Ako zdokladovať výber 20 000 EUR z banky?
Ahoj mali sme nahlásený výber 20 tisíc z banky na kúpu auta a pani z mojej banky mi povedala ze aby sme poslali potom zmluvu o kúpe auta že boli tie peniaze nato použité . Prišlo mi to zvláštne. Mate s tým skúsenost? Ďakujem
@bykaterina naozaj teraz mam strach aby ma neriešila ta financna policia že prečo som vybrala 20 tisíc v hotovosti.. keďže všade čítam ze maximálne je 15 tisic hotovostné vyber
keby to bolo protizakonne ani banka by ti ich nedala, to da rozum. co plasis vsak budes mat doklad o tom ze kde si ich pouzila
@bykaterina ďakujem vám moc
nezabudni do zmluvy aby ste tam mali napisane ze tolko a tolko platis kes. pripadne ak ide o spolocnost nech ti da samozjreme prijmovy doklad
Vyberať môžte koľko chcete, resp. Podľa podmienok banky. Tá však musí neobvyklé transakcie preverovať alebo nahlasovať.
@draik vedia ze je to na auto aj si to zapísala a povedala ze keď bude auto zakúpené mam jej doniesť zmluvu a to je všetko. Ze musí mať peniaze preverené kam išli na aký účel..
Nič si neporušila, so svojimi peniazmi si môžeš robiť čo chceš. A keďže je mimoriadna situácia hotovostne platby su neobmedzené. Žiadnu zmluvu neposielaj banke , nemáš povinnosť.
Mňa prekvapuje, že predávajúci chce platbu v hotovosti. Nad 15 000€ môžu prijať platbu len cez účet. Kupovali sme z firmy a nič sme dokladovať nemuseli. On keď si bude chcieť hotovosť vložiť na účet, bude musieť tiež dokladovať odkiaľ ich má. Zbytočné komplikácie s hotovosťou, platba z účtu by bola omnoho jednoduchšia.
@bykaterina teraz som čítala článok že ID 1.jula platí hotovostné limit 15 tisíc.. ja už neviem teda
https://www.danovecentrum.sk/aktuality/novela-z...
od 1.7.2023 sa menil zakon, ktory zjednocuje platby na 15.000 v hotovosti pre vsetkych (sukromne osoby aj podnikatelov)... ale zatial plati mimoriadna situacia, tak je vynimka... teda nie je limit...
@skeblicka777 ja ten vyber nehodnotim, Len som uviedla na zaklade coho to banka pyta.
@zic dobre ďakujem teda idem napísať presne ako to je. Takže do zmluvy dám že prijal sumu v hotovosti vo výške tej a tej .. nechcem mať nejaký problém alebo co .. môžem napísať do zmluvy že prijal sumu nad 15 tisíc počas mimoriadnej situácie pri platbách v hotovosti? Lebo už som totálne doplnená co tu posielajú
tak to bude jasne z datumu na podpise zmluvy... Je mimoriadna situacia, viac neries, nic neporusujes... len si daj pozor, az raz nebude mimoriadna situacia, maj na pamati tuto diskusiu... a plat to prevodom (alebo ak sa bojis pri vacsej sume penazi, daj nejaku notarsku uschovu kym sa auto prepise)...
Teraz neries.
@zic ďakujem moc za jednoduche a stručne vysvetlenie.. môj muž vám ďakuje lebo som som mu čítala stále niečo iné🫣.. pekný den
@draik co je neobvyklé? To ze chce vlastne peniaze vybrať? Viem, že to hovoríte ako právnik, ale ako obyč. človek musíte uznať, že je to na hlavu
@danielahamar
Na to máme definície v zákone. Ak klient robí dlhodobo platby po 100 či 200 eur a zrazu je to 20.000 eur, tak banka spozornie, dokonca musí spozornieť. Inak sa sama vystavuje hrozbe pokuty. Naposledy bol známy prípad tzv. čínskych práčok peňazí.
Pozrieť si tiež treba obchodné podmienky banky, pretože nespolupráca s ňou vo veci boja proti praniu špinavých peňazí môže skončiť zrušením účtu.
Hotovostne platby a vybery v takychto vyskach maju v 99% charakter podvodu. Bud kratenie na daniach zo strany predavajuceho,alebo momentalne velmi popularne podvody od roznych "investorov", vase vnuca malo nehodu, som policajt a chcem vam ochranit peniaze atd atd. Bankar sa na to musi pytat a neverili by ste,kolkokrat to prave pomohlo zabranit takemuto konaniu.
@viera27 ano chápem.. nemám problém jej poslať kuonu zmluvu že peniaze išli na kúpu auta... keď to vyžadujú vramci bezpecia tak co už.. aj keď tento svet hrôza.. žiadne sukromie
@skeblicka777 ja som nedavno vyberala 5tisic € a skoro som zrusila ucet v banke od zlosti 😂 pani ma tam prevracala a vypytovala sa, na co pouzijem vyber a podobne kraviny. To ma tak dozralo,aby sa banka vypytovala,na co pouzijem svoje zarobene peniaze.
@marca12 veď práve toto sa pýtam, či je normálne, že moje nasporené peniaze musím dokladovať 😱
@cyberk tiež chceli od vás zmluvu načo ste vybraté peniaze použila? Ďakujem

nic si neporusila, len musis vydokladovat na co. že si to nedavala ako uplatok