icon

Ako získať vlastnú nehnuteľnosť bez rodinnej pomoci?

21. júl 2025

Mám 27, vysokoškolské vzdelanie, zarábam 1100€. Mesačne platím nájom 400€.
Chcem vlastné bývanie, vlastný byt a chcem žiadať o hypotéku. To, že banky požiadajú minimálne 20% z ceny nehnuteľnosti je pre mňa naozaj ťažko. Chápem, že si tým chcú zabezpečiť to, že peniaze požičiavajú bonitnému klientovi. Bohužiaľ, naozaj nemám toľko našetrené. Rodina takisto nepomôže. Nemám ani možnosť založiť nejakú rodičovskú nehnuteľnosť. Možnosť je zobrať si na tých 20% spotrebný úver + hypotéku, ale myslím, že to by ma finančne položilo.
Pozerala som aj Štátny fond rozvoja bývania, tam ale zasa viacerí varujú pred tým, že predávajúci naozaj nie sú schopní čakať rok kým všetko v ŠFRB schvália.
Som z toho naozaj nešťastná. Rovesníci majú vlastné bývanie, ale potom z nich vypadne to, že im to zabezpečila rodina.
Kolegyňa sa chválila v práci s tým, že s partnerom kúpili 3 izbový byt s tým, že 80 000€ mali v hotovosti od rodiny. Priznávam sa, že sa jednoducho pristihnem pri tom, že závidím a súčasne sa hanbím, že jednoducho bývam v nájme.
V celej spoločnosti je silno zakorenené to, že človek by si mal zabezpečiť vlastné bývanie, aby zabezpečil seba a svoje deti a viem to, túžim po tom.

Ako ste sa k vlastnej nehnuteľnosti v súčasnej dobe dostali vy, keď ste v podobných podmienkach ako ja?

Strana
z3
anonym_78ecf0
22. júl 2025

V 29 som kupoval byt, 20% čo bolo okolo 30.000e som dal z vlastných peňazí bez pomoci rodiny. Príjem bol ešte menší než ty, pracoval som až po Vš. Kde vidíš teda problém?

123profil321
22. júl 2025
@anonym_78ecf0

V 29 som kupoval byt, 20% čo bolo okolo 30.000e som dal z vlastných peňazí bez pomoci rodiny. Príjem bol ešte menší než ty, pracoval som až po Vš. Kde vidíš teda problém?

@anonym_78ecf0 v tom, že nemá tých 20%. Ako dlho si šetril?

miroslava2710
26. júl 2025

Kupovala som byt v rovnakom veku, necelych 20% som doplatila spotrebakom ale mala som o kusok vyssi plat plus uroky boli nizsie. Co som mala nasetrene islo na rezervacku a na zariadenie. Setrila som na to pomerne kratko pred tym isli peniaze do cestovania. Dva roky na to som refinancovala spotrebak do hypo plus som nieco medzicasom vyplatila zo spotrebaku extra. Dnes je to uz trosku narocnejsie takze co by som spravila ja. Si sama bez deti v dobrom veku, treba sa hecnut a najst druhu pracu aj ked len na par mesiacov. Ak mas moznost tak zrusit najom a ist byvat ku rodicom alebo do lacnejsieho najmu kde mas len izbu tu vies ušetrit mega vela penazi. No a potom zobrat spotrebak s hypo s tym ze z nasetreneho sa bude platit spotrebak aspon docasne. Cim dlhsie budes cakat a setrit tym vyssie budu ceny = viac potrebujes nasetrit na 20%. Co by som mozno spravila je ak mas moznost byvat s rodicmi tak ostat po kupe chvilku byvat s nimi a byt prenajimat nech sa aspon zo zaciatku plati sam a ty budes pokracovat v setreni aby si co najviac zo spotrebaku mohla splatit.

123profil321
26. júl 2025
@miroslava2710

Kupovala som byt v rovnakom veku, necelych 20% som doplatila spotrebakom ale mala som o kusok vyssi plat plus uroky boli nizsie. Co som mala nasetrene islo na rezervacku a na zariadenie. Setrila som na to pomerne kratko pred tym isli peniaze do cestovania. Dva roky na to som refinancovala spotrebak do hypo plus som nieco medzicasom vyplatila zo spotrebaku extra. Dnes je to uz trosku narocnejsie takze co by som spravila ja. Si sama bez deti v dobrom veku, treba sa hecnut a najst druhu pracu aj ked len na par mesiacov. Ak mas moznost tak zrusit najom a ist byvat ku rodicom alebo do lacnejsieho najmu kde mas len izbu tu vies ušetrit mega vela penazi. No a potom zobrat spotrebak s hypo s tym ze z nasetreneho sa bude platit spotrebak aspon docasne. Cim dlhsie budes cakat a setrit tym vyssie budu ceny = viac potrebujes nasetrit na 20%. Co by som mozno spravila je ak mas moznost byvat s rodicmi tak ostat po kupe chvilku byvat s nimi a byt prenajimat nech sa aspon zo zaciatku plati sam a ty budes pokracovat v setreni aby si co najviac zo spotrebaku mohla splatit.

@miroslava2710 ja som už pár rokov zvyknutá bývať od rodičov, ani by som sa už so všetkými krámamy do deckej izby nezmestila. Mladší brat je stále doma, izba bola spoločná. A tiež už som si zvykla mať svoje súkromie, byť pánom svojho času. Zdieľaný byt by už bol pre mňa nekomfort. Ale áno, máš pravdu, zostať u rodičov či zdieľaný podnájom vedia veľa ušetriť. Ja som si zvolila tú tretiu možnosť - súbežne druhá práca.

Strana
z3