracou.

A napis aj adresu a velkosti oblecenia co potrebujes sem.

stardust
5. nov 2011

@zuzana76 ved som jej radila, aby sa obratila na Caritas- katolicku charitu. V Nemecku robia velmi zasluznu pracu a pozerala som, ze aj v SR su...

maznacik007
5. nov 2011

osobne si myslim ze najlepsie by bolo keby sa nasla nejaka mamina z Detvy /pripadne dajte tam link do diskusie Detva z tejto temy a zasla za Matou osobne a dohodli sa co presne mata potrebuje /velkosti oblecenia a pod/ a potom by sa dalo dohodnut a preposlat im to postou... na adresu...

a co sa tyka celkovej situacie... tak mesto ma moznost ti odpustit poplatky za jasle ak si v hmotnej nudzi co teda si lebo deti maju narok na obedy atd.. takze treba si vybavit aj dalsie prispevky ako davky v hmotnej nudzi prispevok na byvanie...
velmi by pomohlo keby si si zaziadala od manzela /ce upsvar/ vyzivne na deti... /je mi jasne ze nebude platit / ale ty mozes potom poziadat o nahradne vyzivne stat...
co sa tyka azylovych domov tak skus poziadat aj vo vzdialenejsich oblastiach jedina moznost ako sa z tohto vyhrabes je naozaj zacat odznovu .. dosledne ziadat vsetky davky / a nie o ne prichadzat kvoli nezodpovednemu muzovi/ a najma zacat pracovat... trebas vykladat do tesca teraz v predvianocnom obdobi aj v noci a deti starsie budu s mladsimi.... na stat sa neda spoliehat to co dva su len prispevky postarat sa musi predovsetkym rodic...

a najma sa zabezpec tak aby si znovu neotehotnela

vejinka
5. nov 2011

@maznacik007 bez sexu neotehotnie 😉

zuzana76
5. nov 2011

@stardust ale ja som preto navrhla aj miestnu faru, ze v mozno niekto bude vediet o niecom v mieste jej bydliska, nejaka praca na doma, nejaka brigada, neviem, nieco co by jej mohlo pomoct, ak vie o probleme viac ludia, tak skor sa niekto najde, kto pomoze.

nibiru
5. nov 2011

@space1 lenze v tej dobe ta nikto nediskriminoval ze mas male dieta do roboty ta zobrat museli ked si bola oč nebola to ziadna veda tak isto aj dieta do statnych jasly ti vzali okamzite bohuzial teraz statne jasle niesu teda v bratislave su len 1 beznadejne plne iba sukromne a tie zo stravou stoja tolko co momentalne u nas v praci zarabaju kocky a ani do skolky ti ju v 3r nemusia vziat pre nedostatok miesta v tomto si myslim teda neviem z vlasnej skusenosti ze v mensom meste sa mozno ta skolka najde skor aspon do tej 12.00 ak sa mylim opravte ma 🙄takze s komunizmom by som to moc neporovnavala ja som sa o jasliach informovala kedze som chcela v 20mesiacoch malej nastupit do prace na polovicny uväzok no to by som zarobila za 11dni prace 200€ od 5.45-14.00 jasle by ma vysli 260 € za 11dni zo stravou ak by som nahodou nemusela platit za cely mesiac.inak 350€ to sme vzdali a priatel zacal brat viacej fusiek predctava ze budem 11dni koli par eur v robote a mala v skolke ked je stale namna tak naviazana a este stale dojcime a (budeme dokym bude chciet pred 3r. sa mu nepacila) ale v 3r. dufam ze mi ju do skolky vezmu idem hned makat.preto naozaj slobodnym mamička vobec nezavidim osobne keby som bola sama a mala 210€ neviem co by som robila asi jedine trpela hnusnu hadavu povahu mojej matky a bola vdacna ze mozem spat v izbe s bratom a dufat ze nedojde domou ozraty a suchat nohami kedze podnajom v ba pod 300€ by som nezohnala zarabala som pretym 420€ a to som robila na smeny moja mama robi od 8.00 -00.00kratky dlhy tyzden ked vykykendy ked ma volno robi za hotove takze zo strazenim by bol problem .takze by som tiez svoju existeniu ako slobodna matka videla velmi velmi ciernu 😢 jedine co by ma zachranilo by bola fakt dobra brigada upratovanie na par hodin a alimenti ale to su len uvahy keby bolo keby viem ze priatel by nedovolil aby sme tak dopadli.

mamutka
5. nov 2011

z rodicovskeho sa vyzit neda, ale je to prispevok na dieta, nie plat pre rodicov, z ktoreho maju poplatit seky a urobit nakupy. Na to maju deti rodicov a ti musia zabezpecit aby sa deti nemali zle. Ked niekde nie je praca, manzel dviha prdel a ide robit daleko od rodiny, je to smutne, ale zial tak kopa ludi musi zit, vidia sa cez vikendy, ale lubia sa ako kone. Lepsie ako sediet spolu doma na kope a nadavat na system a mat nekvalitnu stravu, lebo na lepsie neostane.
Zakladatelka temy ma manzela uboziaka, ktory narobil 4 deti a robotu si hladat nemieni, no smutne, ma to baba tazke ale preco do slaka vobec taka situacia nastala? nikto ma nepresvedci ze nevidela uz pri 1. dietati, ze je nezodpovedny a ruky sa mu k robote netahaju...... na co si nechala urobit 3 dalsie deti od takeho co potrebuje aby ho zivil jej rodicovsky prispevok? kazda co sa dostane do takej slamastiky akoby zazrakom nema kam ist a rodicia sa jej otocili chrbtom a neprichylili by ju s tym prvym dietatom, ked manzel je flakac...neverim. Su pripady, ked naozaj nie je kam ist, ale veru su aj take, co to tvrdit budu a pritom by stacilo stiahnut chvost, vratit sa k rodicom ci nasackovat sa k sestre na rok, ked dieta uz je v statnej skolke, tak si najst pracu, podnajom, ist do mesta kde sa praca najst da a zit radsej sama s dietatom ako si ich nechat narobit kopu od darmozraca....
ja az zasnem ake veci baby dokazu vymysliet, co vsetko doma vyrabaju, maluju na tricka, strikuju, siju a predavaju a krasne si privyrobia, chce to len napad a chut ..... ano, ked clovek ma taky tazky zivot, tak uz je permanentne asi v depke a nema chut zacinat nieco nove, ale inak to hold nejde.
v podstate su dve moznosti, but roky zit z ruky do huby, makat a setrit a makat a setrit a cestovat za robotou a potom si hladat partnera a mat deti alebo si urobit kopu deti a potom zasnut ze kde asi zobrat pracu a peniaze..... ako vazne, kopa ludi aj ma prve dieta hned po skole, ledva vyziju, ale pretlkaju sa, zbalia dieta aj seba a idu zit tam kde je praca a postavia sa na vlastne nohy, klobuk dolu, inym sa dieta nedari, alebo su opatrni a najskor sa postavia na vlastne nohy az potom nechraneny sex, ale fakt narobit najskor kopu deti a cele roky dumat ako vyzit z rodicaku, to je trochu zlvastna postupnost.
keby sa z rodicaku dalo slusne vyzit, tak dokopy nikto nepracuje, narobime si vela deti a mozme sedkat doma ako manzel zakladatelky temy a cela krajina je za chvilu na tom horsie ako nejake grecko...takze aj preto sa z rodicaku neda vyzit slusne, aby sme boli nuteny makat a zarabat si na dochodok...

zuzana76
5. nov 2011

@mamutka no aj ja doma vyrabam vianocne ozdoby, vence a podobne ale stalo ma to nemalu pociatocnu investiciu a kebyze nemam z coho, tak by som aj hned skoncila, ved ked aj by chcela napr sit, tak potrebuje stroj, latky, to su vsetko drahsie veci, a zisk nie je az taky velky ako sa zda, aj tie baby co napr na sashe predavaju kabelky za 60 eur, tak aj tie latky su ake drahe, plus dalsi material, a potom na tom zarobi par supov, toto robia mamicky skor zo zabavy, ako pre peniaze. Pri jej probleme tadialto cesta nevedie.

mamutka
5. nov 2011

@zuzana76 to mi je jasne, ale kupit tricko a daco nan nakreslit vela nestoji, nema kazdy talent na to, ale strikovat vie vela bab. ani to kazdy nemusi, ale pointa je v tom, ako prisla na to ze to treba riesit az ked jej urobil 4 deti.....

pink_lady
5. nov 2011

@space1 prepac ale mam pocit ze zacala si posudzovat ty mna nie ja teba 😀

zuzana76
5. nov 2011

@mamutka ano mas pravdu, ze sa mohla spamatat skor, ale nevidime do jej situacie, nepozname jej zivot, tak ja som sa naucila z vlastnej skusenosti,ze nikoho radsej neodsudzujem a ked neviem pomoct, tak sa radsej nezapajam. Vies, az kym sa cloveku nestane nieco na vlastnej kozi, tak sa nespamata . Nikto z nas nemoze vediet, co ho caka v zivote, su rozne druhy nestasti a ako sa teraz mozno mnohe, co tu pisali a sudili maju dobre, tak ktovie, co prinesie buducnost.

veve39
5. nov 2011

@zuzana76 mozno je to uprimna snaha poradit, ale skutocne rady s "avon predajom" ukazuju, ako su niektore baby mimo a ako si nedokazu predstavit v com zije zakladatelka temy - zena, ktora ma sama na pleciach celu domacnost, nemaju asi na zimu vyriesene kurenie, trapi sa co da detom na tanier - je iste typickym prikladom pestovanej "avon lady", ktora bude kompetentne radit potenc. zakaznickam ako rozmaznavat svoju plet a ake su najnovsie trendy v liceni 😝
taktiez bude vediet usit a zohnat si vsetky potrebne informacie k sitiu roznych blbosticiek na kociky, ktore su parketou zien v tak trosku inej zivotnej situacii...urcite sa vyzna vo vsetkych najnovsich kocikovych modeloch ci vychytavkych 🙄

zuzana76
5. nov 2011

@veve39 uplny suhlas, mnohe zeny si nevedia tu biedu predstavit

nibiru
5. nov 2011

@mamutka premna bola priorita pri vybere partnera ze musel pracovat a bit zodpovedny !ja som tiez taky workoholik 😀 kedze od zaciatku sme spolu byvali spolocne sme sa podielali na plateni uctou stravy atd...a neraz sme sa ani nevideli iba v noci ked som prisla o 23.00h. s poobednej a rano odchadzala na rannu brigadu o 5.00 a on tak isto no zaciatky sme mali tazke inak sa nedalo keby som si nebola ista a aj on sam ze sa o nas postara dieta nemame ked zostal bez prace hned urpsvr brigady ake boli volne hoci co .stane sa ze zistis aky je po prvom dietati a problemoch alebo ked zacnete spolu byvat no lahsie je zbalit sa s 1 ako zo 4.tymto ju neodcudzujem len tak uvazujem co by som urobila ja.samozrejme ked su deti na svete co spravis jedine sa sa postrarat a predierat sa kedy tu dala adresu kludne by som jej poslala oblecenie no jedine na dceru v pubertalnom veku mam veci ked som bola stihla a uz asi nikdy nebudem no okdedy zalozila temu tu nebola keby naozaj objasnila situaciu podrobnejsie aj ja by som jej uverila strasne rada by som pomohla s peniazmi urcite nie proste len prectava ze by sa z nich najedol ten darmožrac sa mi bridi .

zuzana76
5. nov 2011

@veve39 a aby sa mohla odrazit od dna, aj na to potrebuje nejaky pociatocnu financnu investiciu, ale kde zobrat? v jej situacii nedostane ani uver, ani jej nikto nepozicia, ked vie,ze nebude mat tak skoro z coho vratit, proste zacarovany kruh, nevravim,ze sa nemohla spamatat skor, ale to vie len zakladatelka, preco je to tak ako to je a odsudzovanie vobec nepomoze, akurat ju moze vrhnut este na vacsie dno a sposobit aj dalsie napr psychicke problemy.

maznacik007
5. nov 2011

baby jasne ze sitie a tak ju nespasi... v prvom rade musi vsetko spravit tak aby mala narok na vsetky davky co narok ma a prichadza o ne kvoli muzovi.... je jasne ze s nim nepohne...
ako neni problem jej poslat oblecky pre deti ... ak cita tak nech napise do IP velkosti a adresu a prosto to sa v pohode posle aj hracky pre deti... ale toto neni stale riesenie oni potrebuju peniaze na to aby zili a fungovali....
a neboli zavisli 6 ludia na RP

ja tam vidim problem prave v tom ze nema poziadane o vsetky davky co ma narok... resp. nema narok lebo muz je lenivy sa prihlasit na UP a to na co je prosim taky muz... ako v tomto mam ja jednoznacny nazor prvorade su deti...

mamutka
5. nov 2011

@zuzana76 jasne ze nikto nevie co bude, ale pozri, darmo zarabam lepsie ako suseda, ked tie prachy vyvalim na operaciu dietata, kedze v poistovni nemaju pre nas pochopenie. kazdy ma svoj udel. a naozaj aby si privyrobila napr. rucnymi pracami, na to netreba nic len chut, lebo napr. to aby kreslila na tricka pre deti - ani talent netreba, najde pekny obrazok, prilozi priesvitny papier, obkresli a ma sablonu podla ktorej kresli na tricka... je kopa rad na nete, treba hladat. Ja som x krat v dobrom radila, ked nema dakto peniaze, ze moze latkovat, nie vyhadzovat prachy do kosa cez jednorazove plienky a este som bola vysmiata.... po mojom malom latkove plienky uz ide mat tretie dieta, co ich poziciavam, lebo su ako nove, tie deti su odplienkovane doslova zadarmo a ja mam dobry pocit ze som pomohla....su rozne cesty, treba hladat. Jej problem je hlavne jej manzel, ktory ju obral o zivotnu energiu, elan aj peniaze a ona nevladze hladat riesenia....

veve39
5. nov 2011

@zuzana76 ved to, ako si moze pomoct, ako jej my mozme pomoct ?
na mamickovskom fore urcite moze byt prinosom podarovanie roznych veci - oblecenie pre deti, skolske potreby, hracky pre najmensiu
velmi dobra je podla mna ta rada s vypomocou starsim ludom - nakupy, upratanie, pomoc v zahrade a okolo domu, ist za nich na postu, sprevadzanie k doktorom...a taktiez ako komunikacny kanal pri ponuke tychto sluzieb oznamy v miestnej farnosti ....

mataharyy
5. nov 2011

Ahoj, nedočetla jsem vše, ale situace opravdu prekérní.
K pokusu o sebevraždu, to je ubohé řešení, své potíže sice "vyřešíš" ale všem okolo je přiděláš, je to sobecký krok hlavně kvůli těm co zůstanou (v tvém případě hlavně dětem!).
Nelze soudit proč má čtyři děti a kdyby to, tak by ono. Co když měl manžel dobrou práci, zabezpečil rodinu vše bylo růžové a najednou (ano ze dne na den) ho prostě vyhodili a on nějak (pro mě nepochopitelně, hlavně vůči dětem) stratil zájem o vše, kolik takovejch lidí, kteří ze dne na den přijdou o iluze a zhroutí se jim svět je, opravdu jich není málo...
A ve své podstatě i zakladatelku chápu, hledala pomoc, ať jakoukoliv, potřebovala se "vybrečet" a nejlépe se brečí cizím a i to někde si postěžovat a zpětně si přečíst co napsala pomůže, aby to najednou viděla z jiného úhlu pohledu... I člověk kterej jede na 100% má dny kdy prostě nemůže a vše vidí černě, ale pro ní je důležité ten jeden den si "užít" a pak se zvednout a začít zas bojovat, protože nebojuje jen za sebe, ale hlavě za děti...
Nepřísluší a ani ji nechci soudit, prostě život je boj a ne vždy je růžovej, jen člověk se i po ráně musí zvednout a ne zůstat ležet a brečet sama nad sebou, to nikdy nic nevyřeší 😉
V tvém případě bych řešila jak předejít dalším dluhům, pokud manžel nepracuje a ani se nemá k tomu aby se nějak angažovl a snažil, tak je dost pravděpodobné že mu narůstá dluh, ať už na sociálce, nebo na zdravotním... A jestli jednou přijde exekuce, tak se s ním svezete všichni, takže to chce vyřešit tohle, pak nějaké možnosti kde co sehnat, s prací při dětech to není růžové nikde, musíš být bojovná, hledat a nenechat se odradit neúspěchem. Znám minimálně dvě manželství, které se rozvedli, aby v případě nouze nepřišli o vše, manželé podnikali podělalo se to a jim narůstal dluh za dluhem, tak se na papíru rozvedli, aby pak nestáhli ke dnu celou rodinu 😉 Z rodičáku jako jediného přijmu se opravdu při šesti lidech žít nedá...
Takže má rada, dnes se vybreč a zítra se zvedni a bojuj, za sebe, za děti... Držím palce ať se vše v lepší obrátí 😉

zuzana76
5. nov 2011

@mamutka suhlasim, ze musi hladat, len zase viem pochopit,ze pri 4 detoch, postavit sa na nohy, nurat a hladat na nete, hladat inspiraciu, no dakujem pekne, ja by som to asi nezvladla sama a s muozm si musi nejako porobit poriadky, asi by som ho tiez nezivila, nech si hlada brigady, pracu, len ktovie, ci tam nie je aj nejake nasilie domace 😒

adrika25
5. nov 2011

Dúfam, že ma neukameňujete ale snad sa niekto nezabáva cez víkend a ďalšia vymyslená téma na svete. 😎 Nejde mi do hlavy, že má 270 EUR na život a prístup k internetu. 🙂

zuzana76
5. nov 2011

@adrika25 vymyslena nevymyslena, takychto zien je kopec

pisala vraj od kamaratky a teraz neodpoveda, takze zrejme precita a odpovie, ked bude zase u kamaratky

katka1981
5. nov 2011

Nebudem tu pisat konkretne nicky, ale dobre sa radi, ale ked je niekto psychicky na tom zle, asi niektore rady nepomozu. A niektore rady su tu dost ostre. Ciapky robi velmi vela mamiciek, ak nie je sikovna a kreativna, nikto jej ciapku nekupi, lebo je velky vyber. Ked ma narocne dieta, kedy to ma robit? Mimochodom aj ta vlna nieco stoji. A ked nema ani na chlieb, lebo urcite z tych penazi je to bieda, tak moze kaslat na vlnu, lebo mozno raz tu ciapocku preda a ak nevie hackovat? A chcem vidiet kolko ludi si kupi v okoli torty, ked asi vacsina setri. Sama mam dceru, pri ktorej prd stihnem a nehovorim aka byvam unavena a to mam len jednu a manzela, kt. mi pomaha. Pokial jej chcete pomoct, poslat saty pre deti, alebo jej ponuknut pracu, alebo poradit k veci, co jej stav este nezhorsi, tak radsej nepiste "uzasne" prispevky..... navyse idu Vianoce, vtedy je ludom v takejto situacii este ovela tazsie. Skor by sa mohli ozvat mamicky z Detvy, ktore by sa s nou mohli stretnut a porozpravat sa, psychicky sa vschopi a dokaze aj nemozne. Drzim velmi palce. A radte jej citlivo, lepsie to prijme, lebo niektore prispevky ju este viac zdeptaju.

martinkatinka
5. nov 2011

V prvom rade si treba uvedomiť, že z rodičovského príspevku nemá žiť jej manžel... Má si nájsť prácu, rodičovský je pre matku ako náhrada mzdy - smiešna, ale je! Ak by ona mal prácu, rodičovský poberá manžel, v tom prípade je to iné...Ja som tiež nehnevaná, že som pracovala a mám nárok na taký istý rodičák ako iné ženy, ktoré ani prstom rpedtým nepohli a neplatili žiadne odvody štátu.... ale čo narobím??? Moj muž vie, že z toho sa žiť nedá...

veve39
5. nov 2011

@katka1981 presne tak, radte prosim citlivo.
Empatia sa asi neda ziskat, asi je to nieco viac-menej dane, ale kazdy moze na tom popracovat.
Ked bude mamicka, ktora je v zufalej situacii citat, ake je to vsetko "jednoduche" a ako by to ostatne zeny smahom ruky vyriesili - robit avon lady, okamzite vykopnut muza z domu, sit modne doplnky na kociky, ist do azyloveho domu....len ju to viac zdepta v pocite vlastnej neschopnosti...
Skvely tip je podla mna aj to skontaktovanie sa s mamickami z Detvy - ved ich tu musi byt urcite pozehnane...uz len osobny kontakt, slova povzbudenia - a urcite aj realna materialna pomoc a rada, co sa v danom regione da robit mozu byt velkou pomocou

mamutka
5. nov 2011

@matasdetmi padlo tu x krat ako si privyrobit aj to, ze vlastne to chce kopu investicii aj talent, ak mas moznost stretnut sa s inymi mamickami, ci cez charitu si uverejnit oznam, tak skus kreslit na tricka, o motivy pre deti je zaujem, tu mas rady ako sa to da aj ked nevies kreslit 😉
http://jmyska.webgarden.cz/malovani-na-tricko
biele tricko vela nestoji, farby na textil kupis aj v tescu, alebo napis oznam, doneste si tricko, nakreslim vam to a to a par eur mas k dobru. Je to len napad, ale verim, ze by pomohol a nechce to nijaku investiciu, len o sebe dat vediet a venovat tomu trochu casu.
a prestan zivit s rodicovskeho tvojho manzela. nema pravo na tie peniaze, on ma zivit deti, nie deti jeho.....

skeblicka77
5. nov 2011

@adrika25 uz tu bolo spomenute o tom nete, ale este raz, ked ma net na zmluvu, ako som mala aj ja od orange, tak je vysoka pokuta za nedodrzanie zmluvy, ja som mala v zmule pokutu 500e, za nedodrzanie...to znamena, ze aj ked nemas z coho platit, nikoho to nezaujima, podpisaka si zmluvu a hotovo...a Mata pisala, ze pise od kamosky...