icon

Ako zvládate zdražovanie, keď ste na rodičovskej a pracuje iba muž?

14. nov 2022

Ja som musela začať brigádovať . A teda pracujem v potravinách a každý týždeň o 30-40 centov sa zdražujú veci .

viky_21
14. nov 2022

Kedze u nas v praci sa robia 12tky + vikendy tak ja sa tam nechystam vratit kym som na RD. Nemam kde nechat maleho. Takze manzel ma 2 "roboty" aby sme utiahli hypoteku, ucty, nakupy .. samozrejme, ze ak by to uz bolo velmi zle tak by som sla do prace ale dat 400€ za sukromne jasle alebo skolku je tiez podla mna zasah do rozpoctu ..

jesenzima
14. nov 2022

My,keďže nemáme žiadne splátky, to zvládame šte ako tak dobre, darí sa nám aj ušetriť, pri dieťati, ktoré nechodí do škôlky sa prestriedame a svoj voľný čas trávim na brigáde, aby sme si ešte o niečo prilepšili ...
Príjem nemáme vysoký, ale žijeme minimalisticky, takže nám to stačí ...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
evica17
14. nov 2022

@sibrez a ešte ak sú dve malé deti po roku. Mne ani jedného nevezmú do škôlky, a oboch do jaslí dať to je celkom dráhy špás, ak mám príspevok iba na jedného. U nás ak by bolo zle ,muž n amatérsku a ja do práce.

katulienkax
14. nov 2022

@zmrzlinka2021 hlupost hovoris, kedysi zeny sice pracovali ale povacsine na poli, hospodarstve, kolo domu, kolo zvierat, takze deti sa nejak popretlkali kolo nej, do klasickej prace chodilo malo zien. Toto nastalo az po nastupe socializmu, ale tam bolo velmi dobre zabezpecenie jasiel a kvalifikovanych sestier - zena sa nemusela bat ze sa jej o male dieta bude starat kadekto. Na zapade je zas bezny system opatrovateliek - zeny co musia robit si zozenu dievcata alebo au parky z chudobnych krajin, pripadne skolky, jasle. Ale nie je pravda ze na zapade vsetky zeny pracuju, poznala som nemky, co nepracovali od narodenia deti, ale muz tam fajnovo zarabal takze nemuseli.

katulienkax
14. nov 2022

@apolka77 za toto mozme podakovat svatuskarom KDHakom, ze sa zrusili statne jasle !!! Moja mama aj svokra v dobrom spominaju, deti od 1 roka a niekde uz od 6 mesiacov mohli byt umiestnene a nikto z toho nerobil hrozu, boli sme vychovanejsia generacia ako generacia dnesnych deti chovanych do 3 rokov doma a mnohych nevychovanych !!!

mamula20
Odpoveď bola odstránená
svetlonos
14. nov 2022

Vyhodne by boli moznosti prace na 10 hodin na sobotu ci nedelu. V AT a DE ta moznost je. Takze k materskej si zena vie zarobit odrobenymi sobotami 480€ Skoda, ze na SK taketo moznosti nie su. Aj ked by to trebars bolo za menej penazi ale uz by sa lahsie dichalo. Podla mna je 3 rocna md fajn, len tie moznosti dodatoceho zarobku chybaju. V takom pripade by matka pokoje tie 3 roky doma zvladla ( samozrejme, tie ktore chcu a mozu).

pink_lady
15. nov 2022

a to jaky blud ze odjakziva strazili deti babky...prd makovy...kedysi muz robil, zena okolo domacnosti behala...decko do satky a aj den po porode na pole ,,,alebo privezovali deti
za komunistov boli statne jasle, /nie, babka, babky chodili do prace, pretoze vtedy zeny rodili v 20, takze babky boli 40-50 rocne/. Ano bola to moznost dat dieta do jaslia ist tobit ale aky vztah potom mali tie deti s mamami? teta robila v jasliach - deti privezovali k nocnikom 🙉 jasne teraz sa uz take nerobi...ale nie sme sami kde jemoznost byt doma, v AT ci CR je moznost az do 4r. Je na kazdej ako sa rozhodne. Ja som sa rozhodla byt min do 2r doma - dieta potrebuje pocit bezpecia. Potom uvidime co bude. Zatial vychadzame aj ked musime zrazu aj my rozmyslat co nakladam do kosika

kiki234
15. nov 2022

Popri RD este prenajimam byt, ktory som si kupila este ked som mala 20, ked vyplatim par eur uver a energie som v pluse este o 200 stovky. Plus pracujem popri detoch homeoffice. Vacsinou ked apia, alebo je muz doma. Muz ma tiez nehnutelnost ktpru kupil este pred detmi a prenajima mu, avsak uver plus energie mu vidu na 0 takze nezarobi nic ale aspon bude mat o par rokov nehnutelnost. A dalsi dom mame spolu takze platime ten. 2 deti 1 rok a 2 roky. Este som ani raz nemala opatrovatelku a ziadnu vyponoc. Ked pride babca jedna druha tak 5x za rok tak travime cas spolu. Teda ziadne operky ani babicky na strazenie nemame.

katuskamala1
15. nov 2022

Velmi tazko. Som uz dlho doma na rodicovskych plus pn tehotenstva. A mala uz teraz mala 2r a chcela som ist pracovat, muz si to nepraje, ze mala ma este potrebuje. Ja bby som uz rada sla, aj napr danovy bonus muz nepobera, to je tiez navyse peniaz pekny.. Mam pocas leta a zimy brigádu, chodim upratovat apartmány, ale je to velmi narocne, kedze som chodila s dcerkou, takzr tato sezona uz len jedine na vikendy, takze menej penazi..

kiki234
15. nov 2022

@mamula20 dieta sme cgceli a robili my, v tomto sa maju postarat rodicia a nie stat. Podla mna to na SK mame super, ja mam 140, 140 dan, pridavky 60 a 60 a plus rodicak 400..dokopy 800 eur. A to je malo? Ukazte mi porovnanie inych krajin, najlepsie takych kde ziadwn rodicak neexistuje a ked ma babo pol roka taj sa zena rozhoduje ci jasle a praca alebo zadarmo dona do 3 rokov 🙂 mame to jrasne a este sa stazujeme.

marzuz89
15. nov 2022

Zvladame, na deti sme sa financne pripravili, peniaze nerozhadzujeme, doprajeme si, ale napriklad nakupy potravin sme vzdy riesili s rozumom, neplytvame, nekupuje hluposti. Urcite stoji za to pozriet, kolko a coho nakupujete, daju sa tak usetrit desiatky € na jeden nakup. Detom nekupujeme hovadiny, milion hraciek a podobne, oblecenie kupujeme drahsie kvalitne kusky a nie kazdu sezonu 50 lacnych kuskov na "jedno" pouzitie. Jasne, zdrazovanie sa tyka aj nas, mame deti, hypoteku, jeden prijem a podobne.. Ale mali sme rezervu, tak sa nam sice zmensila, ale je. Neviem si predstavit ist na doraz.

kiki234
15. nov 2022

@katuskamala1 preco muz nepobera danovy bonus? Z tych Vasich brigad nedosiahnete minimalnu sumu aby si ho v marci 2023 mohli priznat aspon vy? U nas poberam bonusak ja, ale to len koli tomu ze z neho platim dane 1x rocne.. Inac vysiel max obom.

katuskamala1
15. nov 2022

@kiki234 lebo odvadza minimalnu dan rocne, nie je zamestnany na tpp. I ked sa o to aktualne snazi. Ma taku pracu momentalne, robi pre kamarata, takze len fakturuje, nezamestna ho. Nerobi, nezarobi, ziadna dovolenka nic.. A zárobok taky ltt takze si dava do nakladou kadeco aby rocne minimalizoval daň. A ja chodim upratovat app dvom kamoskam, takze davaju mi peniaze len tak na ruku. Som na rodicovskej.

maryetta
15. nov 2022

Nastastie to zatial zvladame.
Hmmm babky jasle.
Ja som ani 2roky nemala a bola som v skolke.
Moj muz mal 11mesiacov ked isla svokra do prace. S nim ostala babka. Ta mala cca 52rokov vtedy.
Ja ked si predstavim ze teraz by som nechala najmensieho s babkou… okej. Lenze uz ma buduci mesiac 60-tku takze je inej “vitality” ako ked by mala 50. A hlavne potrebuje este 2-3roky odpracovat.
Aj to sme od nich 300km.
Jedine jasle. Aj to neviem ci by vzali. Tu mame napr školku a tento rok tam z nasej obce 15deti nevzali-kapacita. Takže ozaj veselo je to v niektorych pripadoch.

kiki234
15. nov 2022

@evica17 nie je celkom pravda ze 2 deti do jasli pohroma. 10km od obce kde byvame su jedine jasle naokolo 40km a pokial by som dala jedno dieta cena by bola 270e ak dam dve tak 170€. Na jedno si date prispevok a druhe zaplatite mensiu sumu. Gakto to je u nas, treba sa skusit popytat. A realne pokial rodina nevychadza stale je to lepsie ako nic.

danielahamar
15. nov 2022

Ja robím iba na 6hodin, takže času je dosť a nie, neľúbime ich menej ako tie co sú doma😴, so stredným som bola doma 6rokov a ďalšie 4 viac doma ako v robote a to je už čo povedat🤕, bola som doma 9rokov a myslím, že stačilo, a mrnouvsovi sa veľmi páči v jasliach 👍, nemá ešte 2. So starými rodičmi moc nerátam, jedna strana vôbec, lebo nechcú, nemajú záujem a druha strana, aspoň sem tam

tomikejt
15. nov 2022

Tak ja som začala popri RD od septembra pracovať z domu, dá sa mi keď malý spí alebo po večeroch plus mám malý príjem z bytu ktorý prenajímam.

hederamonstera
15. nov 2022

Setrila som predtym nez som nastupila na matersku/rodicovsku. Presne pre toto. Zatial sa toho ale nemusime chytat

janmik
15. nov 2022

@sibrez U nás je to podobné. Škôlka plná nemám kde dať dieťa. A kde sa pýtam o prácu 2-3 smeny alebo 12-stky.

maciatkolulu
15. nov 2022

V zahraničí je bežné, že sa ide od rocnych deti naspäť do prace, ikihi nezaujíma, či máš miesto v jasliach a aj štátne ta vyjdu300 eur, škôlka len obed 5,5 plus poodnejsia starostlivosť sa platí, tiež do tých 300 eur, štátna, podotýkam, nie sú žiadne príspevky a žiadne poberanie rodicaku do 3 rokov. Ja mam pocit, že na sk sú deti chorlavejsie a vkuse 100000 výhovoriek ako sa nedá nič, lebo. Ale brblat na 20 eur zrps a iné to áno. Plus na to, ako nie sú peniaze a ako sa stať nestará. Ja som doma, ale sa nesťažujem, venujem sa dieťaťu, aj keď ma 9,je to momentálne pre nás lepšie. Ale keď by bolo treba, tak idem robiť. Len náklady na školu a družinu by boli 270 eur. Ale keď je treba, tak treba, veľa mamin to aj potrebuje, vypadnúť a žiť "normálny" život a tie deti nie sú ukrátené o nič. Ja som zástanca byt doma, ale nemyslím si ze by deti, čo sú v jasliach boli realn eukratene o lásku rodičov. Ani z nich mé vyrastajú siciipati atď. Keď mama môže byť doma, fajn, keď nie, tak sa nic nedeje, ide robiť, keď chce ísť robiť a nemusí, aj tak dobre. Dieťaťu sa nič nestane. A úprimne ja zatiaľ necítim nejako veľmi zvyšovanie.

guiseppinka
15. nov 2022

@pink_lady prosim ta odkial mas info, ze v rakusku je to moznost byt doma na rodicaku 2 az 4 roky? Celkom by ma to zaujimalo, lebo aktualne koncim treti rodicak v at...

pink_lady
15. nov 2022

@guiseppinka mne to vravela kamaratka co tam zije, ze ma na vyber 1,2,3 alebo 4 roky a podla toho dostavala vysku penazi. Ci to je fatk tak to uz neviem, alebo ci to bolo len v minulosti (10r vzad). Ale urcite nie sme v tejto oblasti jediny, kde je moznost ostat s dietatom dlhsie ako par mesiacov

pink_lady
15. nov 2022

...pardon 36m, teda 3 roky

maciatkolulu
15. nov 2022

@pink_lady v ktorom at je možnosť byť 4 roky na rodicaku??? 🤣🤣🤣Môžeš byť kľudne doma aj do 25 rokov veku dieťaťa. Môžeš to volať rodička, ale garantujem ti, že nedostaneš ani cent jedine, čo, že si pripoistenia na manžela. A nemusíš nič. Ale inak duša drahá Max tuším 20 mesiacov a to dostaneš pomaly toľko co na sk. Môžeš byť menej a mat vyššie, ale do štyroch rokov iba ak chceš a bez centu.

majka1921
15. nov 2022

@katulienkax o vychovanosti tej "starsej" generacie by sa teda dalo polemizovat - to ako sa k sebe ludia spravaju (hoc aj na soc.sietach) a to ako vychovavaju tie "akoze" skazene deti je myslim dostatocny argument.
Kazdopadne suhlasim s tym zeby urcite mala jestvovat statom podporovana siet jasli, pre matky ktore nechcu/nemozu s dietatom ostat doma do 2-3 rokov.

maciatkolulu
15. nov 2022

@pink_lady 2 a pol roka, 30 mesiacov.

dominikamacakova
15. nov 2022

Mne ostane celý rodičák na deti, všetko ostatné platí chlap. Samozrejme, ale peniaze by sa zišli navyše a hlavne ten"oddych" v práci. Len bohužiaľ nemám kde nechať deti. A ak niekto povie, že je určite možnosť tak nie je možnosť. Ja som ešte nebola bez nich za tri roky pomaly ani na nákupe.

guiseppinka
15. nov 2022

@pink_lady tak 4 roky mozno v cr... Na prvu matersku som nastupovala v roku 2015 - materska je 8 tyzdnov pred a 8 po porode - suma uz neviem teraz presne kolko % z platu, ale vyslo to cca ako cista mzda... Po 8 tyzdnoch som pri najstarsej volila varianty, kde bolo na vyber 12+2, 20+4, 30+6 mesiacov. To + x mesiacov znamena, ze druhy rodic mohol ist na taku dlhu dobu na rodicak tiez... Ja som mala variant 30+6, mesacne to bolo cca 450e. Na druhu matersku som nastupovala v 2017, tam sa to menilo a varianty sa zamenili na pocet dni, kde mas na vyber od 365 po 851 dni. Pri 365 dnoch je to 33,88 na den az po 851 dni je to 14,53. Tato suma sa NEZMENILA ani raz od 2015 roku...
@maciatkolulu uz ani tych 2,5 roka to nevychadza...