Ako zvládať rastúce náklady v domácnosti?
Som nešťastná, všetko je drahšie a drahšie. Náklady stúpajú a výplaty sa nedvihajú. Pracujeme s manželom obaja, máme dve deti, snažíme sa a makáme, možno niekto povie: ,,mali ste sa lepšie učiť, viac na sebe makať,, áno možno sme mali, ale nemôžeme byt všetci vysokoškoláci, treba aj obyčajné profesie ako predavačky, murárov,...
Pracujeme stále, teraz uz budeme pracovať ešte viac, sviatky sa rušia, ruší sa zákaz predaja cez sviatky, no neviem, som nešťastná.
Rozmýšľam nad peniazmi, ako to budeme dávať, keď budú aj tie emisné povolenky a ďalšie veci o ktorých počúvam dookola.
Nechcem riesit politiku, len som sa asi prišla vysťažovať.
Zvládate to finančne, nebojíte sa toho co bude?
@anonym_autor žila som v zahraničí, zarobila som, nemám výšku, kúpila vlastný byt, nemám hypotéku, mám dve deti s mužom, a aj tak sme sa vrátili na slovensko, v zahraničí nieje všade bezpečne, stále si cudzinec, stále bývaš v podnájme a nemáš vlastné, školy a škôlky a krúžky sú drahé,cestuješ autom do práce aj dve hodiny, všetko je ďaleko, musíš v zahraničí nadštandardne zarábať inak môžeš byt doma na Slovensku, pri rodičoch, súrodencoch, pri priateľoch...nič nieje večné...závisí od veľa faktorov, že kto sa má naozaj Výborne v zahraničí, je to otázka priorít a cieľa kam smeruješ...
@bale1rinka to niektorí ľudia nevidia.Zahranicie rovná sa raj.Ale utečenci, kriminalita, drogy život v podnájme nič vlastne, lebo sú krajiny a mestá, kde je nemožné kúpiť svoj dom, byt.U nás to je síce politický a ekonomicky zle, ale nebojím sa pustiť deti von a same do skoly.V škole kde chodili a to som vyberala lepšiu skolu bolo veľmi multikulti necítili sme sa už bezpecne.Pokym je človek mladý, tak nerozmýšľa nad takými vecami s vekom prídu aj otázky čo ďalej, dôchodok, zdravie.Vratili sme sa po 8 r domov na SK a sme spokojni
@anonym_autor žila som v zahraničí, zarobila som, nemám výšku, kúpila vlastný byt, nemám hypotéku, mám dve deti s mužom, a aj tak sme sa vrátili na slovensko, v zahraničí nieje všade bezpečne, stále si cudzinec, stále bývaš v podnájme a nemáš vlastné, školy a škôlky a krúžky sú drahé,cestuješ autom do práce aj dve hodiny, všetko je ďaleko, musíš v zahraničí nadštandardne zarábať inak môžeš byt doma na Slovensku, pri rodičoch, súrodencoch, pri priateľoch...nič nieje večné...závisí od veľa faktorov, že kto sa má naozaj Výborne v zahraničí, je to otázka priorít a cieľa kam smeruješ...
@bale1rinka asi to je tajomstvo, ako sa da na Slovensku prezit- nemat hypoteku. A ty ju nemas, lebo si nestratila 5 rokov na VS, popri ktorej by sa dalo nanajvys tak brigadovat. A aj tak by ti bola nanic. Len skoda, ze tento tvoj plan sa neda tak lahko okopirovat. To musi byt clovek, kym je este bez zavazkov, niekde, kde zarobi a usetri.
@bale1rinka to niektorí ľudia nevidia.Zahranicie rovná sa raj.Ale utečenci, kriminalita, drogy život v podnájme nič vlastne, lebo sú krajiny a mestá, kde je nemožné kúpiť svoj dom, byt.U nás to je síce politický a ekonomicky zle, ale nebojím sa pustiť deti von a same do skoly.V škole kde chodili a to som vyberala lepšiu skolu bolo veľmi multikulti necítili sme sa už bezpecne.Pokym je človek mladý, tak nerozmýšľa nad takými vecami s vekom prídu aj otázky čo ďalej, dôchodok, zdravie.Vratili sme sa po 8 r domov na SK a sme spokojni
@anonym_a726d4 toto by ma zaujimalo - preco ten navrat na Slovensko, kde je mizerny dochodok a zla zdravotna starostlivost, ked si uz kladies tieto otázky? "s vekom prídu aj otázky čo ďalej, dôchodok, zdravie."
@anonym_a726d4 toto by ma zaujimalo - preco ten navrat na Slovensko, kde je mizerny dochodok a zla zdravotna starostlivost, ked si uz kladies tieto otázky? "s vekom prídu aj otázky čo ďalej, dôchodok, zdravie."
@anonym_2b6c8e lebo nemáme hypo a dôchodku sa nebojím.60% Európanov sa boji dôchodku aj z bohatších krajín ako sme my.Ak bude zle predáme dom a pôjdeme do bytu a budeme žiť z toho.Najvacsi dôvod bol vrátiť sa späť kvôli rodičom, kamarátkam.Zije sa tu viac kamarátsky, rodinne boli sme v De a mne tá mentalita nesedela.Jednoducho mi chýbal domov kopce, hory, príroda pocit, že nie som v cudzine.Aj tam boli priateľstva a kolegovia, ale všetko sa mi zdalo neurpimne strojené.Sme tu rok a bol to dobrý krok
@anonym_2b6c8e a zdravotníctvo je u nás lepšie aj, keď si myslíme, že nie😉
@biba_18 ale v iny den bude mat volno. Neodrobi mesacne viac hodin, z toho aj vyplyva, ze obchody budu musiet opat prijat o par ludi viac, aby to vykryli.
@hederamonstera toto je blbosť. Sviatky sa započítavali do mesačnej mzdy. Ak bude pracovný deň tak odrobí viac hodín ale za rú istú sumu. Jedine, že by mala hodinovú mzdu. No pri mesačnej mzde budeme len viac robiť a nezarobíme viac.
Ťažko..
Ja som na RD, môj robí, výdavkov po milú rit a kúsok viac. Skrtame, šetríme, oblečenie z druhej ruky, nákupy najnutnejšie a v akcií. Aktívne sa snažím zamestnať na 4 hod., ale pre pracovný trh som nezaujímavá. Pýtam sa kade tade, známych, neznámych, posielam žiadosti a nič.. je veľmi ťažko, keď aj chces ísť do roboty a nikto ti prácu nechce dať, lebo máš malé deti.
No a na tvoju otázku. Nie, nezvladame to, každý mesiac chýba a áno, bojím sa, čo bude, až tak, že v noci nespím.
@anonym_0c553c preco nespis tak sa zamestnaj nie na 4hod.ale na plno a male nech strazi babka,dedko,opatrovatelka,do skolky.Toto neni dobre,ak je to uz takto,ze nespis a len sa trapis.Buduci rok bude este horsie,ak sa tvojmu muzovi nezvysi plat,bude sa vam este tazsie zit.
@biba_18 tak budes mat v jeden pondelok za ten sviatok volno. Nemozes odpracovat viac hodin, ked mas zmluve ze v dany mesiac odpracujes 160hodin, tak odrobis 160hodin
Bavime sa o predavackach
@hederamonstera samozrejme za odrobi viac o 8 hodin. Lebo sviatok ma na vyplatnej paske zvlastnu kolonku a rata sa ako odpracovany cas. 17. November ale bude treba realne odpracovat, nie len mat zvlast kolonku.
A to nehovoriac o operatorovi na smene, ktory 17. 11. Pojde do prace ci sviatok je ci nie je zruseny. Akurat teraz tam bude driet bez priplatku 😔
@anonym_0c553c preco nespis tak sa zamestnaj nie na 4hod.ale na plno a male nech strazi babka,dedko,opatrovatelka,do skolky.Toto neni dobre,ak je to uz takto,ze nespis a len sa trapis.Buduci rok bude este horsie,ak sa tvojmu muzovi nezvysi plat,bude sa vam este tazsie zit.
@vladuska20 deti sú 2 a treba aj s nimi byť, či? Áno, babka je dohodnutá na tie 4 hodiny+ druhé vodiť do škôlky. Viac od nej nežiadam, aj tak je to brutal pomoc a má aj svoj život. Pôjdem na plný úväzok, keď sa u nás stabilizuje situácia. Carujem, ako viem.. Vieš, tu je populárny názor, že žena na RD nemusí sedieť doma na riti a môže ísť robiť na 4 hod., upratovať atď.. isto môže? 🤷
@vladuska20 deti sú 2 a treba aj s nimi byť, či? Áno, babka je dohodnutá na tie 4 hodiny+ druhé vodiť do škôlky. Viac od nej nežiadam, aj tak je to brutal pomoc a má aj svoj život. Pôjdem na plný úväzok, keď sa u nás stabilizuje situácia. Carujem, ako viem.. Vieš, tu je populárny názor, že žena na RD nemusí sedieť doma na riti a môže ísť robiť na 4 hod., upratovať atď.. isto môže? 🤷
@nufafa mam 5deti,najmensi bude mat 3r v decembri,v januari ide do skolky.Chvala bohu uz je aj odplienkovany,na toto bol ozaj sikovny.Skoda,ze som sa do toho nedala skor,uz by bol teraz v skolke.Ale nevadi.Ja uz davno pracujem,takze ano da sa,ze zena na rd je aj v praci.Dnes som mala rannu,muz ma teraz nocnu.Zajtra opet tak isto aj v nedelu.Zajtra mame obaja 12tku takze klucka sa podava v praci.Starsie deti s malym tie 2hod.vklude vydrzia doma sami.Aj tak spavaju dlho cez vikend.Vzdy sa to da urobit tak,aby bolo dobre pre vsetkych.
To je len priklad ako sa to da,ked sa chce.Ale prave pretoto,aby sme mali o deti postarane a vzdy bol 1 z nas s nimi doma som sla k muzovi do prace,a trvalo mi to ozaj dlhe roky sa tam vobec dostat.Nakoniec naozaj uradovali znamosti,ale ja som chcela,nie musela.Ale ty musis,tak musis urobit vsetko preto,aby dobre bolo a dalo sa.
@nufafa mam 5deti,najmensi bude mat 3r v decembri,v januari ide do skolky.Chvala bohu uz je aj odplienkovany,na toto bol ozaj sikovny.Skoda,ze som sa do toho nedala skor,uz by bol teraz v skolke.Ale nevadi.Ja uz davno pracujem,takze ano da sa,ze zena na rd je aj v praci.Dnes som mala rannu,muz ma teraz nocnu.Zajtra opet tak isto aj v nedelu.Zajtra mame obaja 12tku takze klucka sa podava v praci.Starsie deti s malym tie 2hod.vklude vydrzia doma sami.Aj tak spavaju dlho cez vikend.Vzdy sa to da urobit tak,aby bolo dobre pre vsetkych.
To je len priklad ako sa to da,ked sa chce.Ale prave pretoto,aby sme mali o deti postarane a vzdy bol 1 z nas s nimi doma som sla k muzovi do prace,a trvalo mi to ozaj dlhe roky sa tam vobec dostat.Nakoniec naozaj uradovali znamosti,ale ja som chcela,nie musela.Ale ty musis,tak musis urobit vsetko preto,aby dobre bolo a dalo sa.
@vladuska20 tiež chcem dať menšie do škôlky od januára. Do roboty chcem ísť už teraz, pomohla by nám babka. Skúšam, hľadám ďalej 💪.
@vladuska20 tiež chcem dať menšie do škôlky od januára. Do roboty chcem ísť už teraz, pomohla by nám babka. Skúšam, hľadám ďalej 💪.
@nufafa uz ho mas aj prihlaseneho v skolke,ze od januara pojde do skolky?
@nufafa uz ho mas aj prihlaseneho v skolke,ze od januara pojde do skolky?
@vladuska20 nevedeli mi povedať, či budú brať deti aj od januára. Zatiaľ v to len dúfam. Dozviem sa budúci týždeň.
@vladuska20 nevedeli mi povedať, či budú brať deti aj od januára. Zatiaľ v to len dúfam. Dozviem sa budúci týždeň.
@nufafa zapis do skolok bol v maji,rozhodnutia davali v juny,preco si to vtedy neriesila.Teraz ti ozaj zostava len dufat.U nas presne vedeli kolko deti budu brat od septembra a kolko od noveho roku.Dokonca sa uvolnilo miesto uz teraz septembra,ale ako pisem maly nebol este odplienkovany,ked mi riaditelka volala ako sme na tom.Tak sme to nechali nakoniec na ten januar.No drzim ti silno palce,az ti ho zoberu aj mimo riadneho zapisu.
Aké emisné povolenky? O tom som ešte nepočula
Aké emisné povolenky? O tom som ešte nepočula
@tilly kuris plynom,kuris elektrinou,jazdis autom za vsetko sa budu platit emisne povolenky od 400eur rocne by to malo byt,ale nenazrani to budu stupnovat.A aj zavody,obchody,domacnosti vsetcia budu platit.V cr uz od r.2027,tam to pojde rapidne dole a neda sa to uz zrusit,museli by platit vysoku pokutu,co by ich ako stat zrujnovalo.
@nufafa zapis do skolok bol v maji,rozhodnutia davali v juny,preco si to vtedy neriesila.Teraz ti ozaj zostava len dufat.U nas presne vedeli kolko deti budu brat od septembra a kolko od noveho roku.Dokonca sa uvolnilo miesto uz teraz septembra,ale ako pisem maly nebol este odplienkovany,ked mi riaditelka volala ako sme na tom.Tak sme to nechali nakoniec na ten januar.No drzim ti silno palce,az ti ho zoberu aj mimo riadneho zapisu.
@vladuska20 keď bol zápis, mal ešte plienku, nepil z pohára a ja som nebola až takto vyhoreta. On sa pekne všetko naučil za mesiac bez nátlaku. Ďakujem. Snáď sa to podarí.
@tilly kuris plynom,kuris elektrinou,jazdis autom za vsetko sa budu platit emisne povolenky od 400eur rocne by to malo byt,ale nenazrani to budu stupnovat.A aj zavody,obchody,domacnosti vsetcia budu platit.V cr uz od r.2027,tam to pojde rapidne dole a neda sa to uz zrusit,museli by platit vysoku pokutu,co by ich ako stat zrujnovalo.
@vladuska20 to som ešte nepočula
@bale1rinka záleží aj na tom, v krorej krajine si žila, ako dlho si tam bola a akú prácu si tam vykonávala. V Nemecku, nedaleko Stuttgartu býva rodina, pani pracovala ako čašníčka, teraz učí v škôlke, jej muž neviem presne na akej pozícii pracuje v jednej firme, sú tam vyše pätnísť rokov, mali byt, ktorý splávali, teraz majú rodinný dom, tri deti. Sú obaja Slováci. V Dánsku žije rodina, tiež obaja Slováci a tiež majú vlastný dom. V Česku asi ani nepoznám rodinu, ktorá by nemala vlastné bývanie, ale to by pre mňa nebolp až také podstatné, pretože nájomné byty v zahraničí sú o inom, ako na Slovensku. Ale nie je nemožné vlastniť nehnuteľnosť, samozrejme závisí to od krajiny
@anonym_autor my zatiaľ tak,že muž si našiel druhú robotu ešte na skrátený úväzok. Ja som doma s malou na RD a pri štyroch detoch , pubertakoch ešte hladných je to náročné ..aj by som chcela do práce, no mala má.len 1rok a náročné je to aj s ňou, svokrovci skoro 80tka na krku, takže ja sa snažím s potravinami nejako šetriť, oblečenie majú dosť po rodine a aj niečo nové kúpime ,keď treba .. lebo cestovné do školy , autá, hypotéku, domácnosť financovať ..už je to neúnosné a stále tomu nie je koniec , bude to veľmi náročné a ako hovoril už môj nebohý tato,že dobré už bolo
@anonym_2b6c8e ano, vsetci odidte, v zahranici vam budu pecene holuby do pusy padat. A potom nechajte vasich starkych volit Fica.
@anonym_6591be čo to celé má z Ficom? Vy ste už všetci na hlavu? Vy ste nevideli a nežili čo sa dialo predtým? Čo tu pôsobil Matovič a akú spúšť za sebou zanechal? Vám to ozaj nedochádza???
@anonym_6591be čo to celé má z Ficom? Vy ste už všetci na hlavu? Vy ste nevideli a nežili čo sa dialo predtým? Čo tu pôsobil Matovič a akú spúšť za sebou zanechal? Vám to ozaj nedochádza???
@anonym_52cf7a prave naopak.my vsetci mame zdravy rozum na rozdiel od teba😛
@anonym_autor je to jednoduché. Treba sa nastaviť na to, aký mam príjem. Plánovať si výdavky, zbytocne nakupovať hlúposti.
@anonym_52cf7a prave naopak.my vsetci mame zdravy rozum na rozdiel od teba😛
@anonym_a8f459 Ani by som nepovedala... Treba trošku sledovať situáciu a pod. Že on rozflákal miliardy, ktoré použil na testovanie a lotériu to bolo v poriadku, však? Vy ste z tých peňazí niečo mal/a? Možno niekto musí dať ako tak krajinu dokopy... A áno, bohužiaľ aj takýmto spôsobom... Tiež mi to nie je povôli, ale určite by som nešla napr. protestovať a pod....
@anonym_a8f459 Ani by som nepovedala... Treba trošku sledovať situáciu a pod. Že on rozflákal miliardy, ktoré použil na testovanie a lotériu to bolo v poriadku, však? Vy ste z tých peňazí niečo mal/a? Možno niekto musí dať ako tak krajinu dokopy... A áno, bohužiaľ aj takýmto spôsobom... Tiež mi to nie je povôli, ale určite by som nešla napr. protestovať a pod....
@anonym_52cf7a asi to nesledujes ty. Kolko rokov “vladne”Fico? V akom stave mame skoly, cesty, zdravotnictvo? Neustale nam berie a sebe dava.
@anonym_52cf7a má to s Ficom všetko. Všetko rozkradli, nehanebne. A to nepíšem o tom, o čom sa verejne vie. Poznám pár smerakov a ich rodiny aj vzdialené a to by ti dekel urvalo, keby si videla ako raketovo a neuveriteľne zbohatli oni už ani nevedia koľko majú tých peňazí.
Matovic aspol sú len smiešni, trápni minizlodejíčkovia oproti nim.
@anonym_autor Napíšem to tak trochu sebecky. Správy, politiku, ceny, vojny, choroby som prestala už dávno riešiť. Nemáme sa výborne s hviezdičkou. Snažím sa žiť pre prítomnosť. Neriešim čo bude o 10rokov, pretože viem, že zaoberať sa o budúcnosťou by mi spôsobovalo úzkosti! A u mňa je psychická pohoda na prvom mieste, vlastne zdravie celkovo…..
@anonym_52cf7a a cenu za naivitu ziskavaaa........ziskavas ty😆