icon

Ako zvládate zdražovanie, keď ste na rodičovskej a pracuje iba muž?

14. nov 2022

Ja som musela začať brigádovať . A teda pracujem v potravinách a každý týždeň o 30-40 centov sa zdražujú veci .

pink_lady
15. nov 2022

@guiseppinka
@maciatkolulu 30 mesiacov, ak 1 rodic, ak dvaja 36 . A plati to tak furt, dohladat sa to da. A ano kazda rodina ma na vyber. A pisem o rodicovskej davke ci prispevku ci ako to je v preklade, nie materskej, ta je 8 tyzdnov

xima
15. nov 2022

@zmrzlinka2021 hneď v úvodnom príspevku autorka napísala ze brigáduje..nechápem teda tu tvoju iróniu ze ci je pre nu neprijateľné pracovať a nech si nájde brigádu 🤷‍♀️ preto ti napísala ze treba čítať s porozumenim😉

guiseppinka
15. nov 2022

@pink_lady od 1.3.2017 nie su tieto varianty. Mam druhe dieta narodene po tomto termine. Ale poprosim ta o link na tych 36 mesiacov

pink_lady
15. nov 2022

@guiseppinka ja som napisala ze bola na rodicovskej pred x rokmi (cca 10) ; a 30+6 variant hoc tu https://tj-legal.com/blog/posts/rodicovsky-pris... (pri striedani oboma rodicmi - do 36.m veku)

guiseppinka
15. nov 2022

@pink_lady vacsinou muzi nechodia, lebo sa im to neolati a pridu o dost penazi...

pink_lady
15. nov 2022

@guiseppinka to uz je jedno ze nechodia, moznost je
Variant 30 plus 6

Výška poberania: 14,53 eur na deň (cca 436 eur mesačne)

Doba poberania: Pri žiadosti jedného rodiča do konca 30. mesiaca života dieťaťa. Pri žiadosti oboch rodičov a pri striedaní poberania príspevku oboma rodičmi maximálne do konca 36. mesiaca života dieťaťa.

guiseppinka
15. nov 2022

@pink_lady ale nehovor, ze to tak stale existuje... A moze byt do 4 rokov doma.. moze, ale nedostane ani cent a nema ani poistenie (ani zdravotku, musi sa dat pripoistit k muzovi) a zene to skonci, ked ona prestane poberat rodicak. A do prace musi nastupit v druhych narodenin dietata...

majka1921
15. nov 2022

My sme zatial zdrazovanie nijako extra nepocitili na nasom zivotnom style, ale samozrejme - na uctoch je to vidiet. Akurat menej teraz usetrime.
Kazdopadne, ja sa stale drzim svojich zasad - nekupovat zbytocnosti a neplytvat jedlom. Kupovanie zasob a varenie si vzdy premyslim tak, aby som nic nemusela vyhodit.
A rovnako, moze byt nejaky svetrik v neviem akej super akcii - premyslim si ci ho naozaj potrebujem.
Detom kupujem veci v zlavach, resp.hladam nove veci v bazari. Absolutne nekupujem veci ako sezonne dekoracie, hocijake doplnky a modne vystrelky - aj ked samozrejme, nevravim ze to ma platit pre kazdeho 🙂 ja som skor minimalista. Menej veci = menej starosti.

jana_eyre_2
15. nov 2022

@zmrzlinka2021 autorka píše že brigaduje, čo znamená že pracuje toľko koľko môže popri dieťati 😉 ja mám zase dojem že niektoré ženy od iných žien očakávajú že budú super matky po všetkých stránkach, vychovávať dobre deti, pracovať na plny úväzok, mať dokonalú domácnosť a ešte sa aj usmievať na všetky strany..

guiseppinka
15. nov 2022

@pink_lady ty nechapes, ze variant 30+6 uz NEEXISTUJE? ze existuje ina 365 - 851 dni, resp. 456 -1063 dni? Okrem toho popri poberani tychto penazi mozes zarobit max 480e...

pink_lady
15. nov 2022

@guiseppinka tak ESTE RAZ A NAPOSLEDY zopakujem co som napisala uz 2x: pomylila som sa, ze je to /bolo to 36m nie 4 roky a ze ona bola pred 10 rokmi .(este pred 2015)..CHAPES? klidek

kvietocek87
15. nov 2022

Jednoducho sa musí človek naučiť gazdovat, pri druhej materskej som bola už naučená.A vlastne celkovo sa prykryvame perinou na takú akú máme aj teraz v tejto drahote.

zuzanna33
15. nov 2022

To záleží od detí ale ruky máš zdravé treba sa inšpirovať či vyrábať predávať alebo práca z domu... zdražovanie sa dalo čakať treba byť len pripravený nevyhadzovat za blbosti a možno si časom začneme vážiť viac vecí...hlavne naše ratolesti ktoré nemusia mať plné skrine hračiek a podobne

nepic
15. nov 2022

@zmrzlinka2021
A vieš že existovalo aj také niečo,že "žena v domácnosti"? A to neboli tri roky doma,ale celý život a starali sa o deti,statok a celú rodinu. Napr aj moja babka tak bola a dedo pracoval na týždňovkach.
A s veľkej časti si za toto môžu ľudia sami,nabrali si na krk hypotéky a leasingy a už teraz majú problém a to kríza ešte neprišla. Lebo veď normálne je bývať vo vlastnom na hypotéku,voziť sa na aute na leasing,splniť si sen o domčeku a podobne. Ja radšej budem bývať v novej obecnej bytovke,voziť sa na novej Dacii,ale nemusím detom hovoriť ako nemám,ako musíme šetriť,môžeme ísť kedykoľvek na výlet,každý rok do Talianska na dovolenku a pod. A nie keď človek ochorie a ostane bez príjmu ísť sa vešať. Kedysi mi bolo povedané,keď lietaš nad zemou a spadneš rozbiješ si iba kolená,ale keď lietaš vysoko tak aj hubu. A mal pravdu.

jankaa26
15. nov 2022

@blondie333 presne. Aj ja som isla skor, namiesto vyplakavania ze mame menej financii. Niekedy to bolo aj na SVK bezne,nie byt 3 roky doma. Ja som bola v jasliach a nemam pocit,ze by som od rodicov nedosta lasku. Toto som sa vyjadrila len k tej laske. O kapacitách jasliciek je ina tema.

monitqua
15. nov 2022

Dcérka bude mať 2,5 roka a som s ňou doma a v pohode to finančne zvládame 🙏 muž zarobí tak akurát , ja mám ten vyšší rodičák ,tak sa to dá aj s hypo na krku a deti máme dve ...ja som už mala nejaké pokusy o prácu /brigádu ,ale malú mi do škôlky pre plný stav nevzali a po prepočte náklady na jasle/opatrovateľku a pri cenách palív (lebo do práce by som musela dochádzať ) by sa nám to finančne neoplatilo 🤷

lucinka1988
15. nov 2022

Ono jednoduché to asi nie je pre nikoho, vždy je niečo na úkor iného. Buď chlap zarobí veľa a rodinu takmer nevidí, alebo je doma a zarobí menej..My sme si to nastavili z môjho pohladu ideálne, teda ideálne pre nás. Manžel má prácu pondelok- piatok od 06:30-14:30, zarobí tak, že by sme v pohode fungovali aj napriek tomu, že som už 5.rok oficiálne na RD. Ale- nechceli sme fungovať v style, že len platiť účty a réžiu a niečo si dopriať, ale chceme aj deťom vyriešiť bývanie, vyplatiť konečne našu hypo, proste sa posunúť z miesta, nehovoriac o tom, že mame náklady vysoké, chodíme na výlety, dovolenky, každú chcilu sa niekde najesť atd..Manžel okrem toho ponuka veľmi solídne platené služby- vacsibou len v soboty, čiže trávime spolu veľmi veľa času aj v tyzdni aj vikendy plus nadštandardne zarobí. A ja by som síce nemusela, ale veľmi som odjakživa chcela realizovať sa pracovne aj popri MD/RD, mám vzdelanie, jazyky, mala som veľmi super prácu pred deťmi, takze od nastúpu na MD pracujem pre pôvodného zamestnávateľa pár hod v tyzdni, 90% z domu a zvyšok idem fo práce 2x v tyzdni na 2-4 hod, lebo si to moja práca vyžaduje. Idem vždy okolo 15h, keď je manžel uz doma a môže byť s deťmi..Zvyšok riešim na PC toez, keď je doma a zoberie deti von alebo sa im popoludní venuje. Večer uz chcem mať kľud..Obidve deti mám doma, nedala som ich do škôlky ani jaslí, takže veľmi často to chce super organizáciu a logistiku a zladenie všetkého okolo, ale nám to takto veľmivyhovuje. Zároveň nemusím riešiť, čo bude po RD, aj som sa počas RD kariérne posunula, aj príjem mám..Len je to často na únor môjho kľudu a osobného komfortu, veľmi často aa musím sama prekonávať, ale ja bytostne k svojmu životu potrebujem výzvy a rýchle životné tempo☺️

katlin7
15. nov 2022

@basska_b žiaľ veľa z toho co platilo odpradávna neplatí dnes. Ľudia sú na tom častokrát zle aj keď nie sú na RD a obaja pracujú. A nie každý má babku..

maciatkolulu
15. nov 2022

@pink_lady daj prosím ta relevantný kín, ale rakúsky, žiadne slovenské. Dakujem😉

maciatkolulu
15. nov 2022

@pink_lady pochop, že nemáš pravdu a hľadáš sa s osobami, čo žijú v rakúsku.... Trochu od veci, nemyslíš?

pink_lady
15. nov 2022

@maciatkolulu a ty pls sa vrat do skoly a nauc sa citat s porozumenim 🙉 uz to nebudem viac vysvetlovat, ale ak velmi potrebujes, precitaj si moj prispevok 13.57. Zbytocne sa rozculujes 😉

halci
15. nov 2022

@basska_b Ano a este ked si uvedomime, kolko rokov maju dnes prvorodicky tak matematika nepusti.

zuzinabila
15. nov 2022

@mamula20 no,pozor.danovy 140 eur nebude na kazfe dieta v rodine.uz zverejnili tabulku.cim viac deti mas,tym menej dostanes na danovom suma sumarum

lucinka1988
15. nov 2022

@zuzinabila pokiaľ má daňovník hrubú mzdu minimálne vo výške 1500€, tak napr pri 2 deťoch to bude tých 280€ dokopy..Závisí od výšky hrubej mzdy

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=849

makodob
15. nov 2022

@blondie333 nehnevaj sa, ale to nie je o tvojom pocite, či ľúbiš svoje dieťa viac alebo menej ak je doma, alebo v školke. Je to o kvalitnom čase strávenom s dieťaťom, o jeho pocite istoty, že má počas dňa pri sebe svojho rodiča a nie len učiteľa, ktorý sa zároveň stará ešte o x detí. Generácia mojich rodičov a starých rodičov je vo vačšine prípadov citovo úplne chladná, rodinné vazby a vzťahy sú narušené a to je všetko generácia, čo síce pracovala, ale nejak spoločnosť vypla pocity a empatiu nielen voči deťom, ale aj voči dospelým. Toto sa odzrkaďluje na živote človeka celý život- nespracované traumy a krivdy. Preto je z mojho pohľadu byť s dieťaťom doma čo najdlhšie. To že možno tých pár rokov je horší životný štandard na žitie sa dá zvládnuť, pokiaľ sa naozaj neriešia existenčné veci.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzinabila
15. nov 2022

@lucinka1988 ano,ale teda pani ktorej som pisala ma 5 deti a nie je to tak,ze dostane manzel danovy bonus 140 eur na kazde dieta len to som chcela upozorniť..vsak rovnako ja pri styroch detoch..Igor oklamal🤣🤣

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzinabila
15. nov 2022

@mamula20 tak.prepac, nevedela som, ci uz si porodila alebo este nie

mamula20
Odpoveď bola odstránená