icon

Ako zvládať rastúce náklady v domácnosti?

9. sep 2025

Som nešťastná, všetko je drahšie a drahšie. Náklady stúpajú a výplaty sa nedvihajú. Pracujeme s manželom obaja, máme dve deti, snažíme sa a makáme, možno niekto povie: ,,mali ste sa lepšie učiť, viac na sebe makať,, áno možno sme mali, ale nemôžeme byt všetci vysokoškoláci, treba aj obyčajné profesie ako predavačky, murárov,...
Pracujeme stále, teraz uz budeme pracovať ešte viac, sviatky sa rušia, ruší sa zákaz predaja cez sviatky, no neviem, som nešťastná.
Rozmýšľam nad peniazmi, ako to budeme dávať, keď budú aj tie emisné povolenky a ďalšie veci o ktorých počúvam dookola.
Nechcem riesit politiku, len som sa asi prišla vysťažovať.
Zvládate to finančne, nebojíte sa toho co bude?

Strana
z5
anonym_2b6c8e
9. sep 2025

Ako stare mas deti? Nestihate sa zbalit a odist do Rakuska, kym este zacnu chodit do skoly? Tam aspon tie "obycajne" profesie dobre platia a jazyk sa nauci clovek ako tak za pochodu, ked musi.

anonym_6591be
9. sep 2025
@anonym_2b6c8e

Ako stare mas deti? Nestihate sa zbalit a odist do Rakuska, kym este zacnu chodit do skoly? Tam aspon tie "obycajne" profesie dobre platia a jazyk sa nauci clovek ako tak za pochodu, ked musi.

@anonym_2b6c8e ano, vsetci odidte, v zahranici vam budu pecene holuby do pusy padat. A potom nechajte vasich starkych volit Fica.

hederamonstera
9. sep 2025

Preco budes pracovat viac? To ze sa zakaz rusi, neznamena, ze teraz odrobis mesacne viac.

Vychadzate od vyplaty k vyplate, ci len vam nevyjde nejaka dovolenka pri mori/na horach?
Nedaju sa zoskrtat vydavky?

anonym_286bf8
9. sep 2025

@anonym_autor a ty si mysliš, že vysokoškoláci zarobia viacej??? 🤣🤣🤣Ja mám dokonca dve VŠ a môj hodinový plat nie je ani polovica z toho, čo si dnes zobral vodár za výmenu batérie, (práca zhruba na 20 minút. )

anonym_e56c17
9. sep 2025

@anonym_autor ja tiez som studoval vs a dokonca nie jednu. Ale radsej by som robil kachlickara alebo kadernika. Dream job for me. Mozno si urobim nejaky rekvalifik.

tundra
9. sep 2025
@anonym_286bf8

@anonym_autor a ty si mysliš, že vysokoškoláci zarobia viacej??? 🤣🤣🤣Ja mám dokonca dve VŠ a môj hodinový plat nie je ani polovica z toho, čo si dnes zobral vodár za výmenu batérie, (práca zhruba na 20 minút. )

@anonym_286bf8 kolko🤔

vladuska20
9. sep 2025

Pracujeme obaja,a uz teraz sa pripravujeme na to,ze dalsia konsolidacia bude zrusenie pridavkov,zrusenie danove bonusu,znizenie dlzky materskej,mozno zrusia uplne rodicak a bude ludom veselo ako Amerike.Sam alebo zamestnavatel bude platit poistne,teda ak nie si zamestnani nedostanes ziadnu,ziadnu zdravotnu starostlivost.Podpori vidime uz do toho zatali a znizili,dalsia konsolidacia ju zrusi uplne.
Budu len a len vyplaty,ziaden urad prace tiez nebude existovat.
Toto je buducnost slovenska,a bude horsie a horsie.

anonym_88c02a
9. sep 2025

@anonym_autor Podľa tohto by sa niektorí jednorodičia mohli ísť rovno "vešať"...
Samozrejme, že profesie ako predavačka a murár sú naozaj potrebné, povedala by som, že pre mnohých z nás nepostradatelne.
A síce racionalne riešim zajtrajšok, najmä kvôli dieťaťu, ale zas sa nenechávam úplne negatívne prevalcovať.

biba_18
9. sep 2025

@hederamonstera keď pojde do roboty tak odrobí viac, ano…

hederamonstera
9. sep 2025
@biba_18

@hederamonstera keď pojde do roboty tak odrobí viac, ano…

@biba_18 ale v iny den bude mat volno. Neodrobi mesacne viac hodin, z toho aj vyplyva, ze obchody budu musiet opat prijat o par ludi viac, aby to vykryli.

anonym_0bde8b
9. sep 2025
@anonym_e56c17

@anonym_autor ja tiez som studoval vs a dokonca nie jednu. Ale radsej by som robil kachlickara alebo kadernika. Dream job for me. Mozno si urobim nejaky rekvalifik.

@anonym_e56c17 tiez to tak vidim. Dajake remeslo radsej.

biba_18
9. sep 2025

@hederamonstera nerozumiem tomu výpočtu. ja pracujem po-pia. ak pojdem v pondelok 15.9. do práce aj keď rok predtým som nemusela - tak budem robiť viac…

hederamonstera
9. sep 2025
@biba_18

@hederamonstera nerozumiem tomu výpočtu. ja pracujem po-pia. ak pojdem v pondelok 15.9. do práce aj keď rok predtým som nemusela - tak budem robiť viac…

@biba_18 tak budes mat v jeden pondelok za ten sviatok volno. Nemozes odpracovat viac hodin, ked mas zmluve ze v dany mesiac odpracujes 160hodin, tak odrobis 160hodin
Bavime sa o predavackach

anonym_7ed9e9
10. sep 2025

tak deti nebudú mať sladkosti ani čipsy. moje to radi...

anonym_6fa505
10. sep 2025
@anonym_7ed9e9

tak deti nebudú mať sladkosti ani čipsy. moje to radi...

@anonym_7ed9e9 chipsy sú to posledné, čo deti potrebujú a miesto sladkostí im upečieš doma ´koláč. Bude to lacnejšie, zasýti ich to a vieš, čo do toho dáš

anonym_a8f459
10. sep 2025

@anonym_autor co tu radit?neda sa donekoncna len utahovat opasok. A hlavne,aka je to motivacia,ked vlada si prilepsi o 10%na platoch?...my od vcera s muzom pracujeme na scenari,ktorenu sme sa vyhybali-odchod z krajiny.

anonym_6fa505
10. sep 2025
@anonym_a8f459

@anonym_autor co tu radit?neda sa donekoncna len utahovat opasok. A hlavne,aka je to motivacia,ked vlada si prilepsi o 10%na platoch?...my od vcera s muzom pracujeme na scenari,ktorenu sme sa vyhybali-odchod z krajiny.

@anonym_6591be nie, nebudú im padať pečené holuby, ani to nikto neočakáva, ale žiť sa im tam bude ináč a rodičov si môžu časom zobrať k sebe, tak, ako to urobili deti mojej sesternice. Najskôr odišiel jeden, žije v Dánsku asi 8 rokov, minulý rok druhý a mama predáva na Slovensku byt a ide za nimi.
@anonym_a8f459 úplne vás chápem, urobila by som to isté

anonym_a80fbf
10. sep 2025

Bohužiaľ ja mám aj vysokú školu ale kvôli platu som sa rozhodla nepracovať v tom čo som vyštudovala. My to ešte zvládame finančne vďaka manželovi ale keby nepracoval v Rakúsku tak neviem. Z 2 slovenských platov by sme nedali podľa mna platiť hypotéku a iné výdavky.. a touto vládou to smeruje k tomu že po materskej asi do Rakúska pôjdem robiť aj ja. Aj keby len za rovnaký plat ale minimálne ho tam dostanem 14x a nie 12x do roka nakoľko je to povinnosť zo zákona. A druha vec tam si aspoň zdravotníctvo nemusím platiť mimo toho čo zaplatím štandardne ak na Slovensku. Tu to zdvihnú o 1% a ešte aj každý lekár si bude pýtať poplatky v ambulancii extra. Celé zle..

bu_bu_bubak
10. sep 2025
@biba_18

@biba_18 ved mas predsa nejaky pracovny fond, nie? Ak by ti kvoli tomu vyslo viac hodin tak mas zaplateny nadcas.

Problem vidim skor v tom, ze ludia pridu o priplatky. Sviatok ako taky ostane zachovany, ale nebude den pracovneho pokoja cize clovek dostane zaplatene ako v standardny den.

hellwant
10. sep 2025
@hederamonstera

Preco budes pracovat viac? To ze sa zakaz rusi, neznamena, ze teraz odrobis mesacne viac.

Vychadzate od vyplaty k vyplate, ci len vam nevyjde nejaka dovolenka pri mori/na horach?

@hederamonstera ak nerobila cez sviatok a zakaz prace cez sviatky sa zrusi, tak logicky odrobi predsa viac. Bola doma, bude v praci. A ak bola v praci cez sviatky, tak tie čo sa zrušia, nebude mať zarobok navyše.

hellwant
10. sep 2025
@hederamonstera

@biba_18 tak budes mat v jeden pondelok za ten sviatok volno. Nemozes odpracovat viac hodin, ked mas zmluve ze v dany mesiac odpracujes 160hodin, tak odrobis 160hodin
Bavime sa o predavackach

@hederamonstera Ale nik netvrdi, ze budes mat 168 hodin. Nemas to pomylene- nemyslim v zlom, pytam sa . Priklad, ak je sviatok a nerobi sa, pracovny fond byva152 nie 160 na ten mesiac. Ak sa zrusi bude klasicky 160 a ides do prace bez bonusu za sviatok. Ale ides naviac do prace ako minuly rok v tom mesiaci ak vysiel aj minuly rok cez pracovne dni a bol si doma

hederamonstera
10. sep 2025
@hellwant

@hederamonstera Ale nik netvrdi, ze budes mat 168 hodin. Nemas to pomylene- nemyslim v zlom, pytam sa . Priklad, ak je sviatok a nerobi sa, pracovny fond byva152 nie 160 na ten mesiac. Ak sa zrusi bude klasicky 160 a ides do prace bez bonusu za sviatok. Ale ides naviac do prace ako minuly rok v tom mesiaci ak vysiel aj minuly rok cez pracovne dni a bol si doma

@hellwant hmm, ked to pises takto, tak ano. To dava zmysel. Tak sa ospravedlnujem. Robila som roky za pokladnou v potravinach, tak som to nemyslela ako zhadzovanie ani nic.

biba_18
10. sep 2025

@hederamonstera prečo iba o predavačkách - iných sa tieto sviatky netýkajú?

anonym_7e3519
10. sep 2025

Bože a co ku matky samoživiteľka žijúce z jedného platu... Človek sa snaží, uskrimnuje čím ďalej tým viac a dokedy? Čo už budeme jesť lesné plody či co?

biba_18
10. sep 2025

@bu_bu_bubak áno, pracovný fond je rovnaký - ale cez sviatok som bola doma a teraz budem v práci… ten pracovný fond sa týkal aj sviatku, ktorý bol ako “prekážka v práci” a bol mi preplatený aj keď som v práci nebola…

callisia
10. sep 2025
@hederamonstera

@hederamonstera robím v obchode. A keď mi smena vyšla na sviatok, bola som v ten den doma, pričom hodiny mi boli zarátané do fondu a boli mi zaplatené. Teraz si ten sviatok odrobím a tým pádom budem menej doma.

anonym_dc5537
10. sep 2025
@anonym_6fa505

@anonym_6591be nie, nebudú im padať pečené holuby, ani to nikto neočakáva, ale žiť sa im tam bude ináč a rodičov si môžu časom zobrať k sebe, tak, ako to urobili deti mojej sesternice. Najskôr odišiel jeden, žije v Dánsku asi 8 rokov, minulý rok druhý a mama predáva na Slovensku byt a ide za nimi.
@anonym_a8f459 úplne vás chápem, urobila by som to isté

@anonym_6fa505 neviem si to predstaviť. Čochvíľa dosiahnem dôchodkový vek. Predala by som dom v ktorom žijem. Dve deti v zahraničí. Kde by som napr v tom Dánsku bývala?....určite iba v málo prenajatom byte. Malý slovenský dôchodok a pár grošov za dom a bez znalostí jazyka si to zadeliť do konca života. Alebo by som to rýchlo minula na zdravotnú starostlivosť.

hederamonstera
10. sep 2025
@biba_18

@bu_bu_bubak áno, pracovný fond je rovnaký - ale cez sviatok som bola doma a teraz budem v práci… ten pracovný fond sa týkal aj sviatku, ktorý bol ako “prekážka v práci” a bol mi preplatený aj keď som v práci nebola…

Ok, ok. Uz som sa ospravedlnila, ze som sa pomylila.
@callisia
@biba_18 😊
Vsak aj ja chodim/pojdem do prace. Neviem, nejako neprezivam tie sviatky. Podla mna nie je vobec fer, ze niekto rozkazuje kedy a kto moze/nemoze robit.

biba_18
10. sep 2025

@hederamonstera ja ich neprežívam ale že som doma mi dobre padne… 🤷‍♀️ mám sedavé zamestnanie, občas viem robiť aj z domu, viem si dosť často zmanažovať aj ten stres čo mám v práci - osobne sa ma to netýka… lenže … v podstate sa všetko týka všetkých…

hellwant
10. sep 2025
@hederamonstera

Ok, ok. Uz som sa ospravedlnila, ze som sa pomylila.
@callisia
@biba_18 😊
Vsak aj ja chodim/pojdem do prace. Neviem, nejako neprezivam tie sviatky. Podla mna nie je vobec fer, ze niekto rozkazuje kedy a kto moze/nemoze robit.

@hederamonstera V pohode, ja som uz tiez x krat nieco zle pochopil. 😉 A to sa aj zdravotne odvody zvysuju a ine mnamky v tomto kole konsolidacie. Potapame sa, ale na rozdiel od Titanic -u , ten na ľadovec narazil, my ten ľadovec mame na palube od začiatku plavby a nie a nie ho vyhodit cez palubu ( Hranol a spol)😒

Strana
z5