Ako zistiť, či ex-partner poberá daňový bonus na deti?
Žijem oddelene od ex. Máme deti a každý rok poberal daňový bonus na deti ex. Ja prídavky. Deti rastú, mám čoraz vyššie výdavky. Ex mi výživné neplatí pravidelne, má neustále dlhy. Ústne sme sa dohodli na sume na výživne pre deti, nechcela som to riešiť cez súd.Ale už budem musieť, stále má vyhovorky a neplatí ani na načas a často mi nedá ani celú dohodnutú sumu.Posledné roky ako krachoval náš vzťah deťom nič z daňového bonusu nekúpil a ani nič pomimo.Opäť výhovorky že má dlhy.Pritom je to zdravý chlap po 40tke a má celé dni pre seba, môže pracovať kde chce a neriešiť čas.Za to ja musím riešiť domácnosť a starať sa o deti, chodiť do práce.Je živnostník a opäť mi povedal to isté čo posledné roky, že daňový bonus nedostane.Prosím, neviete ako toto môžem zistiť či poberá daňový bonus alebo nie? Neboli sme manželia.
V minulosti sme sa takto dohodli, že on bude poberať daňový bonus a ja prídavky.Obaja sme živnostníci.
Ale ak nežije s deťmi v spoločnej domácnosti, tak daňový bonus poberá neopravnene. Ak máš dostatočný príjem tak si ho prehod na seba - podavas DP? A na finančnú správu nahlas že ho poberá neopravnene, bude ho musieť vrátiť ak ťa klamal že mu nevychádza ale poberal ho.
Stále mi hovorí že má dlhy ale mne sa to nezdá.Skôr si myslím že mi chce robiť zle, pretože aj v minulosti robil zlo.Odkedy žijeme oddelene stále sa pýta deti ako žijeme.Či mama platí byt, či majú čo jesť atď...Asi si myslel že si bez neho neporadím finančne.
@petruldo Ja som si robila daňové priznanie vo februari a on tento mesiac.A znova mi povedal to čo aj predošlé 2 roky, že daňový bonus mu nevychádza.Áno, žijeme oddelene ale nemám súdne pridelene deti do mojej starostlivosti.S ex sme sa dohodli na všetkom ústne.Ale tym že mi neplatí riadne výživné a stále má len vyhovorky, budem to musieť riešiť súdom.
Tak si sprav opravné DP s uplatnením DB a jeho nahlás na finančnú správu že máš podozrenie, že si ho uplatnili neoprávnene. A zisti si na finančnej správe, či si to vieš takto spraviť aj za minulý rok. A výživné rieš cez súd, keď je takto vychca..ny.
@petruldo Ďakujem.
Chcela by som dodať že ak nebol dú oznamený odklad, tak teraz v apríli sa žiadne opravné DP nemôže dávať. Odovzdáva sa dodatočné DP, ktoré sa môže dať aj za predchádzajúce zdaňovacie obdobie tuším 5rokov spätne.
Autorka podaj dodatočne aj za rok 22 ak chceš prípoj RL a zverenie do tvojej starostlivosti, nemusíš ho udávať. Nech si tvoj ex vysvetuje svoje podvody úradom ako chce ak ich spáchal
@katica06 Ďakujem.
Čo stále máš s tými jeho dlhmi? Opakuješ to. To jeho údajné dlhy sú pre teba fakt podstatnejšie ako tvoje deti? Pretože zatiaľ to vyzerá tak že áno. Inak by si už dávno mala vyriešené výživné aj daňový bonus. Ty neriešiš výživné a ešte mu chudáčikovi nechávaš na úkor vlastných detí daňový bonus? To mi ako matke normálne nejde do hlavy. Tak začni mať na prvom mieste to, na čo majú nárok tvoje deti. Jeho údajné či reálne dlhý sú jeho problém, ignoruj to. Teraz cez víkend si vypočítaj reálne náklady na každé dieťa (strava, drogéria, škola, krúžky, šport, lieky), pravidelné aj nepravidelné, urob z toho priemer a polovicu žiadaj ako výživné. Zároveň žiadaj vo výživnom polovicu preplatenia mimoriadnych výdavkov ako strojček, lyžiarsky a pod. A podaj to hneď v pondelok. Detto hneď rúra s účtovníčkou dodatočné daňové priznanie so žiadosťou o DB.

Preco nepoberas ten danovy bonus ty??? Ked deti byvaju s tebou, tak on pobera bonus neopravnene. Preco nemas vyzivne schvalene sudom? Takto ti nic nedlzi, bohuzisl. A aj ten bonus dostal..