icon

Ako získať vlastnú nehnuteľnosť bez rodinnej pomoci?

21. júl 2025

Mám 27, vysokoškolské vzdelanie, zarábam 1100€. Mesačne platím nájom 400€.
Chcem vlastné bývanie, vlastný byt a chcem žiadať o hypotéku. To, že banky požiadajú minimálne 20% z ceny nehnuteľnosti je pre mňa naozaj ťažko. Chápem, že si tým chcú zabezpečiť to, že peniaze požičiavajú bonitnému klientovi. Bohužiaľ, naozaj nemám toľko našetrené. Rodina takisto nepomôže. Nemám ani možnosť založiť nejakú rodičovskú nehnuteľnosť. Možnosť je zobrať si na tých 20% spotrebný úver + hypotéku, ale myslím, že to by ma finančne položilo.
Pozerala som aj Štátny fond rozvoja bývania, tam ale zasa viacerí varujú pred tým, že predávajúci naozaj nie sú schopní čakať rok kým všetko v ŠFRB schvália.
Som z toho naozaj nešťastná. Rovesníci majú vlastné bývanie, ale potom z nich vypadne to, že im to zabezpečila rodina.
Kolegyňa sa chválila v práci s tým, že s partnerom kúpili 3 izbový byt s tým, že 80 000€ mali v hotovosti od rodiny. Priznávam sa, že sa jednoducho pristihnem pri tom, že závidím a súčasne sa hanbím, že jednoducho bývam v nájme.
V celej spoločnosti je silno zakorenené to, že človek by si mal zabezpečiť vlastné bývanie, aby zabezpečil seba a svoje deti a viem to, túžim po tom.

Ako ste sa k vlastnej nehnuteľnosti v súčasnej dobe dostali vy, keď ste v podobných podmienkach ako ja?

Strana
z3
mogaa
21. júl 2025

@anonym_autor tak gro mladých si berie hypotéku a to keď sú dvaja, či manželia alebo partneri.....

marhulka13
21. júl 2025

@anonym_autor a v ktorej časti Slovenska bývaš? Lebo ja co som mala kolegyne s týmto platom, obe si kúpili jednoizbove byty, jedna priamo v meste, druha v inom. Viem, že majú hypo a stavebnu

anonym_50827d
21. júl 2025

Presne viem ako sa citis 🙂 ak je clovek vo velkom meste tak tie ceny su vazne neunosne, aj ak mate 2 platy. Samozrejme starsi ti tu budu pisat, ze ci za ich doby bolo lepsie :D no nenavratne pozicky a druzstevne byty asi uz pozabudali. Tu sa v tejto krajine riesia len dochodky. Znevyhodnene rodiny vobec pritom aj normalnu ludia dokonca vysokoskolski vzdelani maju problem najst si vlastne byvanie. Riesime aktualne podobnu situaciu a rozmyslame ako dalej a veru ked v nasom veku vidim rodiny s detmi a byvanim tak mi je tiez velmi tazko. Zial nemame rodicov z velkych miest ani nic podedene, musime sa postavit sami na vlastne nohy a cela financna situacia a politicka u nas nam len podkopava nohy. A sama neviem co budeme robit dalej, takze som aj zvedava co tu popisu dalsi ludia

autor
21. júl 2025
@marhulka13

@anonym_autor a v ktorej časti Slovenska bývaš? Lebo ja co som mala kolegyne s týmto platom, obe si kúpili jednoizbove byty, jedna priamo v meste, druha v inom. Viem, že majú hypo a stavebnu

@marhulka13 západné Slovensko

123profil321
21. júl 2025

@anonym_autor No, ja som začala robiť v ďalšej práci a dúfam, že do 2-3 rokov si našetrím tých 20%. A druhou prácou som si zvýšila aj príjem, tým pádom aj výšku hypo, ktorú budem môcť žiadať, a tým pádom si budem môcť dovoliť aj väčší byt alebo dom 🙂

tenerifka
21. júl 2025

Neterka byvala a pracovala po skonceni VS v centre Madridu, s kamoskou zdielala byt (2 spalne, obyvka, kuchyña, 2 kupelne), par rokov platila napolovicu s kamoskou najom a co sa dalo, odkladala. Neskor zmenila pracu za este lepsiu, vydala sa a s muzom kupili na hypo nehnutelnost v dobrej stvrti....

123profil321
21. júl 2025
@123profil321

@anonym_autor No, ja som začala robiť v ďalšej práci a dúfam, že do 2-3 rokov si našetrím tých 20%. A druhou prácou som si zvýšila aj príjem, tým pádom aj výšku hypo, ktorú budem môcť žiadať, a tým pádom si budem môcť dovoliť aj väčší byt alebo dom 🙂

@123profil321 a kamarát išiel do hypo s veriteľom, tým pádom mohol žiadať o niečo vyššiu hypo a dokonca dostal 90%.

123profil321
21. júl 2025
@tenerifka

Neterka byvala a pracovala po skonceni VS v centre Madridu, s kamoskou zdielala byt (2 spalne, obyvka, kuchyña, 2 kupelne), par rokov platila napolovicu s kamoskou najom a co sa dalo, odkladala. Neskor zmenila pracu za este lepsiu, vydala sa a s muzom kupili na hypo nehnutelnost v dobrej stvrti....

@tenerifka áno, aj zdieľaný podnájom je dobré riešenie

anonym_54da74
21. júl 2025

Uplne chapem ako sa citis. Tiez mam v okoli kamosky co sa dobre vydali alebo narodili pod stastnou hviezdou a vobec neriesia bytovu otazku. Ja som kupovala garzonku v krajskom meste, ale mala som 2 roboty a stavebne sporenie. Vychadzalo mi to LTT a priznam sa, ze niekedy pred vyplatou som mala 5 € na ucte. Odvtedy som si prilepsila platovo, dokazem aj cosi usetrit ale kedze som sama tak neni to med lizat. Chod do banky a pozistuj ake mas moznosti. Urcite necakaj kym si najdes chlapa, je lepsie nieco vlastnit sama hoci za cenu uskromnenia. Drzim palce 🍀

hipuska
21. júl 2025

no, ak si nezamakas... nemas. Zdieľaná izba, druhá práca. Dokážeš usetrit, síce na dlhšie to bude ale dá sa. Druhá možnosť je ísť za hranice na dva roky. Prídeš domov, kúpiš rovno byť, nebudeš ani veľmi zadlžena. Bude sa ti ľahšie žiť...

heleninamama
21. júl 2025

To si zasa ty @bakafakamaka? Už to tu riešiš dookola rok a máš tu niekoľko podobných/rovnakých tém. V prvom rade šetri ako môžeš, minimalizuj svoje výdaje a hlavne prestaň finančne podporovať svoju lenivú asociálnu rodinu, ktorá sa nevie o seba postarať. Odstrihni sa od nich. Oni ti nedali do života nič, ty im nič nedlžíš.

anonym_50827d
21. júl 2025

Jednym z rieseni je podla mna odist do zahranicia bohuzial nie pri kazdom zamestnani je to mozne, ako napr pravnik si nenajdete pracu hocikde a je viac takychto zamestnani, kde studujete nase normy a bohuzial inde nepochodite ak vysokej skole neolanujete robit hocico pre peniaze. To je aj nasa situacia. Takze som vystudovala tu vysoku skolu a mam z toho prd. O par rokov neskor si ale uvedomime viac odliv mozgov do zahranicia, trocha lutujem, ze som tam nesla uz skor kedze jazyky viem. Lenze som rodinne zalozena a neviem si predstavit aby moje deti videli starych rodicov len pocas sviatkov parkrat do roka. Ale ak ta tu nic nedrzi a mozes pracovat niekde inde, clovek si vie vraj vela takto odlozit ak zdielas niekde izbu napr a platy su vacsie 🙂 samozrejme to sa tiez nemoze rozhadzovat, ale mam zbamych, ktori sli na par rokov zarobit von a vratili sa potom spat

colsami
21. júl 2025

Moj manzel si tak sam bral hypoteku este pred manzelstvom, hypo 80%+ spotrebak 20%. Prijem nemal nijako vyrazne vyborny, tak obdobne jak Ty. A bol teda starsi... A nijako ho to nezruinovalo.
O 5 r sme ten byt predali so skvelym ziskom.
Nevidim na tom nic az tak "nie bezne", pre nas, co sme nic nedostali, nezdedili, rodina na pozicanie ani danie nemala. A nie je jediny co tak robil. Vies, este su aj ludia, ktorym nedaju ani tu hypo a spotrebak, takze mozu len snivat...
Tak menej lutosti, viac poplanuj, popocitaj, a zvladnes na zaciatok startovaci byt.

autor
21. júl 2025
@heleninamama

To si zasa ty @bakafakamaka? Už to tu riešiš dookola rok a máš tu niekoľko podobných/rovnakých tém. V prvom rade šetri ako môžeš, minimalizuj svoje výdaje a hlavne prestaň finančne podporovať svoju lenivú asociálnu rodinu, ktorá sa nevie o seba postarať. Odstrihni sa od nich. Oni ti nedali do života nič, ty im nič nedlžíš.

@heleninamama prosím? Neviem o kom hovoríte, som úplne iná osoba.

summer23456
21. júl 2025
@anonym_autor

@heleninamama prosím? Neviem o kom hovoríte, som úplne iná osoba.

@anonym_autor ceny bytov dole nepôjdu, tak na začiatku si kúp jednoizbak, to v pohode stačí ako štart aj pre dve osoby. Vezmi si spotreba k + hypo, ak nebudeš s peniazmi, môžeš si nájsť brigádu ak sa dá...

procrastique
21. júl 2025

Ukľudni sa, máš 27 čiže si ešte v podstate decko. Kde si prišla na to, že len čo ťa vykydne VŠ by si mala mať vlastné bývanie? 😀

123profil321
21. júl 2025
@procrastique

Ukľudni sa, máš 27 čiže si ešte v podstate decko. Kde si prišla na to, že len čo ťa vykydne VŠ by si mala mať vlastné bývanie? 😀

anonym_486dd0
21. júl 2025

Tak ťažšie sa šetrí, keď platíš nájom. Naše dieťa si prvé 2 roky nasetrilo tých 20% tak, že bývalo u nás a neplatio nič a šetrilo. Bez VŠ v 21 rokoch si kúpilo byt na hypo

anonym_b13761
21. júl 2025

@anonym_autor tvoja sucasna situacia nie je dovod na zufalost, ved si len chvilu po VS. Skadial si mala nabrat taku hotovost? Pracuj a setri a nenechaj sa otravit chvalenim sa ludi co mali stastie narodit sa do lepsich pomerov ale nemaju chochmes, takt alebo neboli vychovani tak aby boli diskretni.
Kasli na to co je vraj "zakorenene v spolocnosti".
Cely zivot budes stretavat ludi s vacsim majetkom, prijmi tuto skutocnost

anonym_756494
21. júl 2025

Počuj akafukafundeluka, tak máš 28 alebo už máš naspäť 27? A čo tvoj priateľ český živnostník? V marci si mala ušetrených 4000 eur, máš teda teraz viac?

123profil321
21. júl 2025

@anonym_756494
@heleninamama
bohatstvo 🤦🏻‍♀️

autor
21. júl 2025
@anonym_756494

Počuj akafukafundeluka, tak máš 28 alebo už máš naspäť 27? A čo tvoj priateľ český živnostník? V marci si mala ušetrených 4000 eur, máš teda teraz viac?

@anonym_756494 prosím, to čo si dovoľujete?
Toto je môj prvý príspevok na MK

anonym_81f2bd
21. júl 2025

@anonym_autor ja mám necelých 70 tisíc našetrených tak mohla by som si napríklad kľudne sama niečo kúpiť, ale nemôžem veľmi. Ja som bola v zahraničí tak preto mám peniaze, tiež mám VŠ lenže ja už mám 31 , nedávno som sa vrátila a našla si prácu doma na Slovensku ale hypo by mi nedali lebo nepracujem ešte ani 3 mesiace a mám zmluvu zatiaľ len na 1 rok 🤷 s priateľom rozmýšľame nad kúpou ale netuším ako sa to podarí a kapitál máme obidvaja ale aj tak by sme si museli nejakú hypo ešte zobrať. Keby som nešla do zahraničia tak ani náhodou by som si tu toľko nenašetrila , preto som išla a teraz pre zmenu si vlastne nemôžem nič kúpiť lebo samej by mi zvyšnú hypo asi nedali :D

betulinka1
21. júl 2025

@anonym_autor kym nemas dieta a teda asi ani muza, tak si Skus este nejako zarobit cez vikendy. Plat 1100 v cistom vobec nie je zly a bude stupat. Ak si v štátnej sprave mate nejake odmeny, tie si odkladaj. Kolko si po vysokej skole? 3 roky. Alebo kasli na setrenie a este par rokov cestuj. Ked budete dvaja, potom vam bude lepsie brat hypo a riesit naklady. Este si mlada. Ked budes mat uver, uz nebudes moct pocestovat nic. Ja som sice v tvojom veku byt kupila ale pracovala som od 4 ročníka Vs na TPP, plus som si nieco privyrobila sem tam. Takze som mala aj nasetrene ale mne mama hovorila, kym mozes cestuj, na uver a deti mas cas 😉 mala pravdu. Ked prisiel uver, uz som bola rada za jednu dovolenku v lete a sem tam nejaky vikend na horách.

autor
21. júl 2025
@anonym_81f2bd

@anonym_autor ja mám necelých 70 tisíc našetrených tak mohla by som si napríklad kľudne sama niečo kúpiť, ale nemôžem veľmi. Ja som bola v zahraničí tak preto mám peniaze, tiež mám VŠ lenže ja už mám 31 , nedávno som sa vrátila a našla si prácu doma na Slovensku ale hypo by mi nedali lebo nepracujem ešte ani 3 mesiace a mám zmluvu zatiaľ len na 1 rok 🤷 s priateľom rozmýšľame nad kúpou ale netuším ako sa to podarí a kapitál máme obidvaja ale aj tak by sme si museli nejakú hypo ešte zobrať. Keby som nešla do zahraničia tak ani náhodou by som si tu toľko nenašetrila , preto som išla a teraz pre zmenu si vlastne nemôžem nič kúpiť lebo samej by mi zvyšnú hypo asi nedali :D

@anonym_81f2bd wow, gratulujem. Akú prácu ste v zahraničí vykonávali? Držím palce s vlastným bývaním.

maranta_leuconeura
21. júl 2025

No poviem ti to tak, teraz je to tazke, ale bude este horsie. My sme kupili spomedzi kamosov medzi prvymi, ale aj to rok po jednom pare a uz boli byty o dost drahsie a podmienky prisnejsie. A teraz ani nevravim. Jedine co ti poradim je kupit cim skor, necakat, nikdy nenasetris dost, tie noznice sa budu stale len roztvarat, radsej dofinancuj spotrebakom. O 5 rokov predas so ziskom bez dane, dovtedy sa situacia nejak vyvinie. Mozno uz budete dvaja a pod.

anonym_558a9f
21. júl 2025
@hipuska

no, ak si nezamakas... nemas. Zdieľaná izba, druhá práca. Dokážeš usetrit, síce na dlhšie to bude ale dá sa. Druhá možnosť je ísť za hranice na dva roky. Prídeš domov, kúpiš rovno byť, nebudeš ani veľmi zadlžena. Bude sa ti ľahšie žiť...

@hipuska časy, keď si si v zahraničí za dva roky zarobila na byt, sú nenávratne preč. Ceny bytov boli niekde inde a bolo to trošku dlhšie, ako dva roky
@anonym_autor odišla by som do zahraničia, nie zarobiť si na byt, na stálo, tu budeš len živoriť, ak si nanájdeš manžela s vysokým príjmom

anonym_81f2bd
21. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_81f2bd wow, gratulujem. Akú prácu ste v zahraničí vykonávali? Držím palce s vlastným bývaním.

@anonym_autor tak najprv na začiatok len taku podradnejšiu , nikto ma tam s otvorenou náručou neprivítal, trebalo zaťať zuby, radšej nemyslieť na to že mám VŠ a snažiť sa od nuly aj s podradnejšou prácou. Postupne keď sa zlepšil jazyk atď tak som dostala dobre platenú prácu v Office kde som pracovala niekoľko rokov s veľmi dobrým platom. Tie skúsenosti a jazyky mi veľmi pomohli pri návrate. Inak to nie je med lízať byť v zahraničí a hlavne tie začiatky

danielahamar
21. júl 2025

Stavebná a hypotéka sa väčšinou riešia spolu

veronikah96
21. júl 2025

Väčšina ľudí si berie hypo ako pár alebo manželia, my napr nie sme zosobášení, ale hypo mame spolu a tým pádom sa to pekne dá bez problémov utiahnuť. 2 platy ( aj teraz keď som na rodicaku to ide z jedného platu plus rodicak), tým pádom aj vyššia možná suma hypo z 2 platov,ale začínali sme so spotrebakom na zvysnych 10% sumy (hypo nam dali 90% vdaka tomu,ze novostavba mala zmluvu so slsp), po 2 rokoch pri refinance hypotéky sme sa ho zbavili 🙂 ALE a to je veľké ale,pokiaľ človek chce riešiť hypo a bývanie sam a vo veľkom meste (my sme z KE), tak v tom prípade to naozaj je teraz veľmi ťažké. Kolegyňa si tak sama kúpila 1 a pol izbový byt tu v KE, ale chcelo to aj brigádu popri práci a veľa šetrenia...

Strana
z3