Ako zvládate zdražovanie?
Mna to zabíja to kazdej stránke. Ucet nonstop v minuse ako mam nastavený do minus 1000 eur. Pride vyplata, ani sa nedostanem do plusu, len vlastne vykryjem minusovy zostatok. kazdy mesiac to iste dokola. ziadna dovolenka, ziadny vylet, len prechadzaka, bicykel. a starostivosť o deti. len rozmyslam co robit a ako sa mat lepsie. skor ma to vsak asi zabije po psychickej stranke
@sara07 nestekam, konstatujem fakty, len ich niektori nechcu vidiet a myslia si, ze kazdy dochodca sedi na matraci plnom penazi.
@mandzula nepisala som každy, su určite aj nizke dôchodky ale v mojom okoli alebo rodine proste nie .. ked u rodičocho otvorím chladničku, chcela by som ten obsah , to u nás sa tak dobre nepapka, nie je to o zavisti je to proste konštatovanie, maju dopraju si
ja nemám tak mám vzduch
@gov Zamysleli ste sa nad tým, kto tú mzdu vypláca a koľko reálne "stojí" zamestnanec zamestnávateľa? Lebo ak má dostať človek 1400 v čistom, zamestnávateľ zaplatí cca 2800 eur. Ak k tomu prirátame povinné ochranné pomôcky, školenia, príspevky na stravu, platené dovolenky, 3 dni pn a mnoho ďalších položiek a rozrátame všetky náklady alikvótne (mesiac), 1 osoba môže pokojne "stáť" zamestnávateľa aj 3500eur/mes. Zistíme, že tento zamestnanec bohužiaľ nevyrobí ani na seba, tobôž nie na zisk zamestnávateľa. Ak prikážeme zamestnávateľom takúto minimálnu mzdu, budú musieť prepúšťať. Až to bude náreku... Týmto celým som chcela len povedať, že to nie je vina zamestnávateľa - oni sa obracajú najlepšie ako vedia a aplikácia presne takýchto názorov by urobila viac škody, ako úžitku.
Inak súhlasím s Vami, že pomer priemernej mzdy a nákladov na hoc aj skromný, ale stále slušný život je katastrofálny. So zrušením výsluhových dôchodkov a poberaním mzdy + dôchodku súhlasím tiež.
@lienka.7 mnohi ludia cely zivot makali, no na malo platenych poziciach, tomu zodpoveda aj ich dochodok, pre mnohych pre dnesnu dobu absolutne nepostacujuci. V case, ked zarabali, robili sluzbu pre stat, preco by sa im teraz stat mal obracat chrbtom a hadzat zodpovednost na potomkov? A ti, co potomkov nemaju, tak co? Zdoraznujem vsak, ze sa to neda zovseobecnovat - nie je dochodca ako dochodca a ani mladi ako mladi. Bezi tu diskusia o platoch - mladi vraj zarabaju tisice. Ti sa asi na vysoke vydavky nestazuju, rovnako ako sa nestazuju dochodcovia s majetkami.
@mandzula nie je pravda
dôchodcovia maju neprimerane vysoké dôchodky k tomu čo odviedli alebo odpracovali alebo aké hodnoty vlastne vytvorili v produktivnom veku
skutočne dostavaju viac ako by mali dostat ,
a 13 dôchodok určite nie pretože či chceš alebo nechceš je dávka pre nich navyše ...
nikdy nikdy sa tak dobre nemali ako teraz, ani za komančov sa tak nemali dobre
nerob z nich chudiatka ,nehovoriac že zaručene nemakali ako fredky ako my teraz, stres, tlaky, %, atd ..
@mandzula tých, co mali tie nízke dochodky je už minimum, lebo to boli ti prvo dôchodcovia, ktorí už vymieraju.
Ostatni oproti mladým nemajú minimálne na krku hypo, cize nesmierna výhoda. Cize cca. 500€ mesacne k dobru. Ja som mojim susedam dôchodkyniam už nie raz povedala, že si to s nimi pokojne a veľmi rada vymením, keď je im 600€ malo na osobu malo, co dostávajú. Ako myslíš, že to dopadlo? Mimo to, každý má taký dôchodok, ako platil odvody. Neplatil nema, a to akože teraz sa o neho ma starať stat? Co si nešetrili aby mali z čoho žiť, hm? Ako sa to omiela stále nám? Z akého dovodu? A na profesii vidíme, v akých výškach sa realne hýbu platy na SK. Mam pocit, ze to iba tu na MK je každý ITckar s platom 3k v čistom. 👍🤣
@lienka.7 ved samozrejme, dochodca ma uz len svietit, kurit len tak, aby nezamrzol, jest rozky, liecit sa bylinkami, k zubarovi ani nenazriet a sediet doma, aby mladym netvoril vizualny smog, kedze uz spolocnosti nema co dat.
A potom sa ludia cuduju, preco volia Smer - lebo ten im dava falosny pocit, ze su pre niekoho este zaujimavi, ked po nich posle autobus a da im bagetu.
@lienka.7 ved samozrejme, dochodca ma uz len svietit, kurit len tak, aby nezamrzol, jest rozky, liecit sa bylinkami, k zubarovi ani nenazriet a sediet doma, aby mladym netvoril vizualny smog, kedze uz spolocnosti nema co dat.
A potom sa ludia cuduju, preco volia Smer - lebo ten im dava falosny pocit, ze su pre niekoho este zaujimavi, ked po nich posle autobus a da im bagetu.
@mandzula nič v zlom ale ty máš fakt problém s čitanim s porozumenim, vidim že akosi vytrhavaš z kontextu aj pri iných babách
každa píšeme o tom čo je okolo nás, nazvyme to vzorke dôchodcov
nik tu netvrdí že tie chudatočka nemôžu existovat alebo ich v okolí nemáš
my máme v okoli dôchodcov čo sa maju dobre proste ...
@mandzula nič v zlom ale ty máš fakt problém s čitanim s porozumenim, vidim že akosi vytrhavaš z kontextu aj pri iných babách
každa píšeme o tom čo je okolo nás, nazvyme to vzorke dôchodcov
nik tu netvrdí že tie chudatočka nemôžu existovat alebo ich v okolí nemáš
my máme v okoli dôchodcov čo sa maju dobre proste ...
@sara07 mam na to pohlad z oboch stran - poznam aj takych, aj takych a, ano, lezie mi na nervy pohlad mnohych ludi tu na MK a celkovo v spolocnosti, ze dochodca je odpad, to je fakt. A preto su moje reakcie take, ake su.
Mam rodicov v dochodkovom veku, ziadnych flakacov, no napriklad stovky na operacie nemaju. Rovnako mnohi ich znami, co si nemozu dovolit uz ani zubara, nieto este drahe zakroky a dostat bezny "zadarmo" termin je uz sci-fi.
@sara07 mam na to pohlad z oboch stran - poznam aj takych, aj takych a, ano, lezie mi na nervy pohlad mnohych ludi tu na MK a celkovo v spolocnosti, ze dochodca je odpad, to je fakt. A preto su moje reakcie take, ake su.
Mam rodicov v dochodkovom veku, ziadnych flakacov, no napriklad stovky na operacie nemaju. Rovnako mnohi ich znami, co si nemozu dovolit uz ani zubara, nieto este drahe zakroky a dostat bezny "zadarmo" termin je uz sci-fi.
@mandzula suhlasim s tebou. ja som rada, ze mojej mame zvýšili dochodok. celý život robila sestricku a este robi aj teraz na dochodku (na intenzívke), robila nepretrzitu - takze ako sa hovorí sviatok, piatok a skoro 20 rokov jej nezvýšili plat... robila celé roky za smiesne peniaze a neodisla, kedze to je to, co robi vie, co ju bavi...a teraz, ked si moze konecne, co splatila hypoteku (no mladomanzelsku mali, spotrebaky na chladnicky, pracky, vychovala 4 deti, atd.) kupit konecne nejake hrozno a jogurt, tak jej to závidia....
@mandzula ale ty to tak píšeš akoby si bežná rodina s detmi mohla kedykolvek dovolit zubara alebo hygienu zubnu , nášteva mudr,
každá jedna nášteva u mudr alebo zubara si platíme , ty to píšeš ako keby tieto poplatky mali len oni a my nie
nášteva zubara neplanova ano citím to aj ja aj iné baby čo tu píšu
nikto nikde tu v tejto diskusii nepísal že dôchodcovia su odpad, my sme poukazovali len na to že táto skupina ludi je doslova protežovaná a to na ukor iných, ked na to bude mat štát tak kludne ale je fakt že štát na to nemá, požičiava si + škrtá to inej skupine , to zase neviem o čom tu píšeš
to že dostavaju viac ako maju dostavat je proste vypočitany fakt , matika nepustí
to že nemaju niektoré náklady ako bežna rodina s detmi je proste fakt ...
to že maju rozlične dotacie, zdarma a neviem čo je proste fakt
bežný termín nedostanem zadarmo ani ja ani zvyšok , tak isto ich platíme ,
prečo by mali mat ešte aj terminy u mudr zadarmo ked zvyšok ich nemá, maju dost zliav alebo dotacii , doplatky na lieky majú lepšie ako máme my
nie su na vine ani oni ani my .všekto toto rozdelovanie a prerozdelovanie je vysledkom vlád a jej rozhodnutí , hlavne tej čo tu žial šafarila 14 rokov
skutočne chudiatka dôchodci budeme my,
@mandzula ale ty to tak píšeš akoby si bežná rodina s detmi mohla kedykolvek dovolit zubara alebo hygienu zubnu , nášteva mudr,
každá jedna nášteva u mudr alebo zubara si platíme , ty to píšeš ako keby tieto poplatky mali len oni a my nie
nášteva zubara neplanova ano citím to aj ja aj iné baby čo tu píšu
nikto nikde tu v tejto diskusii nepísal že dôchodcovia su odpad, my sme poukazovali len na to že táto skupina ludi je doslova protežovaná a to na ukor iných, ked na to bude mat štát tak kludne ale je fakt že štát na to nemá, požičiava si + škrtá to inej skupine , to zase neviem o čom tu píšeš
to že dostavaju viac ako maju dostavat je proste vypočitany fakt , matika nepustí
to že nemaju niektoré náklady ako bežna rodina s detmi je proste fakt ...
to že maju rozlične dotacie, zdarma a neviem čo je proste fakt
bežný termín nedostanem zadarmo ani ja ani zvyšok , tak isto ich platíme ,
prečo by mali mat ešte aj terminy u mudr zadarmo ked zvyšok ich nemá, maju dost zliav alebo dotacii , doplatky na lieky majú lepšie ako máme my
nie su na vine ani oni ani my .všekto toto rozdelovanie a prerozdelovanie je vysledkom vlád a jej rozhodnutí , hlavne tej čo tu žial šafarila 14 rokov
skutočne chudiatka dôchodci budeme my,
@sara07 oukej, myslim, ze debata uz ide do prazdna, kazdy na to mame svoj pohlad. Ja svoj nezmenim, ty tiez nie, tak koncim.
Snazim sa setrit, pozeram letaky, kupujem v akcii. Premyslim si aj 3x ci mi to skutocne treba, az potom kupim.. Ale to zdrazovanie je velmi citelne.
Veru už to trošku cítime, nemáme sa zle, ale neodložíme to čo predtým. Prestala som kupovať veľa kozmetiky, oblečenia.
@sara07 oukej, myslim, ze debata uz ide do prazdna, kazdy na to mame svoj pohlad. Ja svoj nezmenim, ty tiez nie, tak koncim.
@mandzula už som to niekoľkokrát písala v iných diskusiách, ze v našom štáte snáď existujú iba 2 skupiny obyvateľov- chudákov. Dôchodcovia a lekári. A fakt už sa mi nechce reagovať na tvoje vyťahovanie veci z kontextu. Aby si chápala, odborníci, nie my zaistlive semetriky tu na MK, ale odborníci tvrdia ze dôchodcovia zďaleka nie sú najohrozenejsou skupinou. Nikdy, opakujem nikdy sa dôchodcovia nemali tak dobre ako teraz. Chapes to, či nie? Ti, ktorí majú malé dochodky ich majú preto, lebo im také skratka vyšli. A co teraz? To sa im ma platit aby mali všetci rovnako? Aj ty máš plat ako suseda? Asi ťažko. Mas taky, aký si zaslúžiš a podla toho sa skrátka musíš zariadiť. Navyše tie dôchodkyne, ktoré sú v dôchodku 20 a viac rokov, už dávno pradávno si "vybrali", to, čo do systému zaplatili. A to sa netýka iba sociálneho systému, ale aj zdravotného. Ktorý skolabuje hneď po nom.
Zdražovanie necítim zatiaľ. Darí sa mi každý mesiac šetriť. Ale ja som vždy vedela narábať s peniazmi. Skôr mi je ľúto starých ľudí. Majú to veľmi ťažké.
Celkom dobre to zvladame.Dari sa nám každý mesiac odložiť a nie sme v mínuse.
zrovna teraz som kupovala biele tričko krátky rukav 10 € , november min rok tá ista velkost dlhy rukav 6 € ... 🤐ten istý obchodík
u mňa je to paradox ale ja sa mám lepšie ako pred 4 rokmi . Ale u mňa je to naozaj špecifická situácia.
Nárasť cien som zaznamenala aj ja , keďže mám záhradu niektoré položky som vyriešila prikúpením ďalších sliepok , viac som zmnožila zajace a na jar som kúpila sklenník , ktorý mám teraz plne posadený . Keď vidím v obchode nehorázne ceny čerešní, černíc a malín atď a ja mám obsypané stromy , viem že som urobila pre seba a deti správne. Od toho mája do decembra kupujem minimum ovocia a zeleniny. Viem že sa každému nedá , ale tomu komu sa dá , môže sa vybrať aj touto cestou . Len to musí človeka aj baviť , mňa to baví , je to fyzická práca , takže vyvažujem tú mentálnu . Inak kupujem naozaj základné potraviny , sladké jogurty som vymenila za biele , sirupy za čaje , zvýšila sa u nás spotreba strukovín a sóje , nekupujú sa žiadne hovadiny.
@sara07 a co ti vyriesia dve sliepky? Ak predas, to je podstatne. Malokto mlady v pomere k poctu dochodcov ma zaujem kupovat nehnutelnost v riti-.ici, kde nemas pracu, poriadne skoly, spoje, sluzby, lekarov... Alebo teda dobre, ked je to take jednoduche, nech si tie lacne stariny za par supov kupia mladi, budu mat lacne byvanie a k tomu aj tie sliepky si mozu prichovat, ked to tak vrelo dochodcom odporucas. Paradny dom v Cabinach za 48k som nasla ci dokonca 4-izbak v Medzilaborciach za 50k. No nekup to!
@mandzula to sú ešte ako tak ceny mama nedostala ani 3k z predaja domu po babke (dedili traja). Svokor tiež nevie predať dom za takú cenu aby si mohol dovoliť kúpiť garzónka niekde v okolí.
@mandzula to sú ešte ako tak ceny mama nedostala ani 3k z predaja domu po babke (dedili traja). Svokor tiež nevie predať dom za takú cenu aby si mohol dovoliť kúpiť garzónka niekde v okolí.
@katica06 si dokaz, ze mnohi maju nerealne predstavy. Staci zajst do zabudnutych dedin a realita je ina ako vo vacsich mestach a dedinach. Ja som casto chodievala prave na ten daleky vychod a to je ciste zufalstvo. Ziju mi tam z ruky do ust ex svokrovci a ked pocuvam, co ako maju predavat, tak mam pocit, ze niektori ani len netusia, ako sa realne zije v tychto castiach Slovenska.
@katica06 si dokaz, ze mnohi maju nerealne predstavy. Staci zajst do zabudnutych dedin a realita je ina ako vo vacsich mestach a dedinach. Ja som casto chodievala prave na ten daleky vychod a to je ciste zufalstvo. Ziju mi tam z ruky do ust ex svokrovci a ked pocuvam, co ako maju predavat, tak mam pocit, ze niektori ani len netusia, ako sa realne zije v tychto castiach Slovenska.
@mandzula niektorým to proste nevysvetliš. Vidím reálne ceny nehnuteľností malých dedín v okresoch VK,LC,PT,RS,RA. Keď sme začínali hľadať niečo pre svokra tak by mu stačilo predať velký poschodový rodinný dom za 30k ale , jediný záujemca chcel na splátky, teraz by nám bolo treba predať 2 takéto domy aby si mohol kúpiť 1zb.
Šéfka predala vlani menší dom za závratných 6k ako stavebný pozemok, sesternica bola rada že predala dom po rodičoch za 28k ale to bol viacgeneračny poschodový dom, v dedine kde bývala teta sú na predaj domy bežne za 8-9k. Manžel sa rozhodol darovať dom po svokre obci, lebo keď sa stadiaľ svokra odsťahovala, nebol záujemca, potom sa dom zrútil Proste tieto domy sú skoro na obtiaž než na úžitok.
Som ozaj zvedavá, ktorý dôchodca a kde na SVK by vedel kúpiť pidi garzónku na dožitie, lebo niektoré si myslia že je to malina
@gypsomilka ale aj to je cesta, predat byt a ist do domova dochodcov, kde bude mat garzonku s kuchynkou a kupelnou + uvarene a aj postarane po zdravotnje stránke. vela krát sa drzia velke byt, dochodca v nich zivori, nemoze si nic dovolit....
@oriesocek keby len velke byty. Ved aj velke nezateplene domy
@mandzula niektorým to proste nevysvetliš. Vidím reálne ceny nehnuteľností malých dedín v okresoch VK,LC,PT,RS,RA. Keď sme začínali hľadať niečo pre svokra tak by mu stačilo predať velký poschodový rodinný dom za 30k ale , jediný záujemca chcel na splátky, teraz by nám bolo treba predať 2 takéto domy aby si mohol kúpiť 1zb.
Šéfka predala vlani menší dom za závratných 6k ako stavebný pozemok, sesternica bola rada že predala dom po rodičoch za 28k ale to bol viacgeneračny poschodový dom, v dedine kde bývala teta sú na predaj domy bežne za 8-9k. Manžel sa rozhodol darovať dom po svokre obci, lebo keď sa stadiaľ svokra odsťahovala, nebol záujemca, potom sa dom zrútil Proste tieto domy sú skoro na obtiaž než na úžitok.
Som ozaj zvedavá, ktorý dôchodca a kde na SVK by vedel kúpiť pidi garzónku na dožitie, lebo niektoré si myslia že je to malina
@katica06 to boli obyvatelne domy ? A kolko km od tych menovanych miest ? Zrejme dediny s istou minoritou, ci nie ? Som si myslel ze uz take neexistuje, domy ci pozemky za take cifry co uvadzas. Skus mi pripadne uviest nejake konkretne nazvy obci, ma to zaujima, dakujem
@mandzula suhlasim s tebou. ja som rada, ze mojej mame zvýšili dochodok. celý život robila sestricku a este robi aj teraz na dochodku (na intenzívke), robila nepretrzitu - takze ako sa hovorí sviatok, piatok a skoro 20 rokov jej nezvýšili plat... robila celé roky za smiesne peniaze a neodisla, kedze to je to, co robi vie, co ju bavi...a teraz, ked si moze konecne, co splatila hypoteku (no mladomanzelsku mali, spotrebaky na chladnicky, pracky, vychovala 4 deti, atd.) kupit konecne nejake hrozno a jogurt, tak jej to závidia....
@oriesocek skoro 20 rokov nezvysili plat ? Ved inflacia tu bola furt, napr. mlieko za socializmu stalo 2Kcs, potom po prevrate 4 ...8 ... 10 ...15 ...preslo sa na eura atd.
To len 1 z mnozstva prikladov.
Chces povedat ze boli profesie kde boli ludia na priblizne rovnakom plate 20 rokov ? No nezda sa mi. Ved to by clovek klesol kupyschopnostou aj na 1/4
Zvýšili sme príjem, inak by to nešlo…
Nárast je citeľný.
Dôchodcov neľutujem, ale rodiny áno:(.
Ja sa snažím šetriť, kde sa dá. Minulé leto som začala chodiť do práce peši,namiesto MHD, bilancia za rok... ušetrených 500 euro, 6 kg dole 😂👍a cítim sa super. Prestala som nakupovať hlúposti, naozaj kupujem len čo treba. Letná dovolenka pri mori namiesto 12 dni, ideme na 9 dní. V obchodoch vyhľadávam výlučne akcie a podľa toho zostavujem jedálniček. Je to o držku, strašná doba je, ale stále verím, že sa to otočí 🙏
@7miriam77 no, priznajme si, ak niekto vie ist kazdorocne na dovolenku k moru na 9 dni, nemal by robit zaver "strasna doba je".
Ved staci sa len trosinka par rokov vratit v historii. Viac ako 5-10 rokov.
90.te roky, som mal 15r., bol som 1. krat pri mori s rodicmi..ako prvy zo sirokej partie kamaratov, ticho zavideli 🙂 Alebo tie pohlady spoluziakov nasledne v skole, ked mal kazdy povedat na hodine anglictiny, ako travil leto...a ja som spomenul more
Zle až sa mi už nechce chodiť do obchodov.Všetko stojí majland.Ceny máme ako v Rakúsku a Nemecku.Tu si môžu žit dobre iba Fiko a spol,(jáj 😯to nemôžem napísať urazím pána premiéra).Najväčší debakel sú zubári.Ak tam už ľudia nechodili predtým kôli cenám,teraz už nepôjdu vôbec.
@katica06 to boli obyvatelne domy ? A kolko km od tych menovanych miest ? Zrejme dediny s istou minoritou, ci nie ? Som si myslel ze uz take neexistuje, domy ci pozemky za take cifry co uvadzas. Skus mi pripadne uviest nejake konkretne nazvy obci, ma to zaujima, dakujem
@romino áno obývateľné, dom mojich starých rodičov stojí v obci Nitra nad Ipľom cca 12km od okresného mesta LC. Malebná dedinka polka na jednom polka na.druhom.brehu rieky, bratranec maliar zvačnil okolie na niekoľkých svojich obrazoch. Z tým zložením obyvateľstva si trafil klinec po hlavičke, ale v minulosti to tak nebolo. Môj dedko sa celé roky snažil vybaviť stavebné povolenie, bezúspešne, lebo letisko v neďalekých Boľkovcich sa malo rozširovať a obec mala zaniknúť.
Domy po svokrovcoch stoja v obciach Gortva a Konrádovce okr RS. Ale tých dedín je veľmi veľa, stačí zadať do vyhľadávača
Celkom to zvládam co sa týka finančnej stránky, ale vytáča ma postoj ľudí k zdražovaniu. Oni majú túto vládu za bohov a všetko sa deje, lebo matovic, simecka, sulik, a henten a tamten. Ale chudáčik ficko za to nemôže, lebo on je obeťou minulej vlády.
Co môžeš spraviť je, že si bud nájdeš ďalšiu prácu alebo brigádu, alebo začneš skrtit výdavky.

@mandzula a o tých peniazoch v matraci by som radšej pomlcala... vidíme stále v TV, ako vyhadzujú igelitky peňazí cez balkón, alebo pustia dnu a okradnu ich a pod. Peniaze majú k keši doma. Tak nech ich neskrblia pre dedičov ale žijú z nich.
@lienka.7 no, asi tazko ich maju vsetci. Rovnako ako mladi - jedni zarobia minimalku a ini tisice. 156x opakujem, ze nie je dochodca ako dochodca.