Ako zvládate zdražovanie, keď ste na rodičovskej a pracuje iba muž?
Ja som musela začať brigádovať . A teda pracujem v potravinách a každý týždeň o 30-40 centov sa zdražujú veci .
@pink_lady ja sa nerozculujem, ja sa zabávam, lebo je neuveriteľné smiešne tvrdiť, niečo, čo máš sprostredkovane a hádať sa, pardon, presviedčať, ľudí, ktori v danej krajine žijú a berú odtiaľ davky😉. Nečítam všetky príspevky, tak ma nemusíš prosiť, aby som sa mala doučiť čítanie. Ja som naozaj zvedavá na rakúsky link na tie informácie, ktoré si napísala. Opakujem, doma môžeš byť aj 30rocnym deckom, ale bez peňazí. Peniaze dostávaš ako si urcis, ale nie do troch rokov a tobôž 4. OK? Rozumieš?
Trošku ma trápi že sa to tu zas zvrhlo na predbiehanie. A otázka znela inak. Keďže vidím ako Slováci nakupujú. Aspoň teda čo ja vidím , všetko v zľavách veci , pičkuju aj keď 0,20 centov náhodou rozdiel je . Ale asi na modrom koníku je iba smotánka. Česť výnimkám .
@mamula20 140€ daňový bonus na dieťa ešte nie je schválený a podpísaný prezidentkou (pokiaľ viem), takže skoro sa radovať. Inak nie je problém dorátať výšku daňového bonusu aj pri vyššej mzde...ak by si chcela 😉
Ja som na dieťa sama samučičká a tu som a nežijeme ani v nejakej extremnej biede.
Treba vedieť hospodáriť.
@mamula20 myslim, že tých 1500€ je hranica, proste nedostaneme percentuálne viac, ako sú percentá uvedené pri jednotlivých hrubých mzdách
@zuzinabila áno máš pravdu, je to tak
@mamula20 no môj má podstatne viac ako 1500€ v hrubom a podľa tej tabuľky by sme mali na 2 deti dostať max 280€
V tehuľka je to uvedené, že max 27% pri 2 deťoch, čiže keď má hrubú mzdu viac ako 1500€, platí stále tá horná hranica, 140€ na dieťa, viac určite nie..Ak ide o deti do 18 rokov
Oh, nečítala som všetky komentáre, ale z niektorých sa mi zdá, že pomaly sa má žena hanbiť, že sa opováži ostať s dieťaťom doma 3 roky. Ja som vďačná, že na Slovensku taka možnosť je, kto chce, môže nastúpiť skôr do práce. Avšak dieťa je iba raz malé, a aj podľa psychológov minimálne do 1,5roka potrebuje v prvom rade matku. To, že v zahraničí ideš do práce po 3 mesiacoch od pôrodu, neznamená, že to je najlepšie pre dieťa.
Ja mam 4mesacneho syna, a neviem si predstaviť ísť do práce. Sestra ma 14mesacneho, aj on je ešte veľmi malý, ak nevidí matku, už plače, tiež si neviem predstaviť.
Tiež som robila rezervy na účte, aby som mohla z čoho čerpať, aj keď samozrejme najradšej by som bola, keby to ostalo ako železná rezerva, uvidíme. Plánujeme ďalšie dieťa, takže naspäť do práce sa nechystám. Uvidíme, čo prinesie život. Samozrejme, ak bude nutné, do práce pôjdem skôr, reálne si to viem predstaviť ale najskôr od 2 rokov dieťaťa, aj to nie na celý úväzok.
Mame ešte jeden byt, ktorý prenajímame, z toho čosi nám ostane, tým kryjeme hypotéku na nás byt. A taktiež keby bolo veľmi zle, tak ten byt môžme predať.
@zmrzlinka2021 zeny odpradavna neprscovali, bolo obdobi a dost dlhe, ked to bolo tak, ze robil len muz, zena sa starala o domacnost a deti. A ano, robili aj zeny, ale tam to fungovalo uplne inak, deti brali so sebou na pole alebo sa starali starsi surodenci o mladsich.
A autorka..zial.. toto zdrazovanie je take, ze ak ti, kde robia obaja pomaly aby hladali dalsiu pracu... lebo nie vsade zvysuju platy umerne inflacii a nie vzdy sa da najst lepsie platena robota. Nie je to uplne jednoduche, zvlast ak mas deti.
@mamula20 no vidíš, že vieš aj sama si to vypočítať 😉
A keď pracuje iba matka? Slobodná matka ? S deťmi? Hypotékou? Prepočítavam a prepočítavam. A zisťujem ako som sa naučila neplytvať a rozumne nakupovať.
@mamula20 tak čistý príjem je nižší ako čiastkový základ dane, plus čistý príjem ovplyvňujú ďalšie položky, takže z čistého príjmu by to bolo skôr "nefér".
Úprimne sú dni keď ťažko.. ale naučila som sa variť kadejaké rýchle a lacné jedla, chutné.. a inak už neviem dnes som bola v tescu jedna avivaz vyše 5e, v dm toaletak skoro 6e..nakupujem väčšinou základné potraviny a ovocie zeleninu.. jasle si nemôžem dovoliť, vyšli by ma cely môj plat, svokrovci chodia do práce, mama býva 200km nemám inú možnosť len vydržať momentálne. Ale mé len jedno dieťa
Neviem so predstaviť rodičov co majú viac detí
@maciatkolulu napríklad v ČR je možnosť ostať na rodičovskom aj 4 roky. Je tam pridelená celková suma 300 000KČ, ktorá sa rozpočíta na tie 4roky. Vyjde to cca 250€ mesačne na 4roky.
@makodob fajn, ale ja píšem o rakúsku...a 250 mesačne, to je fakt výhra 4 roky.
@zmrzlinka2021 a uplne bezna prax je ze su prve na rane, ked sa prepusta..ved preco nezrusit miesto zene na rodicovskej..a po navrate do oeace jej rovno nedat vypoved..pohodlne..a dalsi zamestnavatelia sa urcite o mamicku 3 rocneho dietata rovno pobiju..zial aj ked to je proti zakoniku prace, branit sa proti tomu velmi neda..obycajna diskriminacia z dovodu pohlavia je to..keby zena nevypadla z pracovneho procesu..miesto by si udrzala..
@maciatkolulu áno viem, že o Rakúsku, len pre príklad som uviedla, že je aj krajina, kde dokážu 4roky platiť rodičovský príspevok. Nie tak dávno bol rodičovský u nás 200€ na 3r, takže výhra to nie je, ale do koša ich nezahodíš. A komu to tak vyhovuje, tak to vie využiť.
@bolarazjedna suhlasum s Vami, tu vsak islo skor o porovnanie. Teda ze my moezeme byr radi ako ke to na Slivenskuy a prave inde sa zena musi rozhodovat. Ja by som deti nedala do jasliy uzivam si tie chvile.
@zuzanna33 treba čítať s porozumením. Naozaj niektoré ženy rýchlo píšu a ani sa nenadychnu pri Tom .kľud
Ja som na MD, popri tom robim z domu vramci mojho zamestnania. Zdrazovanie zatial necitime, aktualne sme v procese zariadovania novostavby, no vsimame si, ze ceny stupaju. Akurat vcera pozeral muz zo zvedavosti, kolko stoji teraz nasa umyvacka riadu, ktoru sme kupili asi pred 3 rokmi a na heureke nasiel aj 200€ rozdiel. Zijeme dost minimalisticky zopar rokov, mne navyse zalezi na zivotnom prostredi, a tak z presvedcenia kupujem vela veci z druhej ruky. Prijemny vedlajsi efekt su usetrene peniaze. Na RD planujem byt cele 3 roky, resp. aj muz chce ist na MD, robi ako IT a od noveho roku zaciname s podnikanim.
Idem do prace od januara ,manzel na MD

@sibrez presne tak, ist do roboty je jedna vec, dalsia je , kolko stoji sukromna skolka ci jasle, keby mam ist ja , ostava mi este menej ako rodicovska davka😡je to sialene co sa deje v obchodoch , moje dieta nema este ani rok , je na mna velmi naviazane , kojene .. rada by som sla do prace, ale mam ju len na jednu smenu moznu... naozaj nie kazda ma idealne podmienky na navrat do prace😓