icon

Ako zvládať platenie vysokých hypoték v dnešnej dobe?

Včera o 20:15

ako zvládate platenie nových hypo, ktoré sú cez 1000€? pretože v dnešnej dobe už nie je možné kúpiť byt v BA pod 200k.. teda 1izbak snad ano.)
kamoška stihla kúpiť 3 roky dozadu pekný 3izbak za 215k, teraz už za tú cenu človek pomaly ani 2izbák nekúpi..kde na to bežný pracujuci ľud zoberie peniaze? šialenstvo
do toho drahé potraviny, vlastne drahé všetko, vychádzate? prípadne, na čom ste začali šetriť, čo ste si doteraz veselo dopriali?

anonym_55d1c7
Dnes o 08:01

Staci hodit do mzdovej kalkulacky, kolko si zoberie ficov stat. Na nizsich mzdach menej, lebo kde nic nie je, ani cert neberie, ale z nizkej mzdy ani ziadnu hypo nedostanes. Cim vyssi plat, tym je zdanenie superhrubej mzdy na urovni 55%!!!! to je neskutocne, kolko si ficov stat berie ako vypalne za feudalizmu. Pridajte k tomu zvysenu DPH z 20 na 23% (za MIklosa bola rovna dan 19% a stat aj ludia prosperovali) a stat si zoberie 65% z hrubych prijmov. A ludia sa cuduju, ze su nizke mzdy. Nie kvoli zamestnavatelom, ale kvoli skorumpovanemu a nenazranemu statu. (Niekto povie, ved aj Francuzsko ma vysoke dane. Ale aj ovela inu uroven zivota a zivi miliony nezamestnanych arabov z byvalych kolonii). Stat ktory napriek tomu, kolko si zoberie, nevie poskytovat za to adekvatne sluzby. Vid, kto si chce spravit nove zuby, potrebuje 15-20 tisic eur ako na nove auto, aj ked plati vysoke zdravotne poistenie. Okrem tych ludi, ktori vedia o.ebavat na daniach, alebo ziju z statnych davok a tym tento system, ze inych deru z koze a oni sa vyhnu daniam, velmi vyhovuje. Ti tu postuju, aki su "uspesni" a ako chodia na dovolenky za 10 tis eur na tyzdnovy pobyt.

anonym_dc5262
Dnes o 08:20
@anonym_106d3f

@anonym_dc5262 všetci vieme, že ľudia žijú aj v iných mestách. Tie mestá sa pomaly vyrovnávajú cenovo Bratislave. Radšej teda budem žiť v meste, ktoré mi viac ponúka. A že niekto sa trepe do BA a nevychádza mu to, je jeho neznalosť matematiky.
A veruže v TN tie byty nie sú o nič lacnejšie.
https://karpatskatrencin.sk/cennik/
3 kk.izbový byt za 382 000 je fakt terno, ktoré mi Trenčín ponúka 😉
BA pre porovnanie, tak isto novostavba a viac metrov navyše 🤷‍♀️
https://rndz2.sk/cennik/pocet-izieb/3?gad_sourc...

@anonym_106d3f 2r nazad novostavba 3i domu v TN 200 tisíc eur. Za toto smy my kupovali dom. Kde si za túto sumu kúpil 2 roky nazad v Bratislave dom? 380 tisíc 3 izbák v Trenčíne nie je rozhodne priemerný 3 izbový byt. Si si vybral asi momentálne najlukratívnejší projekt aký sa v TN stavia. 3-izbák kúpiš kľudne aj za tých 140- tisíc eur. Mne nejde o tieto doťahovačky s cenami, len ma štve keď si ľudia myslia ako je všetko mimo Bratislavy diera, kde si nenájdeš robotu a vždy sa spomínajú iba Bratislavské ceny, že si mladí nevedia kúpiť bývanie. Tak nekupujem novostavbu na karpatskej za 380 tisíc ale byt na Juhu za 140 tisíc. A dá sa. Nie sme tu žiadni chudáci čo prekladajú vidlami seno. Sadnem do auta a v ctenej Bratislave som za hodinku.

anonym_ceaab1
Dnes o 08:40

Je až fascinujúce ako si mnohé myslíte že za bránami Bratislavy uz nič nie je a to pre vás uz len východné Slovensko. A predsa podľa Fica na východe nič nie je.

mateson2004
Dnes o 08:40

Kdyby ta Bratislava byla alespoň hezké město. Ale je to asi nejškaredší hlavní město, stačí vystoupit na hlavním nádraží....Byla jsem minulý rok na školení vlakem, to je něco strašného.

anonym_106d3f
Dnes o 08:41
@anonym_dc5262

@anonym_106d3f 2r nazad novostavba 3i domu v TN 200 tisíc eur. Za toto smy my kupovali dom. Kde si za túto sumu kúpil 2 roky nazad v Bratislave dom? 380 tisíc 3 izbák v Trenčíne nie je rozhodne priemerný 3 izbový byt. Si si vybral asi momentálne najlukratívnejší projekt aký sa v TN stavia. 3-izbák kúpiš kľudne aj za tých 140- tisíc eur. Mne nejde o tieto doťahovačky s cenami, len ma štve keď si ľudia myslia ako je všetko mimo Bratislavy diera, kde si nenájdeš robotu a vždy sa spomínajú iba Bratislavské ceny, že si mladí nevedia kúpiť bývanie. Tak nekupujem novostavbu na karpatskej za 380 tisíc ale byt na Juhu za 140 tisíc. A dá sa. Nie sme tu žiadni chudáci čo prekladajú vidlami seno. Sadnem do auta a v ctenej Bratislave som za hodinku.

@anonym_dc5262 vybrala som novostavby, v podobnej metráźi, aby bolo porovnanie férové. A nie každý chce bývať na Juhu v 40 ročnom byte a v meste kde ani divadlo nemáte a Trenčianska univerzita je tá najlepšia. A to je ten rozdiel, ktorému ty nerozumieš. Ale teraz vám dvíha hruď, lebo ste hlavné mesto kultúry.

anonym_106d3f
Dnes o 08:44
@mateson2004

Kdyby ta Bratislava byla alespoň hezké město. Ale je to asi nejškaredší hlavní město, stačí vystoupit na hlavním nádraží....Byla jsem minulý rok na školení vlakem, to je něco strašného.

@mateson2004 tak v porovnaní s Prahou máš pravdu. Ale v porovnaní s Trenčínom, Považskou Bystricou alebo Ružomberkom je to nebe a dudy. Hlavne čo sa škôl týka, zdravotníckych zariadení, inštitúcií, a mnoho iných možností.

anonym_55d1c7
Dnes o 08:44
@mateson2004

@mateson2004 skarede ale nase. 🙂

anonym_106d3f
Dnes o 08:48
@anonym_ceaab1

Je až fascinujúce ako si mnohé myslíte že za bránami Bratislavy uz nič nie je a to pre vás uz len východné Slovensko. A predsa podľa Fica na východe nič nie je.

@anonym_ceaab1 a čo je na tom tak ťažké priznať, že v Bratislave sú iné a lepšie možnosti ako napríklad v Piešťanoch, Trenčianskych Stankovciach, Trenčianskych Tepliciach, Považskej Bystrici, Bytči, Žiline, Martine, Liptovskom Mikuláši, Vranove nad Topľou, Bardejove a Poprade, Sabinove, Lučenci a Novych Zámkoch??? To tvrdím ako nebratislavčanka.

anonym_053c03
Dnes o 08:52

@anonym_autor jediné šťastie že som kúpila byt v Ba pred 14 rokmi a už ho mám splatený. Inak by som bola total v prdeli.

anonym_dc5262
Dnes o 09:16
@anonym_106d3f

@anonym_dc5262 vybrala som novostavby, v podobnej metráźi, aby bolo porovnanie férové. A nie každý chce bývať na Juhu v 40 ročnom byte a v meste kde ani divadlo nemáte a Trenčianska univerzita je tá najlepšia. A to je ten rozdiel, ktorému ty nerozumieš. Ale teraz vám dvíha hruď, lebo ste hlavné mesto kultúry.

@anonym_106d3f divadlo nepotrebujem, kultúry je tu pre mňa dosť a ak chcem tak tú hodinu v aute do Bratislavy raz za pár mesiacov naozaj zvládnem. Je mi úplne jedno, že sme hlavné mesto kultúry, nijak to neprežívam (chápem, argumenty dochádzajú tak muselo prísť na osobný útok) Trenčianska univerzita stojí za dve veci ale kto povedal, že musíš študovať v meste v akom žiješ? Máme dobrú dostupnosť do brna aj bratislavy kde sú dobré vš, vybavené. Niektorí dochádzali na výšku z domu každý deň. Porovnávaj porovnatelné. Môžeme kľudne porovnávať byty vo vydrici alebo sky parku a sme už na úplne iných cenách. Raz toľko ako spomínaný projekt karpatská. Čiže odveci spomínať karpatskú keď sa bavíme o tom, že si bežný človek nemôže kúpiť nehnutelnosť, lebo bežný človek si ju nekúpi ani v jednej z týchto lokalít. Asi si si nevšimla, ale dabata nie je o horných 10 tisíc ale o bežných slovákoch, takže kto sa sťažuje, že si nevie dovoliť žiadne bývanie ale odmieta bývať v 40 ročnom byte na juhu tak je s prepáčením čistý debil. Ja by som tiež rada bývala v lepšej lokalite, vo väčšom dome ale bývam v takej nehnuteľnosti na akú mám a nejdem sa sťažovať ako si nemôžem dovoliť kúpiť byt na karpatskej za pomaly 400 tisíc. Chápeš už? Debata je o tom, že si priemerný človek nevie kúpiť nehnutelnosť. A ja tvrdím že vie. Lebo nežije každý v BA a nekupuje novostavbu.

anonym_106d3f
Dnes o 09:34
@anonym_dc5262

@anonym_106d3f divadlo nepotrebujem, kultúry je tu pre mňa dosť a ak chcem tak tú hodinu v aute do Bratislavy raz za pár mesiacov naozaj zvládnem. Je mi úplne jedno, že sme hlavné mesto kultúry, nijak to neprežívam (chápem, argumenty dochádzajú tak muselo prísť na osobný útok) Trenčianska univerzita stojí za dve veci ale kto povedal, že musíš študovať v meste v akom žiješ? Máme dobrú dostupnosť do brna aj bratislavy kde sú dobré vš, vybavené. Niektorí dochádzali na výšku z domu každý deň. Porovnávaj porovnatelné. Môžeme kľudne porovnávať byty vo vydrici alebo sky parku a sme už na úplne iných cenách. Raz toľko ako spomínaný projekt karpatská. Čiže odveci spomínať karpatskú keď sa bavíme o tom, že si bežný človek nemôže kúpiť nehnutelnosť, lebo bežný človek si ju nekúpi ani v jednej z týchto lokalít. Asi si si nevšimla, ale dabata nie je o horných 10 tisíc ale o bežných slovákoch, takže kto sa sťažuje, že si nevie dovoliť žiadne bývanie ale odmieta bývať v 40 ročnom byte na juhu tak je s prepáčením čistý debil. Ja by som tiež rada bývala v lepšej lokalite, vo väčšom dome ale bývam v takej nehnuteľnosti na akú mám a nejdem sa sťažovať ako si nemôžem dovoliť kúpiť byt na karpatskej za pomaly 400 tisíc. Chápeš už? Debata je o tom, že si priemerný človek nevie kúpiť nehnutelnosť. A ja tvrdím že vie. Lebo nežije každý v BA a nekupuje novostavbu.

@anonym_dc5262 žiadny osobný útok. Porovnala som byty v centre a podobnou metrážou novostavby, keď už tak tvrdíš že v TN je super žiť. Ja som argumentovala, že mne nič neponúka. To je.všetko. Dotýka sa ťa to preto, lebo je to pravda. Peknú nedeľu pri prechádzke krásnym mestom prajem.

anonym_dc5262
Dnes o 09:35
@anonym_106d3f

@anonym_ceaab1 a čo je na tom tak ťažké priznať, že v Bratislave sú iné a lepšie možnosti ako napríklad v Piešťanoch, Trenčianskych Stankovciach, Trenčianskych Tepliciach, Považskej Bystrici, Bytči, Žiline, Martine, Liptovskom Mikuláši, Vranove nad Topľou, Bardejove a Poprade, Sabinove, Lučenci a Novych Zámkoch??? To tvrdím ako nebratislavčanka.

@anonym_106d3f jednoznačne sú v BA lepšie možnosti, ide o to, že v diskusiach o nemožnosti vlastného bývania sa spomína iba Bratislava. A aj tu sa hneď zhrnuli ľudia napísať, že mimo BA si prácu nenájdeš aj nie si lekár, čo je blbosť. Toto my obhajujeme.

anonym_60871a
Dnes o 09:38
@anonym_dc5262

@anonym_106d3f jednoznačne sú v BA lepšie možnosti, ide o to, že v diskusiach o nemožnosti vlastného bývania sa spomína iba Bratislava. A aj tu sa hneď zhrnuli ľudia napísať, že mimo BA si prácu nenájdeš aj nie si lekár, čo je blbosť. Toto my obhajujeme.

@anonym_dc5262 mimo BA vidia iba pasovu robotu=800eur,montovnu aut=800eur,a ine,ine ,,,akoze nekvalifikovane prace do 1000eur.A zase take to vrece,vsetko to hadzat do 1 vreca.To je ta obmedzenost,opät.

anonym_dc5262
Dnes o 09:39
@anonym_106d3f

@anonym_dc5262 žiadny osobný útok. Porovnala som byty v centre a podobnou metrážou novostavby, keď už tak tvrdíš že v TN je super žiť. Ja som argumentovala, že mne nič neponúka. To je.všetko. Dotýka sa ťa to preto, lebo je to pravda. Peknú nedeľu pri prechádzke krásnym mestom prajem.

@anonym_106d3f normálne si ma pobavila týmto komentárom. Veľmi nevyrovnaný život musíš mať keď si myslíš, že som týmto dotknutá. Ani trošku si nepochopila pointu mojich komentárov ale čo narobím. Ja si neobhajujem trenčín ako skvelé mesto na život. Nie je. Ale Bratislava pre podpriemerne zarábajúceho je ešte horšia na život. A ďakujem, idem do prírody, lebo do tej chodím radšej.

anonym_89a103
Dnes o 09:44
@anonym_dc5262

@anonym_89a103 netuším v akej realite žiješ ale zjavne v inej ako ja. Ľudia zarábajú dobre aj mimo Bratislavy. Nežijem v Bratislave a ľudia okolo mňa si vedia dovoliť bývanie, aj slušné auto aj ísť na dovolenku. A nie sú lekári.

@anonym_dc5262 netvrdím že nezarábajú ale je to oveľa ťažšie ako v Bratislave. Stačí sa pozrieť na stránku profesie. A čo je dobre zarábať? Tu na modrom koníku sa v inej diskusii vyjadrilo veľa žien že nadpriemer je tak 2500+ v čistom. Asi žijem v inom svete.

beronsche
Dnes o 09:44

@anonym_autor tu sa dozvies jediné, že máš zarábať viac.
Ake jednoduché...

anonym_e6669e
Dnes o 09:45

@anonym_autor prestahuj sa do Kosic, Žiliny, Levíc. Tam sú byty lacnejšie. Alebo sup do podnájmu do Rakúska. Kto povedal, že musíš mat vlastný byt. Ži ako žije 80 % mladých ľudí na západe.

beronsche
Dnes o 09:46
@anonym_55d1c7

Staci hodit do mzdovej kalkulacky, kolko si zoberie ficov stat. Na nizsich mzdach menej, lebo kde nic nie je, ani cert neberie, ale z nizkej mzdy ani ziadnu hypo nedostanes. Cim vyssi plat, tym je zdanenie superhrubej mzdy na urovni 55%!!!! to je neskutocne, kolko si ficov stat berie ako vypalne za feudalizmu. Pridajte k tomu zvysenu DPH z 20 na 23% (za MIklosa bola rovna dan 19% a stat aj ludia prosperovali) a stat si zoberie 65% z hrubych prijmov. A ludia sa cuduju, ze su nizke mzdy. Nie kvoli zamestnavatelom, ale kvoli skorumpovanemu a nenazranemu statu. (Niekto povie, ved aj Francuzsko ma vysoke dane. Ale aj ovela inu uroven zivota a zivi miliony nezamestnanych arabov z byvalych kolonii). Stat ktory napriek tomu, kolko si zoberie, nevie poskytovat za to adekvatne sluzby. Vid, kto si chce spravit nove zuby, potrebuje 15-20 tisic eur ako na nove auto, aj ked plati vysoke zdravotne poistenie. Okrem tych ludi, ktori vedia o.ebavat na daniach, alebo ziju z statnych davok a tym tento system, ze inych deru z koze a oni sa vyhnu daniam, velmi vyhovuje. Ti tu postuju, aki su "uspesni" a ako chodia na dovolenky za 10 tis eur na tyzdnovy pobyt.

@anonym_55d1c7 a ludia to stále nechápu...
Fascinujúce. A hrozne.

anonym_55d1c7
Dnes o 09:46
@anonym_e6669e

@anonym_autor prestahuj sa do Kosic, Žiliny, Levíc. Tam sú byty lacnejšie. Alebo sup do podnájmu do Rakúska. Kto povedal, že musíš mat vlastný byt. Ži ako žije 80 % mladých ľudí na západe.

@anonym_e6669e No to porovnanie so zapadom kriva. So zapadnym dochodkom si mozes dovolit zit v starobe v prenajme. Maju koncept najomnych bytov, tu neexistuje. So slovenskym dochodkom do 800-1000 eur komercneho prenajmu ist nemozes. Plus tu sa dochodky rozkradli, takze to zle na dochodkoch este len pride, ked prestane pracovat pocetna generacia husakovych deti, pojde do dochodku a mensi pocet danovych poplatnikov nebude zvladat im ich dochodky platit.

anonym_e6669e
Dnes o 09:48
@anonym_55d1c7

Treba si rozmysliet, koho volit vo volbach. Ak je tam vlada, co populisticky rozhadzuje, kradne, ekonomika uz 4tu ficovu vladu pada, lebo efekt Miklosovych reforiem davno skoncil, lebo do toho zasahuju ako ekonomicki analfabeti. Vysledkom su znizujuce sa mzdy, zvysujuce sa ceny a znizujuca sa kupyschopnost a zvysujuca sa chudoba. Sme ekonomicky na konci eu, kam nas dostal Fico. A nie stara Simeckova, ani Soros, ani Biden, ani Chuck Norris. Za Miklosa sme boli tiger strednej europy, dnes odtialto utekaju zamestnavatelia pre chore transakcne dane a korupciu.
Ano, na vyssie ceny novych bytov vplyva aj transakcna dan, aj vyssia DPH, aj vyssie dane a odvody.
Druha vec je, ze kedysi sa slo postupne z mensieho bytu do vacsieho, 5-10 rokov sa byvalo na privatoch a dnes chce mat kazdy v 23 rokoch bungalow, 3 auta, lyzovacku v Alpach a leto v exotike, lebo aj sused to ma. Zijeme na ukor buducich generacii, tato generacia sa ma tak dobre, ako ziadna predtym a este si stazuje, ze je to malo.

@anonym_55d1c7 áno, pozor pri voľbách. Keď výhra Simecka, ceny nehnuteľností klesnú o 50%. TUPELO.

beronsche
Dnes o 09:49
@anonym_55d1c7

@anonym_e6669e No to porovnanie so zapadom kriva. So zapadnym dochodkom si mozes dovolit zit v starobe v prenajme. Maju koncept najomnych bytov, tu neexistuje. So slovenskym dochodkom do 800-1000 eur komercneho prenajmu ist nemozes. Plus tu sa dochodky rozkradli, takze to zle na dochodkoch este len pride, ked prestane pracovat pocetna generacia husakovych deti, pojde do dochodku a mensi pocet danovych poplatnikov nebude zvladat im ich dochodky platit.

@anonym_55d1c7 presne tak, vždy ma pobaví zmienka o nájomných bytoch v zahraničí..
Že u nás nič také, ako dlhodobý podnájom neexistuje, presne ,- nemáme žiaden koncept nájomných bytov, to už nevadí..
O tom už nik nehovorí.

anonym_55d1c7
Dnes o 09:50
@anonym_e6669e

@anonym_55d1c7 áno, pozor pri voľbách. Keď výhra Simecka, ceny nehnuteľností klesnú o 50%. TUPELO.

@anonym_e6669e Pocas styroch ficovych vlad nehnutelnosti tak "klesli" a mzdy "vzrastli", ze kazda rodina si dovoli 5 bytov, ty este vacsie tupelo. Takze vychodisko je ist do ruska s ficom, lebo dno sme uz prerazili a viac na ho.no to uz byt nemoze?

anonym_053c03
Dnes o 09:51
@anonym_e6669e

@anonym_e6669e na západe sú ale troška iné dôchodky, z ktorých si dôchodcovia môžu dovoliť platiť nájomné. U nás z 500€ dôchodku si 600€ nájom nezaplatis.

beronsche
Dnes o 09:52
@anonym_e6669e

@anonym_e6669e nič horšie ako to, čo tu máme teraz neexistuje.
Fico je ktorý krát priemerom? A ako to tu vyzerá?
Ako sa posunuli ekonomické ukazovatele a ziv.uroven za jeho poslednú (mafio)vládu?
Ale poniektorí nepochopia, ani keby im ten fakt do gebule vrazí.
Lebo fuuurt za to môže niekto iný , napr. taký simecka
Lebo soros už bol nuda..
Ale ešte že vás majú. Takým ľuďom sa taaaak dobre vládne. Vám môžu aj na hlavu sa vyspinit a furt to bude pre vás "menšie zlo".

anonym_e6669e
Dnes o 09:54
@anonym_55d1c7

@anonym_e6669e Pocas styroch ficovych vlad nehnutelnosti tak "klesli" a mzdy "vzrastli", ze kazda rodina si dovoli 5 bytov, ty este vacsie tupelo. Takze vychodisko je ist do ruska s ficom, lebo dno sme uz prerazili a viac na ho.no to uz byt nemoze?

@anonym_55d1c7 nastavuje sa to sľubovanych kollarovych bytov.

anonym_55d1c7
Dnes o 09:56
@anonym_55d1c7

@anonym_55d1c7 Ak mam pouzit tvoje "argumenty", tak od zaciatku vlady Fica sli nehnutelnosti z 150 tis eur (3 izbova novostavba v 2008) na dnesnych 300 tis eur. O vyse 100%. Na rozdiel od teba viem, ze ceny bytov sli vsade nahor. Lenze u nas sa to multiplikuje a nasobi korupciou, vysokym zdanenim a nizkymi cistymi platmi. Nebyt eu (eurofondy) a zamestnavatelov z eu, tak sme na tom ako za Meciara v 1998. Uroky v bankach 25%, nezamestnanost 17%, prazdna statna kasa, cierna diera europy.

beronsche
Dnes o 09:57
@anonym_55d1c7

@anonym_55d1c7 vieš, čo je najhoršie?
Ak (!) sa raz zbavíme ficohlasnej mafie a ich prisluhovačov, krajina bude v tak katastrofálnej situácii, ze ziv.uroven bude nízka.
A pre týchto mentálnych atlétov to bude dôkaz, ako boli ficiak a jeho družina lepší..

anonym_dc5262
Dnes o 10:01
@anonym_89a103

@anonym_dc5262 netvrdím že nezarábajú ale je to oveľa ťažšie ako v Bratislave. Stačí sa pozrieť na stránku profesie. A čo je dobre zarábať? Tu na modrom koníku sa v inej diskusii vyjadrilo veľa žien že nadpriemer je tak 2500+ v čistom. Asi žijem v inom svete.

@anonym_89a103 dobre zarábať je toľko, aby som si mohla dovoliť kúpiť vlastné bývanie, niečo odložila a vedela ísť na dovolenku. V BA by som nedokázala mať taký príjem, v takomto veku aby som mala nehnuteľnosť akú mám v trenčíne. Preto je môj životný štandard lepší tu. Nie každého samozrejme. Bratislava má skvelé pracovné príležitosti, ale dá sa mať dobrý štandard aj inde.

anonym_55d1c7
Dnes o 10:15
@anonym_e6669e

@anonym_e6669e ale paci sa mi ty tupelo, ako za ficove zlodejiny a ekonomicku neschopnost zase moze Simecka, ktory nikdy pri vlade ani nebol. A nie, nikto nedokaze zazrak po tom, co rozkradol Fico za 16 rokov, ako sku.vil ekonomiku, ktora ide uz len zotrvacnostou sama od seba napriek nemu a iba vdaka eu a urobi tu ekonomicky zazrak. Naprava skod potrva dalsie 1-2 obdobia. Ak pride svetova hospodarska recesia, aj dlhsie. A ak nas fico nasilim pripoji k rusku, tak nikdy.

anonym_ef2b8a
Dnes o 10:23
@mateson2004

@mateson2004
Kyby ta Praha mimo centra bolo pekne mesto, Jizny mesto, zizkov este vazsi socialisticky grc ako Bratislava.