icon

Ako získať prenájom bytu bez zamestnania?

21. feb 2025

Je nejaká šanca získať prenájom bytu keď som momentálne nezamestnana? (Peniaze samozrejme mám). Ďakujem za info

kavasmliekom
21. feb 2025

@martul tak mala som záujemcov takých, čo on robil na dohodu a manželka bola na rodičovskej a 2 deti. Pýtala som sa, že na ako dlho ma tú dohodu a on ze asi do jesene, cez zimu nemajú fušky. 🙂 Tam som potenciál nevidela...mohli povedať, že žena robí popri rodičovskej z domu a on je zamestnaný a ma pravidelný príjem. Vtedy by som neskumala ďalej a keby súhlasili s podmienkami, dáka by som im byt. Lenže ja prenajimam dlhodobo, nie ze po polroku budem hľadať ďalších, lebo musia hľadať lacnejšie...

svetlonos
21. feb 2025

@kavasmliekom
V Rakusku je to bežná prax a nie, nepríde mi to nepríjemné. Tu ta prepúšťajú do kosti, ešte preveria aj register dlžníkov, ci tam nie je kandidát vedený. Viem to presne, keďže sme sa snažili ukončiť nas podnajom skor a hľadali sme nových nájomcov. Bez sance. Prví- matka s dcerou, novo prestahovane v meste, bez práce ale na up, spoločný príjem z up 2,5x tolko kolko bol najom. Neprenajali! Ďalšia na up plus rôzne iné dávky, v pohode by vyšla- bola vďaka ex v registri spiludlznikov. Neprenajali. Dvaja manželia, súkromní lektori jazykov online - neprenajali...
Načo aj, ved sme platili zatiaľ najom my 😐.
Keď nám zmluva skončila, zrazu ho dali aj rozvedených matke s 3 detmi, ktoré údajne žili s otcom a ona si dorabala akreditáciu ako lekárka... Ale mala príjem.
Takže nie, sme na to zvyknutí aj smm. Teraz chceli dokonca potvrdenie a výšku materskej odo mňa i keď zmluva nájomná je len na manžela!
Kludne ru môžeš robiť cviky a cítiť sa koli tomu neorijemne. A môžeš sa odvolávať miliónkrát na súkromie 😏 Ake najomny byt v takom prípade nedostaneš.

balerina2025
21. feb 2025

@janai1 ale je to bezny postup pozor. pytat si potvrdenie o zamestnani, a podla mna aj dost rozumny postup.

svetlonos
21. feb 2025

@hankab
pretoze je treba aby bol pri SK zákonoch chraneny aj majiteľ nehnuteľnosti. Inak je do slova a pismeny v prdeli. Ved o co ide? Kto nemá co skrývať, nema co riešiť toto preverenie, ci?

janai1
21. feb 2025

@balerina2025 no tak asi tak bežný až nie, keď ako píšem, nikdy to odo mňa nikto nepýtal a ani od žiadneho z kolegov atď.

balerina2025
21. feb 2025

@janai1 tak ked si nechas poradit si mudrejsi

svetlonos
21. feb 2025

@martul
už si niekedy prenajímajú nehnuteľnosť? Ja ano. Odvolávať sa tu na ochranu os údajov viaceré. Ale teda veľmi silno predpokladám, že u vás sa jedna o zodpovedných jedincov.
Co urobis s nájomníkom, ktorý ti urobi z bytu koníčku na drevo, je bez príjmu aj financií. Nedaj Boh ak ma ešte aj deti. Ty platíš sko debil všetko a vyhodiť ich len tak rýchlo a ľahko nemôžeš. Tebe ostanú náklady na energie, opravy bytu a teda oči pre plač. Take plesne nalriklad, diery v podlahe atd je teda masaker, ti poviem. Už je to pekny prilákať, ked sa to stane v druzstevnych/mestských bytoch. Ale keď sa to stane tebe ako súkromnej osobe, haleluja.

svetlonos
21. feb 2025

@prettywoman1212
No a preto, keby mi peniaze nechýbajú, prenajmem zapodmienok ake som napísala autorke. Tu ti fakt snáď len naivný blázon dobrák da najom bez garancie.

prettywoman1212
21. feb 2025

@svetlonos My sme v prenájme s tým že ja som podnikateľ odjakživa. Manžel pracuje. A nemuseli sme zaplatiť 3 nájmy vopred nikdy a ani sme nikdy nemali problém.

melanta
21. feb 2025

Noooo, veľmi ma zaujíma odpoveď autorky, na koľko mesiacov má nájom a ako má naplánované riešenie situácie, že rezerva sa minie a ona stále bude nezamestnaná. Pretože všetky, čo tu máte silácke reči, ako to majiteľa nemá zaujímať - všetky prenajímate? Ak nie, tak sú to len silácke reči. A ak áno, tak ozaj vám je jedno, či človek má alebo nemá prostriedky na platenie a je vám jedno, ak by neplatil a býval by u vás zadarmo? A nieže zadarmo, ešte by ste vy platili energie a možno aj hypo.

A tie, ktoré sa oháňate ochranou osobných údajov - vypýtať si zmluvu, výpisy, potvrdenie zo zamestnania - to nie je porušenie ochrany. Dotyčný môže alebo nemusí súhlasiť. Ja to napríklad nerobím, ale čekujem si záujemcu na sieťach, v registroch ktoré sú dostupné a používam intuíciu.

melanta
21. feb 2025

@prettywoman1212 ty podnikáš, muž pracuje. Diskusia nie je o ľuďoch ako ty, ani svetlonos o nich nepíše. Bavíme sa o ľúďoch, ktorí ten príjem nemajú a vieme to už pri obhliadke.

vikisisi
21. feb 2025

Zamestnávateľ nesmie poskytnúť cudzej osobe či si v ich firme zamestnaná a tobôž nie tvoj príjem. Na ochranu predsa je depozit.

kavasmliekom
21. feb 2025

@svetlonos možno v zahraničí.

hankab
Autor odpoveď zmazal
danusskaaa
21. feb 2025

Bola som v 4 prenajmoch a nikdy sa nepýtali na zamestnanie a prijem. Chceli depozit vo výške nájmu + 2 najmy vopred (čiže 3 nájmy naraz) a to bolo všetko. Nikdy nikto neriešil odkiaľ mám peniaze na zaplatenie...

hankab
21. feb 2025

@melanta takze tvrdis, ze ja ako prenajimatel mam pravo pozadovat od zamestnavatela mojho podnajomnika pracovnu zmluvu? A co potom spaga pod gdpr, ked uz nie pracovna zmluva, kde su posktynute vsetky osobne udaje vratane hrubej mzdy?

Ja teda byt prenajimam, ale nic podobne ako pytat si zmluvu od zamestnavatela by mi v zivote ani nenapadlo, pretoze som zila v tom, ze je to protipravne pytat tento typ dokumentu od zamestnavatela. Mojou zarukou je naopak depozit a moja Zmluva o prenajme, kde mam zakotvene, ze netolerujem ziadne omeskanie platby. A v pripade, ze najomca sa omeska, je povinny byt opustit do XY dni, a meskajuca platba mu bude odcitana z depozitu.

alica110
21. feb 2025

@svetlonos Zamestnavatel nema pravo cudzej osobe, ak nie si policia, sud a tak, poskytovat informacie. Mohol by z toho mat problemy.

veronicka1901
21. feb 2025

@kavasmliekom neexstuje, ze by nase HR oddelenie bolo sucinne s niekym, kto by sa len tak pytal, ci tam pracujem a kolko zarabam uz vobec nie. Len organom statnej spravy na zaklade zvlastnych povoleni (Napr. sud, policia SR a pod.)

tundra
21. feb 2025

Pracovnu zmluvu,vyplatne pasky 3-6.m.vypis, ze nemas dlhy,(Betriebungsamt),recenzie od byvalych prenajimatelov, je štandart,ktory musis dat pri ziadosti o prenajme vo Švajciarsku.Dokonca aj potvrdenie od zamestnavatela,ze tam stale pracujes.
@svetlonos ma pravdu,nedas podklady,nebyvas....

melanta
21. feb 2025

@hankab o čom píšeš? Ja píšem o tom, že ak majiteľ bytu chce, tak si od potenciálneho podnájomníka môže vypýtať zmluvu. To nemá nič spoločné s GDPR. Nikde nepíšem o akomkoľvek kontaktovaní zamestnávateľa. Ani som nič také nenaznačila.

hankab
21. feb 2025

@melanta Sorry, zle som to pochopila. Viacere sme tu reagovali na to, ze niekto hore spomenul, ze je mozne si od zamestnavatela vypytat zmluvu alebo potvrdenie o tom, ze tam zaujemca pracuje. V tejto suvislosti sa tu hlavne spominalo gdpr.

melanta
21. feb 2025

@hankab navyše, dlhé roky prenajímam viac nehnuteľností, viem čo je a nie je legálne, nikdy som neplatiča nemala, pritom si nepýtam od podnájomníka ani zmluvy ani nič. Len čekujem blacklisty, register exekúcií a intuíciu. Mne o zárukách písať nemusíš.

melanta
21. feb 2025

@hankab áno, niekto tu písal o volaní do zamestnania. Ale to sú všetko keci ľudu, ktorí nikdy nič neprenajímali a netušia o procese nič. V pohode, pochopili sme sa. 😉

deti95060810
21. feb 2025

@svetlonos zavolať do práce? ochrana osobných údajov ti nehovorí nič?

deti95060810
21. feb 2025

@tundra vo Švajčiarsku? a to nám je tu načo na sK ako je vo Švajčiarsku... tam je všetko inak ako tu...

vevesh
21. feb 2025

@martul ake porusenie ochrany? Vypytam, nedas, nebyvas a mozes hladat dalej. A ked das, tak suhlasis so spracovanim a overenim. Ziadne porusenie ochrany osobnych udajov, kedze si mi dala dobrovolne udaje. Ine by bolo, keby som si ja poza tvoj chrbat lustrovala ci robis u tvojho zamestnavatela a za kolko - toto by bolo fakt hrube porusenie a na udanie a sud.
Len pre obraz- v nemecku depozit 3 ciste najmy, vyplatne pasky za posledne 3 mesiace, potvrdenie od zamestnavatela, ze si stale zamestnany a dokedy, potvrdenie o ostatnych davkach (ak poberas), potvrdenie o pridavkoch, 3 mesacny vypis z bankoveho konta, potvrdenie od sucasneho prenajinatela, ze nemas dlhy plus schufa vypis. Kludne mozu este dalsie dokumenty vyplnut.

alica110
21. feb 2025

@vevesh To je priserne, esteze mam svoj byt. Toto je tak ponizujuce.

vevesh
21. feb 2025

@prettywoman1212 no nie, ale ukaze priemerne zarobky. A ak nenaplnaju predstavu, tak najom mozes hladat u dalsieho prenajimatela, ktoremu to je jedno...

vevesh
21. feb 2025

@alica110 v nemecku dostane velmi malo ludi hypo. Odhadom byva podla posledny h udajov okolo 48% vo vlastnom, vo velkomestach ako hamburg/mnichov je to okolo 20%. A cim dalej klesa, lebo sa nic nestavia a nehnutelnosti zdrazuju....

procrastique
21. feb 2025

Ja som sa vždy všade pochválila, že som nezamestnaná (vlastne to všade rada hovorím) a teda nik nemal s prenájmom problém.