icon

Ako zvládneme platiť zvýšenú cenu za elektrinu a plyn?

21. aug 2022

Ahojte, chcem sa spýtať, ako budete riešiť v nasledujúcich mesiacoch keď sa rapídne zvýši cena elektriny a plynu? Ako zvládnuť všetko uplatiť? Lebo neviem si predstaviť, platiť hypotéku, drahu elektrinu, plyn, pre deti oblečenie, obedy, krúžky, ešte aj potraviny sú brutálne drahé a stále sú drahšie. .. Ja už teraz som z toho chorá, že čo bude 😏 V banke sme boli niečo vybavovať a medzi rečou nám povedali, že už teraz má veľa ľudí problémy so splacaním hypotéky 😏

Strana
z9
kluska
22. aug 2022

@gemerka17 sudis a velmi, pravdepodobne nemas este vela zivotnych skusenosti. Zivot po vyske a praca dobra, bez deti, bez vyraznych problemoch. Bud len rada, zi si svoj zivot a nechaj inych zit ten ich. rada do zivota, nikdy nehovor hop, kym nepreskocis.

gemerka17
22. aug 2022

@kluska nie, nesúdim. Hádam mi nechceš povedať, že keď uvidíš 100 ľudí, ktorý žijú na Slovensku biedne (rodina, mladý ľudia, jednotlivec), že dosiahneš 100%, že si za to nemôžu sami a treba ich ľutovať. Garantujem ti, že takto to nefunguje. Ja som týchto ľudí rozdelila a píšem o tých, ktorým chýba tá finančná gramotnosť, vzdelanie vlastnou chybou. Pozorne si prečítaj moje príspevky. Súdenie by bolo, keby som všetkých 100 ľudí odsúdila, že je to ich chyba ako žijú. To som nikde nenapisala. Aké je to percento chudobných ľudí, ktorý si za to môžu sami, neviem, a asi sa nedá ani vyčísliť. V mojom okolí nepoznám nikoho kto trie biedu. Poznám len chudobných ľudí a tam zlyhala snaha pracovať či učiť sa. A keď sa bude taký človek sťažovať, že nemá z čoho zaplatiť plyn, elektriku, zato vyhadzuje peniaze za blbosti, tak toho by si ľutovala ? V živote sa môže prihodiť hocičo. Tiež sa nauč čítať s porozumením, prospeje ti to do života.

kluska
22. aug 2022

@gemerka17 mna nemusis poucovat, uz davno zijem sama bez rodicov, v inej krajine, mam deti a muza a zazila som uz hocico, staci, ze sa ti nieco pohnoji v zivote a uz mas prec svoj pekny , pohodlny zivot a nehovor, ze tebe sa to nemoze isto stat :D este raz nesud, lebo karma je karma

gemerka17
22. aug 2022

@kluska píšeš uplne od veci. Čo si si na večer ľupla ? Nikde nepíšem, že sa mi to nemôže stať. Zase si si pridala svoju fantazmagóriu. Ludí nesúdim, píšem vyššie vysvetlenie asi 3 krát ako je to myslené. Postav sa a neseď si na kábli.

kluska
22. aug 2022

@gemerka17 ja ti tiez pisem svoj nazor, nebud taky horenos, lebo zle dopadnes. A uz sa s tebou nebudem natahovat, pekny vecer 🙂

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
22. aug 2022

@kluska nič do diskusie neprispela k téme. Tvoje príspevky sú od veci, ani svoj názor si nevyjadrila. Tak o čom tu točíš.

@evamarek77 ty sa len do každého navážaš v celej tejto diskusii. Utočila si ako sup 5 strán do zadu na každého kto nezdieľa tvoj svetonázor. Gratulujem k takému výkonu.

evamarek77
Autor odpoveď zmazal
kluska
22. aug 2022

@evamarek77 ona musi este dospiet a nabrat skusenosti a potom ked to bude po 10tich rokoch citat, tak sa bude hanbit za tie svoje nazory ;) inak ja v jej rokoch, som bola uz niekde inde. Ale svet je taky, skola vypluje ludi co o zivote este nic nevedia, az neskor sa naucia.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
22. aug 2022

@kluska vidno, že si okolo školy ani nešla. Neverím, že si spravila maturitu zo slovenčiny. Čítanie s porozumením ti vôbec nevonia. Čo keby si si ešte raz prečítala príspevky a skúsila ich pochopiť. Prípadne máš vedľa seba inú dospelú osobu, ktorá tento skill má. Snáď ti to po lopate vysvetlí. Stratený prípad. Stále svoje.
To, že sú tu chudobní ľudia vieme všetci. Covid, vojna, inflácia z tých ľudí urobí len chudobnejších. To, že by mal štát zasiahnuť a riešiť to, vieme všetci. V niektorých krajinách to vyriešili a postavila sa za svojich občanov, v niektorých nie. Keďže sa rieši momentálne Sulík s Matovičom výsledok je nedohľadne, ale to tu ty na MK nezmeníš.
Podľa tvojho usudzovania teda ideš ľutovať gamblerov, flákačov, čo nikdy nerobili, alkoholikov, rodiny s 10 deťmi, matky samoživiteľky s 3 deťmi, každé s niekym iným ? Nech sa páči, tak im prispej a zaplať elektriku a plyn takýmto ľudom. To ťa nenapadne, keď si ich tak chrániš. Čisté farizejstvo predvádzaš.

zobaka
22. aug 2022

@erks citam diskusiu a normalne ma mrazi, na jednej strane priserny strach a na druhej bezmocnost, lebo uplne suhlasim s nazorom, ze vsetko je umelo vytvorene a niekomu umelo vytvorene krizy len vyhovuju, uz minuly rok som mala prvy krt v zivote celkom velky nedoplatok za elektrinu, lebo kvoli korone sa ucilo z domu, pocitac isiel skoro nonstop

potom vám Sulik zavalasi s takym prijmom, s ktorym by zvladol aj 20 kriz, ze treba doma vysrubovat ziarovku, uplne, ze ten strach znizi takyto poslanec u verejnosti 🤐

nezastresili ani ceny benzinu ako to urobili v Madarsku a ceny energii tiez vzdy vedel regulovat stat, táto zberba co teraz vladne je ako rozburena rieka a my sme v ceste a mozeme len necinne pozerat, plus sme ako Slovensko jedinecni v tom, ze papagajujeme vsetko co k nam vietor zaveje hlava, nehlava, takze ceny sa samozrejme vsetkeho podvihat museli, ci to bolo objektivne, alebo nie. Jedna kriza za druhou, ako fakt ma zacina stat tento system zivota

hayabusa1337
22. aug 2022

@heleninamama z casti suhlasim ale nie so vsetkym, uz aj v tych ostatnych krajinach co si vymenovala to ide dole vodou a vobec si nemozu tolko dovolit. Zoberme si susedne rakusko a ich neuveritelne vysoke odvody. Ok priznavam na dochodku sa budu mat dobre ale ak zarobia okolo 70 000 eur rocne, stat ich okrese o 48%. Tu mentalitu, ktoru si spomenula ze ludia sa tesia ked maju 1000 cisteho a myslia si ze ako je im dobre na jednej strane ano je to usmevne na druhej strane ja osobne dakujem za takych ludi (mensia konkurencia pre mna na trhu prace, tym padom viem zarobit viac) nemozeme byt vsetci chytraci a mat sa dobre..

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
nerko
24. aug 2022

My odkladame kupu auta. Musime sa uskromnit s nasim jednym malym. Jedna vec je cena energii a druha ako to vyzenie na hor ceny sluzieb a tovarov. A podla toho uvidime ci vobec pojdeme o rok na dovolenku a co vsetko v rozpocte priskrtime. Prijem zvysit nevieme.

madielilly
Autor odpoveď zmazal
madielilly
27. aug 2022

A to uz teraz vies,ze sa ti tak rapidne poplatky zdvyhnu o par mesiacov ze nevyzijes?Alebo je to len momentalna obava?Na tvojom mieste ak mas teraz stabilne poplatky a bojis sa buducnosti tak sa nestresuj a nemysli hned na najhorsie.Neprospieva to zdraviu.Ale zacni uz teraz pomaly obmedzovat nieco.Zacni od drobnosti a pomaly to stupnuj.Snaz sa usetrit a odložiť.Aj ked zo zaciatku malo,ale pomaly to stupnuj.Najhorsie co môžeš spravit je sa deptat touto myslienkou a nic pre to nerobit a ked pride na "lamanie chleba" budes tak bezradna ze ta to polozi.Pokial mate stali prijem a stale poplatky,vytvor si rezervu a skus znizit energie.A ked pride to tazke obdobie,bude to menej bolet.

15barbara1512
27. aug 2022

@0silvia0 aj my máme dom nezatepleny plyn 160elektrina 75

autor
27. aug 2022

@madielilly Momentálne žijeme z jednej výplaty, keďže som s malým doma. Malý bude mať teraz v septembri 3 roky, do škôlky mi ho nezobrali, až v januári ho zoberú.

0silvia0
28. aug 2022

@15barbara1512 naozaj to zateplenie urobi vela, o polovicu znizi naklady na kurenie.

15barbara1512
28. aug 2022

@0silvia0 plánujeme tento rok zatepliť tak snáď

zuzka03
28. aug 2022

@heleninamama plne s vami suhlasim.. aj z historickeho hladiska sme boli len narodom rolnikov a polnohospodarov, ktori ohli chrbat a robili od rana do vecera.. my nemame mentalitu na to, aby sme vysli do ulic a protestovali,tak ako v inych krajinach.. my si len zanadavame a vsetko tichucko prijmeme..

Strana
z9