icon

Ako vyžiť zo 420 eur?

24. aug 2022

Ahojte, dáte mi nejaké rady ako vyžiť z 420e. Nejaké lacné recepty, kde kupujete lacnú drogériu. Po zaplatení poplatkov nám toľko ostane. Som sama a mám 3 deti, cca 70e mesačne precestujem. Takže ostáva 350e a neviem či to zvládnem so stravou a drogeriou. Dáte mi pls nejaké rady? Nechcem tu rozoberať naše poplatky ani nemám ako skresať výdavky a ďalšia práca neprichádza do úvahy kôli deťom. Prosím naozaj len o rady ako ušetriť. Na čom šetríte? Dá sa vlastne z tak mála vyžiť? Na stravu a drogériu.

zobaka
27. aug 2022

@bluka2 presne, ja rozmyslam ci som niekedy v zivote cukor kupovala, my ho vobec nekupujeme, ja sa vzdy cudujem co robia ludia s tonami cukru v kosikoch

bluka2
27. aug 2022

@zobaka možno na holenie nôh - je taká technika sugar wax 😆 inak aj to je spôsob, ako ušetrit na žiletkach

zobaka
27. aug 2022

@bluka2 ano? tak toto ma celkom zaujima :D

dkethe
27. aug 2022

@deana1 ja chodim do obchodu po cerstve veci 3-4* v tyzdni, 2 nakupy z toho su tak za 3- 5€. Ale tiez ked vidim dobru polozku, kupim na pol roka (hlavne maslo co pisem vyssie, ryza, tuniakove konzervy atd atd.. ) ono to kupovanie do zasob urcitych potravin je fakt fajn. Nikdy sa mi napr nestalo, ze som kupila neakciove maslo. Potom nemusim na mk horekovat ze oj, maslo za 3-4€ si nemozem dovolit

terka533
27. aug 2022

@akinomel ano, ďakujem 🙂 . No už mam niečo dopredu napísane a chcem sa toho držať. Ale niekedy chcem variť skor na viac dní ako baby niektoré radili huste polievky, gulaše a tak, alebo privarky a take lepšie obedy len v nedelu a tak.

ericka168
27. aug 2022

@macekovam 250 pri 3 deťoch a cenách ake su momentálne v obchodoch? Fúú no neviem. Daj nejake rady ako by sa dalo vyžiť z 250

macekovam
27. aug 2022

@ericka168 samozrejme ide o skromnejšie podmienky... Autorka si musí peniaze pre rozdeliť podľa počtu dní... A potom sa pohybuje podľa rozpočtu.. Keď dnes navarím lacnejšie jedlo.. A zajtra tiež tak na 3.den si môžem dopriať o to viac...

lucinkak87
27. aug 2022

Možno ti to príde nechutne, ale poznáš „dumpster diver“?

zobaka
27. aug 2022

@lucinkak87 v KE je plny Lunik 9 dumpster diverov 😀

nebol by problem s kontajnerom, kde by vyslovene davali obchodne retazce potraviny, ale pochybujem, ze autorka sa bude hrabat v spine a smetiach v klasickych kontajneroch

sandrasofia
27. aug 2022

@kiki234 ja netvrdím že sa to neoplatí,ale opakujem ak má niekto rozpočet 400€ nemôže dať za jeden nákup v drogérii 300€ aj keď ma potom tri mesiace pokoj..lebo musí prežiť ešte celý mesiac a to nerátame nečakane výdavky ak napr deti ochorejú...

hendikep
27. aug 2022

@hilda08 presne, tiez sa tym nechvalim… ludia nechapu ale je mi to jedno, naco jej vlasy navyknut na nieco coho som sa ja snazila zbavit dva roky kym si moje vlasy odvykli a konecne som na nich zacala byt pysna :D Odmala ju k tomu budem viest a nech si kazdy hovori a mysli co chce 🤷‍♀️ aj tak by to v zivote nik nerozoznal ci jej davam sampon ci nie ..

rebelkaevan
27. aug 2022

Ahoj, ake velke deticky mas?

ahaknaj
27. aug 2022

@ukulela môže. Lidl už začína skúšobný predaj vo vybraných predajniach...bednicky za euro, sú tam nejakým spôsobom znehodnotené ovocie a zelenina... A btw. Lidl má v predajni vždy "zbierku" trvanlivých potravín kde keď ti niečo padne do oka môžeš si to vziať. Takže úplne v kríze by sa dalo aj tak

evica17
27. aug 2022

@ahaknaj akú myslíš zbierku v Lidli ?myslíš to na pomoc rodinám a tak čo tam dávaš ty potraviny ? Lebo ja som nepočula že si z tade emozes aj vziať. Alebo máš namysli iné ?

aristka
27. aug 2022

Tekuty prah 5 l na pranie si vies urobit z jedneho tuheho mydla ,vody a sody ( kupis v 101) ,avivaz nepotrebujes ,ak ano ried ocot s vodou a nejaku esenciu a mas lacne pranie .Na vlasy ,telo mas lacne sampony (Dixy ) alebo tuhe mydla ,pre seba si kup menstruacny kalisok a na rok usetris kopu prachov a mas vybavene .Deti daj na obedy ,vyjde ta to lacnejsie a doma var cestoviny ,privarky kludne na 2-tri dni a nepotrebujes kupovat kvantum salamov .Jogurt urobis v zime aj na radiatori ,staci jeden biely jogurt a plnotucne mlieko ,trochu cukru a stipka skorice ,zamiesas ,nalej do malych poharikov dobre rukou uzavri a sup na radiator a za par hodin mas plno jogurtov za facku a na vianoce si kupte pod stromcek jogurtovac.450 eur nie je moc ,ale da sa to zvladnut .

13riska13
27. aug 2022

@sunyrose v dm maju od viacerych znaciek urcite je to medzi samponmi

13riska13
27. aug 2022

@ursula22 viem ze je viacero znaciek alverde ma potom myslim aj balea ale aj z drahsich znaciek

evka3939
28. aug 2022

Ja kupujem len v DM drogerii s ich kartou, ich znacka baby love ci balea je ozaj par centova zalezitost od sprchacov, samponov, kremov, mas tam rozne nasobky bodov ktore zbieras a tym setris ja mam aktualne skoro 90€ v bodoch ktorymi mozem platit neobmedzene aky velky nakup chcem, vzdy to setrim na horsie casi alebo odpravujem vzdy narodeniny meniny rodinnych prislusnikov ...pokial ide o potraviny sem tam treba pozriet do sekcii vypredajov, rada varim veci ktore sa daju premenit na nieco ine pecene kura a ryza na rizoto ked je vela ryze robim opekanu cinsku ryzu kde bachnem sojovku, vajicko a nejaku zeleninu...ked sa u nas nedoje polievka vyvar ci zeleninova zlejem a precedim s toho vyvar a namrazim ho potom ho pouzivam ako polievku priamo donho dam vyvarit slize, alebo pod maso ci do omacky pouzivam. Ked zostanu zemiaky skaramelizujem cibulku a dam na vrch to je velka mnamka, casto kupujem sekanu hyza taku s cervenymi okrajmi (muz to zboznuje) bud to len opeciem alebo obalim v troj obale a vysmazim alebo nakrajam na kocky orestujem a ci to dam ku chlebu alebo ryzi ci zemiakom dokonca k cestovinam pridat a daku zeleninku mas salat proste vies stoho vela lacnych jedal narobit...ked doobalujem maso a zostane mi vajce, struhanka a muka dochutim to nejakymi koreninami vyformujem a robim si take ,,prezlove rezne,, ja ich milujem snimi sa nedelim 😂. No a rada nad zlato nauc sa pripravovat soju ja ju zboznujem z muzom na ale kolvek sposoby, zasyti ta a nestoji viac ako 1€ zvacsa balik okolo 0,50€ ...Treba varit sezonne cize co je aktualne najlacnejsie v tom obdobi, ak zijes v dome aspon daco si dopestuj pozavaraj. My sice niesme nejak vo financnej tiesni ale neplytvam potravinami a snazim sa vsetko vyuzit naplno, a co nezuzitkujem zavarim teraz som mala kopu uhoriek a zavarane uhorky uz mam tak som zavarala uhorkovy salat...muz dovliekol karfioly v akcii tak sme mali karfiolovu polievku a vysmazany karfiol ostatne som zavarila 😃

kiki234
28. aug 2022

@deana1 cez leto si vsetko dopestujeme. A aj dopestivane vydrzi napriklad aj cez zimu v komore. Napriklad cibulu nekupujem vobec, ani cesnak, ani zemiaky. Malokedy niekedy na jar ale to tiez od farmara za lacno. Ostatna zelenina napriklad cukety a tekvice ked pozbierate tesne pred zimou vydrzia celu zimu, ovocie napriklad hrusky a jablka vydrzia nie celu zimu ale cez leto spravim detom zavarane sladke prikrmi. Hrusku, slivku, jablkoy marhulu, broskynu.. Teda ovocie maju akurat ho uvarim rozmixujem a zavarim. Bez cukru samozrejme. Z rajcin spravim pretlak a zavarim. Papriky ked kazdu jednu zvlast zabalite do novin vydrzia ccca do polky zimy. A zvysok ked je zima a nemame kupime. Jablka, hruskyy vam v chladnivke vydrzia dlho, banany nie avsak nepotrebujeme mat kazdy den banan. Robim tiez zavaranu papriku, uhorky a podobne. Z ovocia tiez ide vela do mrazaku napriklad jahody, maliny, ribezle, cucoriedky. Lekvare robim tiez. Doma pestujeme aj hlivu takze pozbieram nakrajam a dam do mrazaku na zimu. Pokial ma nirkto moznost urcite sa oplati dopestivat doma. A este napisem ako usetrit, treba odkladat jogurtove obaly. Prvy krat si nakupte nehybridne rastliny a z nich si odkladajte kazdy rok semeno. Sama doma pestujem pre seba aj priesady a usetrim 100vky eur. Len musia byt nehybridne a ziadne f1.

kiki234
28. aug 2022

@sandrasofia no ked sa bude k tomu aj autorka stavat nemozemy nevida mi to a nespravi nic aby jej to vyslo tak sa zmena neudeje ziadna. Nepisala som aby ona kupila nieco za 300. Napisala som aby zmenila nakupovanie. To je rozdiel.

mijo53
28. aug 2022

@zobaka väčšinou pre včely

kiki234
28. aug 2022

@deana1 este ma napadlo napriklad aj mrjva, petrzlen zeler a kaleraby odkladam na zimu. Ale tiez su to neskore odrody ktore zberam pred zimou. A ked to nahodou zacne meknut cez zimu rychlo osupem a nakrajam do mrazaku rovno do balickov. A uz cez zimu len vyberem balicek a supnem do vyvaru a je tam vsetko. Okrem toho si doma pestujem ligurceky a vyrabam si domacu vegetu aj koli detom samozrejme. Caje a niektore byliny nekupujem pestujem si slezy, maty, medovku, curry, rozmarin, levandule, nechtik, tymian, rozmarin, oregano... Na pranie pouzuvam pracie orechy.. Balenie 1kg mi vydrzi tak rok, samozrejme pokial je pradlo extra spinave tak sem tam odmocim do oxy prasku.. Avivaze nepouzuvam deti su z nich vyhadzane. A co sa tyka masa, ked je akcia na mlete kupi say ked je ajcia na kare kupi sa... A odlozi do mrazaku.. Aj toto vam usetri dost penazi ked si pozriete kolko stoji maso bez akcie. Zajace mame doma. Ale iba cez leto.. Su pekne vypustene na celej 20arovej zahrade a v sade. Maju domcek kde sa mozu ukryt v noci alebo ked prsi. A maju na sebe, na brusku psie voditka.. Cca 10 metrov naokolo mozu chodit clkde chcu a robit co chcu.. Jednak nemusime kosit a hnojit 😀 zajacky su spokojne, hrave a na zimu idu do mrazaku. A na jar zaobstarame malinke nove. Ibe zvierata nemame.

akinomel
28. aug 2022

@terka533 presne. Človek musí riadne rozmýšľať, aby peniaze vyšli na všetko. Nech sa darí!

sunyrose
28. aug 2022

@13riska13 Ok, ďakujem pekne.

mijo53
28. aug 2022

@kiki234 koľko máte zajačikov

akriakova
28. aug 2022

@dkethe aj ja si prosím pozvánku 🙏😁

barborachors
28. aug 2022

Tak nekupovat drogeriu, ziadne sminky, len zakladne mydlo a lacnu jar. Ani bezdomovci nemaju drogeriu a ziju. Bez coho ale neprezijes, je strava. Radsej lepsie potraviny, ako lepsiu drogeriu. Na cistenie sa da pouzivat aj ocot, sol a soda bikarbona. Krem indulona. Je na ruky, ale da sa dat aj na tvar, ja davam aj na topanky, pekne sa lesknu. Co sa tyka cistiacej chemie. Ziadne predrazene ducky do wc a podobne rakoviny. Cistit sa da aj travou, listami, lopuchom. Da sa vyrobit aj zihlavovy sampon, aj mydlo sa da vyrobit, je kopu receptov na google. Keby toto ludia vedeli a chcelo sa im to robit, ze si budu veci pripravovat prirodne, tak Dm by skrachovalo a bolo by menej rakoviny...

summer23456
28. aug 2022

@kiki234 prosím kde skladujem tu papriku v novinách? Každú jednu zabaliť zvlast? A ako robíš zaváranu papriku?

lucinkak87
29. aug 2022

@zobaka tak som to myslela 👍😁

ajka6
29. aug 2022

@labkosuch ahoj, hrsť orechov dám do bavlneného vrecúška. 1 hrsť vydrží 3 prania. Ak neperiem hneď po sebe, nechám orechy vysušiť a použijem nabudúce.
Na silné škvrny dám žlčové mydlo. Extra odolné škvrny namočím aspoň pár hodín vopred do teplej vody s aktívnym kyslíkom. Ale väčšinu bežných škvŕn orechy bez problémov vyperú. Problémom sú hlavne mastné škvrny a extra odolné ovocie 🙂