icon

Ako zvládate zdražovanie?

vierakuli
19. máj 2022

Ahojte, chcela by som sa opytat ako zvladate sucasne zdrazovanie? Dostavam 300€ rodicak, muzovi po zaplateni hypoteky a vsetkych uctov ostane asi tak 100€ a v poslednej dobe co sa zdvojnasobili ceny potravin z toho mame problem vyzit 4 osoby. Doteraz sme vychadzali a teraz si musime poziciavat aby sme mali na jedlo a na lekarov. Neminam zbytocne peniaze, nekupujem nove oblecenie ani hracky, vsetko aj nabytok mame z druhej ruky. Bolo mi od okolia vycitane ze preco nejdem do roboty, lenze mam dve narocnejsie deti s PAS so specialnymi potrebami a nema ich kto postrazit. Sukromna skolka alebo opatrovatelka by bola moc draha ze by sa to neoplatilo. Navyse 2x tyzdenne musim chodit s detmi po doktoroch, na terapie a na rehabilitacie, kde niekedy nechame aj niekolko sto eur a neviem ci by mi tolko absencie v robote tolerovali. Teoreticky by sme mohli predat byt a kupit si mensi dom niekde daleko na dedine lenze to si zas neviem predstavit to dochadzanie autom k lekarom, do roboty, do specialnej skolky a kolko by to zozralo benzinu. Skusam si po veceroch zarobit vyrobou handmade vyrobkov no nieje to ziadna slava. Zda sa mi to ako bezvychodiskova situacia, neviem co budem robit ked ceny pojdu este viac hore. Podla vas existuje nejake riesenie? Mate to podobne alebo len ja? Potrebujem psychicku oporu. 😅

Strana
z4
medeaa
23. máj 2022

@vierakuli nemusis hlavne nikomu nijak vysvetlovat, ze ostavas s detmi. Na ostatne odpoved nemam. Tiez bojujeme a nepremyslam, co ako bude. Plavat, plavat, stale plavat. Neutopit sa.

karelova
23. máj 2022

@elementissa vidis, znova súdis, vkladas mi do úst slová, ktoré som nepovedala (ani tak z mojej správy nevyzneli, ani nie je taká realita, len ty si to tak prekrutila) a pritom človeka ani nepoznas 🙂
Väčšinou mi prídu tvoje príspevky fajn, tak verím, ze dnes máš skutočne iba zlý deň. Keď nie, skus prosím nad týmito svojimi sudmi, ktoré vynasas, pouvažovať. Posunie ta to a nemusíš zbytočne ubližovať svojimi písmenkami druhým. (Nie, nepíšem o sebe ale o tom, ako ste sa nezmyselne pustili do vanilky).

sinette
23. máj 2022

@vierakuli skus sa spytat na MU, ci vasa mestska cast neposkytuje finance prispevky, kde by ste splnali podmienky. Viem, ze u nas je penazna vypomoc pre rodiny s detmi. Posudzuje sa prijem, vydavky aj zdravotny stav. Taktiez teraz u nas schvalili jeden krat do roka prispevok pre viacdetne rodiny a rodiny so zdravotne znevyhodnenymi detmi. Mozno aj v dubravke nieco take mate. Aj jednorazovy prispevok by vam pomohol.

elementissa
23. máj 2022

@luccija máme hypo 🙂 4i byt v BA bez hypo? To by sme museli byť buď milionári alebo to tu podediť po praprarodicoch 🙂 nie, my sme začínali od nuly, ako iné rodiny. Rodičák nemám ja, ale manžel, bol na polovičnom úväzku a mal k tomu rodičák, takže sa to zhruba dorovnalo. Teraz má už plný úväzok a na rodičák nesiahame dieťaťu. To je na výdavky ako plienky a keď je treba, tak nejaké sezónne oblečenie či topánky, ak nezoženiem od známych a zvyšok mu odkladáme. Navyše ten rodičák bude už len pár mesiacov, takže to nie je príjem, s ktorým rátam. A hej, je pravda, že varíme vo veľkom hrnci alebo na veľkej panvici, ale my nejedavame slovenské jedlá (nič múčne ani dezerty na obed), takže bežne to, čo ide do nášho hrnca stálo 20-25€ (hej, vydrží to 3 dni, ale teda nevaríme z kila múky, nejeme knedle, cestoviny ani zemiaky- tie tak raz za dva mesiace). Takže iné je variť spôsobom, že dnes máme špagety s kečupom, zajtra posuchy z múky a vajca, ďalší deň kapustove fliacky, ďalší deň halušky so syrokremom a potom nejaké smažené mäso so suchou ryžou a iné je varit podľa whole food nutrition filozofie. Je to uhol pohľadu. To čo som napísala ešte úplne na začiatku je, že pri tom, ako raketovo vystrelili ceny potravín nás mnohých čaká zmena práce. Každý má možnosť si vybrať- buď sa uskromní a bude si pariť vlastnú knedľu, alebo si je vedomý vlastnej ceny, nemieni robiť otroka a pôjde inam, kde mu zaplatia. Akurát táto filozofia pohybu z práce do práce tiež nie je udržateľná. Ideálne by bolo vytvoriť veľké odbory a štrajky (ako sú v súčasnosti v US) a tlačiť na zamestnávateľov, aby rapídne dvíhali platy. Keď to spraví dostatok ľudí, tak sa to bude musieť riešiť. Cieľ nie je zodrať sa v práci, byť tam 12 hodín, nakydat si na seba ešte brigády atď a nakoniec z toho poplatit iba poplatky, ale reálne mať možnosť žiť dobrý život. Pre niekoho sú dobrý život dovolenky a lyžovačky, ale stačí mu jesť pol mesiaca zemiaky a cestoviny. Pre iného je to dobrá, živá strava+ možnosť rozvíjať svoj potenciál na rôznych kurzoch. Pre ďalšieho je to možnosť mať 7 detí a dopriať im. Pre ďalšieho je to možnosť chodievať jesť von a mať relaxačné aktivity, chodiť do rôznych salónov.... Každý, kto pracuje poctivo si zaslúži dobrý život. Nie si zničiť nervy, zdravie a psychiku tým, že si otrokom svojej práce a svojich záväzkov. To nie je dobrý život

monika1089
23. máj 2022

@vierakuli podľa mňa to nie je vaša chyba ani zle hospodárenie mate malý príjem peňazí na daný počet osôb a ešte k tomu špeciálne výdaje 😌🤦🏻‍♀️ držím palce, my sme už na tom ohodne lepšie ale verte aj my sme si prešli ťažkými časmi co sa týka financií viem vás plne pochopiť 🙏 Dražim silno palce aby sa situácia čím skôr zlepšila, hlavne ako tak zdravie pre deti, všetko ostatné prejde raz 💓💓💓

peta2202
23. máj 2022

treba v tejto dobe len odhodlanie. ono nie kazdy si aj moze dovolit inu pracu, kde by lepsie zarobil. proste podmienky v rodine na to nie su, no zelam ti bay vam bolo aspon o trocha lepsie a lahsie a nech pridu take tie krajsie dni

elementissa
23. máj 2022

@karelova ešte mi prosím povedz, kde som koho odsúdila. Ďakujem. Povedať svoj názor na kvalitu jedálničkov v škôlkach nie je niekoho odsúdiť. Podľa mnat kvalitnej nie sú a preto som tam dieťa nedala. Či hneď ako niekto nezdieľa názor toho druhého, už ho súdi? Dá sa mať opačný názor, aj ho vyjadriť, aj si povedať svoj vlastný a zároveň si nemyslieť nič zlé o tom druhom. Len si myslím, že vanilka má iné priority ako ja. Ona sa sama vyjadrila, že svoj život považuje za super. Ja keby som žila taký život, tak ho za super nepovažujem. Je to uhol pohľadu. A hlavne neviem, prečo by sa mal niekto uraziť na to, že niekto iný považuje za dobrý život niečo iné. Veď ja tu neudavam trendy na tejto platforme :D :D :D do väčšiny diskusií dokonca napíšem iba raz, ani neopdpovedam, ak ma niekto označuje. Niekto sa niečo pýta, tak mu poviem svoj názor (ako miliarda ostatných profilov) a nech s ním každý spraví to čo uzná za vhodné. Jeden sa s ním stotožní, ďalší nie. Táto téma je aktuálna ale pre všetkých (aj pre mňa), tak som sa zapojila do diskusie aktívnejšie. Ak ma niekto označil, odpovedala som. A normálne sa tu s ľuďmi bavím ako by som sa s nimi bavila aj naživo. Niektorí sme proste takí. Povieme, čo si myslíme a ako to vnímame. Samozrejme, v realite sa obklopujem len ľuďmi, ktorí sú mi podobní, tu sa to nedá, lebo sa ozve hocikto, komu som "stúpila na otlak". V konečnom dôsledku, snáď sme tu všetci svojprávne osoby a nikto nezmení svoj životný štýl len za to, že elementissa povedala... či? Len sa rozprávame, nič viac

luccija
23. máj 2022

@elementissa ja Ti rozumiem len ty máš taký špecifický nadradený, alebo priamy ton reči🙂
Nedávno si tu písala ako si nevieš dlhšie nájsť prácu a zdá sa mi, že Ti chyba trocha pokory či ako to nazvať odkedy pracujes...Ale čo sa týka stravy súhlasím tiež niekedy neviem čo robím zle, keď toľko minieme, ale, ak vidím tie jedálničky čo tu ženy píšu, tak to radšej miniem tie peniaze.
Ja by som to napísala jemnejšie, ale máš pravdu, keď človek pracuje nemal by rozmýšľať či vezme dieťa do aquaparku a naobeduje sa tam.A strava v školkach...pre mňa guličky s mliekom či chlieb s oskvarkovou pomazankou nie je strava pre 2,3 r deti
Ale ľuďom to je asi jedno ja som pracovala v 2 súkromných škôlkach a ľudia hlavne potrebujú umiestniť mladšie deti ako 3 r niekam za čo najlacnejšie na preklenutie obdobia, pokým ich zoberú do štátnej, ale aj tak to nie je málo peňazí na to, aby sa prehliadalo toľko veci.Alebo som len náročnejšia, ale za tých 500 eur si predstavujem látku postavenú oveľa vyssie

eliskadad1
23. máj 2022

snažím sa proste viacej pozerať na ceny, nekupovať veci, ktoré nemusíme mať a hlavne sa snažím zúžitkovať všetko, čo doma máme, čo sa aj jedla týka aby sme nič nevyhadzovali, predsa len to sú potom tiež peniaze von komínom

vanilka83
23. máj 2022

@euka210 presne tak tu nejde o to porovnávať sa ved každý má iné nároky a priority niekto teraz počas krízy nemá na 120 euroveho kaderníka a ma pocit veľkého obmedzenia a platí súkromnú škôlku a investuje-co je myslím v dnešnej dobe tak pre milionárov nie pre bežných ľudí s rodinami,jahodky melón samozrejme aj my iba naše slovenské kupujeme a vzdy iba v sezóne, ja dokonca v lidly preferujem deťom bio zeleninu a nedám za týždenný nákup nikdy viac ako 55 euro,len mäso varím 1-2 x do týždňa to je pravda a hypo tak isto neplatíme.
@elementissa

vanilka83
23. máj 2022

@elementissa prepáč ale musím sa smiať 🤣🤣🤣 ja nekupujem domov v podstate nič len zeleninu a ovocie aj to preferujem bio,ovocie lem sezónne a lokálne, mäso 1-2× do týždňa varim,sladkosti cukor u nás úplná nula, pečivo kvaskove,jasne skolkarska strava nie je extra ale všetko mu vynahradzam doma,ovocie nemyslím ze mame malo,jablká denne,banány asi 4 x do týždňa, citrusy a exotiku vôbec nekupujem ,jahodky len slovenské a v sezóne tak 1-2 x do týždňa aj melón, po minulé roky to bolo v lete každý deň na stole no hold smola teraz kúpim 2 x za týždeň jahody a melón sú teraz luxus.Stravu majú obaja od začiatku podľa pravidiel co jedia zdravé deti,nekupujem džúsy kofoly malinovky sirupy mlieka sladkosti konzervy kečupy atď atď...takže tam ušetrím kopu, mna týždenný nákup v lidly vyjde vzdy do 55 eur a to kupujem skoro všetku zeleninu bio a navarím pre nich z toho v pohode na týždeň.

vanilka83
23. máj 2022

@elementissa tak dnes napríklad toto na obed myslíš ze je to bleeeee?????zdravé a veľmi chutné bio špargľa

vanilka83
23. máj 2022

@luccija booooze keby si čítala dobre tak píšem 1-2 x do týždňa varim mäso!!!!! A varím denne niekedy aj 2x

vanilka83
23. máj 2022

@karelova 🥰🤗🤗🤗🙏🙏🙏🙏🙏🙏 ďakujem ďakujem pekne a želám ti krásny slnečný deň nech sa ti darí, posielam srdiečka ❤️

karelova
23. máj 2022

@vanilka83 nemáš vôbec za co. Pre mna je to samozrejmosť. Nemám rada, keď sa tu niekto začne odbavovat na niekom a ešte stylom, ze vytrhnu z kontextu to, co im vyhovuje, 3x to prekrútia a človeka zosmiesnia. Je to za mna úbohé.. A nedokážem to ignorovať.... Vyjadriť názor k téme sa dá aj bez odsudenia druhého.. Len za to, ze niekto nežije podla niekoho šablón a predstav.. Pekny den aj tebe 🌞

luccija
23. máj 2022

@vanilka83 prepáč v rýchlosti som si prečítala, že varíš 2-3x týždenne celkovo.Preto mi nešlo do hlavy, že keď nevaris čo toľko nakúpiš.

euka210
23. máj 2022

@vanilka83 ja by som 120e za kadernika nedala, mne staci 2x za rok podstrihnut. Niekedy som si davala melir na jar, ale covid to ukoncil, to stalo okolo 20e, ale ceny sli s covidom v kadernictve hore. Uz sivejem, tak mne uplne staci ze som musela zacat farbit vlasy, ale zatial sampon staci.

vanilka83
24. máj 2022

@euka210 tak každý si môže vybrať farbu za 50 e alebo za 120 výmenu pneumatík za 45 alebo za 75 e potom si človek ten rozdiel môže užiť inde

98
24. máj 2022

@elementissa mna by len uprimne zaujimalo co varis, dake napady, snazim sa obmedzit múčne jedlá, ale to asi do spravy, lebo sa setreniu uplne vyhneme...

elisebah91
24. máj 2022

@vierakuli žiaľ máte detičky náročnejšie na potreby, to ide ruka v ruke aj s financiami. Verím že keby je všetko ok tak to dáte, tiež si myslím že dom na dedine je zlý nápad. Musíš sa oň starať, vyrážať don aby ako tak bolo a s vašimi potrebami chodiť po dr.by ste precestovali dosť veľa...

Dá sa žiť aj živoriť i keď má človek slušný príjem.
@elementissa naozaj nič v zlom, nepoznám ťa len z tvojich komentov mi príde, že hoci máte asi nadštandardný príjem ,tým ako sa sa snažíte žiť a stravovať inak v podstate živorite v dnešnej dobe zdražovania, hoci máte o polovicu viac ako my 5 členna rodina (je to zatiaľ stav dočasný, krásny a nádherný pre mňa lebo muž je na MD a tak máme na seba popri troch deťoch času ako na medových, hoci nás to stojí môj RD). Každý má štandard pre svoj život inde položený, to čo stačí nám ku šťastiu a žitiu vám nemusí a naopak...😉

valeria_h
24. máj 2022

Kvalitná strava je základ, súhlasím s užívateľkou @elementissa
Vyjadruje sa slušne, iba píše svoj názor, neviem kvôli čomu ju kameňujete. Múčne jedlá nie sú kvalitná strava. Teraz sa dá ísť na samozbery - jahody, budú rásť čučoriedky, maliny. My pozbierame na kilá a čo sa nejze sa zamrazí a takto mám jahody, čučoriedky aj v zime. Stravuje sa zdravo, žiaden cukor, sladkosti, múčne jedlá, mlieko, produkty plné éčiek, konzervantov, gmo palmoveho oleja nekupujem.
Inak ja dosť ušetrím aj tým, že vôbec nekupujem čistiace prostriedky, používam sódu a ocot, jar vôbec nepoužívam - je karcinogénna.

elisebah91
24. máj 2022

@valeria_h ak môžem vedieť čo používaš miesto jari? Jasné že ju nekamenujeme, len môj postreh že asi vacsia polovica SVK má o dosť nižší príjem a rodinu, ktorú chcela, tak sa musí zariadiť aby vyzila, žiaľ áno aj na úkor kvality potraviny, žial...ona je svetlá výnimka. Áno takto by to malo byť, slušne zarobiť a dobre kvalitné sa najesť napr...

mejzik
24. máj 2022

@jaaanka21 ahoj na pol kg.tvarohu ide 1biely jogurt ..davam ten vecsi sabi, kysla smotana, sabi a 3ks.vanilkovy cukor ,to uz podla chuti alebo mozes trochu praskoveho pridat,ja nedavam iba tie 3vanilkove Hrudkovity tvaroh jogurtom a cukrom vyymixujem do hladka a potom uz len rucne primiesam smotanu tak aby sa to vsetko pekne spojolo ,dam do chladnicky aspon na 2h. a papame,nam to chuti

valeria_h
24. máj 2022

@elisebah91 Jasné, ja len vysvetľujem, že ona len napísala svoj názor. Viem, že je bohužiaľ veľa rodín, ktoré musia vyžiť, majú málo peňazí a je to teda aj na úkor stravy. Ja umývam riad iba horúcou vodou a na odmastenie používam kypriaci prášok a ocot.

wedwiolet
26. máj 2022

@vierakuli a co vyrabate?🙂

Strana
z4