icon

Ako zvládať hypotéku a šetrenie na materskej?

veronika342948
25. mar 2025

Dobrý deň, s priateľom sme mali dneska tému dom. Rozprávali sme sa o pôžičke že by sme si zobrali 100000-150000 na domček. Pozemok máme. Len mám takú otázku do budúcna. Tento rok budeme mať 24 rokov. A v budúcnosti plánujeme aj rodinu tak okolo 30 ak by sa podarilo. Ako to všetko zvládate keď máte aj hypotéku, a ste na materskej, zostane vám niečo z vyplaty čo si dokážete ušetriť?

Strana
z4
lienka.7
25. mar 2025

@veronika342948 nic v zlom, ale ako prve by som otvorila tému svadby a až potom nejaká hypo a pod. 😉
Po ďalšie nejaké spoločne bývanie ste mali? Nepises o tom nič, preto sa pýtam.
A za 150k postavíte tak max. hrubú stavbu, ak vôbec... co potom?
Pozemok je tvoj ci jeho?

zuzkaa1991
25. mar 2025

@veronika342948 my sme mali pozemok tiez a hypo sme brali na stavbu domu ked.sme zacali stavat ostala.som tehu a rovno na pn ( dlhsie sme sa snažili) manzel dobre zarabal ze všetko platil ja som.mala pn ale to sme.zili u svokrovcov po svadbe a ked sme sa budovali

Ked.malá mala 8m isli sme byvat do novostavby manzel našťastie dobre zaraba 1500 ja rodicak uskromnili sme sa kedze sme.setrili a postupne dokončovali teren atd nie vsetko z hypo vyslo zijeme tu skoro 7r.a stale daco dokončujeme postupne ;)

zltalienka
25. mar 2025

To dost zalezi od toho ake budete mat prijmy. Ked som bola na materskej ja, tak sme dokazali popri splacani hypoteky aj usetrit.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@lienka.7 tak mi si svadbou nepotrpime. Pre nás je dôležité to bývanie. Pozemok je jeho. A bývame spolu už pomaly 6 rokov. Tak si myslím že je to dosť dlhá doba už aby sme začali rozmýšľať nad domčekom. No chceme si to stavať svojpomocne, otca mam murára, stavbára. Všetko by sme robili po známostiach.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@zltalienka tak od tých 1200-1400.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@zuzkaa1991 môžem sa spýtať kedy ste dom stavali?

elviku11
25. mar 2025

@veronika342948 máš 23 rokov a už 6 rokov spolu bývate?
Máte obaja stabilnú prácu? Školy dokončené? Na svadbu si nepotrpíte vy obaja či iba on si nepotrpí? Vieš o tom, že bez svadby sa ti bude ťažko dokazovať a nárokovať si na časť domu, ak je pozemok jeho a tvoj otec murár na tom bude zadarmo robiť?

lienka.7
25. mar 2025

@veronika342948 ok, pozemok ti on daruje, resp.jeho časť? Resp.ako toto budete mat? Hypo spolu? Ako ju budete platiť? Pol na pol? Ak otehotnieť a budeš doma s dieťaťom, potom ako?
A poznám presne páry ako ty, kým dom vôbec postavili, tak sa aj rozišli... Manželstvo totižto nie je "iba papier", je to uz reálny záväzok. Muž má totižto povinnost sa o teba aj postarat, frajer nie. Stavat svojpomocne? Ok, keď sa nebodaj rozidete, nechcem vidieť tie naťahovacky, keď bude jeden žiadať trhovú cenu domu... ono je pekne rozmýšľať nad domcekom, druha vec je ci na neho realne mate 😉

elviku11
25. mar 2025

@veronika342948 Píšeš: "Tak si myslím že je to dosť dlhá doba už aby sme začali rozmýšľať nad domčekom." To si myslíš ty či aj frajer? Čo on na to hovorí? Chce vôbec stavať, ženiť sa a živiť tri osoby zo svojho platu?
Lebo to, že ste spolu šesť rokov ešte nemusí znamenať, že toto všetko máte urobiť teraz.
Z mojich skúseností môžem povedať, že je oveľa lepšie, keď s takou iniciatívou vo vážnych veciach príde muž sám od seba.

rejka7
25. mar 2025

@veronika342948 robíš chybu, že si na svadbu nepotrpiš, pozemok je priateľov už teraz, domček bude polovica na teba? A hypo? Hm, to nechcem nejako poučovať, len dobre poradiť.

belllinka
25. mar 2025

@rejka7 a ked sa zanho vyda, tak uz bude snad polovica pozemku jej?

belllinka
25. mar 2025

@lienka.7 je tu milion tem, kde sa zena stazuje, ze jej muz nedava prachy, ked je na materskej. Zjavne si z tej povinnosti, postarat sa o manzelku, nic nerobia 😂

elviku11
25. mar 2025

@veronika342948 počkaj počkaj... teraz čítam, že obaja budete mať tento rok 24 rokov. Čiže máte 23 a už 6 rokov spolu bývate. Fakt vás obidvoch vaši rodičia pustili bývať spolu, samostatne v 17 rokoch? Z čoho ste si platili bývanie? Alebo bývate v detskej izbe u rodičov jedného z vás?

lienka.7
25. mar 2025

@belllinka nebude nič jej, nakoľko on mal pozemok pred manželstvom. To len tak na okraj 😉
Od muža môže aspoň žiadať vyzivne, od frajera tak veľké guľové.

julovka8
Autor odpoveď zmazal
lucia13022023
25. mar 2025

Fuha no tu by som rozmýšľala o iných veciach a nie domčeku.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@lienka.7 tak hypotéku budeme mať spolu. Plánujeme spolu budúcnosť. Peniaze berieme dokopy. Nepotrebujeme mať najprv svadbu aby sme mohli začať stavať. Proste sme uvažovali mať už niečo vlastne. Nemáme dôvod rozísť sa.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@elviku11 sme spolu od 18, a bývame u jeho rodičov. Ale všetko si platíme zo svojho. Predtým sme pracovali v Nemecku a tam sme bývali sami.

betulinka1
25. mar 2025

@veronika342948 treba si zobrat iba taku hypo aby splatku ktorýkoľvek z vas dokazal potiahnut zo svojho prijmu, ked druhy prijem vypadne. Toto je základná zásada ako sa nedostať do problemov so splácaním. Ak to nejde splniť, tak treba mat finančnú rezervu na jeden rok. Aj ked sa nechcete zobrat, pozemok treba doriesit, nech nie je písaný len na priatela ale aj na teba. Ak sa nechcete zobrat a nebudete mat deti, tak dedia muzovi rodicia jeho podiel. Treba si to ošetriť nejako. Za mna svadba nie je len papier ale je to socialne zabezpečenie ci uz forma vdovského alebo dedenie. Cize pri tak velkej investícii to treba zvazit, ci nespravíte nejaku malu s dvoma svedkami.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@lucia13022023 čo je na tom že si mladý ľudia chcú postaviť dom? Veď poznám kopu čo už bývajú takto sami.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@elviku11 on navrhol tu tému, tak sme sa o tom rozprávali. Peniaze máme spoločné. Neriešime čo je moje a čo je jeho. Proste sme do budúcna rozhodnutí. A vieme čo chceme.

majlo1234
25. mar 2025

Ja ti odpoviem len na tvoju otazku. Da sa to, ak teraz maximalizujete svoj prijem. Treba mat nasetrene, pretoze stavba aj dom idu riadne do penazi. Ale nebudete ani prvi ani posledni, ktori stavaju dom, neboj

veronika342948
autor
25. mar 2025

@majlo1234 máme niečo našetrené, pracovali sme v Nemecku. Len ja nerozumiem tomu, že prečo by som sa mala najprv vydávať aby som začala stavať. 😃 Veď keď sme neni nejako na svadbu tak hádam to je naša vec. Si asi druhý co tu píše niečo celkom rozumne.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@elviku11 žijeme ako normálny ľudia 😉 nepovedala že zadarmo. Myslela som to tak že nám vie pomôcť s určitými vecami.

subartic
25. mar 2025

@veronika342948 prečo ? lebo si ušetriš po právnej stránke v prípade rozvodu kopec problémov. Proste polovička bude tvoja a nebudeš sa s nikým doťahovať koľko čo do toho vložil . Máš 24 rokov , nemáš ešte žiadne životné skúsenosti , ženy ti tu dobre radia. Zoberte sa na úrade o dvoch svedkoch a stavajte .

zuzkaa1991
25. mar 2025

@veronika342948 zacali sme v 2017 teraz ako manzel povedal nestaval by hrozne ceny isli hore 🤦‍♀️ cez 500% aj stačilo ked.sme po covide zacali robit plot tak sme žasli nad cenami hlavne beton železo

Ale tak ako vysse pisali najprv svadba ;) ja som mala podmienku ze bez svadby stavat nebudeme a to som mala JA pozemok kde som doteraz majitelom a manzel.je spolumajiteľ len na dome

subartic
25. mar 2025

@veronika342948 kľudne potom ako manželka choď na materskú . život je tak strašne vrtkavý a to čo je dnes o 10-15 rokov byť nemusí .

veronika342948
autor
25. mar 2025

@zuzkaa1991 nechcem sa moc vydávať. Možno v budúcnosti keď na to už dôjde.

zuzka1117
25. mar 2025

Počkaj , vy budete mať počas materskej príjem od 1200-1400 a vy chcete stavať dom ? A z čoho chces žiť ? Na dnešné ceny je to veľmi málo.

zuzkaa1991
25. mar 2025

@veronika342948 do stavby domu nesla by som pre dnešnu dobu....investovat do cudzieho alebo hoc co sa môže stat ;) tym padom hypo bude len jeden ziadatel po svadbe dvaja automaticky atd...vela mladych nechcu svadbu ale.ked. sa nieco nedajbože stane potom placu....su rozne situácie . rozchody smrt atd plus ked.este deti su....potom ten jeden z parov len sa chyta za hlavu a hypo je veeelmi velky záväzok na celý život skoro

Strana
z4