icon

Ako zvládnuť finančné problémy po presťahovaní?

29. nov 2023

Ahojte, momentálne prežívam hrozný stres. Presťahovala som sa do Prahy kvôli práci. Náhle sa ale musím sťahovať, platiť depozit a nájom do 10 dni znamená, že na účte budem mať 0 💀. Ďalšiu výplatu mám až 14.12. Nasporené nič nemám, toto je moja prvá práca po škole a z brigady peniaze som minula na ten prvý mesiac bez výplaty, momentálne pracujem druhý mesiac. Jediné čo ma celkom zachraňuje je to, že nemusím platiť dopravu a obedy mám v práci, ktoré za ztrhávajú z platu, takže jedlo kupovať nebudem. Ale ďalší mesiac tiež nevidím dobre, keďže platím ďalšiu časť depozitu a zas nájom do 10 dní od začiatku mesiaca a ešte ubytovanie z práce čo mi ztrhnú z platu. Takže mi ostane aspoň 100€ na nejaké jedlo aj mimo obedov. Rozmýšľam, že by som si našla brigádu, ale niečo čo by platili na ruku, ale všade chcú proste na zmluvu a raz do mesiaca výplata ako teraz, čiže to mi vôbec nepomôže chápete

Strana
z2
melanta
29. nov 2023

@sweet20 ako dlho prenajímaš byty? Fakt by si prenajala byt niekomu, kto hneď pri dohadovaní podmienok chce depozit na splátky? Lebo ja teda prenajímam dlhé roky a akonáhle potenciálny podnájomník poloýí otázku, či môže depozit zaplatiť na viac krát alebo čo v prípade, že by prišiel o prácu a nemohol by 2-3 mesiace zaplatiť nájom, tak je to pre mňa stopka. Ja napríklad hypo na byty nemám, ale veľa ľudí, ktorí prenajímajú byty platí hypotéku, takže ak im podnájomník nezaplatí, sú v mínuse.

melanta
29. nov 2023

@tiezjedna vieš čo, áno, súhlasím s tebou čo sa týka tej rezervy. Bežne ľudia s rodinou a deťmi nemajú ani len mesačnú rezervu. Tak dievča pár mesiacov po škole ju bude mať ťažko. Na druhej strane, dievčina odišla pracovať do ČR, ubytovala sa na ubytovni v 2 lôžkovej izbe, keď jej tam dali na druhú posteľ inú osobu (čo je logické na izbe pre dvoch), tak chce odísť. Tak proste buď mala najprv pracovať pár mesiacov doma, bývať u rodičov a ísť keď bude mať na účte pár stoviek. Alebo má vydržať na ubytovni a riešiť podnájom až vtedy, keď na neho bude mať.

melanta
29. nov 2023

@jaroslav81 všade vo svete sú mzdy vyplácané týždenne, iba v SR a ČR mesačne? Kde všade vo svete. Ja "robím" s pracovným trhom v mnohých krajinách Európy, blízky Východ, všade sú mzdy vyplácané mesačne. Týždenne zvyknú byť vyplácané manuálne sezónne práce, robotnícke práce a podobne. Normálne zamestnania sú vyplácané v iných krajinách rovnako ako u nás.

tiezjedna
29. nov 2023

@melanta máš pravdu. Na druhú stranu, ona peniaze mala a vydala ich práve na nečakné výdaje. Takže teraz musí začať od nuly, ale ja si myslím, že to zvládne, je mladá, bez záväzkov, môže stíhať na nejakú dobu viac👍 Dobrá škola života😉
@autorka inak napadá mi ešte jedna vec, kľudne sa brigádne upichni niekde aj ako barmanka alebo servírka. Síce ti výplata príde raz za mesiac, ale keď budeš šikovná, tak si za každý odpracovaný deň/večer odnesieš krásne dýška. Praha je na toto asi najideálnejšie mesto v ČR👍

martul
29. nov 2023

@mane01 bola na ubytovni doteraz

la_dolce_vita
29. nov 2023

@melanta presne tak... tusim len v UK týždenne, inak mesacne, napr. Madarsko, Nemecko, Rakusko atd.

autor
29. nov 2023

@melanta pravda no, je to moje zlyhanie

anita6666
29. nov 2023

Ja nechápem,ako môže niekto ísť do Prahy a nemať nič???? Veď toto vsetko vyplýva z logiky situacie, ktorú riesis. Si nevedela,že budeš musieť niekde bývať ani za koľko?

h2
29. nov 2023

@anita6666 Nečítala si diskusiu, však? Je to tam vysvetlené. Druhýkrát sa mi to písať nechce.

majlo1234
29. nov 2023

Boze, akoby som seba videla. Ja som v 20 rokoch odisla z domu, a teda som netusila, ze aa plati nejaky depozit😃 bolo to 15 rokov dozadu, a este teraz ma striasa, ake boli tie prve mesiace narocne, a to ma podrzali rodicia, nemal som absolutne ziadnu financnu rezervu.Inak co sa tyka delenia depozitu, bezne som videla uz v inzeratoch, ze depozit na splatky nie je problem.
Inak ja spatne vnimam ako svoju chybu, ze som nechcela ist do zdielaneho podnajmu. Usetrila by som kopec penazi, ale vtedy mi to prislo zvlstne, byvat s niekym cudzim, dnes by som v pohode sla.
Neostava ti nic, lwn si najst nejaku brigadu naprikld v gastre, kde sa davaju aj tringelty, tie budes mat niekde aj denne. A vydrzat, za par mesiacov budes na seba pysna 🙂

anita6666
29. nov 2023

@h2 nečítala,nič to nemení na fakte,že by som nikam nešla,keby nemám zabezpečený aspoň pol ročný priemerný prijem,resp.osobu,ktorá má vie zabezpečiť na nevyhnutný čas,keby čosi nedopadlo ok. To je nič len základný sedliackym rozum.

autor
29. nov 2023

@majlo1234 ja som práveže teraz tiež v zdieľanom bývaní, ale mám samostatnú izbu aspoň

h2
29. nov 2023

Autorka, a nebolo by pre teba predsa len prípustné mať tú spolubývajúcu? Veď mladí ľudia tvojho veku úplne bežne prichádzajú študovať na VŠ do iných miest a bývajú na internáte nie s jednou, ale minimálne s dvoma cudzími osobami, ktoré predtým nikdy nevideli. Keby si do tej Prahy nešla pracovať, ale študovať, presne tak by si pravdepodobne bývala. Možno z vás budú kamošky.

majlo1234
29. nov 2023

@h2 zalezi mozno aj od veku. Ja som v tej 20tke byvala sama roky, mala som psa, tak to bolo ok. Potom pes umrel, a chcela som ist do zdielaneho byvania, zaroven v rovnakom case som sa rozhodla skusit oracu v zajranici, a tam som skoncila v zdielanej izbe. Na zaciatku to vyzeralo ok, ale nakoniec z toho bolo naozaj peklo-iny rezim sme mali, vobec sme si nerozumeli, ja som z tej zeny bola total psychicky vydeptana😃😃😃mala som nejakych 26 rokov. No a teda po tomto zazitku by som uz nikdy do spolocnej izby nesla🫣 spolocny byt je ok, ked chces, zalezies si do izby, mas sukromie a pohodi, nikto ti nesvieti, netelefonuje, nwpozera film pri hlave

melanta
29. nov 2023

Autorka - píšeš mi, že vieš, že je to tvoje zlyhanie. Nie, neber to ako zlyhanie. Myslíš, že všetci sme po škole začali hneď žiť ideálny život bez zádrhelov? Ani náhodou. Stalo sa, čo sa stalo. Zober si z toho ponaučenie a snaž sa situáciu vyriešiť čo najlepšie. Možno ozaj je riešenie počkať 1-2 mesiace na tej ubytovni, hoci s cudzím človekom na izbe, oklepať sa a potom riešiť podnájom. Chápem, že to nie je to, čo by si chcela, ale ja by som to urobila tak. 2-3 mesiace vydržala, nasporila si na kauciu a potom riešila. A ak aj ideš hneď do podnájmu, píšeš, že si ochotná nájsť si brigádu a to je základ, nesedieť na sadku a čakať, že nejako sa vyrieši samo. Držím ti palce.

autor
29. nov 2023

@h2 vieš áno, ale ja proste robím 8 a 24 hod služby, je to náročné, niekedy nespím celú noc a neviem si predstaviť, že prídem po službe a niekto ma bude budiť v izbe. Ja na druhý deň ráno idem znova do práce. Preto som sa odsťahovala. Keď som bola na výške, boli sme 4 na izbe a to mi nevadilo, aj keď som v noci nemohla spať

kristinapetronela
29. nov 2023

Ľudia ja vám nieco poviem .bola som vyplácaná aj denne .takže stačí hľadať .kto chce nájde

Strana
z2