Ako zvládnuť finančnú krízu v rodine?
Manžel prišiel v priebehu 2 mesiacov o 2 práce kde pracoval vyše 10 rokov...mame 2 malinke deti, obrovskú hypotéku, keďže dorabame dom, žiadne úspory keďže každá koruna ide do domu, ja na rodicaku..manžel mal pohyblivu prac.dobu cize mohol vozit dcéru do a zo skoly , ja neschopná budem musiet začať šoférovať co je môj najväčší strach ktorý som doteraz nedokázala prekonať..dom nemôžme predať keďže nemáme peniaze ani na dokončenie a kolaudáciu,bývame krátko..neviem ani dýchať..pomoc nemáme od rodiny žiadnu..urobili sme veľa chyb za ktoré teraz budeme platiť,zvykli sme si ze sa mame dobre a s týmto nikdy nepočítali..manžel je zničený,ja úplne na dne..mam chut odísť navždy,ale to nemôžem deťom urobiť...kľudne si do mňa kopnite,ze tak vám treba keď ste si mysleli ze život vás nezrazi na kolená a nepripravili sa na to..len som sa potrebovala vykecat..
Tak v najhoršom prípade predáte dom, ten sa dá predať aj ako rozostavaný, neskolaudovaný . Buďte radi, že ste zdravý, robota sa nájde.
1. vybaviť v banke odklad splátok. Máte poistku splátok?
2. manžel, ak sa nevie zamestnať, nech ide na materskú a ty do roboty. Ak neplatil odvody a materská mu zo super mzdy na ruku mizerná, je to vaša chyba. Ak ešte sa odsťahovali do tramtárie a ty si sa chystala paničkovať doma pri platni a muž robiť šoféra všetkým, ďalšia chyba.
3. pri zlepšení prijmu prestaňte vrážať všetko do domu a ako prioritu si stanovte budovanie rezervy. Aby ste mali na účte peniaze pokrývajúce všetky vaše výdaje na obdobie minimálne 6 mesiacov, ideálne 12. Aj tu je kopec žien, čo lamentujú, že to sa nedá - tak potom netreba živiť veľkú nehnuteľnosť a brať hypo, čo ťa dovedie k myšlienkam na samovraždu.
4. máte poistenú stavbu / nehnuteľnosť? Posledné, čo vám chýba, je nejaké poškodenie pri rekonštrukcii (elektrika, požiar, vytvorenie). Ak túto poistku nemáte, tiež asap vyriešiť.
Počkaj,chlap má nejaké vážne zdravotné problémy,nie je schopný ďalej pracovať? Deti sú choré,či ty? Ak nie,tak by som kľudne dýchala a začala racionálne rozmýšľať.
Ahoj s tym soferovanim ta chapem ja sa tiez bojim velmi
Ale aspon po dedine uz jazdim.
Ak mate automat tak to je pre teba lepsie, nemusis rozmyslat nad radenim
@daniela2202 nie je za tym kapitalizmus a naoko vsetko fajn. Slovaci su posadnuti byvat v rodinnych domoch, aj ked na to nemaju. Prikryvat sa takou perinou na aku mas. Zobrat megahypoteku a zaroven si urobit 2 deti za sebou, 6 rokov lezat doma na materskej a muz nech aj zdochne v 3 robotach... To je take prirodzene. Co by robila, keby sa nedajboze muzovi nieco stalo? S takym treba tiez pocitat. Lebo hypo a deti si vie urobit kazdy...
Autorka nezufaj-robota sa v dnesnej dobe najde, ci uz pre teba, alebo muza.
Tazko radit, pokial sem nehodis vase aktualne prijmi a vydavky, vek vas a deti, len mam z teba pocit, ze riadne hystercis... Prehodit MD na muza a ty do prace? Hlavne klud, o par rokov sa na tom len zasmejes ako na nepodstatnej epizodke. 🌞🌞🌞
Pokiaľ má muž aj ty zdravé ruky a nohy tak hlavu hore. Praca sa nájde. Možno sa budete musieť uskromniť ale ani z ďaleka to nie je žiadna katastrofa, spolu to určite zvládnete len sa neopúšťaj. Stávajú sa aj horšie veci.
Autorka nemas pocit ze prehanas? Mate "malinke" deti ale zaroven uz aspon jedno chodi do skoly? Asi take "malinke" nebude...
Mate nejake zdravotne problemy? Nieco co brani Tebe aj manzelovi pracovat? Predpokladam ze hypo bola poistena v pripade nezamestnanosti...
Ty tu vlastne vyplakavas, lebo prides o pohodlie. Aspon tak to znie...
Áno spravili ste kopec chýb ale žiadna neznie ako dôvod na samovraždu. Hypotéku skúste riešiť s bankou, dcéra môže chodiť do školy sama alebo sa budete striedať, muž má teraz podporu teda dúfam aspoň bol normálne zamestnaný, dom sa dá prinajhoršom predať. Ty sa môžeš vrátiť do práce? Ako je možné, že nemáte vôbec žiadnu rezervu?
A co s tym ma to auto? Ved manzel nerobi, moze deti vozit on, bude doma, co sa tyka financii, bude na podpore, ak mal 2 roboty, tak este aj na peknej. Robotu do polroka najde a zivot pojde dalej.
@chodec15 áno, áno 👍
@stanulienkat Ako vzdy suhlasim
@autor
1. Manzel nech si hlada novu pracu, zatial podpora
2. Najdi si robotu, daky problem ist pracovat? Pripadne aspon part time alebo brigadu, kym si najdes daco trvale. Skolopovinne dieta malinke nie je. Nikde nie je napisane, ze musis trcat doma a vsetko nechavat na manzela, ved aj ty mozes zarabat. Je x pracujucich zien s detmi, niektore samozivitelky, ovela horsie na tom ako vy
Zeny na Slovensku trpia dakym syndromom, ze nemozu pracovat az kym deti nie su aspon na 2. stupni, idealne nikdy. Milion vyhovoriek - chorobnost, nema kto strazit. Vsetko sa da, ked sa chce a musi.
Myslim, ze ak pojdes do prace a manzel bude na podpore a mladsim dietatom, to neni nic tragicke. fakt hystercis. Pripadne robit obaja, ak sa da
Jedine, ze sa ti do prace nechce?
no hlavne nepreháňaj, nezrútil sa vám svet. Manžel nech si aktívne hľadá prácu, keď doteraz mal dve, je asi dosť akčný na to, aby sa znovu zamestnal. Ale hlavne ty sa preber do reálneho života, doteraz ti asi bolo príliš dobre, RD bohvieako dlho, ani len šoférovať, veď načo, teba a deti (popri svojich dvoch prácach) rozvážal manžel, no sveta žiť... Pozbieraj sa a šup do práce, manželovi máš byť v kritickej situácii oporou a pomocou a nie vyplakávať a splietať o ukončení života. A obidvaja sa poučte o finančnej gramotnosti
Tak treba zdvihnúť ritku a idt do prace. Malinke dieťa do škôlky nechodí. Netreba dá vyhovarat že sa bojíš jazdiť autom. Ved ty si podla písania len šepkala doma a muž dve prace a ešte to jedno malinke vozil do škôlky. No radosť žiť. Buď teraz aj ty troska aktívna a vzchop sa.
Kazdy pise poziadat odklad splatok, ale je tu aj moznost predlzit a tym znizit nesacnu splatku- ak to nie je uz na casovom maxime.
Ti co pisu, ze vsetko narvali do domu...no kedze sama uvadza- zvykli sme si, ze sa mame dobre-, mne to vyznieva, ze namiesto fin. rezervy sli na dovolenku, ci si dovolili inde....nuz za takyto zivot sa zvykne platit takouto velkou cenou...
Ale ste zdraví, teraz si v soku, treba si sadnut a poriesit tie prace ako ti tu zeny radili. A treba zacat s tym soferovanim. Znizit pausaly ak sa da, nemat predplatne na zbyt. vela programov. Zrusit netflix ak mate, znizit objem dat ak sa da...popozeraj z coho sa da ukrojit. Ak ste chodili do restik, ci kina, hold teraz nebudete a budes sledovat letaky s akciami. Drzim palce.
Muž mal nejakú výnimočnú prácu, keď sa bojíš, že si inú nenájde?Ešte nevies kde bude muž robiť, ale už vieš, že nebude môcť dcéru nosiť do školy?
Iba si vystrašená zo zmeny a vidíš to príliš čierne.
Dom môžeš predať kedykoľvek, ale nad tým teraz nepremyslaj.Je muž nejako znevýhodnený či bývate v zlom kraji, keď sa boji, že si nič nenájde?
Hlavne nekonajte zbrklo máte x moznosti
Prečo by ste nemohli predať, keď keď nie je dokončený? Každý dom sa dá predať, aj hrubá stavba...Takú chybu robí veľa ľudí, proste si myslia, že ak niekde pracujem 10 rokov, nič sa nemôže stať a budem tam pracovať aj ďalších 30 rokov, tak zoberiem hypotéku koľko mi len banka dá...
@mircalla ten stereotyp neraz vychádza z toho, že muž neprejavuje záujem o deti a domácnosť a jediné čo robí je to, že chodí do práce a preto ženy odmietajú mať na starosti kompletné deti, domácnosť a ešte chodiť do práce. Stereotypy sú multifaktorialny problém a musia sa riešiť komplexne, nie zodrať ženy
@zmrzlinka2021 No ja stale citam, akych maju uzasnych a pozornych manzelov a ako im pomahaju s detmi.
@alessavandervelden Presne. A paradoxne, cim menej si to mozu dovolit, tym viac takto funguju
@zmrzlinka2021 jasne, treba zodrat muza nech ma 2 roboty a ona sa mohla 10 rokov valat doma lebo 7-rocne dieta je “malinke”. A chlap este aj rozvaza deti.

@stanielka17 áno, totálna finančná negramotnosť. A veľké nároky na život. V živote by som neprerabala nehnuteľnosť a nekupovala takto dom, že nemám ani cent na účte a ešte aj všetko platiť z hypo. Čo by robila, keby sa nedajbože jej mužovi niečo stalo. Veľká hypo, dom nepredajný. Bez rozmýšľania fakt