Ako získať právomoc na správu účtu ZŤP osoby?
Dobry den prosim vas mam brata ktory ma ucet v banke a mama k nemu potrebuje pristup a disponovat s nim. Brat je ZTP a neviem sam za seba rozhodovat. Ako sa vola ziadost alebo co konkretne mam hladat aby to mama zaniesla na sud a mohla za neho rozhodovat vo vsetkom? Dakujem
@taktotedanie no on sa nevie podpisat ani nic a v banke nevie mama za neho nic riesit. Potrebuje nejake schvalenie pravneho ukonu... Ale neviem presne ake
No keď sa nevie podpísať a je mentálne zaostalý nebude účet vedený na neho,nie?
@niqusqa2010 potrebujete zbavit svojpravnosti ?
Tak to zadaj do googlu
Podla mna mentalne zaostaly nemoze resp nebol ked ma ucet v banke
@misicka31 no detsky ucet ma na seba predstavte si 🙂
@niqusqa2010 tak potom je disponent mamka🙂k že ona mu ten účet založila
@misicka31 no v banke s nim ona hýbať nevie ale ja neviem ake maju podmienky.
Vek brata?
@niqusqa2010 detsky ucet- disponovat moze predsa ten co zakladal cize rodic/rodicia podla toho ako to riesili v banke
Takze nieco tu nesedi v tom co pises
Komunikovala mamka s bankou co oni k tomu potrebuju?
Vy dve ste tiež zaostalé? Však choď s ňou do banky a zisti čo vlastne chcete /aký účet tam na brata založila. On určite nič nezakladal.
@januska12323 dakujem pekne taka mudra som aj ja nežijem v meste kde mama takze logicky to nemozem riesit snazim sa jej pomoct tak prosim si odpusti tie urazky.... Ja som sa sem prisla slusne pytat a nie sa tu vytacat nad tym ze mi niekto nie je schopny normalne pomoct. Pekny den radsej si to pojdem zistit ku pravnikovi tu mi asi aj tak hovno pomozete.
Ale veď ti tu odpovedáme,keďže je to detský účet založil ho rodic/rodičia,čo sa na tomto nedá pochopiť.Kolko rokov má brať?
@niqusqa2010 však ale dávaš neúplné informácie to ti ani právnik neporadí. Tak pošli mamu do banky a nech ti volá keď jej to bude pracovníčka vysvetľovať.
@niqusqa2010 ja som v takomto prípade vybavila generálnu plnú moc na všetky právne úkony, overili sme podpis u notára, aj keď sa nevedel tiež sám podpísať..ale takúto plnú moc, nie všetky banky akceptujú.
@niqusqa2010 pytas sa a v podstate ziadne relevantne info nemas tak aku radu potom cakas?!
v prvom rade uved vsetky dolezite informacie, neskor pises ze sa jedna o detsky ucet, s tym moze rodic (ten co ho zakladal) manipulovat. nepises kolko ma teraz dotycny rokov, ci uz je dospely... v kazdom pripade nech ide do banky a zisti si co a ako. drduha vec je zbavenie svojpravnosti. toto je uplne ina liga ako vedenie uctu. na to potrebujes vyjadrenie lekarov a podat to na sud, tam sa rozhodne v com presne bude zbaveny svojpravnosti, pretoze to ze sa nevie podpisat (predpokladam ze je stredne tazko az tazko mentalne postihnuty) neznamena ze musi byt zbaveny svojpravnosti, ale len urcitych ukonov ak je predpoklad ze by ohrozoval napr. svoj majetok neuvazenymi pozickami, rozdavanim penazi...
Ono je to komplikovanejšie ako sa môže zdať. Tiež som takto mala účet detský na syna zťp- bol založený vyslovene na účel šetrenia pre neho na rôzne terapie a potreby. Ukľudnite vášne a tradičné urážky žienky múdre, keď vaše dieťa dovrši 18 je dospelé a na vašu disponenciu vám musí dať súhlas, napriek tomu, že dovtedy ste mali ako zákonný zástupca plné právo. Tou chvíľou ho strácate. A k téme - ja som účet týždeň pred synovými narodeninami stihla v banke zrušiť. Skúsila by som to na mamkinom mieste cez právnika a plnú moc, ak mal 18 zrejme mama žiadala už aj na sociálke invalidný dôchodok preňho. Tam sa tiež takáto právomoc vybavuje, treba k tomu len dvoch svedkov, ale je použiteľná len na účely jednania so soc.poisťovňou. Takisto by bola ale podľa mňa použiteľná ako doloženie tomu právnikovi. Ak by vám to v banke neuznali, potom je jediná cesta požiadať na súde o zúženie spôsobilosti na právne úkony. Je to ale veľmi zdĺhavý proces, ku ktorému treba veľa potvrdení a teda návštev lekárov. O rozsahu zúženia spôsobilosti rozhodne následne súd. Info o tom, ako v tomto prípade postupovať konkrétne a isto aj pomoc dostane mamina, keď zájde na miestny upsvar pod ktorý spadá, sociálnu kuratelu.
ja som ZTP a pohode mam disponenta maminu niet co riesit ucet mam od 18tky.
Baby, riešili sme pred týždňom plnú moc v banke. Tlačivo je na internete, podpísať ho musí splnomocnitel pred matrikarkou alebo notarkou. Niektoré banky majú na svojej stránke vlastné tlačivo na plnú moc.
Neviem, čo robiť, ak sa brat podpísať nevie. Ako si prevzal občiansky na polícii? Veď aj tam sa musel podpísať.
Ešte ma napadlo, že k tomu účtu nie je internetbanking?
@ajka10000 ale je iné, keď je účet zakladaný po 18tke a spoločne ste určite boli v banke, kde si ty súhlasila, aby bola mama disponent. Iná situácia ako účet založený ako detský, a tiež nie je zťp ako zťp. zťp dostane aj cukrovkár alebo celiatik, tu ide evidentne o ťažké kombinované a teda aj mentálne postihnutie
@niqusqa2010 ak tvoj brat nie je schopný zdravého úsudku a právnych úkonov na základe ŤZP, prípadne hrozí jeho osobe viac škody ako úžitku, treba podať žiadosť na súd. Napr. info tu
https://www.akmv.sk/zbavenie-svojpravnosti-post...
https://xpravo.eu/navrh-na-obmedzenie-sposobilo...
Treba na súd podať žiadosť o obmedzenie na právne úkony.Uviest koho chcete obmedziť,z akého dôvodu a koho navrhujete za jeho opatrovníka.Súd Vás bude potom informovať,čo máte k žiadosti ešte doložit,pošle súdneho psychiatra,ten urobí posudok,a na základe toho prebehne súdne pojednávanie,kde rozhodnú na aké úkony bude obmedzený a bude opatrovnik.Ten môže v jeho mene všetko vybavovať.
@kacena4 no on ma 16 ma obrnu, mentalnu retardaciu a epilepsiu, do banky som volala povedala mi mama ze chce aby presiel z detskeho uctu na studentsky (v banke povedali ze sa ide automaticky bez akychkolvek zmien) ale problem je v tom ze mame nechcu dat informacie k IB teda pid a heslo a na to ze potrebuju splnomocnenie lebo chcu zvysit aj limit na vybery na tom studenstskom ucte a mama k tomu nema papiere. Preto ziadaju aby mala papier od sudu potvrdeny ze moze za neho vykonavat veci. Vtedy jej daju pristup aj k informaciam o pide a inych veciach. Len neviem presne ze co mam hladat alebo ako to sformulovat aby jej to zobrali na sude. Lebo notarka ju poslala do kelu ze to ma riesit na sude.
@aurelia2000 je ale mama to ma vsetko zapatrosene a ona a technika 0 bodov vyssie som to uz spominala pred chvilkou ze jej udaje k nemu uz nechcu dat 🤷🏼♀️ a preto potrebuje ten papier aby brata zbavili neviem ci uplne svojpravnosti alebo aby zanho mohla rozhodovat ci co ja sa do toho nevyznam
Ale to nič nemení na tom,že správca účtu je tvoja mama,dieťa si samo v banke účet nevytvorí,to musí jeho zákonný zástupca.Ja tým tvojim bajkám vôbec neverím.🤷
@misicka31 boze a co by som si akoze vymyslala? Ked neveris tak neodpisuj. Ano mama mu zalozila ucet ked bol decko aby mu tam chodili peniaze ma 16 presiel na na studentsky ucet. Mama nie je tak dokonala ako ty a techniku neovlada uz je to predsa starsi clovek a nie kazdy je taky sikovny a mudry ako ty. Proste som volala do banky povedali mi ze potrebuju papiere. Mama povedala ze jej udaje k tomu uctu proste nedaju a dovi.... Takze ak nevies pomoct tak prosim scrolluj dalej a chod otravovat vypisovanim o tom ako kazdy hovori nezmysli inde. Pekny den
@niqusqa2010 ani ja nie som dokonalá,stačí len logicky premýšľať ...si ale drzá poriadne,snáď ti poradia čo a ako....škoda slov na teba

@niqusqa2010 no hlavne musi mat potvrdenenia o tom, ze nevie za seba rozhodovat ak ho chce zbavit svojpravnosti
Ine je ak chce iba za neho rozhodovat , klasicke sponomocnenie