icon

Ako zvládať rastúce náklady v domácnosti?

9. sep 2025

Som nešťastná, všetko je drahšie a drahšie. Náklady stúpajú a výplaty sa nedvihajú. Pracujeme s manželom obaja, máme dve deti, snažíme sa a makáme, možno niekto povie: ,,mali ste sa lepšie učiť, viac na sebe makať,, áno možno sme mali, ale nemôžeme byt všetci vysokoškoláci, treba aj obyčajné profesie ako predavačky, murárov,...
Pracujeme stále, teraz uz budeme pracovať ešte viac, sviatky sa rušia, ruší sa zákaz predaja cez sviatky, no neviem, som nešťastná.
Rozmýšľam nad peniazmi, ako to budeme dávať, keď budú aj tie emisné povolenky a ďalšie veci o ktorých počúvam dookola.
Nechcem riesit politiku, len som sa asi prišla vysťažovať.
Zvládate to finančne, nebojíte sa toho co bude?

natalka13
10. sep 2025
@anonym_e56c17

@anonym_autor ja tiez som studoval vs a dokonca nie jednu. Ale radsej by som robil kachlickara alebo kadernika. Dream job for me. Mozno si urobim nejaky rekvalifik.

@anonym_e56c17 kachlickari maliari co ku nam chodia jeden ma VS, druhy iba SS ale hovoria 2 cudzimi jazykmi obaja.
kde je problem robi co ta bavi?

masarykovaaaaa
Odpoveď bola odstránená
anonym_6591be
10. sep 2025
@anonym_6fa505

@anonym_6591be nie, nebudú im padať pečené holuby, ani to nikto neočakáva, ale žiť sa im tam bude ináč a rodičov si môžu časom zobrať k sebe, tak, ako to urobili deti mojej sesternice. Najskôr odišiel jeden, žije v Dánsku asi 8 rokov, minulý rok druhý a mama predáva na Slovensku byt a ide za nimi.
@anonym_a8f459 úplne vás chápem, urobila by som to isté

@anonym_6fa505 ja zase poznam mnohych,ktori sa vratili. Z Norska, z Anglicka aj z Kanady dokonca lekari. Aj ked sa v zahranici da viac zarobit, porovnatelne k platom su zivotne naklady. Zdravotnictvo horsie, ako u nas a bezpecnost o 1000% horsia, ako na Slovensku. Abude este horsie.

nelca84
10. sep 2025
@hederamonstera

@biba_18 tak budes mat v jeden pondelok za ten sviatok volno. Nemozes odpracovat viac hodin, ked mas zmluve ze v dany mesiac odpracujes 160hodin, tak odrobis 160hodin
Bavime sa o predavackach

@hederamonstera ked zrusia den prac. pokoja 17.11. a tebe tam vyjde zmena, tak budes musiat ist do prace. Inak by si mala tento den zaplateny ako odpracovany a bola by si doma = pracujes viac. Co ti nevychadza?

masarykovaaaaa
Odpoveď bola odstránená
anonym_65fde5
10. sep 2025
@bu_bu_bubak

@biba_18 ved mas predsa nejaky pracovny fond, nie? Ak by ti kvoli tomu vyslo viac hodin tak mas zaplateny nadcas.

Problem vidim skor v tom, ze ludia pridu o priplatky. Sviatok ako taky ostane zachovany, ale nebude den pracovneho pokoja cize clovek dostane zaplatene ako v standardny den.

@bu_bu_bubak predavačky neprídu o platené sviatky. Iba tie dni čo budú mať všetci voľno. Ostatné sviatky, keď sa nepôjde do prace ale ony budu musieť ísť, budú mať platené sviatky

anonym_65fde5
10. sep 2025

@anonym_autor ak si predavačka, tak cez sviatky si zarobíš viac. Budeš mať príplatok za sviatok

anonym_a8f459
10. sep 2025
@masarykovaaaaa
Odpoveď bola zmazaná

@masarykovaaaaa to je v podstate reklama na nejakeho financneho poradcu..

anonym_6fa505
10. sep 2025
@anonym_6591be

@anonym_6fa505 ja zase poznam mnohych,ktori sa vratili. Z Norska, z Anglicka aj z Kanady dokonca lekari. Aj ked sa v zahranici da viac zarobit, porovnatelne k platom su zivotne naklady. Zdravotnictvo horsie, ako u nas a bezpecnost o 1000% horsia, ako na Slovensku. Abude este horsie.

@anonym_6591be ja ti to nevyvraciam, osobne nikoho v okolí takého nemám, z mojej rodiny sú dvaja lekári v USA už dlho, jeden v Česku, dvaja zubári v Česku, dvaja veterinári V Česku, v Nemecku inžinier a jeho žena pracuje v škôlke alebo v jasliach a v Dánsku dvaja strojársky inžinieri s rodinami. Ešte som zabudla, vo Švédsku mám bratranca so ženou a dvomi dospelými synmi. Nikto sa nechystá vrátiť, alebo aspoň o tom, neviem. Nikto z nich sa nesťažuje, lekári v Česku naopak. Nepíšem o deťoch kamarátov a známych, ktorí odišli do Rakúska, alebo Česka, lebo nemám o nich detailné informácie tak, ako o rodine.

anonym_6fa505
10. sep 2025
@anonym_dc5537

@anonym_6fa505 neviem si to predstaviť. Čochvíľa dosiahnem dôchodkový vek. Predala by som dom v ktorom žijem. Dve deti v zahraničí. Kde by som napr v tom Dánsku bývala?....určite iba v málo prenajatom byte. Malý slovenský dôchodok a pár grošov za dom a bez znalostí jazyka si to zadeliť do konca života. Alebo by som to rýchlo minula na zdravotnú starostlivosť.

@anonym_dc5537 bude bývať u syna s nevestou, majú veľký rodinný dom, kde je samostatný vchod do v podstate druhého malého bytu, bývala tam jej vnučka, ale už sa vydala a odsťahovala. Reč asi problém bude, niečo síce pochytila, lebo tam chodievala na dovolenky, ale tak asi si určila priority, ona môže pracovať aj odtiaľ, u nej je fuk, či je na Slovensku, alebo v južnej Amerike. A mimochodom, keď som počula, za akú sumu kúpili pred pár rokmi ten dom, tak ma skoro vystrelo.

ekira1
10. sep 2025
@hederamonstera

@biba_18 tak budes mat v jeden pondelok za ten sviatok volno. Nemozes odpracovat viac hodin, ked mas zmluve ze v dany mesiac odpracujes 160hodin, tak odrobis 160hodin
Bavime sa o predavackach

@hederamonstera si asi nikdy v obchode nerobila, že? Keď bude cez sviatok v práci, dostane zaplatený sviatok, žiadne voľno namiesto toho. Ak teda nezrušia I príplatky za sviatky. Iné profesie, čo budú cez sviatok doma, dostanú zaplatený odrobený pracovný deň a budú doma. Takže výhoda len ten príplatok, ak ho zrušia, tak vôbec žiadna výhoda, náhrada..

ekira1
10. sep 2025
@anonym_65fde5

@anonym_autor ak si predavačka, tak cez sviatky si zarobíš viac. Budeš mať príplatok za sviatok

@anonym_65fde5 ak to nezrušia.. ale žiadne predĺžené víkendy, žiadne výlety, pekne v práci. Cez školské prázdniny kde sú sviatky ( vianoce, veľká noc a pod.) si budú brať míňať viac dovolenky, aby mali byť pri kom deti..

ekira1
10. sep 2025

Radu nemám, ale viem, že o rok budem s nostalgiou spomínať ako to bolo teraz lacné.. pár miliárd, čo to je pre nich, bude im málo, budú hľadať kde ešte ukradnúť.

anonym_3d344f
Odpoveď bola odstránená
efka77
10. sep 2025
@anonym_3d344f
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_3d344f ano,je to velmi frustrujuce pracovat len na jedlo a ubytovanie.
A je strasne ze sa prispôsobujeme a uvazujeme ako sa uskromnovat stale viac a viac. Namiesto toho aby sme zvolili ludi,ktori tuto krajinu posunu dopredu. A ziadali od politikov viac. ...a ak to nedokážu nech idu prec oni.
Je to strasne ze najzranitelnejsi uz idu uplne na hranici chudoby

anonym_a8c600
10. sep 2025
@efka77

A je strasne ze sa prispôsobujeme a uvazujeme ako sa uskromnovat stale viac a viac. Namiesto toho aby sme zvolili ludi,ktori tuto krajinu posunu dopredu. A ziadali od politikov viac. ...a ak to nedokážu nech idu prec oni.

@anonym_6fa505
@efka77 keď bude veľmi zle, politici odídu, oni majú za čo, aj kam, oni uz svoje haciendy vo svete maju 😏

dusika11
10. sep 2025
@masarykovaaaaa
Odpoveď bola zmazaná

@masarykovaaaaa ja sa sama staram.o dvoch chlapcov brigadujem popri praci. A zacala som.este upratovat vchod bloku..som vysokoskolacka) takzel epsie sa ucit neznamena mat sa lepsie ..vacsinou neviem co skor zaplatit ..tak s udivom citam stazovanie sa zien co maju muzovu vyplatu)

tramtada31
10. sep 2025
@ekira1

@hederamonstera si asi nikdy v obchode nerobila, že? Keď bude cez sviatok v práci, dostane zaplatený sviatok, žiadne voľno namiesto toho. Ak teda nezrušia I príplatky za sviatky. Iné profesie, čo budú cez sviatok doma, dostanú zaplatený odrobený pracovný deň a budú doma. Takže výhoda len ten príplatok, ak ho zrušia, tak vôbec žiadna výhoda, náhrada..

@ekira1 oni ten príplatok nezrušia. Čím vacsi výmer za mzdu, tým vacsi výmer pre vyber do sociálnej poistovne, ktorá nemá peniaze. Toto jedine opatrenie má zmysel. Viem, že sa predavacky budú jedovat, ale zatvorené obchody nás stali veľa, ľudia chodili nakupovat do zahranicia, alebo nemíňali vôbec, ľudia prichádzali o príplatky za sviatky. Ja som robila uctovnicku v medzinárodnej firme, robili sme na Silvestra, skoro všetky sviatky vychadzali na uzavierku, takze sa robilo aj 16 hodín a zvladli sme. Hold musí s tým človek pri vybere prace ratat, sle bude to možnosť sj pre študentov zarobiť si počas brigád.

anonym_3d344f
11. sep 2025
@efka77

@efka77 ja volim racionalne, podla politickych programov. Naposledy to boli Demokrati, zial nezvolitelni..

ekira1
11. sep 2025

@tramtada31 ale to nejde len o predavačky, obchod nie sú len predavačky.. sú tam i iný zamestnanci.. potom dodávatelia, sklady, prepravcovia.. či bude otvorený obchod, ale tovar len čo ostal z predchádzajúcich dní, žiadne čerstvé pečivo, zelenina, mäso ? Ľudia žijú veľmi uponáhlaný a konzumný život, toto to bude ešte viac podporovať. A potom čo všetko podnikateľom zdvihli na platenie, I ten majiteľ obchodu sa bude snažiť ušetriť, bude málo zamestnancov, viac práce, plné obchody a nikto kto by vyložil, nablokoval tovar..

anonym_fac420
11. sep 2025
@callisia

@hederamonstera robím v obchode. A keď mi smena vyšla na sviatok, bola som v ten den doma, pričom hodiny mi boli zarátané do fondu a boli mi zaplatené. Teraz si ten sviatok odrobím a tým pádom budem menej doma.

@callisia uz teraz nieje obchod ako obchod. V jednom som pracovala a mala som to ako ty. Ak mi vyšla zmena na sviatok, ostala som doma ale z fondu hodín sa mi to odpocitalo akoby som ho odrobila. U terajšieho zamestnávateľa v obchode som cez sviatok doma tiež ale musím si to odrobiť inokedy. Vie mi toto niekto vysvetliť ako je to možné? co zamestnávateľ to iné praktiky?

betulinka1
11. sep 2025

@anonym_autor nech sa paci, treba vyjadrit svoj nazor

vladuska20
11. sep 2025
@ekira1

@tramtada31 ale to nejde len o predavačky, obchod nie sú len predavačky.. sú tam i iný zamestnanci.. potom dodávatelia, sklady, prepravcovia.. či bude otvorený obchod, ale tovar len čo ostal z predchádzajúcich dní, žiadne čerstvé pečivo, zelenina, mäso ? Ľudia žijú veľmi uponáhlaný a konzumný život, toto to bude ešte viac podporovať. A potom čo všetko podnikateľom zdvihli na platenie, I ten majiteľ obchodu sa bude snažiť ušetriť, bude málo zamestnancov, viac práce, plné obchody a nikto kto by vyložil, nablokoval tovar..

@ekira1 ved este uvidime cez sviatky kopu ludi v obchodoch,este stale maju ludia z coho utahovat opasky,este ma z coho brat vlada ludom takze nic sa este nedeje,len sa pofrlfe a ludia si utiahnu opasky a ide sa dalej bezny zivot.Takto je,a takto bude.Nepomozu ani protesty,aj tak si vlada urobi podla seba,lebo este nezazili,to co v inych statoch vidime v tv.Potom by ste videli zrazu tu rychlost v konani.Ale my slovac nemame gule na to.

hellwant
11. sep 2025
@anonym_fac420

@callisia uz teraz nieje obchod ako obchod. V jednom som pracovala a mala som to ako ty. Ak mi vyšla zmena na sviatok, ostala som doma ale z fondu hodín sa mi to odpocitalo akoby som ho odrobila. U terajšieho zamestnávateľa v obchode som cez sviatok doma tiež ale musím si to odrobiť inokedy. Vie mi toto niekto vysvetliť ako je to možné? co zamestnávateľ to iné praktiky?

@anonym_fac420 Ťa dobre klame nič takeho nie je, že musiš si odrobiť za sviatok doma iný deň v práci. Väčšinou ale ak to niekto rieši, prepustia ho a zoberu dalšieho, ktoremu to nabalachaju. Smutna Svk realita, vymoźiteľnosť práva slaba a ak ju aj dosiahneš, bude znepríjemňovať źivot viac roboty dávať a buď sam odíde človek, alebo niečo nájde a on vyhodí človeka.

vladuska20
11. sep 2025
@hellwant

@anonym_fac420 Ťa dobre klame nič takeho nie je, že musiš si odrobiť za sviatok doma iný deň v práci. Väčšinou ale ak to niekto rieši, prepustia ho a zoberu dalšieho, ktoremu to nabalachaju. Smutna Svk realita, vymoźiteľnosť práva slaba a ak ju aj dosiahneš, bude znepríjemňovať źivot viac roboty dávať a buď sam odíde človek, alebo niečo nájde a on vyhodí človeka.

@hellwant aj ludia si mozu za to sami,lebo s tym prak.suhlasia,takze vina je na oboch stranach.Nikdy sa slovac neposunie dalej,caka ze to urobi niekto ini za nich.

zuzinabila
11. sep 2025
@anonym_fac420

@anonym_fac420 nahlas na inspektorat prace,daj anonymny podnet. Podla tvojho opisu zamestnavatel postupuje nezakonne.

ekira1
11. sep 2025
@anonym_fac420

@anonym_fac420 malý podnikateľ ktorý si upravuje zákonník práce, ako sa mu páči ? Môžeš inšpektorát prace, ale on to môže mať papierovo v poriadku, len realitu inú. To bude slovo proti slovu a hádaj kto bude ťahať za kratší koniec..

tetaandulkova
Autor odpoveď zmazal
callisia
11. sep 2025
@anonym_fac420

@anonym_fac420
No neviem veru. Ja robím pre nemeckú firmu. Nemôžem pol slova povedať. Okrem iného mu záleží na spokojnosti zamestnancov.

anonym_0c553c
11. sep 2025

Ťažko..
Ja som na RD, môj robí, výdavkov po milú rit a kúsok viac. Skrtame, šetríme, oblečenie z druhej ruky, nákupy najnutnejšie a v akcií. Aktívne sa snažím zamestnať na 4 hod., ale pre pracovný trh som nezaujímavá. Pýtam sa kade tade, známych, neznámych, posielam žiadosti a nič.. je veľmi ťažko, keď aj chces ísť do roboty a nikto ti prácu nechce dať, lebo máš malé deti.
No a na tvoju otázku. Nie, nezvladame to, každý mesiac chýba a áno, bojím sa, čo bude, až tak, že v noci nespím.