Ako získať energopomoc pre nájomný byt?
Ahojte. Tí, ktorí máte byty v prenájme, nebývate tam a nemáte tam ani trvalý pobyt, t.j. ten byt je bez evidencie akéhokoľvek pobytu, bývajú tam len nájomcovia na základe nájomnej zmluvy - a Vám ako majiteľom nárok na energopomoc nevznikol v mieste, kde trvalý pobyt máte, tým pádom, aj ten váš nájomný byt je bez energopomoci (keďže tam iný trvalý pobyt nie je).
Čo v prípade, ak by si nájomca na nájomný byt nahlásil trvalý pobyt/alebo prechodný - bude sa potom posudzovať len jeho príjem na danom byte?
Mňa len mrzí, že zbytočne platia veľa, nakoľko je to low cost nájom a energie nepríjemne vyskočili.
Ďakujem za rady.
@anonym_autor energošeky chodia na VYKUROVANIE.
Už to bolo 100x omieľané,že elektrina a plyn sa rieši vo faktúre,v zálohách.
@rozculena ved preto sa pytam, lebo ja plyn v byte nemam, ale vykurovanie je centralne. Cize na toto by mi mal prist energosek ale neprisiel. Iba elektrina bola priznana a to sa zohladni vo fa.
@anonym_autor ja by som ziadnu energo pomoc neposkytol, stat dnes totiz vyraba energie viac ako domace obyvatelstvo spotrebuje(ostatne ide na Ukrajinu...), rovnako naco bola statna pomoc pri sukromnych hypotekach? Ludia kupovali byty za väcsie % uroky predtym a su tu...!
Tato umelo vyvolana bublina pri kralikarnach a najmoch je ciste svinstvo, ja ako stat by som jednoducho nedovolil aby nejaky spekulant skupoval byty hromadne cim by ich cenu jednak umelo navysoval tak dostupnost vlastneho byvania by zhorsoval, naco je normalnemu cloveku 5, 10 bytov? Na cistu spekulaciu, pri sukromnej osobe/zosobasenom pari by som dovolil maximalne 3, pri firme 5 a bodka.
Uz vcera bol velky narek v Galante ze co len porobime s tymi investicnymi bytmi? No nic, tam nech si ich majitelia zozeru, odide nielen par stovak ludi ale tisice pridu o robotu a to nehovorim o tom ako sa uz stahuju vychodniari naspät do Kosic kde prijima Volvo 11 500 zamestnancov, vlastna nenazranost najomcov dobehne..., dobre im tak.
@wiliam3royal investičné byty robia veľmi malé % na trhu s nehnuteľnosťami aby mali relevantný dopad na ceny.
Plakať treba u štátu a povoleniam ktoré blokujú výstavbu nových.
@anonym_autor ja by som ziadnu energo pomoc neposkytol, stat dnes totiz vyraba energie viac ako domace obyvatelstvo spotrebuje(ostatne ide na Ukrajinu...), rovnako naco bola statna pomoc pri sukromnych hypotekach? Ludia kupovali byty za väcsie % uroky predtym a su tu...!
Tato umelo vyvolana bublina pri kralikarnach a najmoch je ciste svinstvo, ja ako stat by som jednoducho nedovolil aby nejaky spekulant skupoval byty hromadne cim by ich cenu jednak umelo navysoval tak dostupnost vlastneho byvania by zhorsoval, naco je normalnemu cloveku 5, 10 bytov? Na cistu spekulaciu, pri sukromnej osobe/zosobasenom pari by som dovolil maximalne 3, pri firme 5 a bodka.
Uz vcera bol velky narek v Galante ze co len porobime s tymi investicnymi bytmi? No nic, tam nech si ich majitelia zozeru, odide nielen par stovak ludi ale tisice pridu o robotu a to nehovorim o tom ako sa uz stahuju vychodniari naspät do Kosic kde prijima Volvo 11 500 zamestnancov, vlastna nenazranost najomcov dobehne..., dobre im tak.
@wiliam3royal dalsi zakomplexovany blbecek, volic koalicie. To je uz z daleka vidiet na tvojich komentaroch.
Ty by si bol najspokojnejší, keby všetko znárodnili a žiadny boháči neboli. Len vy -hnili, tupi blbci by ste sa zviezli spolu s úspešnými ľuďmi. Treba ísť do Ruska a tam zažiť ich blahobyt na vlastnú kožu.
základné info:
schválená energopomoc- plyn/ elektrina zohľadnené vo vyúčtovacej faktúre!!!
energošeky sú odosielané na BYTY ktoré majú kúrenie a teplú vodu dodávané cez centrálne kotolne v mestách!!!!
základné info:
schválená energopomoc- plyn/ elektrina zohľadnené vo vyúčtovacej faktúre!!!
energošeky sú odosielané na BYTY ktoré majú kúrenie a teplú vodu dodávané cez centrálne kotolne v mestách!!!!
@mimaapeto ano vsak o tom stale vravim. Hovorim o byte, v panelaku, kde je centralne vykurovanie. Na elektrinu mi bola priznana energopomoc ale na vykurovanie mi neprisiel ziadny energosek (pisala som v prispevkoch dozadu " na plyn", lebo beriem ze sa vykuruje plynom, ale mala som na mysli prave to ustredne kurenie, na ktore sa tiez poskytuje energopomoc -formou šeku). Viem ze za elektrinu to bude vo fa, ale na to vykurovanie by mi mal prist sek ale neprisiel - moze sa stat, ze na elektrinu narok mam a na vykurovanie nie? Mam to riesit cez callcentrum? Alebo si to viem niekde zistit.
@mimaapeto ano vsak o tom stale vravim. Hovorim o byte, v panelaku, kde je centralne vykurovanie. Na elektrinu mi bola priznana energopomoc ale na vykurovanie mi neprisiel ziadny energosek (pisala som v prispevkoch dozadu " na plyn", lebo beriem ze sa vykuruje plynom, ale mala som na mysli prave to ustredne kurenie, na ktore sa tiez poskytuje energopomoc -formou šeku). Viem ze za elektrinu to bude vo fa, ale na to vykurovanie by mi mal prist sek ale neprisiel - moze sa stat, ze na elektrinu narok mam a na vykurovanie nie? Mam to riesit cez callcentrum? Alebo si to viem niekde zistit.
@anonym_autor hej,volaj na callcentrum,som zvedavá,čo ti povedia....podľa stránky energopomoc naše mesto nie je centrálne vykurované😨 tak som tam volala....že ona nevie,prečo nie sme centrálne vykurovaní,pritom máme celé mesto napojené na kotolňu.....a neskôr som zistila,že kamoška šek dostala,aj jeden známy...my nie
@anonym_autor ty v tom mas strasny hokej.
Ved si zisti ci mas narok, ak ano zisti preco ti sek neprisiel🙈 tu ti to nik nepovieme.
@anonym_autor ty v tom mas strasny hokej.
Ved si zisti ci mas narok, ak ano zisti preco ti sek neprisiel🙈 tu ti to nik nepovieme.
@natalka13 a cudujes sa? Ani sam chat GPT mi nevie poriadne odpovedat 😂 a to mam platenu verziu. Stranku som si celu presla, nenasla som tam moj pripad...koniec koncov - tu v diskusii ludia s rovnakou situaciou ako ja pisali ze niektorym priznali a niektorym nie - tak ako si ma z toho clovek urobit zaver?
Budem tam volat - lebo inak sa asi nedozviem.
@natalka13 a cudujes sa? Ani sam chat GPT mi nevie poriadne odpovedat 😂 a to mam platenu verziu. Stranku som si celu presla, nenasla som tam moj pripad...koniec koncov - tu v diskusii ludia s rovnakou situaciou ako ja pisali ze niektorym priznali a niektorym nie - tak ako si ma z toho clovek urobit zaver?
@anonym_autor Tak mne dnes prišlo rozhodnutie z ministerstva, že moju námietku neprijímajú. Namietal dom počet členov domácnosti, ktorý bol o dvoch menší, ako reálne malo byť. V 2024 sme menili trvalý pobyt, obec zmenila všetkým, poslali zmenu má políciu a tá nezaregistrovala zmenu pre naše dve deti. Tak som to namietal. Pritom na polícii už chybu opravili a deti majú zmenu platnú od roku 2024, tak ako sa to reálne menilo. No, a z ministerstva odpoveď, že zmeny po 27.11.2025 budú prehodnocovať až v ďalšom prehodnocovani. Zjavne ani podanie nečítali a rovno zamietli, keď ich musia spracovať desiatky tisíc.
@anonym_auto máš overený nárok na ich stránke? S akým výsledkom? Zvykne to písať ak príčinu. Môže byť problém aj chybná adresa odborného miesta.
@anonym_autor Tak mne dnes prišlo rozhodnutie z ministerstva, že moju námietku neprijímajú. Namietal dom počet členov domácnosti, ktorý bol o dvoch menší, ako reálne malo byť. V 2024 sme menili trvalý pobyt, obec zmenila všetkým, poslali zmenu má políciu a tá nezaregistrovala zmenu pre naše dve deti. Tak som to namietal. Pritom na polícii už chybu opravili a deti majú zmenu platnú od roku 2024, tak ako sa to reálne menilo. No, a z ministerstva odpoveď, že zmeny po 27.11.2025 budú prehodnocovať až v ďalšom prehodnocovani. Zjavne ani podanie nečítali a rovno zamietli, keď ich musia spracovať desiatky tisíc.
@miro25 tak to sila, oni urobia chybu (pri evidencii TP) a este sa vyhovoria, ze to zohladnia az v dalsom vyuctovani. Ked uz tak snad ti aspon doplatia "prepocitany narok" aj za prve obdobie. Btw, moja znama si nestihla vybrat na poste peniaze z energoseku a slubili jej ze jej to zohladnia v novom seku, takze nejaka miera ochoty sa v tom bordeli da najst 🙂 drzim palce
@anonym_auto máš overený nárok na ich stránke? S akým výsledkom? Zvykne to písať ak príčinu. Môže byť problém aj chybná adresa odborného miesta.
@miro25 elektrina - priznany narok. Vykurovanie - po zadani adresy tiez priznany narok, avsak s dovetkom, ze jednotliva domacnost bude posudzovana individualne podla bonity - a tam uz kalkulacku na to nemaju. Teda nenasla som.
@miro25 ich stránka je na dve veci,najprv tam bolo,že nemáme nárok,lebo dodávateľ nezdvihol cenu a teraz tam je,že nie sme pripojení na centrálne vykurovanie.A napriek tomu niektorí ľudia energošeky dostali.
Ja mam len elektrinu. Na stranke pisu mate narok a nic mi neprislo. Fakturu za preddzvky mam v rovnakej vyske..
Volala som na call centrum. Ak mam jediny byt vo vlastnictve a nie je tam nahlaseny ziadny trvaly pobyt, potom sa bonita neposudzuje ale automaticky sa priznava narok na energopomoc aj elektrina aj energosek na vykurovanie/teplo/ohrev vody ak je z centralneho zdroja. Mam podat namietku.
Podala som teda namietku cez eslovensko a budem cakat. Som zvedava na vysledok, ale moze to trvat dlhsie, sam pan z callcentra mi povedal, ze tych namietok bolo extremne vela a maju co robit. Hold, ked taky bordel-system vymyslia, necudujem sa tomu mnozstvu namietok.
Volala som na call centrum. Ak mam jediny byt vo vlastnictve a nie je tam nahlaseny ziadny trvaly pobyt, potom sa bonita neposudzuje ale automaticky sa priznava narok na energopomoc aj elektrina aj energosek na vykurovanie/teplo/ohrev vody ak je z centralneho zdroja. Mam podat namietku.
@anonym_autor Určite nie je priznaná automaticky, ale bude sa posudzovať bonita tej domácnosti, kde máš trvalý pobyt a ak tam vyšla energopomoc, tak ju pridelia aj na ten tvoj byt.
@anonym_autor Určite nie je priznaná automaticky, ale bude sa posudzovať bonita tej domácnosti, kde máš trvalý pobyt a ak tam vyšla energopomoc, tak ju pridelia aj na ten tvoj byt.
@miro25 on mi povedal, ze v mojom pripade sa bonita vobec neposudzuje. Ale sak uvidime vo vysledku.
@anonym_autor máš miesto kde máš trvalý pobyt=to je tvoja domácnosť a tam sa sleduje tvoja bonita podľa členov atd... ak si sama nemôžeš mesačne prekročiť 1930€ v HRUBOM inak Ti nárok nevznikne... potom vlasntíš ďalší byt kt. prenajímaš a nikto tam nemá TP takže keď Tebe v mieste TP nevznikol nárok na energopomoc automaticky nemáš nárok ani na druhý byt ... ak by to bolo opačne že na byt kde máš TP vznikne nárok podľa bonity automaticky na všetky nehnuteľnosti kt vlastníš ( si uvedená v katastri) a nikto tam nemá TP máš narok na energomopoc keby máš aj 3 byty, 4 garáže a 2 chaty... ale pokiaľ nemáš nárok na TP nemáš narok nikde a neviem prečo si mala podať námietku... potom sú tisíce zbytočných námietok a ľudia kt. to fakt nedostali chybou tak sa nedočkajú odpovede....
@anonym_autor máš miesto kde máš trvalý pobyt=to je tvoja domácnosť a tam sa sleduje tvoja bonita podľa členov atd... ak si sama nemôžeš mesačne prekročiť 1930€ v HRUBOM inak Ti nárok nevznikne... potom vlasntíš ďalší byt kt. prenajímaš a nikto tam nemá TP takže keď Tebe v mieste TP nevznikol nárok na energopomoc automaticky nemáš nárok ani na druhý byt ... ak by to bolo opačne že na byt kde máš TP vznikne nárok podľa bonity automaticky na všetky nehnuteľnosti kt vlastníš ( si uvedená v katastri) a nikto tam nemá TP máš narok na energomopoc keby máš aj 3 byty, 4 garáže a 2 chaty... ale pokiaľ nemáš nárok na TP nemáš narok nikde a neviem prečo si mala podať námietku... potom sú tisíce zbytočných námietok a ľudia kt. to fakt nedostali chybou tak sa nedočkajú odpovede....
@mimaapeto kks, lebo ma tak sami oni instruovali aby som namietku podala, ze urcite mam narok, pozerali v systeme.... co si myslis, ze len tak z nudy ma napadlo podat namietku? Ach...
@mimaapeto očividne to tak nefunguje.
Pretože na adrese TP mi nevznikol ale na byte na prenájom mi vznikol.
A to príjem domácnosti na TP vo veľkom prekračuje limit
Rovnako aj mňa samotného prekračuje limit
@mimaapeto kks, lebo ma tak sami oni instruovali aby som namietku podala, ze urcite mam narok, pozerali v systeme.... co si myslis, ze len tak z nudy ma napadlo podat namietku? Ach...
@anonym_autor ona v systéme nemá ako vidieť že máš nárok určite😀😀 lebo tvoju bonitu tvoj príjem žiadny pracovník len tak nevidí🙄 tomu sa povie školení pracovník ...
@anonym_autor
Situácia, keď na adrese nie je evidovaný žiadny pobyt
Toto rieši nariadenie vlády č. 353/2025 Z. z., ktoré vykonáva zákon.
Relevantná časť:
§ (vykonávacie ustanovenie) – priradenie odberného miesta:
„Ak na adrese odberného miesta nie je evidovaná žiadna adresa trvalého pobytu člena energetickej domácnosti, predpokladá sa, že odberné miesto má byť priradené k tej energetickej domácnosti, ktorej člen je evidovaný ako odberateľ elektriny v domácnosti alebo odberateľ plynu v domácnosti alebo konečný spotrebiteľ tepla alebo koncový odberateľ tepla.“
@anonym_autor ona v systéme nemá ako vidieť že máš nárok určite😀😀 lebo tvoju bonitu tvoj príjem žiadny pracovník len tak nevidí🙄 tomu sa povie školení pracovník ...
@mimaapeto opakujem, povedali mi ze moja bonita sa neskuma na tento pripad a preto je irelevantna vyska mojho prijmu.
Este 2 x som sa pytala ci je to pravda - overovala som si to pocas telefonatu.
Namietka je podana, ako ma instruovali, lebo im tam v systeme chyba moje odberne miesto a preto neprisla energopoukazka, ze tento problem mali mnohi ludia. Akonahle sa to opravi, narok na energopomoc na teplo vraj urcite mam a dodatocne mi pride energosek.
Ak to tak nebude, napisu mi dovod a ja to hodim sem - aby uz bola vec jasná.

@rozculena aha oboje vo fakture? Lebo sestre na plyn dosiel energosek, tiez ma byt v panelaku, ktory prenajima.
@anonym_autor energošeky chodia na VYKUROVANIE.
Už to bolo 100x omieľané,že elektrina a plyn sa rieši vo faktúre,v zálohách.