icon

Ako získať prenájom bytu bez zamestnania?

21. feb 2025

Je nejaká šanca získať prenájom bytu keď som momentálne nezamestnana? (Peniaze samozrejme mám). Ďakujem za info

Strana
z3
kavasmliekom
21. feb 2025

Ja ako prenajímateľa by som byt nezamestnaným neprenajala. A už keby zatajili skutočnosť, tak aj tak chcem 2x-3x depozit, plus jeden nájom dopredu. S tým, že ak za nadchádzajúci mesiac nezaplatia, ruším im nájom a stiahnem si za nadchádzajúci mesiac z depozitu.

autor
21. feb 2025

@kavasmliekom ďakujem za názor

janai1
21. feb 2025

Ani jeden prenajímateľ odo mňa ešte prac. zmluvu nepýtal.

alkoholik
21. feb 2025

Nikdy neriesim ci klient pracu. Ja osobne v tom problem nevidim. To je ako dat hypo a clovek za rok strati pracu...

melanta
21. feb 2025

Ak by som vyslovene vedela, že je podnájomník nezamestnaný, prenajala by som, maximálne na pol roka a s platbou na celé obdobie vopred. Depozit mám u mňa vo výške 2 nájmov, na jednom byte vo výške 3 nájmov.
Ja si zmluvu nepýtam, ale pýtam sa na zamestnanie, ak mi na človeku čo len niečo nesedí, nemám záujem. Ak by záujemca povedal, že je zamestnaný a zistila by som, že klamal, dám mu výpoveď v rámci podmienok zmluvy.

Konkrétne k tebe autorka - na koľko mesiacov máš rezervu? A čo v prípade, že ju minieš a nezamestnáš sa? Ako plánuješ riešiť takúto situáciu?

martul
21. feb 2025

@kavasmliekom ako by si zistila, či pracuje alebo nie? Môže ti zatajiť že je nezamestnaný a pracovnú zmluvu nemáš právo pýtať.
Nato existuje depozit a zmluva, keď nezaplatí jeden mesiac dostane výpoveď, nájom sa strhne z depozitu a hotovo.

hankab
21. feb 2025

Prenajimatel si realne nema ako preverit, ze si nezamestnana, pokial nemate spolocnych znamych. Prac.zmluvu si sice vypytat moze, ale spekulanti mozu pokojne predlozit zmluvu spred 3 rokov na dobu neurcitu a pritom uz v danej praci 2,5 roka nie su.

suzitok
21. feb 2025

Nevidím dôvod, prečo by to mal overovať...byt ti prenajme, jeho cieľom je dostať zaplatené každý mesiac..
Alebo máš na mysli nájomný byt? Od obce/mesta? Lebo tam sú podmienky samozrejme úplne iné

vevesh
21. feb 2025

Jednoducho- vyplatis im rocny najom vopred pri zmluve na rok...😉

svetlonos
21. feb 2025

@martul
zistíš to jednoducho. Poziadas za posledných 3-6 mesiacov výpis z účtu s mzdou. Alebo potvrdenie zo zamestnania, ze pracuje idealne na plný úväzok. Mimo SK bežná prax.

prettywoman1212
21. feb 2025

Nikto si to neoveruje. Za mňa je to hlúposť. Ja napríklad som podnikateľ. Niekedy zarobím 3000 mesačne, a niekedy nulu. To si má odomňa prenajímateľ pýtať daňové priznanie? Alebo vystavené faktúry? Aj tak nemá istotu že rovnaký obnos peňazí mi príde každý mesiac. Dôležitejšie je podľa mňa sa spýtať človeka, že ako odišiel z predošlého nájmu.

prettywoman1212
21. feb 2025

@svetlonos Neviem či to nie je moc. Existujú predsa aj príjmy typu dôchodky vysoké, podnikanie…To potvrdenie o zamestnaní teda nemá každý.

svetlonos
21. feb 2025

@hankab
zavola si do danej prace a zisti si, či človek klame.

kavasmliekom
21. feb 2025

@martul a písala som niečo iné?

prettywoman1212
21. feb 2025

@martul Presne tak ako si napísala, na to je ten depozit. V zahraničí sú bežné aj 2-3 depozity. A dobre napísaná zmluva.

prettywoman1212
21. feb 2025

@svetlonos To sa nemôže tuším na Slovensku, nie som si istá

vevesh
21. feb 2025

@prettywoman1212 ale overuje. Mne sa dostali pod ruky v zahranici falsovane vyplatne pasky- je to dost bezna prax a "skusene oko vie kam pozerat"...

kavasmliekom
21. feb 2025

@svetlonos a máš na to právo? Tebe keby zamestnávateľ povedal, že nejaký cudzí človek sa pýtal, či tam robíš, bolo by ti to príjemné? Prenajíma byty a aj som jeden čas hľadala podnájom a tiež jeden chcel odo mňa aj od ešte ex pracovné zmluvy a kontakt na zamestnávateľa, čo mi prišlo už cez.

prettywoman1212
21. feb 2025

@kavasmliekom Presne tak; príde mi to cez čiaru, navyše ako som písala, ja ako podnikateľ by som ukázala čo? Som predseda predstavenstva v akciovej spoločnosti, nie živnostník. Účtovníctvo ? A prenajímateľ by volal na daňový úrad či mám zaplatené dane?

svetlonos
21. feb 2025

Autorka,
ja by som ti prenajala byt na dobu určitú 3 mesiace plus depozit 3 mesiace a musela by si mi tých 6 mesiacov vyplatiť hneď.
Neviem, ci je možné dať si takú podmienku ale ak áno, bol by to jednoznačne prenájom bez deti. Najom by som ti predlzovala kazde 3 mesiace a pytala od teba tie peniaze dopredu.
Zlé skúsenosti proste.

kavasmliekom
21. feb 2025

@prettywoman1212 už keď ide o to, dám číslo na hocikoho a on mu potvrdí, že áno, robí tam ten a en a ma taky a taky plat. Už kto je na druhej strane sa dozvedieť nemusí. Vsrtko sa dá. Ale tu ide o to, aby sme boli spokojné obe strany. Ja ako prenajímateľ chcem slušných poctivých nájomcov, ktorí mi budu platiť podľa dohody... a on chce byt a podmienky na bývanie.

martul
21. feb 2025

@svetlonos
@vevesh hovorí vám niečo ochrana osobných údajov. Vy nemáte právo volať do roboty ani si pýtať výpis z účtu a pozerať či mu chodí mzda na účet.

kavasmliekom
21. feb 2025

@svetlonos ty si urcujes podmienky. Takže si môžeš dat takú požiadavku.

vevesh
21. feb 2025

@prettywoman1212 poviem zo zahranicia- vypis so sukromneho uctu, kde je 3x nejaka vyplata uvedena. Niekedy staci aj obnos na tom sukromnom ucte (ked tam ma niento 700.000, tak s tym tiez prenajimatel nema problem). Alebo posledne danove priznanie ci mesacne vyuctovanie..

martul
21. feb 2025

@kavasmliekom písala si v podstate to čo ja, ohľadne depozitu. Ja som reagovala skor na to čo si napísala na začiatku, že by si nezamestnanému neprenajala.

hankab
21. feb 2025

@svetlonos a gdpr tu nikomu nic nehovori? Preco by zamestnavatel, alebo zastupca zamestnavatela (personalne odd.) malo cudziemu cloveku poskytovat tento druh informacii?

prettywoman1212
21. feb 2025

@vevesh Posledne danove priznanie Vam nic neprezradi o tom, ze ci ten clovek bude platit kazdy mesiac. Ako som pisala, niekedy su prijmy spolocnosti niekolkotisicove, a niekedy je to cely mesiac na nule. Na DP je iba spocitane cislo. Nic ako mesacne vyuctovanie nevediem, moj uctovnik mozno ano, ale kedze vo firme nie som sama, tiez to nie je moc transparentne 😀 Cize to podla mna nedava moc zmysel…

basska_b
21. feb 2025

Tak ono po nejakom dlhšom hladani sa mozno podnajom najde, ale uprimne, majitelovi bytu sa po neformalnej otazke, ci pracujes a kde - a odpovedi, ze si nezamestnana, "ale nebojte sa, mlada pani, peniaze mam a najomne budem platit", rozblikaju vsetky cervene kontrolky. Neplatic sa z bytu dostava tazko, kto na to nema zaludok a este hrozi, ze v hneve znici jeho interier a z cloveka bez penazi ani nic nevysudis

nikaeli
21. feb 2025

A keď niekto prenajíma byt/ izbu študentovi, tak čo? má doniesť príjem rodiča? tak či onak, aj zamestnaný môže prísť o mesiac o prácu 🤷🏻‍♀️

prettywoman1212
21. feb 2025

@nikaeli Presne aj toto ma napadlo, ze pocas toho ako som studovala v zahranici tak mi platili cely byt moji rodicia, a neviem si predstavit zeby si odomna majitelka pytala prijmy mojich rodicov 😅

Strana
z3