Ako žijete v dnešnej dobe z nízkej výplaty?
Dobrý deň, ako vnímate dnešnú situáciu človek chce ostať žiť pracovať na Slovensku ale ako ked si pozriete pracovne ponuky všetko je okolo 1200 v hrubom v čistom cca 1000€
Bývať niekde treba podnájom alebo hypoteka aj to je hypoteka otázna kedže byty su drahe a 1000 platom cca 120 tisic hypotéku ani človek nedostane . podnajom niečo stoji par stovak ostane po zaplatení účtov nakladov na život strave . Ako z tých penazi našetriť na dostojný život ? To ma človek pocit že chodí do prace a musí riadne otáčať každe euro aby prežil do ďalšieho mesiaca. Ako si založiť rodinu dieťa pracujuci človek je dnes 1000 platom odsudený na chudobu prežitie z mesiaca na mesiac . Ako to máte vy? robim niekde chybu ozaj sa snažím nemíňať na hlúposti
@alica110 nečítam všetko, čiže možno si už niekde odpovedala, no zvýšenie kvalifikácie je podľa teba blbá rada?
Môj muž za 6 rokov co pracuje v jednej firme prešiel z obyčajného brigádnika ktorý zarábal ani ne 800€ na vysokopostaveneho vedúceho ktorý zarába 3k. Prešiel rôznymi pozíciami, mal rôzne výplaty, nebolo to zo dňa na deň, ale chcel, snažil sa, kvalifikoval sa vyššie.
Švagor to isté. Ja to isté... Sestra taktiež. Všetci sme začínali ani ne na tisícke a teraz máme cez 2k
Naozaj si myslíš, že je to blbosť?
@lucia13022023 Nie všade sa to dá. Pozri si tabuľky napríklad. Aký je rozdiel v platoch po 20, 30, 40 rokoch.
@alica110 nečítam všetko, čiže možno si už niekde odpovedala, no zvýšenie kvalifikácie je podľa teba blbá rada?
Môj muž za 6 rokov co pracuje v jednej firme prešiel z obyčajného brigádnika ktorý zarábal ani ne 800€ na vysokopostaveneho vedúceho ktorý zarába 3k. Prešiel rôznymi pozíciami, mal rôzne výplaty, nebolo to zo dňa na deň, ale chcel, snažil sa, kvalifikoval sa vyššie.
Švagor to isté. Ja to isté... Sestra taktiež. Všetci sme začínali ani ne na tisícke a teraz máme cez 2k
@lucia13022023 nie je v SR veľa VŠ vzdelaných, ktorí majú 2000e mesačne v čistom, ani keď majú pracovné skúsenosti 20r a viac... ak ste medzi nimi, tak ste ozaj šikovní....
@lucia13022023 nie je v SR veľa VŠ vzdelaných, ktorí majú 2000e mesačne v čistom, ani keď majú pracovné skúsenosti 20r a viac... ak ste medzi nimi, tak ste ozaj šikovní....
@pako24 teda myslím z jedného zamestnania - odrobiť 7,5 - 8hod a padla
@lucia13022023 u nas to funguje takto,muzov veduci vedel este skor ako my,ze k nim nastupujem do prace,este mi ani odpoved neprisla,ze ma beru az o par dni neskor.Potom stacil 1 tel.a uz bola dalsia praca.Teraz si tvorim znamosti,ktore by opet vedeli posunut zase dalej,ako sa tomu hovori u nas, tlacenka,
,Vytvaraju sa nove prac.pozicie,ale chce to aj odvahu,stastie aj tie znamosti vsetko v kope.Ale teraz tlacim,z kazdej strany na dobu neurcitu.To je pre mna priorita c.1.Ak to nedosiahnem teraz v oktobri,vsetko posuvam na dalsi rok,alebo o to bude vecsia motivacia sa dostat inam.Muz sa posuvat nechce,jemu je dobre tam kde je.Sice aj mne ale tie hranice,chcem posuvat aj u seba,v sebe,na sebe.A to chcenie je velmi dolezite,to je ten prvy velky krok.Chciet.
@pako24 tak napr ja som živnostník, uctovnictvo vysoká škola potrebná, dorábam si Mgr.
Sestra robí v korporate, majsterku, ranné, nočné, vš už teraz potrebná, ako vedúca vš mat nemusela . Začínala ako operátorka výroby ani nie za 1000€, neskôr sa vyšplhala na zriadovaca, vedúcu a teaaz je majsterka.
Švagor je vojak, vš nie je treba. Pracuje tam ale cez 15r
Muz robí v IT smere, ma vš zameranú na fyziku a matematiku, začínal ako obyč programátor počas školy.
@lucia13022023 Nie všade sa to dá. Pozri si tabuľky napríklad. Aký je rozdiel v platoch po 20, 30, 40 rokoch.
@anonym_e0cd65 áno, žiaľ nie všade sa to dá, no v mnoho prípadoch áno. Niektoré zamestnania sú málo platené a kvalifikovať vyššie sa už nedá. Aj tí je realita, no tvrdiť, že posúvať sa vyššie je blbá rada je odceci.
@lucia13022023 Nepíšem, že je to blbosť, ale že nie každý je dosť bystrý na zvyšovanie kvalifikácie alebo štúdium.
@weleda123 skús si urobiť mesačný súpis tých potravín za 700e a pozrieť sa naň... keby si každý druhý deň kupovala kilo mäsa/rýb a kilo zeleniny/ovocia, k tomu nejaké základné potraviny mlieko/vajcia/cestoviny/maslo tak ti to vyjde na 300e/mes.
@anonym_de5440 robila som si ho. 300 sme s mužom dali na stravu tak 5 rokov dozadu. Som na RD, takže reštiky neriešime, max raz za mesiac-dva. Manžel si väčšinou berie z domu jedlo do práce. Mäso kupujem raz-dva krát do mesiaca, keď je v akcii a dávam do mrazáku (dcére kupujem farmárske, takže to je drahšie). Inak raz do týždňa robím väčší nákup (jogurty, syry a podobne) a inak chodí muž do obchodu, keď ide z práce. Kúpi si pečivo na ďalší deň, nejaký čerstvý salám 10-15 dekov, poprípade v týchto teplach miesto salámy konzervu, tuniakový šalát alebo dačo také, keďže robí šoféra a nemá si to dať kam do chladu. Už ani malinovky nekupujeme, len mužovi minerálku do práce. Keď som fakt extrémne škrtila výdavky, tak som sa dostala na 550 eur, ale to som fakt nekúpila ani sladkosť, ani chrumky, ani nič "samopašné" na jedenie. Len základné potraviny plus čo trebalo do varenia. O čom je ale taký život, keď si človek nemôže raz za čas dať keksík alebo chrumky k filmu? A na dcére odmietam šetriť. Ešte je malinká a potrebuje kvalitnú stravu. Žiadne poľské mäso ani nič podobné jej dávať nebudem. Takže áno, keby vyhodíme z jedálnička určite veci, možno by sme o 100ku klesli, ale určite nie na 300 eur.
@anonym_autor keď sme začínali s manželom v roku 2012 mali sme tento existenčný problém, ale základ pre lepší život bola zmena a pracovať na sebe, ak chceš na sebe zapracovať, napis mi.
Ja zarabam 1000, muz 1400. Mame dom,dve auta,dve deti. A kazdy rok chodime do Chorvatska. Hypo platime 250 eur. V pohode fungujeme.
@anonym_de5440 robila som si ho. 300 sme s mužom dali na stravu tak 5 rokov dozadu. Som na RD, takže reštiky neriešime, max raz za mesiac-dva. Manžel si väčšinou berie z domu jedlo do práce. Mäso kupujem raz-dva krát do mesiaca, keď je v akcii a dávam do mrazáku (dcére kupujem farmárske, takže to je drahšie). Inak raz do týždňa robím väčší nákup (jogurty, syry a podobne) a inak chodí muž do obchodu, keď ide z práce. Kúpi si pečivo na ďalší deň, nejaký čerstvý salám 10-15 dekov, poprípade v týchto teplach miesto salámy konzervu, tuniakový šalát alebo dačo také, keďže robí šoféra a nemá si to dať kam do chladu. Už ani malinovky nekupujeme, len mužovi minerálku do práce. Keď som fakt extrémne škrtila výdavky, tak som sa dostala na 550 eur, ale to som fakt nekúpila ani sladkosť, ani chrumky, ani nič "samopašné" na jedenie. Len základné potraviny plus čo trebalo do varenia. O čom je ale taký život, keď si človek nemôže raz za čas dať keksík alebo chrumky k filmu? A na dcére odmietam šetriť. Ešte je malinká a potrebuje kvalitnú stravu. Žiadne poľské mäso ani nič podobné jej dávať nebudem. Takže áno, keby vyhodíme z jedálnička určite veci, možno by sme o 100ku klesli, ale určite nie na 300 eur.
@weleda123 presne ako píšeš suhlasím
deti potrebuju kvalitne mäso nie naštopané kadečim a s ostatným tiež suhlasim
len chleba, pečivo doma pečiem tam sa da tiež dost ušetrit
a skutočne o čom to je ked máš ist na hranu a nedat si ani len tabulku čokolady a byt v spokojna
niektoré nicky si tu netreba všimat , su tu pre vytvorenie atomsféry že chyba je len a iba v tebe, nie v tom aké máme odvody, dane, že aj ked makáš žiješ ako predtym ostava ti proste menej na život stále viac a viac ,aby sa vôbec nerozmyšlalo tymto smerom
@lucia13022023 nie každý má podmienky na zvyšenie kvalifikacie ,
stačí aby si mala náročnejšie deti, zamestnanie, rodičov, opatera rodičov a si rada že sa zroluješ večer do postele , nemáš kapacitu na vzdelavanie
máš pravdu, je to dobrá cesta k vyššiemu platu ale nie vždy zrealizovatelná ,
+ kurzy, škola atd sa platí ,nie vždy ti ostanu prahy na to aby si si to mohla zaplatit , niekde to nejde proste ...
stačí aby si mala náročnejšie deti, zamestnanie, rodičov, opatera rodičov a si rada že sa zroluješ večer do postele , nemáš kapacitu na vzdelavanie
+ kurzy, škola atd sa platí ,nie vždy ti ostanu prahy na to aby si si to mohla zaplatit , niekde to nejde proste ...
@sara07 písala som o tom v druhom komente..
@sara07 ja som 5 rokov spávala 0-3 hodiny a aj to prerušovane aby som si spravila VŠ. Dá sa to krátkodobo na pár rokov. Ale nie každý sa dokáže zaprieť.
@sara07 ja som 5 rokov spávala 0-3 hodiny a aj to prerušovane aby som si spravila VŠ. Dá sa to krátkodobo na pár rokov. Ale nie každý sa dokáže zaprieť.
@terry658 nie je to vždy o zapretí
tiež som si robila večerne školu dva roky a už by som to teraz proste nedala, a momentálne keby som si povedala že ano tak finančne nie,
nemôžeš posudzovat ja som to dokazala tak ty tiež
@weleda123 presne ako píšeš suhlasím
deti potrebuju kvalitne mäso nie naštopané kadečim a s ostatným tiež suhlasim
len chleba, pečivo doma pečiem tam sa da tiež dost ušetrit
a skutočne o čom to je ked máš ist na hranu a nedat si ani len tabulku čokolady a byt v spokojna
niektoré nicky si tu netreba všimat , su tu pre vytvorenie atomsféry že chyba je len a iba v tebe, nie v tom aké máme odvody, dane, že aj ked makáš žiješ ako predtym ostava ti proste menej na život stále viac a viac ,aby sa vôbec nerozmyšlalo tymto smerom
@sara07 ja neviem kde ti ľudia žijú, keď za 300 vyžijú. Ale len do varenia veci, ako maslo, olej alebo masť, strúhanka, solamyl, smotany, koreniny a podobne stoja kopec peňazí. Na obyčajné francúzske zemiaky treba aspoň 2 kyslé smotany, nejakú šľahačkovú, plus klobásku. Do živánskej aj slaninku a podobne. Len keď si idem kvázi dokúpiť, čo mi treba do varenia, tak nechám v obchode 7-8 eur. Dcérka miluje ryby. Sumček 11.9 kg, Losos 14.90 v akcii a tak či tak nabalia také filety, že zaňho nechám 20 eur. Nedám vlastnému dieťaťu? Veď by ma hanba fackala. A to ja som ozaj voľakedy dbala aj ja stravu pre nás. Poľské mäso sme si s mužom nikdy nekupovali, prešli sme naň pre nás rok dozadu, lebo proste tie ceny najmä kuracieho a morčacieho mäsa sú brutálne. A ešte nás zrejme čaká zdražovanie po ďalšej konsolidácii.
@sara07 ja neviem kde ti ľudia žijú, keď za 300 vyžijú. Ale len do varenia veci, ako maslo, olej alebo masť, strúhanka, solamyl, smotany, koreniny a podobne stoja kopec peňazí. Na obyčajné francúzske zemiaky treba aspoň 2 kyslé smotany, nejakú šľahačkovú, plus klobásku. Do živánskej aj slaninku a podobne. Len keď si idem kvázi dokúpiť, čo mi treba do varenia, tak nechám v obchode 7-8 eur. Dcérka miluje ryby. Sumček 11.9 kg, Losos 14.90 v akcii a tak či tak nabalia také filety, že zaňho nechám 20 eur. Nedám vlastnému dieťaťu? Veď by ma hanba fackala. A to ja som ozaj voľakedy dbala aj ja stravu pre nás. Poľské mäso sme si s mužom nikdy nekupovali, prešli sme naň pre nás rok dozadu, lebo proste tie ceny najmä kuracieho a morčacieho mäsa sú brutálne. A ešte nás zrejme čaká zdražovanie po ďalšej konsolidácii.
@weleda123 Losos za 14,90? Fuj, veď je to nezdravé a plno toxinov má v sebe.
Ja zarabam 1000, muz 1400. Mame dom,dve auta,dve deti. A kazdy rok chodime do Chorvatska. Hypo platime 250 eur. V pohode fungujeme.
@anonym_1257e0 to je naozaj smiešna výška hypotéky na dnešnú dobu.
@anonym_1257e0 pri priemernej hrubej mzde 1500e (t.j. priemernej čistej mzde niekde okolo 1000e) je toto v SR taký lepši štandard - a ako potvrdzuješ, dá sa z toho slušne existovať...
@weleda123 Losos za 14,90? Fuj, veď je to nezdravé a plno toxinov má v sebe.
@anonym_234980 netrep
@weleda123 tak ja neviem... kurča kilo do 3e, bravčovina do 5e, hovädzina, ryby do 10e, zelenina/ovocie štandardne do 3e/kg, jasné, že sú aj drahšie špeci produkty, tak ale snáď ich nebudem kupovať každý deň... za 300e máš 100kg kurčiat alebo 200 chlebov - tak zjedz to za mesiac... 🙂
@weleda123 tak ja neviem... kurča kilo do 3e, bravčovina do 5e, hovädzina, ryby do 10e, zelenina/ovocie štandardne do 3e/kg, jasné, že sú aj drahšie špeci produkty, tak ale snáď ich nebudem kupovať každý deň... za 300e máš 100kg kurčiat alebo 200 chlebov - tak zjedz to za mesiac... 🙂
@anonym_de5440 kuracie prsia 6e v akcii (tie používam do varenia asi najčastejšie), morčacie prsia cez 8e za kilo v akcii. Ryby nie sú do 10 eur. Kupujem ich veľa, keďže sme celkom ryboví a sumček v akcii je cez 11 eur, lososa pod 15 nekúpiš tiež, možno maximálne pangasia kúpiš za tých 10 eur, alebo pstruha v akcii. Ale reálne si povedzme, sledujem akcie každý týždeň, u nás v meste napríklad Kaufland nie je vôbec. Teraz keby mám za akciami cestovať z jedného obchodu do druhého, tak nafty miniem toľko, že si môžem rovno to drahšie kúpiť v tescu.
@terry658 nie je to vždy o zapretí
tiež som si robila večerne školu dva roky a už by som to teraz proste nedala, a momentálne keby som si povedala že ano tak finančne nie,
nemôžeš posudzovat ja som to dokazala tak ty tiež
@sara07 ale nedá sa ani pozerať štýlom to sa nedá..... Nie vždy je ten správny čas začať.... Ale dá sa to
Slovenské platy sú poväčšinou také, aké sú. Som toho názoru, že len sťažovanie sa človeka nikam neposunie. Sú ľudia, ktorí sa len posťažujú a tým to hasne. Nemyslím si, že práve toto je správny prístup. Našťastie, je nás mnoho aj takých, ktorí si uvedomujeme, že sa môžeme mať na slovenské pomery aspoň obstojne, no sme si vedomí toho, že sa o to musíme sami aktívne pričiniť. Neviem si predstaviť, že by som fungovala len tým štýlom, že by som sa sťažovala, nepracovala na sebe, neposúvala sa vpred, neuvažovala a nekonala tak, aby sme sa ja i moja rodina nemali lepšie... A dovolím si tvrdiť, že istotne mnoho ľudí, ktorí zvolili pasívny prístup, svoju voľbu skôr či neskôr ľutujú... Samozrejme, ľudia sme rôzni, máme rôzne podmienky, príbehy... No neoplatí sa zabojovať o lepší život? Ľudia častokrát viac ľutujú to, čo neskúsili ako to, čo skúsili...
@sara07 A čo teda odporúčaš?

@kikusenka1 joj tak potom sa ľahko hospodári, ale keby máte kupovať aj mäso, aj ovocie a zeleninu, tak vám garantujem, že by vám to nevychádzalo. My sme 2 dospelí a 1 dieťa a na stravu ide cez 700 eur mesačne. A to nakupujem v akciách.
@weleda123 skús si urobiť mesačný súpis tých potravín za 700e a pozrieť sa naň... keby si každý druhý deň kupovala kilo mäsa/rýb a kilo zeleniny/ovocia, k tomu nejaké základné potraviny mlieko/vajcia/cestoviny/maslo tak ti to vyjde na 300e/mes.