icon

Ako žijete v dnešnej dobe z nízkej výplaty?

7. aug 2025

Dobrý deň, ako vnímate dnešnú situáciu človek chce ostať žiť pracovať na Slovensku ale ako ked si pozriete pracovne ponuky všetko je okolo 1200 v hrubom v čistom cca 1000€
Bývať niekde treba podnájom alebo hypoteka aj to je hypoteka otázna kedže byty su drahe a 1000 platom cca 120 tisic hypotéku ani človek nedostane . podnajom niečo stoji par stovak ostane po zaplatení účtov nakladov na život strave . Ako z tých penazi našetriť na dostojný život ? To ma človek pocit že chodí do prace a musí riadne otáčať každe euro aby prežil do ďalšieho mesiaca. Ako si založiť rodinu dieťa pracujuci človek je dnes 1000 platom odsudený na chudobu prežitie z mesiaca na mesiac . Ako to máte vy? robim niekde chybu ozaj sa snažím nemíňať na hlúposti

lienka.7
7. aug 2025
@anonym_autor

tak žijem prečo preto aby som sa išiel obcas niekde aj odrelaxovať alebo aby som celý život prežil v praci zničený medzi ludi nesiel

@sara07

@anonym_autor keď ako tvrdíš, ze pomaly nemas z čoho žiť, tak prepáč, ale áno, fitko je v tomto pripade pre teba luxus.
60€ na hygienu mesacne mas co?

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@subartic suhlasim dostojne sa žiť da len ked budete pracovať sama na seba a ludia na Vss podnikanie lebo ako zamestnanec je to len o prežiti a možete byť Ing Mgr. ci remeselnik vždy je plat plus minus rovnaky na 1500 je komplikovane dostať sa

@anonym_autor tak možno to je cesta , robiť sám na seba, znášať riziko, platiť za seba odvody, platiť účtovníka atď. Podnikanie je životná výzva a nie každý ju unesie. Je to omnoho náročnejšie ako byť zamestnancom .

gelifil
7. aug 2025
@subartic

@nevenka mám 50 a od budúceho roka si idem dorobiť pedagogické minimum a učiteľstvo . Z a10 rokov odovzdám firmu deťom a ja by som ešte rada odovzdávala svoje vedomosti a skúsenosti žiakom na stredných a vysokých školách .

@anonym_autor este je aj take , ze studujete, aj si to platite, ale niekto na ministerstve si zmyslel, ze vam to plati len 7 rokov napr. (potom to uz asi zabudnete, nepouzivate alebo neviem) a potom vam to vzdelanie uz vlastne neplati a plat sa vam dokonca znizi.....chora krajina

lizatko1009
7. aug 2025

@anonym_autor neviem ako dokazu vyzit 665€, to by som nemala ani na hypoteku, malo by bolo 🫣 jedine, ze byvaju v podedenom, u rodicov, svokrovcov, nemaju nic, detom nesetria na buducnost, štúdiom. Je to velmi smutné, tato doba temna, ktorá nastala.

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@subartic ono zaleži v akej oblasti žijete na vychode ešte aj ten ucitel ma čo robiť zamestnať sa tu si každy drži miesto

@anonym_autor ja takto pesimisticky nerozmýšľam . Brzdí to myseľ aj celkovo život.

gelifil
7. aug 2025
@subartic

@anonym_autor ja takto pesimisticky nerozmýšľam . Brzdí to myseľ aj celkovo život.

@subartic lahko je otimisticky rozmyslat niekomu, kto je za vodou

subartic
7. aug 2025
@gelifil

@subartic lahko je otimisticky rozmyslat niekomu, kto je za vodou

@gelifil ja tak rozmýšľam celý svoj život . Inak by som nebola tam kde som, a často som aj bola v hlbokej riti .

autor
7. aug 2025
@lienka.7

@anonym_autor keď ako tvrdíš, ze pomaly nemas z čoho žiť, tak prepáč, ale áno, fitko je v tomto pripade pre teba luxus.
60€ na hygienu mesacne mas co?

@lienka.7 ja ma peniaze odložene to 40 eur luxus neberiem Slovenske platy su almužna neviem si predstaviť žiť takto dlhodobo co je dnes 300 eur ked ostane na ruke nič 2 nakupy v rodine

lizatko1009
7. aug 2025

@anonym_autor alebo jedna navsteva zubara🫣

autor
7. aug 2025
@subartic

@gelifil ja tak rozmýšľam celý svoj život . Inak by som nebola tam kde som, a často som aj bola v hlbokej riti .

@subartic ja som cely život pozitivny chcel som s rodičmi prežiť starobu založiť tu rodinu isť do prace prist zajsť na vylet ćez vikend ale tu sa neda bez podnikania normalný plat na učet si myslim že by mal byť na dnesne pomery 1500

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@lienka.7 ja ma peniaze odložene to 40 eur luxus neberiem Slovenske platy su almužna neviem si predstaviť žiť takto dlhodobo co je dnes 300 eur ked ostane na ruke nič 2 nakupy v rodine

@anonym_autor takto ti poviem , tvoje nastavenie mentálne je katastrofálne. Obzvlášť ak si muž , je odpudzujúce aj pre ženy. Na tomto popracuj. To je úplne na začiatok .

autor
7. aug 2025
@lizatko1009

@anonym_autor alebo jedna navsteva zubara🫣

@lizatko1009 presne tak vždy niečo vyskoči čo treba zaplatiť

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@subartic ja som cely život pozitivny chcel som s rodičmi prežiť starobu založiť tu rodinu isť do prace prist zajsť na vylet ćez vikend ale tu sa neda bez podnikania normalný plat na učet si myslim že by mal byť na dnesne pomery 1500

@anonym_autor no tak podnikaj . A chcel som a chcel som , situácia je iná , musíš sa prispôsobiť a urobiť zmenu plánu . Vieš koľko mne vecí v živote nevyšlo ? Mnoho .

autor
7. aug 2025
@subartic

@anonym_autor no tak podnikaj . A chcel som a chcel som , situácia je iná , musíš sa prispôsobiť a urobiť zmenu plánu . Vieš koľko mne vecí v živote nevyšlo ? Mnoho .

@subartic tvrda realita chudoby mam možnosť podnikať cez nemecke firmy zamestnavať ludi ale ja som chcel normalne pracovať žiť rodiny život a nie sa s ludmi natahovať mam auto za 45 tisic 120 tisic na učte mne netreba miliony 1500 eur plat to chcem nič viac ale nie v 2-3 robotach nechcem sa natahovať s ludmi odmakať svoje zavriet dvere a mať pokoj neriešiť uctovnika kontroly neplaticov ....

autor
7. aug 2025

Ale ked to tu vidim ozaj lepši pokojnejši život je v nemecku aj ked nepadaju holuby same . hlavne mi šlo byť tu kvoli rodine

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@subartic tvrda realita chudoby mam možnosť podnikať cez nemecke firmy zamestnavať ludi ale ja som chcel normalne pracovať žiť rodiny život a nie sa s ludmi natahovať mam auto za 45 tisic 120 tisic na učte mne netreba miliony 1500 eur plat to chcem nič viac ale nie v 2-3 robotach nechcem sa natahovať s ludmi odmakať svoje zavriet dvere a mať pokoj neriešiť uctovnika kontroly neplaticov ....

@anonym_autor a ja som chcela mať všetky deti zdravé a živé a muža ktorý by mi nezadrbkal pol majetku a nestalo sa. Prežila som , zmenila plány , inak nastavila veci a žijem ďalej .

nevenka
7. aug 2025
@subartic

ja keď toto čítam ..., Nedávno som bola na Srí Lanke, treba ísť a zažiť čo je to naozaj chudoba, alebo keď pozerám cestovanie jedného mladého muža po Pákistane alebo Indiia ten hovorí že si ani nevieme predstaviť ako nám je tu dobre. Ja si nemyslím že sa vo všeobecnosti na Slovensku živorí , len mnoho ľudí je finančne negramotných , mnoho ľudí má skreslené predstavy že zamestnávatelia sú povinní dávať vyššie platy, benefiny, nie sme ochotní sa sťahovať, presúvať, byť flexibilní . Nie sme kreatívní , ochotní znášať obtiaže , jednoducho chceme všetko tu a teraz a veľa.
Ja podnikám , som zamestnávateľ , a keď tu čítam ako si pcháme vrecká , nuž skúste zákazku nájsť , urobit a hlavne z dotyčného aj dostať peniaze a potom zaplatiť zamestnancov, ktorí nikdy nie sú spokojní , aj keby ste im dali akékoľvek benefity. To je jednoducho v povahe človeka.

@anonym_b8d9cd na dom je 250 velmi malo, aj na vychode. Mozno dakde v zapadakove lacnejsi pozemok, ale ceny materialov su vsade plus minus rovnake. My sme len do prerabky dali 250 a trvala 4 roky, komplet zanedbany 60 rocny dom s nadstavovanim. Na dvore mame ako u ciganov. Neprehanam. Neviem, ako inde, ale v BB bezny panelakovy byt 3 izbak kludne aj 180 tisic.

@subartic tak pozri, niekto je usadly typ, plus sa chce postarat o starych rodicov, moji uz maju po 70-ke. Mas 4 deti, to sa lahko povie, sa zoberte a chodte niekam inam, horsie sa to spravi. A nemozu vsetci zit len v Ba alebo utekat do zahranicia. Tiez nas tam necakaju s otvorenou narucou. A ano, zamestnavatelia su rozni, je to tazke tu aj podnikat, to Ti nikto neberie. Naklady na zamestnanca mas vysoke, chapem. Ale presviedcat niekoho, ze bude pre neho vyhodnejsia zivnost ako presviedcali moju byvalu kolegynu? No pre koho je vyhodnejsia? Alebo oficialny plat minimalka a daju sice nieco navyse, ale to sa za realny prijem nepovazuje, ba je to nelegalne. A bezne sa to deje.
V jednej nemenovanej obrovskej firme, kde sme si davali robit navrh kupelne, robi pre nich nas znamy vodar, tak sme skusili, mali napriklad tovary, ze kupelnova skrinka, bukas, nie ze drevo, nie ze mramor alebo co, ale obycajna sanita, tresk 3000 a potom najdem inzerat, ze hladaju cloveka na designovanie kupelni a nastupny plat tam bol 750 v hrubom, plus akoze benefity do vysky max 250 Eur. No som nevedela, ci sa mam smiat alebo plakat.

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak načo sa preboha sťažuješ ? Auto za 45 tis a naučte 120 tis ...no ty určite nepatríš medzi chudobu . A ak sa tak cítiš, auto predaj , kúp si lacnejšie , peniaze odlož, alebo investuj .

autor
7. aug 2025
@subartic

@anonym_autor tak načo sa preboha sťažuješ ? Auto za 45 tis a naučte 120 tis ...no ty určite nepatríš medzi chudobu . A ak sa tak cítiš, auto predaj , kúp si lacnejšie , peniaze odlož, alebo investuj .

@subartic nato že su tu extremne nizké platy a je jedno či budem študovať vzdelavať sa stale sa dostaneme na almužnu . nikdy som nesiel cestou že som rozpredaval majetok chcem tu ostať žiť kvoli rodine ale ak tu ostanem spadnem do chudoby za 120 tisic dom pozemok nekupím

subartic
7. aug 2025
@nevenka

@anonym_b8d9cd na dom je 250 velmi malo, aj na vychode. Mozno dakde v zapadakove lacnejsi pozemok, ale ceny materialov su vsade plus minus rovnake. My sme len do prerabky dali 250 a trvala 4 roky, komplet zanedbany 60 rocny dom s nadstavovanim. Na dvore mame ako u ciganov. Neprehanam. Neviem, ako inde, ale v BB bezny panelakovy byt 3 izbak kludne aj 180 tisic.

@subartic tak pozri, niekto je usadly typ, plus sa chce postarat o starych rodicov, moji uz maju po 70-ke. Mas 4 deti, to sa lahko povie, sa zoberte a chodte niekam inam, horsie sa to spravi. A nemozu vsetci zit len v Ba alebo utekat do zahranicia. Tiez nas tam necakaju s otvorenou narucou. A ano, zamestnavatelia su rozni, je to tazke tu aj podnikat, to Ti nikto neberie. Naklady na zamestnanca mas vysoke, chapem. Ale presviedcat niekoho, ze bude pre neho vyhodnejsia zivnost ako presviedcali moju byvalu kolegynu? No pre koho je vyhodnejsia? Alebo oficialny plat minimalka a daju sice nieco navyse, ale to sa za realny prijem nepovazuje, ba je to nelegalne. A bezne sa to deje.
V jednej nemenovanej obrovskej firme, kde sme si davali robit navrh kupelne, robi pre nich nas znamy vodar, tak sme skusili, mali napriklad tovary, ze kupelnova skrinka, bukas, nie ze drevo, nie ze mramor alebo co, ale obycajna sanita, tresk 3000 a potom najdem inzerat, ze hladaju cloveka na designovanie kupelni a nastupny plat tam bol 750 v hrubom, plus akoze benefity do vysky max 250 Eur. No som nevedela, ci sa mam smiat alebo plakat.

@nevenka ja nežijem v BA, mám viac detí a mám starnúcich rodičov. A napriek tomu ak by to bolo treba odsťahovala by som sa za prácou a veci si poriešila inak . To je tá felxibilita o ktorej hovorím . Nikoho do podnikania ja nenútim , len mladý muž tu vyplakáva že len podnikateľom je dobre, no tak nech podniká aby mu dobre bolo .

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@subartic nato že su tu extremne nizké platy a je jedno či budem študovať vzdelavať sa stale sa dostaneme na almužnu . nikdy som nesiel cestou že som rozpredaval majetok chcem tu ostať žiť kvoli rodine ale ak tu ostanem spadnem do chudoby za 120 tisic dom pozemok nekupím

@anonym_autor ja mám 45 tis auto a za chudobu sa určite nepovažujem. Ak máš problém s vyžití , tak také auto skutočne nepotrebuješ a to nie je rozpredávanie majetku ale normálne racionálne uvažovanie. No tak nebudeš mať dom ,ale si kúp jednodvojizbový byt a je. Alebo sa presťahuj .

autor
7. aug 2025
@subartic

@nevenka ja nežijem v BA, mám viac detí a mám starnúcich rodičov. A napriek tomu ak by to bolo treba odsťahovala by som sa za prácou a veci si poriešila inak . To je tá felxibilita o ktorej hovorím . Nikoho do podnikania ja nenútim , len mladý muž tu vyplakáva že len podnikateľom je dobre, no tak nech podniká aby mu dobre bolo .

@subartic mna podnikatelia nezaujimaju nech maju aj 10 tisic na mesiac ich sikovnosť ak pridem raz rocne k rodicom za 10 rokov ich uvidim 10x chcel som tu ostať žiť prežiť s nimi starobu ale tu sa to neda to je cele

autor
7. aug 2025
@subartic

@anonym_autor ja mám 45 tis auto a za chudobu sa určite nepovažujem. Ak máš problém s vyžití , tak také auto skutočne nepotrebuješ a to nie je rozpredávanie majetku ale normálne racionálne uvažovanie. No tak nebudeš mať dom ,ale si kúp jednodvojizbový byt a je. Alebo sa presťahuj .

@subartic
@subartic presne tak tu sa žiť dostojne pracujuci človek neda tu je chudoba

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@subartic
@subartic presne tak tu sa žiť dostojne pracujuci človek neda tu je chudoba

@anonym_autor tu nie je chudoba, chudoba je na Srílanke, v Pakistane alebo Indii. Tu sú len nereálne očakávania.

lesik
7. aug 2025

Reagujem aj ja...20 rokov praxe v školstve,momentálne hľadám prácu ako pedagogický asistent ,som po inovačných vzdelávaniach,webinároch atď... som drahá pre niektorých riaditeľov škôl, na vlastnej koži som pocítila výberka kde uprednostnili dievča bez vzdelania,praxe,ale je lacnejšia ako ja...tak hľadám ďalej,ale...ponuky slabé,práca s ADHD,autistickým spektrom a porúchami učenia som si prešla,no predsa 20 rokov praxe a tie inovačné robia svoje na plate ...aj takto mi to vysvetlili riaditelia škôl🙏na jednej strane hovoríme o zázračnej inkluzii detí a ja som dôkaz,že pedagóg s príslušným vzdelaním je drahý pre riaditeľa a radšej hľadá lacnejšiu verziu,prepáčte momentálne zažívam asi dosť smutné obdobie,ale toto fakt naserie🙂

autor
7. aug 2025
@subartic

@anonym_autor tu nie je chudoba, chudoba je na Srílanke, v Pakistane alebo Indii. Tu sú len nereálne očakávania.

@subartic to je neralne ocakavcanie mat 3izb. byt bezit ako pracujuci clovek od vyplaty do vyplaty 1500 eur je podla vas prehnane ocakavania pomer zivotne naklady a plat

autor
7. aug 2025
@lesik

Reagujem aj ja...20 rokov praxe v školstve,momentálne hľadám prácu ako pedagogický asistent ,som po inovačných vzdelávaniach,webinároch atď... som drahá pre niektorých riaditeľov škôl, na vlastnej koži som pocítila výberka kde uprednostnili dievča bez vzdelania,praxe,ale je lacnejšia ako ja...tak hľadám ďalej,ale...ponuky slabé,práca s ADHD,autistickým spektrom a porúchami učenia som si prešla,no predsa 20 rokov praxe a tie inovačné robia svoje na plate ...aj takto mi to vysvetlili riaditelia škôl🙏na jednej strane hovoríme o zázračnej inkluzii detí a ja som dôkaz,že pedagóg s príslušným vzdelaním je drahý pre riaditeľa a radšej hľadá lacnejšiu verziu,prepáčte momentálne zažívam asi dosť smutné obdobie,ale toto fakt naserie🙂

@lesik no vidite cely cas to vravim može clovek chodiť ucit sa liat peniaze do vzdelania a nakoniec drahy to najlepšie keby ste robila za 1000 1400 už vela

anonym_b56a32
7. aug 2025

@anonym_autor Autor, neviem skadiaľ si, ale však všetci nemajú 1200 v hrubom. Môj manžel je revízny technik a má vyšší plat. Brat má 31 rokov, pracuje ako vedúci údržby (má na smene 2 ľudí) a plat okolo 1800 v hrubom. Pracuje vo výrobe v Trenčianskom kraji a to nemá ani VŠ. Ako sám povedal, keby nemíňa na hovadiny, na byt má, ale už sa chystá. Býva v rodičovskom byte, keďže naši sa presťahovali do RD po starých rodičoch. Dokonca byt za vlastné aj po troche preraba, aj keď nie je jeho, lebo ako sám vraví, nájom by ho vyšiel viac a predsa nebude bývať v chlieve.

autor
7. aug 2025
@anonym_b56a32

@anonym_autor Autor, neviem skadiaľ si, ale však všetci nemajú 1200 v hrubom. Môj manžel je revízny technik a má vyšší plat. Brat má 31 rokov, pracuje ako vedúci údržby (má na smene 2 ľudí) a plat okolo 1800 v hrubom. Pracuje vo výrobe v Trenčianskom kraji a to nemá ani VŠ. Ako sám povedal, keby nemíňa na hovadiny, na byt má, ale už sa chystá. Býva v rodičovskom byte, keďže naši sa presťahovali do RD po starých rodičoch. Dokonca byt za vlastné aj po troche preraba, aj keď nie je jeho, lebo ako sám vraví, nájom by ho vyšiel viac a predsa nebude bývať v chlieve.

@anonym_b56a32 bardejov

subartic
7. aug 2025
@anonym_autor

@subartic to je neralne ocakavcanie mat 3izb. byt bezit ako pracujuci clovek od vyplaty do vyplaty 1500 eur je podla vas prehnane ocakavania pomer zivotne naklady a plat

@anonym_autor ano je to nereálne. Si mladý človek , kľudne ti na začiatok stačí jednoizbový byt a výplata 1500 eur v čistom nie je samozrejmosťou. A ak nei je samozrejmosťou u tvojho zamestnávateľa , je potrebné ho zmeniť . Ak nie je možné zmeniť zamestnávateľa , je potrebné zmeniť miesto tam kde takýto plat dostaneš. Lenže ty máš auto za 45 tis , chceš minimálne trojizbový byt a minimálne 1500 eur v čistom , nechceš sa pohnúť z Bardejova a teda ako to chceš dosiahnuť ? Ab zamestnávatelia mali povinnosť dávať výplaty minimálne 1500 eur v čistom , kde na to naberú aj oni ťa v podstate nezaujíma.