icon

Ako zvládneme platiť zvýšenú cenu za elektrinu a plyn?

21. aug 2022

Ahojte, chcem sa spýtať, ako budete riešiť v nasledujúcich mesiacoch keď sa rapídne zvýši cena elektriny a plynu? Ako zvládnuť všetko uplatiť? Lebo neviem si predstaviť, platiť hypotéku, drahu elektrinu, plyn, pre deti oblečenie, obedy, krúžky, ešte aj potraviny sú brutálne drahé a stále sú drahšie. .. Ja už teraz som z toho chorá, že čo bude 😏 V banke sme boli niečo vybavovať a medzi rečou nám povedali, že už teraz má veľa ľudí problémy so splacaním hypotéky 😏

monimat95
22. aug 2022

@rachelkk hej musela som ja som nečítala celú túto diskusiu ale akúkoľvek takúto diskusiu otvorím tam sa niekto postazuje a už to ide "zniz svoj komfort, zvyš svoj plat" a toto stále dookola. A nevidela som ešte konverzáciu kde by toto niekto okomentoval takýmto spôsobom. A nech mi nikto nehovorí že takto žijem len ja 🙈 proste som bola len zvedavá na reakcie tích ktoré komentujú dookola tou istou vetou. Zatiaľ teda nepodarili. Ale je fajn vedieť že človek ako ja napr iba fňuka a nič preto neurobí 🤷🏻‍♀️🤣

gemerka17
Autor odpoveď zmazal
gemerka17
22. aug 2022

@monimat95 a akú reakciu čakáš? Ako jej chúďatko ideme ťa polutovat. Toľko ľudí je finančné negramotnych, že by si pozerala. Robiť to nechce, deti rodiť áno. Alkohol, gamlerstvo, drogy, ziadna snaha sa niečo ucit a zmeniť - toto sú ľudia od 20 do 50 rokov. Dochodcovia sú iná kategoria.

gemerka17
22. aug 2022

@monimat95 mi vysvetli prečo by mali byť dochodcovia v podnájme?? Dávno majú svoje vlastné bývanie. Ak nemajú tak to je skôr rarita a je to len len ich chyba. Všetci vieme ako sa nadobudli byty a domy, keď mali 30 rokov. Čiže toto co tu píšeš je blud. Ja chápem, že dochodcovia majú málo. Je to pravda ale to treba ísť búchať inde.

liz_lemon
22. aug 2022

@monimat95 450 za byt pre 2 ludi je vysoka suma, my sme 4 a za 4i byt platime 150 E + elektrina 50-60

eeffka
22. aug 2022

@monimat95 prosim ta v com zijes,ze platis 170za plyn?

monimat95
22. aug 2022

@eeffka v starom dome 🙂
@gemerka17 no neviem potykam sa v práci s veľmi veľa dôchodcami a všetci toto hovoria. Ale však to je bezpredmetné ja som bola len zvedavá čo múdre hlavy povedia na toto. Absolútne nefnukam ani netvrdím že iní fňuka bola to len otázka 🙂

hellwant
22. aug 2022

Strasné, keď tu čítam pribehy(všeobecne Modrý koník, nie iba financie), ake ťažké to maju ľudia na Svk, tak mam občas minidepku. Ďakujem Bohu, čo mi doprial po smrti rodičov(otec po prvom roku, mama po 18 roku) a prial by som každèmu, aby mal aj toľko šťastia, čo ja. Lebo fakt, iste dôležitè veci som si prial, či predstavoval si, že by bolo vhodnè , aby mi to vyšlo a splnili sa mi .

mondolina
22. aug 2022

@monimat95
ja bývam v 3 izbovom byte, sme traja, náklady za byt plus energie sú cca. 170€. preto sa mi to zdá veľa. ale môže byť, že inde je to inak.

eeffka
22. aug 2022

@monimat95 aj som si myslela, byvanie v dome ,bezohladu na vek je proste luxus. V byte by si mala uplne ine naklady.

gemerka17
22. aug 2022

@monimat95 no dávaš tu úplne zavazajuce informácie. Ak niekto platí za bývanie 450 e, tak nie je jeho. Čiže porovnavas hrušky s jablkami.

mondolina
22. aug 2022

moja mama dôchodkyňa býva v 1 izbovom byte, náklady cca. 120€, dôchodok cca 500€( laborantka, bez Vš) a žije si v pohode.

0silvia0
22. aug 2022

@monimat95 170 € za plyn je prilis vela. Mas nezatepleny dom? Kolko izieb? My mame dvojposchodovy zatepleny dom a platime zatial cca 80 €

luccija
22. aug 2022

@gemerka17 pozrela som sa kde byvas, ak by si byvala v inom kraji mozno pochopis...my mame vela ludi z rodiny v roznych castiach SK, ale ver, ze su mesta kde je rada, ze ma taky plat a pracovnu dobu.No nie vsetci byvaju v Ba, kde je lahke si najst pracu.su mesta kde si kazdy drzi miesto, aby nemusel cestovat 50 km dalej dalsie vydavky na benzin...cas na cestovanie, nestihne skolku a pod...my z Ba si to nevieme predstavit

monimat95
22. aug 2022

@0silvia0 mám starý zatiaľ (neviem do kedy) nezatepleny dom s prechodnymi izbami a vysokými stropmi izby sú tri (plus chodba špajza kuchyňa kúpeľňa ) okná zatiaľ tiež staré niektoré nejdú otvoriť iné prefukuju. No proste starý dom na jednej strane domu je starý kotol (plynový v pivnici) so samospádom v radiátoroch kde v jednej miestnosti (nad kotlom) je 23stuonov a na opačnom konci domu 17 💪 preto je platba za plyn taká aká je 🙂 plus bojler plynový plus sporák plynový. Tiež ma skoro porazilo pri nedoplatku ale čo už 🤣

monimat95
22. aug 2022

@gemerka17 och no nechcela som zavádzať len orientačné priblížiť môj pohľad na väčšinu dôchodcov čo poznám a denne sa sťažujú 😑

rachelkk
22. aug 2022

@0silvia0 my v zime 300 eur mesačne len elektrinu. Stále tvrdím že ľudia čo majú domy musia riadne kmitat aby utiahli ...

laurita285
22. aug 2022

@monimat95 čiže bývaš v podstate v luxuse, keby si platila toľko za byt, tak by si dostala omnoho viac než máš teraz, rozvračený dom.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
22. aug 2022

@rachelkk kurite elektrinou? My platime elektrinu 45, plyn 80 euro. Ktovie ako to polezie hore vsetko.

gemerka17
22. aug 2022

@evamarek77 čo ty tu tliachaš za blbosti. Mladý, zdravý človek má príležitosti dosť, aj keď je z dzedziny na východze. Len treba preto niečo urobiť moja milá a nie len nastrčiť paprču. Podľa tvojich príspevkov si nevystrčila nos z dediny a nieto, aby si išla pozrieť Európu či krajiny tretieho sveta, ako sa tam žije. Typická Slovač, na všetko sa sťažuje, všetko okydá ako je tu na Slovensku zle. Prd si videla, prd si zažila. Si pozri tu na MK aké problémy sa tu riešia. Mladé baby, mladý pár. Nemá to školu, rozťahuje to nohy, mám 3 deti, ktoré má s každým iným. Manžel je alkoholik či agresívny sa tu rieši pravidelne, a to že žena nemá kam ísť. Čo deň to takýto skvost. Mi teraz moja zlatá povedz kde je tá finančná gramotnosť a vzdelávanie ? Ja sa nepovyšujem, ale časť mladých ľudí, ľudí v strednom veku, čo nemá peniaze si za to môžu sami. To, že vláda nezvládla ukočírovať infláciu sa dalo čakať, keď sa zvolila tá bláznivá štvorka, čo nevie nič. Čo si Slovensko zvolilo to má. Hlavne, že Čaptavá Zuza podpisuje nákupy zbraní, tam sa choď stažovať a nie tu na MK, že nepridali dôchodcom a energie idú raketovou rýchlosťou hore. Všetci vieme, že mali pridať ale holt tu to nevyriešiš. Choď voliť a zmeň to.

samkolea
22. aug 2022

@gemerka17 ach dziizas, takychto obcanov ma kazda krajina a nieze my sme nevytrcili nos zo Slovenska. UK ma tiez urcitu sortu ludi co ziju na benefitoch, boli tam do irciteho casu dediny kde ani jeden clovek nepracoval, mala cast je inteligentna ci vzdelana. Tiez mlade baby co tlacia kocik s taskou primark, okruhle nausnice v usiach a bliakaju po detoch, typkovi dotetovanom a v hube cigaretu 🤣🤣. Zije sa ako sa zije a ma to kazda krajina, mozno nie svajc, luxemburk, nordic.

gemerka17
22. aug 2022

@samkolea veď samozrejme, že má. Ja nikde nepíšem, že nemá. Tým, že som svet videla tak viem. Aj vo vyspelých krajinách Európy, ako tu niekto naznačoval ako sa majú super, tak dane krajiny majú aj chudobných ľudí a krajina má kopec svojich problémov. Školstvo, zdravotníctvo, socialny systém mame luxusný oproti iným.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kluska
22. aug 2022

@gemerka17 trosku pokory nezaskodi, kto si ty ked sudis inych ludi? karma je karma.. inak ano skolstvo ma sk na vysokej urovni, v porovnani so zapadom, ale uci sa strasne vela nepotrebnych veci a deti sa pretazuju, zdravotnictvo nestoji majland ako v zahranici, ale napr chybaju sestry, toaletny papier, pomocky.. rodila som v irsku, starostlivost taka ako v hoteli, jedlo som si mohla vyberat a potom som este mala zmrzlinu ako zakusok 🙂 toaletny papier bol a podobne. Socialny system na sk si prestrelila, je tamer nulovy.

kluska
22. aug 2022

jedine pozitivum je, ze je rodicovska do 3 rokoch dietata, to je asi tak vsetko

samkolea
22. aug 2022

@kluska suhlasim, nemocnice na vysokej urovni, jedlo vyber z 3, a pekne na stolik k posteli zasunu. Usmev na tvari. O benefitoch tiez by sa dalo rozpravat. Ako vravim kazda krajina ma za a proti. Ale my absolutne nie sme na tom luxusne 😊 v nicom bohuzial

gemerka17
22. aug 2022

@kluska odkiaľ si nabrala, že ľudí súdim. Čítaj pozorne moje príspevky. Narazam na rôznorodosť ľudí. (Pre chvíľou založená diskusia ako zisti autorka, koľko má muž dlhy). Vadí mi, ako sa ľudia tu nadávajú na Slovensko a myslia si ako sa na západe majú vyrazne lepšie. No nie, každá krajina má svoje problémy. Príspevky, dôchodky, niektorí nevedia, čo to znamená. Preto píšem, treba vidieť svet a nie len tuto z pocutia ako sa ma sused lepšie.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
22. aug 2022

@evamarek77 a ty tiež neber ako najväčšiu krivku, že máš taký a taky opatrovateľský dôchodok. ZIADNY ŠTÁT ti nedá toľko aby si si kúpila dom, byt, išla ročne 2 krát k moru, do exotiky. Vždy tu budú individuálne prípady (ako si aj ty), že sa na nich pozabudne a nie sú tak dotovaný ako by si zaslúžili. Štat rieši väčšinu v prípade pomoci pre obyvateľstvo. Skôr sa zníži DPH pre všetkých, ako tebe niečo vyplatiť extra.