icon

Ako vyžiť zo 420 eur?

24. aug 2022

Ahojte, dáte mi nejaké rady ako vyžiť z 420e. Nejaké lacné recepty, kde kupujete lacnú drogériu. Po zaplatení poplatkov nám toľko ostane. Som sama a mám 3 deti, cca 70e mesačne precestujem. Takže ostáva 350e a neviem či to zvládnem so stravou a drogeriou. Dáte mi pls nejaké rady? Nechcem tu rozoberať naše poplatky ani nemám ako skresať výdavky a ďalšia práca neprichádza do úvahy kôli deťom. Prosím naozaj len o rady ako ušetriť. Na čom šetríte? Dá sa vlastne z tak mála vyžiť? Na stravu a drogériu.

mamusa123456789
25. aug 2022

Cestoviny z vajíčkom, halušky, palacinky, parené a pečene buchty, zemiakové placky, polievky z mrazenej zeleniny zahustenie ovsenými vločkami, zemiaky v šupke upečené v trúbe a k tomu len trosku masla a soli, kúp celé kurča stehna upec krídla trupy a chrbty na vývar s pŕs rizoto, sulance, strukoviny, vyprážaný karfiol, nátierky rob doma, pečivo sa myslím dá pred záverečnou kúpiť lacnejšie, držím ti palce aby ste to zvládli

mamusa123456789
25. aug 2022

@vladimir85 je to úžasné ze aj v dnešnej dobe sa ešte nájdu ľudia ktorý sú ochotný pomôcť 🍀

misinka0611
25. aug 2022

@kompi111 Nemyslím si že ti idem dať sprchu ale nevieš čo sa pani stalo, prečo je v tejto situácii. Nikdy nevieš ani čo sa stane v tvojom živote. Raz môžeš v pohode zarábať, deti brat na výlety a druhý deň sa ti stane úraz, skončíš na invalidnom a tiež môžeš rozmýšľať čo nakúpiť a kedy. Zo 100 sa môžeš dostať na 0 a naopak z 0 na 100. Aj ta pani neskôr môže sa mať lepšie a možno lepšie ako ty, žiadnu radu si nedal, len odsúdenie áno toto jej pomôže teraz.

majkalenpalinkova
25. aug 2022

Dať otca deti na súd nech platí alimenty 150 min na dieťa

eskop
25. aug 2022

Ja poviem úprimne, že pred cca rokom nám to úplne stačilo na stravu , nemusela som šetriť ale takto som nakupovala.. uvariť polievky na viac dní. Napr šošovicová,fazuľová, zemiaková atď.. a jedla varím aj ja častokrát tie najjednoduchšie lebo ich mame radi.. ako halušky s bryndzové, kapustove, pečené kura, fašírky, placky zemiakové, palacinky, zapečené cestoviny, paprikove zemiaky, pecienky kuracie,zemiaky pečené v rúre len s maslom a kapustou, rizoto, lečo, kolozvarsku kapustu, privárky...nekupovat moc sladkosti ale urobiť deckam puding, alebo nejaký jednoduchý koláčik, bábovku.. nepísala si, či máš nejaké zavaraniny doma, ci máš možnosť od rodiny nejaké dostať pripadne zo záhradky, vajíčka to je veľká pomoc...

petulda333
25. aug 2022

@zobaka
@misinka0611 ano,je to chore. No zial tak to funguje a nieje to preto,zeby predavacky nechceli dat. My sme davali listy ludom a odpisane ovocie ci zeleninu,pecivo sme nosili za obchod na stol a brali si to ludia,socialne slabsi. No parkrat nas nejaka dobra dusa z panelaku nahlasila. Prisla kontrola a stopli to. Takisto pecivo sme museli zacat vracat spat vyrobcom.

petulda333
25. aug 2022

Neviem ti poradit,lebo si to neviem predstavit. Skus pozriet tu skupinu,varime do 5e. Su tam fajn rady

evica17
25. aug 2022

@terka533 prečo minimalizmus podľa teba nie je dobrý ?

misinka0611
25. aug 2022

@terka533 Záleží na tom ako minimalizmus vnímaš, pre niekoho minimalizmus znamená máš vzdušnejší priestor doma, väčší poriadok, menej upratovania. Načo sú niekomu plné skrine, keď nosí stále to isté, vystavených milión sošiek keď z toho len prach utiera. Potom tu vidíš na bazári, že má niekto 500 inzerátov. Ináč, by si sa čudovala že minimalisticky alebo len z časti minimalisticky sa snažia žiť aj ľudia kt. záleží na prírode a aj ľudia, čo to nepotrebujú, majú na kúpu vecí a skôr tie peniaze minú na výlety, dovolenky, zazitky.

kaki3
25. aug 2022

Pri tomto je velmi podstatne planovanie toho, co sa bude varit, aby si zuzitkovala vsetko a podla toho aj kupovala a nekupovala nejake zbytocnosti, co nevyuzijes alebo co nedajboze vyhodis. My sme kedysi dost plytvali jedlom, teraz uz na to davam velky pozor.

evica17
25. aug 2022

@kaki3 ako plánuješ jedlo ? Aj raňajky,a večere že čo bude ? Ja sa snažím ale akosi mi to vôbec nejde, hocikedy nájdem dačo po záruke v chladničke, alebo pred zárukou čo treba minút.

nickpick
25. aug 2022

je tu taka skupina darujem vsetko co nepotrebujem, prihlas sa do nej, zeny tu zvyknu darovat vsetko do domacnosti, oblecenie ci kozmetiku len za postovne, ja tam zvyknem darovat drogeriu/kozmetiku ked nieco nepouzivame, sem tam tam urcite najdes nieco co sa zide

misinka0611
25. aug 2022

@evica17 Ja raňajky, obed, večera. Samozrejme také že si dám počas dňa banán, alebo jogurt, to si dopredu neplánujem, ale nekupujem naraz teraz 10 jogurtov napr. keď mliečne výrobky treba rýchlejšie spotrebovať. Obchody sú otvorené stále aj keď mi teraz napadlo v rámci šetrenia obmedziť ich častú návštevu lebo chtiac , nechtiac veľakrát človek nakupi aj navyše ako je v zozname, lebo mám chut, lebo akcia.

terka533
25. aug 2022

@evica17 nieje to môj zvyk

terka533
25. aug 2022

@evica17 a to som upratovačka a mám celkom iný štýl nemusím moc tabulkovanie. Idem pekne na to po poriadku. Triediť možno áno ale moc to minimalizmus nenazyvam.

terka533
25. aug 2022

@misinka0611 ja si skryne až tak nezaplnujem. Tak nemám ani čo vyhadzovať moc. Záleží aj od typu ľudí a ako si to zariadia.

terka533
25. aug 2022

@misinka0611 a priznám tiež nemám moc peňazí na míňanie tak ani nieje čo kupovať. 🙂 Ale to neznamená že som nikdy nič zbytočne nekúpila. Tiež sa mi stalo ale som už vo vyberaní opatrnejšia. Ono minimalizmus to niekto nazýva niekto striedmosť napr. V nakupovaní načo nakupim haldu nepotrebných veci s potom sa to vyhadzuje ja to až tak neriešim proste keď niečo nechcem buď to vyhodíme alebo spotrebujeme na iné alebo podarujem rodine.

evaplev
25. aug 2022

Napíš odkiaľ si vedela by som ti pomôcť aj z oblečením aj potravinami. Aké staré máš deti dievčatá chlapcov....

mk22
26. aug 2022

@kompi111 tak nebuď sviňa 🙂 a nerieš prečo má pani tri deti.
Že sa ty dnes máš fajn, máš prácu a zdravie, neznamená ze to môže trvať večne, za rok sa ti situacia môže otočiť, že nebudeš vedieť co skôr.. Co ti samozrejme neželám, ale riešiť prečo má tri deti?
Véd ty nevieš ako žila pred rokom co sa jej stalo..
Že je dnes v tejto situácii..
Kolegyňa ostala vdovou zo dňa na deň, dve malé deti, uver, splátky.. A zivori úplne počíta každé euro.. Pred rokom mi poslala fotky z jarnej aj z letnej dovolenky.. Obyč rod zivot ako tvoj.. A dnes je na dne..

pieksamaki
26. aug 2022

Ja ti mozem podarovat skolske pomocky. Ako mas velke deti?

martul
26. aug 2022

@kompi111 deti nie sú chudáci. Chudera si jedine tak ty. Vieš prečo sa ocitla v takejto situácii?
Si predstav, že u nas v dedine rodinka pekná dve deticky muž zarábal pekne žena tiež starali sa pekne o deti. A bum, zo dňa na deň rakovina leukémia, do 3 mesiacov bolo po ňom. Namiesto vianočnej lyžovačky sme pomáhali organizovať pohreb. A baba teraz musí otáčať každé euro aby zaplatila hypo, energie, ostatné výdavky. Takže pozor na reči, aby si ty o pár rokov nepadla na hubu.

ejmi25
26. aug 2022

420 e po zaplateni je este slusne ja som sama s 2 detmi a tiez mi ostava okolo 450 500 e.

sammy19
26. aug 2022

ahoj, jedno, co mi napada - ja napr. periem v mydlovom slize, teda nekupujem prasky na pranie ani avivaze, uz dlhe roky len s mydlovym slizom periem. Na sprchovanie, mozno sa niekto bude divit, ale jedna kozna mi kedysi povedala, ze najlepsia cista voda. My pouzivame minimum kozmetiky, deti napr. vobec neumyvam sprchacom alebo tak - majuu krasnu zdravu kozu, nenatieram tiez nicim. Mam doma bambucke maslo, ktore mi vydrzi dlhooo, pouzivam len, ked sa spalia napr. na slnku alebo na zaparene miesta, suche pery a podobne.
Cize u nas kozmetika minimum.
Moc Ti drzim palce, mam styri deti a viem, ake to moze byt tazke. Snazim sa o minimalizmus - detom minimum oblecenia, naozaj po par kusoch triciek, nohavic atd. Uplne minimum, casto dostanem nieco od niekoho, tak z toho sa tiez da povyberat. Ale ja mam deti na homeschoolingu, cize nepotrebuju mat trojo-stvoro gati do skoly ci skolky.

lilly16
26. aug 2022

Variť strukovinove polievky, rizoto, granadír, palacinky..jedlo nakupovať v akciách..však napíš správu ak chces

kofolala
26. aug 2022

@hilda08 prosím vás tuhé šampóny ake kupujete? Chcela by som vyskúšať,ak máte skúsenosti. Ďakujem

labkosuch
26. aug 2022

s jedlom asi najlepsie varit aspon na dva dni a vzdy si dopredu spisat co treba pripadne varit podla toho co je ten tyzden v akcii..co sa kozmetiky tyka, ja pouzivam zasadne tuhe mydla na umyvanie a potom este na polomokru pokozku rozotriem olej (mandlovy, jojobovy) a na vlasy pouzivame aj s manzelom uz asi rok )) 500g pixlu cierneho mydla..staci malicko peni ako sialene, krasne vonia, je bio a mozes ho pouzit aj na cele telo..mimo domu som s nim aj prepierala okakane body a vypralo na prekvapenie takmer uplne )

arkelia
26. aug 2022

deti sú ako staré mohla by som pomôcť s oblečením

rachel978
26. aug 2022

mne sa páči ten nápad s plánovaním jedálnička, len ja fakt neviem ako to ženy robíte. To napr. v nedelu si vezmete letáky a listuje a pripravujete? ako jedlá plánujete?
Lebo ja som skúšala a fakt neviem ako s tým začať. Normálny reálny postup ako to robíte.
Lebo ja sedím pri letákoch a nič neviem normálne naplánovať.

hilda08
26. aug 2022

@kofolala uz som skusila vela, najlepsie pre mna boli ponio, poprípade kvitok

ivkarel
26. aug 2022

@rachel978 stačí chodiť po obchode s otvorenými očami. Vieš, čo nakupujete, aký typ potravín, čo zvyknete variť. Všetky tieto supermarkety majú akciový tovar výrazne označený a snáď +- vieš, koľko stoja potraviny v plnej cene a koľko v akciovej.
Čiže ja mám nákupný zoznam taký fixný, čo kúpiť potrebujem bez ohľadu na akciu, a teda mlieko, základnú zeleninu, ktorú jeme, šunku, atď a potom zvyšok intuitívne, čo vidím, že je v akcii a viem z toho navariť. Napr je v akcii brokolica, tak ju zoberiem a bude buď brokolicová polievka alebo zapekaná brokolica alebo čokoľvek iné. Je v akcii tekvica, tak detto zoberiem a mám z toho ďalší zdravý a lacný pokrm. Je v akcii cukor, ktorý kupujeme, zobrala som teda 4 balíčky. Je v akcii mäso, ktoré kupujeme, tak ho kúpim a navarím z toho. Letáky sledovať netreba, len trochu sledovať okolie a potraviny okolo teba. Žiadna jadrová fyzika.