icon

Ako zvládajú ľudia vyžiť z mála?

linda144
1. aug 2021

Veľakrát som sa nad tým zamýšľala. Hneď na úvod chcem povedať, že ma nezaujíma, kto z Vás koľko zarába. Len ma udivuje ( v dobrom) ako niektorí ľudia dokážu vyžiť hoc zarábajú napríklad minimálne mzdy. Najmä ak majú deti. Na čom si vedia utiahnuť opasok? Ja osobne mám dve deti, s manželom zarábame celkom slušne, taký priemer a mám čo robiť každý mesiac to ustáť. Áno, chodíme na výlety (nie často, ale ideme), doprajem deťom tie bežné veci ako pizza, zmrzlina, kúpalisko, kolotoč...atď., obaja chodia na krúžky (tiež to niečo stojí)...proste bežná rodina. No ako to robia ľudia, ktorí nemajú úplne bežný príjem, ktorí majú možno o niečo menej??

Strana
z5
rubinka
3. aug 2021

@linda144 - nebudem hovoriť za seba lebo chvalabohu nie som tento prípad ale zase som človek ktorý nevyhadzuje peniaze len tak do luftu a vždy si aj dvakrát premyslim čo kúpim. Takže napíšem ako to vidím ja kde sa dá šetriť keď sú aj deti hoci myslím že tu už bolo v podstate všetko spomenuté.

Súhlasím že veľa robí strava, urobiť si týždenne menu a podľa toho nakúpiť, pečivo sa dá tiež kúpiť do zásoby, zvyšok ide do mrazničky. Jediné čo nevydrží je ovocie zelenina a šunky. Iné veci by mali ten týždeň vydržať v chladničke alebo mrazničke. Takže nekupovať veci ktoré daný týždeň netreba no zase mať aj nejaké zásoby bežných potravin v špajzi. Menu si tvoriť aj podľa toho aké položky sú daný týždeň v akcii. Na kvalite by som nešetrila ale na kvantite a to nielen čo sa týka jedla. Môj názor nekvalitné lacné veci nekupujem. Lebo zdravie je len jedno čiže nahradiť rybu rybimi prstami a podobne alternatívy určite nie. Dá sa žiť aj bez chodenia do reštaurácie. Výlety do prírody hlavne, opekačka, túra, to má tiež svoje čaro. Nemusí byť len dovolenka pri mori. Ubytko takisto varenie sám nie v reštike atd. Dovolenka nemusí byť 7 noci môže byť aj 3-4 a už sa ušetrí. Atď. Naozaj kúzlo vidím v tom že kto má menej tak viac rozmýšľa kolko a kde minút, nekúpi si všetko čo sa mu páči rad radom. Nekúpi si kvantum jedlá z ktorého polku výhodi. No problém su ľudia ktorí nemajú pomaly čo jesť a peniaze rozhadzujú na blbosti a minú celú výplatu do posledného centu. Nevedia dobre hospodáriť s peniazmi a potom tru biedu aj keby nemuseli.

tomas97
3. aug 2021

@linda144 garantujem, že sú tam vyššie ceny ako napríklad v obchodoch newyorker, gate alebo sinsay. 3-5e za nové tričko a 3e za staré je tiež rozdiel. ALe to len pomimo. Príde mi také úsmevné, že ľudia žijú v ilúzii, že v sekáči nakúpia lacno.

rubinka
3. aug 2021

@a_da99 - presne veľa ľudí míňa do posledného centu naberú pôžičky, pokupuju na splátky a pohroma na svete.

altaya
3. aug 2021

@tomas97 koľko trvá, kým tričko z New Yorkera vyzerá ako handra na podlahu? Dlho asi nie.. okrem toho, ponúkajú odevy so "strihom-nestrihom" čo padne málokomu, hroznú kvalitu materiálov a nepekný dizajn. (Aj keď tu je slovo dizajn silná káva). Tie akoze "Basic" kúsky sú nieže na smiech ale na hanbu, Basic oblečenie ma byť kvalitné práve preto, že tvorí základ šatníka. 3eurove tričko sa 3eurovemu zo sekaca v drvivej väčšine prípadov ani zďaleka nevyrovná. Nehovorím, treba ozaj hľadať a časom už ani kúsky v sekači nebudú ako boli, ale zatiaľ sa dá.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
leeo
3. aug 2021

@kittykat22 ja som za setrenie, ale s rozumom, nie taketo extremy. Ako pises, keby zistili, ze maju par dni zivota, tak by tie "uspory" ani nestihli minut, lebo by nevedeli ako D

bluka2
3. aug 2021

@elizabet173 môj fakt naj úlovok zo sekaca sú jedny také massimo Dutti cierne elegantne rifle za dvacku, ktoré sedia akoby na mieru. Každý týždeň si ich ako prvé obliekam, sú aj do roboty, aj na von a aj keď ich teda stále periem, sú stále rovnako čierne. Čo som zatiaľ ešte nezažila,ani teda, keď som si v tom obchode kúpila nové veci. Musí to byť nejaká staršia, kvalitnejšia edícia. Neviem či na Slovensku, ale v Portugalsku má Humana oddelenie premium. A tam sú tieto kúsky, takže vôbec nie je treba hrabať a nájdu sa skvelé veci. Milujem tento obchod a toto oddelenie, zatiaľ som nič lepšie nenašla na nakupovanie

tomas97
Autor odpoveď zmazal
oli18
Autor odpoveď zmazal
tomas97
4. aug 2021

@bluka2 aká to je značka tie rifle? Mne každé čierne po 1. prani ostanú vypelichané

oli18
4. aug 2021

@bluka2 asi nevies povod lososa, preto vravis mnam😉

bluka2
4. aug 2021

@oli18 iba bio lososa kupujem. Wildlachs, nie z kultúry kde sa živia vlastnými výkalmi. Či na čo narážas?

bluka2
4. aug 2021

@tomas97 massimo Dutti. Ale neodporúčam. Lebo som si od nich po tejto skúsenosti kúpila v normálnom obchode s veľkou nádejou ďalšie 2 gate - jedny látkové a jedny čierne legíny a obe púšťajú farbu. Tak neviem, či to bola výnimka alebo slušne rifle majú lepsie

bluka2
4. aug 2021

Mala som odtiaľ viac veci, ktoré som mala tak rada, že som ich stále nosila. Ale fakt často, lebo nemám rada mať veľa oblečenia. A teda sa už zničili, ale poslúžili dobre.

oli18
5. aug 2021

@bluka2 ano, na to.

gbgb
5. aug 2021

@linda144 tiez sa nad tym zamyslam niekedy, lebo posledny rok nemame uz tolko financii. Z mojho okolia co poznam rodiny, tak velmi financne pomahaju stari rodicia.

66simonka66
3. jún 2022

Najviac človek ušetrí na strave, oblečení a výletoch. Treba si rozplánovať čo sa bude variť, spísať si zoznam a naozaj sa ho držať. Oblečenie nakupovať v sekáči, niektoré kúsky sú ozaj skvelé a na výlety sa dá chodiť do prírody alebo niekam kde je vstupné zdarma, alebo len za symbolickú sumu. Po tomto strašnom zdražovaní už aj ja rozmýšľam čo nakúpiť a kam ísť na výlet. Niekedy sme chodili často do reštaurácií, teraz varím radšej doma keď vidím tie ceny. Všetko ide hore a ľudia ktorí majú málo budú mať ešte menej, je to smutné ale je to tak. 😟

isabella15
30. aug 2022

@kittykat22 hahaha super prispevok, zasmiala som sa. No ale teraz vazne..zase zit takyto zivot je dost onicom,ci?

kittykat22
30. aug 2022

@isabella15 ide mat 50 rokov. Je sam. Nakupuje nestavebne pozemky vedla lesa lebo on tam pojde opekat 🤦🏻‍♀️ Momentalne sa spolu nebavime, pretoze zasiel tak daleko, ze si nechaval platit kavy v kaviarni a este ked som meskala, tak mi oznamil, ze 5 minut tam uz caka! Mne nevadi ked ma niekto vlastny zivotny styl - kazdy ma vlastne predstavy o zivote. Ale ked ma zacne vyuzivat aby usetril, tak to by neslo. Cele to skonci tak, ze za par rokov zomrie a jeho majetky prepadnu statu a zbernemu dvoru.

Strana
z5