icon

Ako zastaviť pôžičky bez vedomia dôchodcov?

13. nov 2024

Brat alkoholik a psychicky chorý človek berie na rodičov pozicky-netusim koľko,odkedy atď.Samozrejme jedna sa o nebankovky.Z ich účtu im nastavil trvalý príkaz atd.
Vraj to malo byt najprv pred par rokmi na "len 8 rokov" s tým,že si to bude sám platiť.Jaxne,že neplatil a nikto okrem rodičov to nevedel.Zatajili to pred nami.
Teraz sa mama priznala s tým,že vraj jej už oznámil,že pôžičku bude splácať ešte 40 rokov....podotýkam,mama ma takmer 70 rokov....
Vtedy mu dala podpis,súhlasila.No ďalších 40 rokov....nič o tom nevie,nerozumie,proste nevie vysvetliť ako je to možné.Ako postupovať?Kde začať,cele toto šialenstvo zastaviť?

viera27
13. nov 2024

Tak treba presne zistit, co podpisala.

alex49
13. nov 2024

Chod s mamou do banky a zisti co podpísala, potom môžeš riešiť ďalej

pribinak
13. nov 2024

Bez urážky, ale mama ma tiež nejakú diagnozu?
Určite by som oslovila aj právnika čo sa dá v tejto veci ponúknuť

katkaseiner
13. nov 2024

ako vie brat na mamu brat uver? Mama ocividne nieco podpisala a sama netusi co.

dskjhfdlkdjhl
13. nov 2024

To nie su pozicky bez vedomia-ona to podpisala, to, ze si neprecitala, co podpisuje, to uz je jej chyba, aj ked ma 70 rokov, tak pokial je svojpravna, tak sa tak ma chovat.

januska12323
13. nov 2024

Brat nezobral pôžičky bez vedomia rodičov ale ich ukecal aby požičky zobrali oni. Zober ich do banky, zisti čo vlastne podpísali, keď tam nikto nemá rozum maj ho aspoň ty. Brat býva s rodičmi?

maranco
13. nov 2024

Nedá sa nastaviť trvalý príkaz z účtu bez spolupráce majiteľa účtu alebo bez pridania disponenta k účtu.
Treba riadne zistiť čo je vo veci a potom premyslieť čo ďalej.
Ak ich syn podviedol môžu dať naň aj TO.

zuzanaete
13. nov 2024

Kto dal osobe, ktora ma cez 60 rokov pozicku na 40 rokov? Musite sa dopatrat k detailom, kolko je kde pozicane, na aku dobu a hlavne na koho. Rodicom dat prednasku, ze nech uz nic nepodpisuju. Aj ked toto bude asi tazke. Viem si predstavit, ze to vnimaju ako pomoc synovi. Rozpravat vie asi pekne a ukeca. Alebo horsi pripad, ze je agresivny a podpisu, len nech je pokoj.

rozculena
13. nov 2024

podľa mňa on neberie pôžičky na rodičov,ale na seba.Rodičia to iba platia.
Treba zrušiť trvalé príkazy. Nejako ich donútil zadať tie príkazy.to je asi to,čo podpísala a nevie,čo to bolo.
On by musel byť spoludisponent na jej účte,aby zadal príkaz cez IB.Ale je možné,že aj toto mu ona podpísala,treba zistiť v banke a zrušiť mu to spoludisponovanie.

martina8843
13. nov 2024

Suhlasim s diskutujucimi, 60 rocnej nikto neda pozicku na 40 rokov, to znamena, ze pozicka je na brata a treba zrusit trvale prikazy.. A brata pozbavit svojpravnosti (viem, ze to asi nie je take lahke..) ale nenechat sa aspon zmanipulovat..

miroslava2710
13. nov 2024

A ja by som ku tomu este pridala to ze ak rodicia nieco vlastnia tak cim skor darovaciu zmluvu a prepisat na Vas aby brat nedostal ani cent ked mal taku drzost toto spravit

johanka21
14. nov 2024

No tak v prípade, ak žijú v rodinnom dome, tak je možné aj to, že brat sa zaručil ich domom. Takže ak sa Tvoji rodičia raz pominúť, tak sa potom "pominie" aj ten ich dom...

zuzanaete
14. nov 2024

@johanka21 Presne toto ma tiez napadlo. Som chcela pisat. Lebo na 40 rokov sa spotrebne uvery nedavaju, ale hypoteky sa davaju na dlhsie.
Autorka, skontrolujte si aktualny stav na katastri, ci nie je zapisane nejake zalozne pravo na dom.