icon

Ako zvládnuť financovanie vysokej školy?

Včera o 16:27

Dostala som strašný stres. Deti chcú ísť na VŠ. Syn konci tento rok, ešte čakajú ďalší dvaja. Nebudem schopná im školu zaplatit. Zvládnu to sami?

Strana
z2
anonym_efc0a8
Včera o 16:30

A co chcu studovat? Existuju aj stipendia a brigady.

anonym_cd8b6c
Včera o 16:32

@anonym_autor my nepozname vase pomery ani to, ci to zvladnu sami.

autor
Včera o 16:33
@anonym_cd8b6c

@anonym_autor my nepozname vase pomery ani to, ci to zvladnu sami.

IT smer. Ešte tam nie sú, primacky sú ťažšie. Alebo iný technicky smer. Áno, štipendiá sú. Ale nespadame pod hmotnú núdzu
@anonym_cd8b6c to ja viem. Skôr čakám príspevky od niekoho kto mal niečo podobné....

viestta
Včera o 16:34

Bude sa musiet aj syn posnazit. Moze na sude poziadat o zvysenie vyzivneho. V kazdom pripade bola by skoda ak by kvoli financiam prisiel o moznost vzdelania.
A stipendia su aj prospechove, tie nezalezia od prijmu studenta. Okrem toho studentske pozicky.

anonym_efc0a8
Včera o 16:34
@anonym_autor

IT smer. Ešte tam nie sú, primacky sú ťažšie. Alebo iný technicky smer. Áno, štipendiá sú. Ale nespadame pod hmotnú núdzu
@anonym_cd8b6c to ja viem. Skôr čakám príspevky od niekoho kto mal niečo podobné....

@anonym_autor ja som tak vystudovala, vsetko sa da, ked sa chce. Nebude to lahke, ale tak aspok budu mat o to vacsiu motivaciu k studiu

anonym_cd8b6c
Včera o 16:35
@anonym_autor

@anonym_autor co podobne? Ved ty musis vediet kolko mas penazi k dispozicii, ved to ma kazdy inak. My mame tiez decko na vs v zahranici a stoji nas to vela.

pribinak
Včera o 16:36

Sú brigády, ITeckari už ako študenti si vedia pekne privyrobiť
Okrem brigád ste aj vy rodičia, niekto má niečo nasporené
Ja sporom synovi - keď dostane peniaze od babky, krstnej či iných príbuzných tak na vodicak už má, tak odkladáme keď raz bude chcieť študovať a ísť do zahraničia

lukbe
Včera o 16:43

Jasné, ze chcú na VŠ. Buď rada. Co dnes bez VŠ? Poznám rodiny, kde mali aj 5 detí a išli na VŠ a neboli to nejakí boháči. Prečo im robíš stres?

lindous
Včera o 16:47

Môj manžel sa počas náročnej VŠ (aj časovo, nabitý rozvrh, veľa labakov) financoval v podstate sám, asj keď obracal sa ako mohol a niekedy vychádzal ťažko, keď sme sa dali dokopy, zvykla som mu občas nakúpiť jedlo na intrak a tak… ale da sa to, mal sociálne stipko (nemusí byt hmotná núdza), prospechové aj motivačne za odbor, ktorý sme študovali… záleží ako sa im bude dariť privyrábať

anonym_efc0a8
Včera o 16:48
@lindous

Môj manžel sa počas náročnej VŠ (aj časovo, nabitý rozvrh, veľa labakov) financoval v podstate sám, asj keď obracal sa ako mohol a niekedy vychádzal ťažko, keď sme sa dali dokopy, zvykla som mu občas nakúpiť jedlo na intrak a tak… ale da sa to, mal sociálne stipko (nemusí byt hmotná núdza), prospechové aj motivačne za odbor, ktorý sme študovali… záleží ako sa im bude dariť privyrábať

@lindous fuha, medicina?

lindous
Včera o 16:49
@anonym_efc0a8

@lindous fuha, medicina?

@anonym_efc0a8 chémia

anonym_efc0a8
Včera o 16:50
@lindous

@anonym_efc0a8 chémia

@lindous no znie to narocne, ale pekne, ze si mu takto pomohla so studiom … to sa dnes len tak nevidi.🙂

jajo1
Včera o 16:52

it odbory sú našťastie tie, počas štúdia ktorých sa už dá celkom pekne privyrobiť si

lindous
Včera o 16:54
@anonym_efc0a8

@lindous no znie to narocne, ale pekne, ze si mu takto pomohla so studiom … to sa dnes len tak nevidi.🙂

@anonym_efc0a8 Boli sme spolužiaci, ja som ale bývala doma a boli sme na tom finančne o niečo lepšie, tak sa dalo a on mi zas veľa pomohol s učením, keďže mu to išlo o niečo lepšie 😀 tak sme to nejak spolu potiahli 🙂

autor
Včera o 16:55
@lindous

@viestta výživné klasika, ex nemá záujem. Oficiálny plat malý, takže nič.
@lukbe prečo by som im mala robiť stres? Keď peniaze nie sú, tak proste nie sú. To je realita v ktorej žijú.
@lindous neviem ešte aké sú podmienky toho štipendiá. Asi to uvidime po výbere konkrétnej školy

autor
@lindous

@lindous ďakujem za zdieľanie skúseností

anonym_f2eec5

@anonym_autor ja som sa 3 roky živila na VS kompletne sama. Rodičia dali ruky preč a tak keď som chcela pokračovať, musela som sa obracať sama. Čiže ak to štúdium dovolí, brigádovať.

anonym_69e1be
Včera o 16:56

Zbytočne stresujes. Úplne v pohode sa to dá zvládnuť. Manžel študoval IT, bol polosirota, otec dôchodca. Poberal sociálne štipendium, prospechove štipendium, plus robil na čiastočný úväzok v IT firme. Ja som chodila na brigádu aj so študentkou medicíny. Tiež žila len s mamou, mali málo peňazí, tak si musela privyrabat. Všetko sa dá, keď sa chce.

anonym_53112b
Včera o 16:59

Popri celej VS som pracovala. Rodičia boli dôchodcovia a nezvládali úplne všetko tak ako iní rodičia. Čiže internet, mobil, veci do školy som si platila sama, plus väčšinu oblečenia, kávy a rôzne tie chlastačky vonku. V pohode sa to dalo zvládnuť. Študovala som technický smer.

anonym_990a6c
Včera o 17:09

@anonym_autor Veď ten, čo končí VŠ už mal mať dávno nájdenú prácu a tí ostatní dvaja nech si nájdu popri škole prácu alebo teda nepôjdu na tie školy, keď im to ani Ty nemáš z čoho zaplatiť, dokým si nezarobia sami. Dospelé deti sa majú snažiť byť samostatné a nie sa donekonečna prizivovat na rodičoch. To už je zneužívanie rodičov, keď dospelé dieťa si nehľadá brigádu ani nič, len čaká že mu všetko spadne z neba do huby. Koľko ľudí pracuje - aj keď len formou brigády už od 15 rokov, tak prečo by nejaký 20tnici nemali tiež ...

autor
Včera o 17:13
@anonym_990a6c

@anonym_autor Veď ten, čo končí VŠ už mal mať dávno nájdenú prácu a tí ostatní dvaja nech si nájdu popri škole prácu alebo teda nepôjdu na tie školy, keď im to ani Ty nemáš z čoho zaplatiť, dokým si nezarobia sami. Dospelé deti sa majú snažiť byť samostatné a nie sa donekonečna prizivovat na rodičoch. To už je zneužívanie rodičov, keď dospelé dieťa si nehľadá brigádu ani nič, len čaká že mu všetko spadne z neba do huby. Koľko ľudí pracuje - aj keď len formou brigády už od 15 rokov, tak prečo by nejaký 20tnici nemali tiež ...

@anonym_990a6c konci SS.

anonym_00c2e3
Včera o 17:31

Prosím ťa, IT som vyštudovala s 2 deťmi a prácou 🙂. Ak má logické myslenie, tak to dá s prstom v nose. Mimo to, poznám nejednu študentku medicíny, ktoré bezproblémov stíhali aj brigádu. Žiadna tragédia sa nedeje. Veľmi veľa študentov chodí na brigádu a platí si štúdium sami.

anonym_5e5baf
Včera o 17:36

Ja som vystudovala IT v Bratislave a v zivote mi rodicia pocas vysokej neprispievali. Brigady a ides. Cez vikend sa da, po skole alebo ked su okna sa da, cez leto som chodila do zahranicia brigadovat, 1 rok Nemecko, potom Spanielsko, Anglicko. Zila som skromne, ale intrak, strava na intraku a nejaka mhdcka vyjde isto.

jaja1979
Včera o 17:59

@anonym_autor pozri tu: https://stipendia.portalvs.sk/

anonym_f8b0c7
Včera o 18:00

Vsak nemaju 10 rokov a vidia, aka je situacia. Budu musiet popri studiu brigadovat a v lete mozu ist napr.do Holandska zbierat na pole daco. Poznam viacerych, co tam boli. Alebo v Rakusku v hoteloch. Nemozu cakat, ze ich budes dalsich x rokov financovat len ty. Su rodiny, kde deti maju na starost len studium. U vas to zial nejde, tak sa musia prisposobit. Vyzivne sa zvysit neda?

abbey1
Včera o 18:34

@anonym_autor Nie je to ľahké, ale dá sa. Dcéra si vybrala štúdium zahraničí, vlastné bývanie po roku na internáte, nuž musela sa obracať . Pracovala na plný úväzok, cez víkend, pred školou, po škole.
Ale väčšina mojich študentov, nie ze musia, ale. chcú, majú brigády popri škole, cez prázdniny.
Keď chcú deti študovať, a bohužiaľ im nemôžeš všetko hradiť sama, budú musieť brigádovať.
Ak budú študovať na Svk, internáty či zdieľané izby sa dajú zaplatiť. Jedlo im cez víkend nabalíš, čo sa dá. Zvládnu to oni i ty, neboj.

anonym_e76da8
Včera o 18:40

Aj ja som si musela skolu platit sama. Predpokladam, ze syn je uz dospely, alebo aspon 17 rocny a musi chapat, aku mate doma situaciu. Ak si na deti sama, uz aj mohol brigadovat a odkladat si na VS. Nie je to idealne, ale ak to nejde, tak to nejde.

anonym_8a5126
Včera o 18:48

@anonym_autor Ja som bola tiež v podobnej situácii. Rozhodla som sa tak, že som išla na jeden rok pracovať na trvalý pracovný pomer, našetrila som si a vysokú si teraz platím sama a nemám problém.

dadis
Včera o 20:02
@anonym_autor

@anonym_autor Teraz je na technickych odboroch aj talentove stipko, 4000 eur. Urcite to nejako vyriesite. Vystudovali aj deti z chudobnych pomerov.

marianarem
Včera o 20:33

@anonym_autor Ja ucim na VS a mam studentov, ktori si to financuju sami. Chodia na bridagy, v lete aj dlhodobejsie trebars do zahranicia. A su to dobri studenti, lebo su motivovani ucit sa a aj ziskavat dobre znamky.

Strana
z2