icon

Ako zvládnuť financovanie vysokej školy?

29. jan 2026

Dostala som strašný stres. Deti chcú ísť na VŠ. Syn konci tento rok, ešte čakajú ďalší dvaja. Nebudem schopná im školu zaplatit. Zvládnu to sami?

Strana
z2
sisa_s
29. jan 2026

Syn zmaturuje v maji, vs zacinaju koniec septembra, ma 4 mesiace na brigady, zamakat, nasetrit si

autor
30. jan 2026

Vďaka za povzbudivé slová.

anonym_2aa93e
30. jan 2026

ahoj, neboj sa, zvládneš to. Tiež som mala z toho stres a paniku - dcéru mám prvý rok na VŠ v zahraničí (medicína), takže momentálne brigáda nepripadá do úvahy. Cez leto išla do zahraničia a zarobila nejaké peniaze, plus ja som pozerala každé možné štipendium (dostala štipko, ktoré jej z časti kryje náklady na intrák). A musela som sa začať aj ja viac snažiť. Vlastne to hodnotím veľmi pozitívne, lebo po pol roku môžem povedať, že z našetrených peňazí som neminula nič, stíham jej posielať peniaze, s ktorými vystačí a dokonca ešte ušetrím (čo mám prioritne na mesiace, kedy to pôjde ťažšie). Dcéra k tomu pristúpila zodpovedne, aj tento rok sa cez leto chystá do zahraničia, takže si len nastavte pravidlá, porozprávajte sa o vašich možnostiach a určite to zvládnete 🙂.

matusformanek
1. feb 2026

@anonym_autor pracujem na univerzite. IT smery dostavaju rôzne druhy štipendii, motivačné, sociálne... , navyše vo vyssich rocnikoch uz bezne maju študenti aj prácu popri škole. JE to makačka všetko stihnut. Prvé roky budu určite potrebovať viac pomoci

som_realistka
1. feb 2026

@anonym_autor budu studovat v zahranici? Alebo do.ma. uz tu je velky rozdiel. Mozu poziadat o zvysenie vyzi neho ak si rozvedena. Mozu si vziat studentsku pozi ku, brigadovat. Mozu ziskat prospechove stipendium. S IT smerom ak su sikovni je velka pravdepodobnost najst slusne platenu brigadu ci ciastocny uvazok. Len musia chciet.

anonym_ee37d6
1. feb 2026

@anonym_autor ja som si nemusela školu platiť sama, ale od 2. Ročníka som to zvládla ľavou zadnou. T.j. som si platila internát, všetky učebnice, poplatky do školy, stravu aj oblečenie. Vyšlo aj pár eur na zábavu. Na začiatok môže ísť syn cez letné prázdniny na brigádu (myslím, že sa maturuje v máji, tak celý jún, júl, august môže pracovať full tíme). Peniaze si odloží na začiatok na platbu internátu, učebníc. Na stravu mu hádam budeš vedieť prispieť. Potom ak bude zvládať, môže si nájsť brigádu popri škole (ak nezvládne cez týždeň, kľudne cez víkendy), a vždy na leto. Okrem toho môže ísť každý rok do zahraničia (ja som bola cez work and travel v USA). Práca sa dá nájsť cez dokladanie tovarov v supermarketoch, McDonald's, atď. Až po lepšie specializovanejsie práce, napr. V korporatoch máme brigádnikov bežne a často po skončení školy ostávajú na TPP. Nie je to žiadna tragédia, ak sa chlapci posnažia, ešte im peniaze aj zvýšia. Ja som chodila na Ekonomickú (odbor Hospodárska informatika a účtovníctvo) a 70% ľudí brigádovalo. Nie kvôli peniazom, ale kvôli praxi, bola to najlepšia škola do života.

anonym_789e48
1. feb 2026

Určite si budú vedieť zarobiť brigadami, ci cez víkendy alebo v lete a ja by som sa prinajhoršom nebála ani študentskej pôžičky, sama som si ju brala počas vysokej školy, po skole som nemala problém splácať. Určite nech študujú

kingstonka
1. feb 2026
@anonym_2aa93e

ahoj, neboj sa, zvládneš to. Tiež som mala z toho stres a paniku - dcéru mám prvý rok na VŠ v zahraničí (medicína), takže momentálne brigáda nepripadá do úvahy. Cez leto išla do zahraničia a zarobila nejaké peniaze, plus ja som pozerala každé možné štipendium (dostala štipko, ktoré jej z časti kryje náklady na intrák). A musela som sa začať aj ja viac snažiť. Vlastne to hodnotím veľmi pozitívne, lebo po pol roku môžem povedať, že z našetrených peňazí som neminula nič, stíham jej posielať peniaze, s ktorými vystačí a dokonca ešte ušetrím (čo mám prioritne na mesiace, kedy to pôjde ťažšie). Dcéra k tomu pristúpila zodpovedne, aj tento rok sa cez leto chystá do zahraničia, takže si len nastavte pravidlá, porozprávajte sa o vašich možnostiach a určite to zvládnete 🙂.

@anonym_2aa93e toto je celkom povzbudivé pre mňa, dcéra by tiež rada študovala v zahraničí medicínu

ibatanecnica
1. feb 2026
@lukbe

Jasné, ze chcú na VŠ. Buď rada. Co dnes bez VŠ? Poznám rodiny, kde mali aj 5 detí a išli na VŠ a neboli to nejakí boháči. Prečo im robíš stres?

@lukbe preco by im robila stres? Ved sama asi vie aky ma.prijem a kolko toho utiahne. Ak im to.nedokaze zaplatit sama tak asi same sa to neuhradi

anonym_788b92
1. feb 2026
@anonym_autor

IT smer. Ešte tam nie sú, primacky sú ťažšie. Alebo iný technicky smer. Áno, štipendiá sú. Ale nespadame pod hmotnú núdzu
@anonym_cd8b6c to ja viem. Skôr čakám príspevky od niekoho kto mal niečo podobné....

@anonym_autor externe popri práci sa nedá?

Strana
z2