icon

Ako zvládať hypotéku a šetrenie na materskej?

veronika342948
25. mar 2025

Dobrý deň, s priateľom sme mali dneska tému dom. Rozprávali sme sa o pôžičke že by sme si zobrali 100000-150000 na domček. Pozemok máme. Len mám takú otázku do budúcna. Tento rok budeme mať 24 rokov. A v budúcnosti plánujeme aj rodinu tak okolo 30 ak by sa podarilo. Ako to všetko zvládate keď máte aj hypotéku, a ste na materskej, zostane vám niečo z vyplaty čo si dokážete ušetriť?

majlo1234
25. mar 2025

@veronika342948 ved ked sa nechces, urcite nemusis, hyposku viete vziat na polovicu aj bez svadby. Ale ako aj ostatnych, aj mna by trapil ten pozemok, ktory nie je tvoj. To sa tazko rozchadza potom(nechcem samozrejme tvrdit, ze sa rozidete, ale vzdy je lepsie mat veci na poroadku) pretoze tam budes investovat aj svoje oeniaze, aby si raz nevysla na lratko

veronika342948
autor
25. mar 2025

@zuzka1117 na materskú by som nesla hneď, až po nejakých rokoch. Neviem si predstaviť mať dieťa keď si dávame dom do poriadku.

zuzka1117
25. mar 2025

@veronika342948 tak ak to chcete stavať svojpomocne, tak sa priprav na roky stavania.

vler
25. mar 2025

@veronika342948 autorka, obaja ste naozaj mladi a zeny skusenejsie ako Ty, (a rozumnejsie), sa Ti snazia poradit vychadzajuc z toho co same zazili alebo videli vo svojom okoli.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@majlo1234 ale tak viete, môj ten pozemok nikdy nebol. Tak mi to príde také blbe žiadať o niečo čo moje nikdy nebolo. Keby sme kupovali pozemo tak to je už niečo iné.

chrumka333
25. mar 2025

@veronika342948 pozemok na neho,hypo spoločná, spoločné prachy pôjdu na stavbu,ty ostates so šmiesnou materskou... áno ja viem láska ako hrom,to ani príchod dieťaťa nezmení. málo mamičiek tu píše ako ich muž nechal s malými deťmi... aj ony si tiež mysleli, že sa im to nestane

veronika342948
autor
25. mar 2025

@vler môžu byt skúsene, ale keď je človek rozhodnutý a šťastný tak prečo by som nemala ísť do toho? Ja poznám napríklad takýchto mladých ľudí ako ja a majú svoj dom, bývajú v ňom. Nehovorím že nemajú v niečom pravdu, ale svadbu nechcem. 100 ľudí 100 chuti.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@chrumka333 nevidím do budúcnosti. Ale nemôžte ani zas každého muža hádzať do jedného vreca.

vler
25. mar 2025

@veronika342948 tak do toho chod ale necakaj ze Ti vacsina tych ktore zareaguju na Tvoj prispevok daju palec hore za tvoj plan

athena27
25. mar 2025

@veronika342948 už ste spolu s partnerom dlho.. poznáte sa, viete čo chcete.. ALE, naozaj skús zvážiť to všetko, dom bez svadby a na jeho pozemku. Dbaj na to aspoň aby ste boli obaja vlastníci domu fifty - fifty.. Kamarátka po 7 ročnom vzťahu dopadla dosť zle na dôveru, veď sa poznáme, svadbu nechceme, dom napísaný na neho.. ona do toho dala dosť peňazí.. našiel si milenku, neodpustila mu to, o peniaze sa súdili, ťažko sa jej dokazovalo, koľko peňazí do domu dala ona a plus ani nehovorím o tom koľko sa na stavbe narobila jej rodina. Nepríjemná záležitosť.. žiaľ stáva sa. Nech je teraz vaša láska a dôvera akákoľvek veľká nevieš čo bude o 10 rokov.. Tak len malá rada, poisti sa radšej ako môžeš.. a aj keď si nepotrpíte na svadbu keď budete chcieť mať bábatko je lepšie rovnaké priezvisko aj okolo vybavovania atď a plus manžel si potom na teba môže uplatniť NČZD, čo pomôže hlavne keď máš rodičovskú a splácate hypo. Držím palce 🙂

hellwant
25. mar 2025

@julovka8 nie, nebude jej od svadby patrit vsetko. Deficstvo je vynate . V manzelstve co kazdy z nich zdedi od svojej strany rodiny, je len jeho.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@athena27 tak domček môže byt aj na mňa, ale pozemok nechcem keďže je jeho. Viem že do budúcnosti nevidím. Ale ak sa raz rozhodneme pre svadbu tak kľudne. Ale teraz sa nechcem nejako vydávať.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@vler ja si od nich palec hore nepytam.😃 pýtala som sa na to ako to všetko zvládajú a stíhajú platiť ak mali malé bábätko. Je to hádam moja vec čo chcem v budúcnosti. Človeka by ste hneď zramovali len preto že nechce to čo chcú ostatní.

athena27
25. mar 2025

@veronika342948 v tom veku úplne chápem, ani ja som sa ešte nechcela :D svadbu som mala až v 33. A pozemok jasné keď je jeho, len aspoň ten dom aby ste mali na polovicu, keď aj hypo bude.. Keby čokoľvek sa v budúcnosti dialo nebudeš musieť na súde nič extra dokladovať (polka ti patrí a hotovo).. ale snáď nič také nebude človek nechce myslieť na najhoršie.. len rôzne veci sa ľudom dejú.. A tiež sme kúpili dom mám rodičovskú a niečo aj ušetríme.. závisí od prímu partnera.. lebo rodičovská je fakt taká almužna :(

lucia147852
25. mar 2025

@veronika342948 domcek môže byt aj na mňa… tak to pochybujem že tvoj priateľ bude súhlasiť. Si ešte mladá a veľmi naivná. Prečítaj si kľudne aj tu, ako dopadli ženy, ktoré v mladom veku takto naivne premýšľali.
A nech teda odpoviem aj na otázku… dom je hltač peňazí, dnes obzvlášť. Už neplatí to, čo 5-10 rokov dozadu. Kedysi si u nás v zapadákove postavila pekný domček za cenu dnešných 3 izbových bytov. Domy šli fuuu neskutočne vysoko. Za 150000 nepostavis nič ani svojpomocne. Ďalej svojpomocn stavba bude trvať roky. A či budete mať €? To viete predsa len vy a vy si to musíte spočítať, či by vám to vyšlo. Niekto aj na md odkladá, niekto ide od výplaty k výplate a niekto je v exekúcii. Nevieme aký by ste mali príjem.

lucia13022023
25. mar 2025

@veronika342948 nič na tom nie je. Ja som ta posledná co by mladých ľudí odhovarala. Od 15 makám na tom, čo mám teraz, a to mam len 23.
Čiže ja podporujem všetkých mladých ľudí, ktorí sa neboja a idú za svojimi snami. No vyžiť z 1200€, mat hypo na dom, dieťa, výdavky je veľmi ťažké. Čiže ja by som dom zatiaľ neriešila, ale riešila by som ako zdvihnúť príjem, šetriť atď...

belllinka
25. mar 2025

@julovka8
@lienka.7
Mne to vysvetlovat nemusite, nie som blba, ja sa pytam tej rejky7, kedze spomina pozemok.

danieladeley
25. mar 2025

Ja odpoviem na otazku, na ktoru sa pytas v prvom prispevku, nebudem ti davat rozumy, zjavne mas svoj vlastny... ak sa pytas, ci by nieco zvysilo na matrerskej a s hypotekou...tak s platom 1200 absolutne nic. Praveze by sa mi dost zle spalo, keby ze mam na krku hypoteku, taky plat a dieta...nedajboze sa priatelovi nieco stane a ostanete (dlhodobo) bez hlavneho prijmu alebo ochorie a vy budete potrebovat este viac financii.. teda, je pekne byt taka zalaskovana, ale realita moze byt preplesk

veronika342948
autor
25. mar 2025

@lucia13022023 ale ja som nepovedala nikde že chcem mať hneď dieťa keď budeme stavať. Ja som napísala že v budúcnosti chceme mať dieťa. O takých 8 rokov možno. Predtým sme zarábali 2000 a vyššie pretože sme pracovali v Nemecku. A teraz sme sa vrátili na Slovensko. A tam kde ideme pracovať tak tam je plat na začiatku 1200€ a potom 1400€. Máme našetrené. Nehovorím že chcem začať stavať hneď teraz. Rozmýšľala som tak o rok aby sme si ešte dosetrili. A neni som naivná, proste viem o čom sme sa rozprávali a nech ma nikto neprehovora ked nevie celý rozhovor. Každá jedna žena sa tu pustila do mňa že si moc mladá, musíš sa vydať, nárokuj si na majetok. Preboha, poznám si muža a viem aký je. Väčšina tu píše čo zažila, za to že sa nechali ošklbať nemozem za to. My sme voči sebe féroví, vyrovnaní ľudia. Rozumieme si. Budúcnosť neviem predpovedať, ale keď nebudeme teraz žiť tak kedy? Sme mladý a nemáme ani deti, tak prečo nestavať teraz/za rok?

hellwant
25. mar 2025

Ze domcek môze byt aj na mna, urcite, bez manzelstva iba tvoj dom na iba jeho pozemku. To si myslis, ze mu rodicia neporadia aby to nerobil? Ach jaj🤦 Kazdopadne, nech vam to vyjde a ste stastní.

belllinka
25. mar 2025

@veronika342948 mozno by bolo jednoduchsie zacat vlastnym bytom. Vydavat sa hned nemusis 🙂 Nehnutelnost si date 50:50 a s priezviskom dietata tiez nebudes mat ziaden problem, nepocuvaj tie kecy 🙂

belllinka
25. mar 2025

@hellwant ved keby sa aj vydala, stale to bude predsa iba jeho pozemok.

hellwant
25. mar 2025

@belllinka ale teraz som sa pozrel nato s chlapovej strany. Ze by to asi tazko povolil- dom iba jej. Po vydaji by totiz dom bol v BSM a aj jeho. Vies si predstavit vysporiadanie po rozchode? Hrôza.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@danieladeley viem že 1200€ je malo na túto dobu. Tersz sme sa vrátili na Slovensko z Nemecka. No po skúšobnej dobe sa tam zarába 1400€, neni to boh vie čo tiež.

chrumka333
25. mar 2025

@veronika342948 ja práveže nehádžem všetkých mužov do jedného vreca , tiež mám úžasného ❤️ ale tak skúsenosti tu prítomných žien stoja za povšimnutie.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@hellwant Dom by bol pol na pol. Prestaňte zo mňa robiť debila.

belllinka
25. mar 2025

@hellwant a kde pise, ze dom iba na nu??

hellwant
25. mar 2025

@veronika342948 pisala si ty ved domcek by mohol byt na mna. Kto z teba teda robi debila?

bludna
25. mar 2025

@autorka Klasika na tomto fore, co ked sa rozvediete, co ked materska, co ked milenka a neviem co este. Ak chcete stavat dom, chodte do toho. Hypo 100000-150000 pre dvoch je nic, ja sama mam viac. Ked sa rozidete alebo nastane fuck*p, tak to vyriesite ako dospeli rozumni ludia. Za mna je velmi chvalyhodne, ze chcete riesit vlastne byvanie uz v tomto veku. Poradila by som jedine mat dostatocnu rezervu a pevne nervy. Ja som sice dom nestavala, no prerabala som par svojich bytov a bolo to velmi emocne vyhrotene obdobie. Pokial sa dokazes sama o seba postarat, tak je to velka vyhoda do buducna, nech uz sa ocitnes v akejkolvek z tych situacii, ktore tu zeny vyssie spominaju.

veronika342948
autor
25. mar 2025

@chrumka333 tak ako to komentujú a riešia sa im ani nečudujem čo zažili. Každopádne každý si je strojcom svojho šťastia.