icon

Ako zvládnuť platiť opatrovateľku ako osamelý rodič?

29. dec 2024

Nástupom do práce budem musieť vyhľadať aj služby opatrovateľky. Ako ste zvládli túto záťaž finančne? Som osamelý rodič a nemám rodinu, ktorá by mi nám mohla pomôcť.

lienka.7
29. dec 2024

@autorka treba zapojiť do starostlivosti otca a nie nadávať na stat, skolky, prácu... stat sa o teba a tvoje dieta staral vyše 3 rokov, kolko by si chcela aby to ešte bolo? Kto poberal bonus a pridavky? Co bolo 200€ len tak od statu... stále málo?
Keď nemáš peniaze na opatrovateľku, požiadaj normalne o zvýšenie výživného. Ale tiež sa priprav na súde, ze sa ta budu pýtať, ze co si ty všetko urobila. A tiež je zaujímavé, že nikto z rodiny ti nepomôže. Nemáš žiadnu kamarátku, skrátka vobec nikoho 🤔

kris_tin257
29. dec 2024

Súcitím s vami, síce my sme s mužom dvaja na dve deti ale tiež sme už uvažovali o pomoci opatrovateľky keď sme obaja chodili do práce a mali sme len staršieho syna... Nakoniec sme nemuseli lebo muža kvôli častým home officom vyhodili z práce, keďže zo škôlky bol vkuse telefón príďte si pre dieťa bola nahlásená bomba príďte si pre dieťa v škôlke je menej ako 10 deti zatvárame príďte si pre dieťa pokazilo sa kúrenie... Potom všetky prázdniny (škôlka je v rámci ZŠ čiže sa riadia podľa prázdnin ZŠ), no viac bol syn doma ako v škôlke... Už teraz sa desime ako to budeme riešiť pri dvoch deťoch 😕 tej opatrovateľke sa nevyhneme... Ale skúste ako rádia vyššie nejakú staršiu pani na dôchodku v okolí ktorá by si takto privyrobila a nebola aspoň sama, videla som párkrát inzerát že mama samoživiteľka s dieťaťom hľadali náhradnú babku presne kvôli tomuto 😊

sara07
29. dec 2024

@abbey1 prečo by dieta malo hned travit 12 hod v škôlke , ked mám smenu od šiestej tak aj skôrej končím ako o 17,00 nikde som nepisala že dieta ma sa davat od otvorenia do uzavretia
ja ked som mala ranne po dieta som chodila na druhu , a ked poobednu tak by som potrebovala do tej šiestej ale nosila by som ho na obed a vyberala pred šiestou , tu flexibilita neexistuje..na obed si dieta nemohla doniest muselo byt do 8,00 škôlke dovi dopi a že maju program ano rano ked deti prichadzali od 7-8 . odbehovali od nich učitelky aj tak to vyzeralo
píšem o tom že by sme mali mat lepšie podmienky pre život nič viac ...
prečo by som mala si platit opatrovatelku na vyberanie dietata ked by stačilo viac ustretovosti zriadovatela ohladne otvaracej doby a poplatkov

sara07
29. dec 2024

@abbey1 aby si sa nedivila ked spočitaš poplatky komplet u nás na štatnu nielen € ale aj rôzne donáškove k poplatkom v škôlok v zahraniči a spriemeruješ to k pomerom k platom

sara07
29. dec 2024

@lienka.7 ty píšeš ako keby 200€ tu bolo dlhodobo nielen určite obdobie a je fakt malo rodin ktore skutočne aj reálne im vyšlo 200€ ako sa to prezentovalo, tam bolo xy faktorov a nevyšlo každému 200€ no nevyšlo, a teraz od noveho roka to nepredlžili takže ona s týmto ratat nemôže

sara07
29. dec 2024

@kris_tin257 zriadovatel kašlal na vás tiež, náhradna škôlka cez prazdniny alebo ked je menej deti . viem čo my sme sa navrieskali aby sme mali cez letne prazdniny nahradnu škôlku a to viem že toto nie je všade , nie v každom meste

autor
29. dec 2024

@kris_tin257 akože ja tiež nepôjdem do roboty keď mám málo ľudí? To je na vyhadzov toto 🤬. Ako si môžu dovoliť zavrieť škôlku, lebo majú málo deti? To tam pracujúci rodičia nenabehli narobiť poriadky?

mogaa
29. dec 2024

väčšina škôlok keď je vysoká chorobnosť detí triedy spája....ale ak je chorobnosť veľmi vysoká vtedy sa samozrejme môže zatvoriť celá škôlka, napr.je v škôlke črevný vírus tak sa zatvára bežne aj na viac dní....rovnako ak ostanú choré učiteľky....aj zriadovateľ môže zatvoriť škôlku napr. ak sa niečo v škôlke robí....

rikarika
29. dec 2024

Autorka - píšeš anonymne, neuviedla si mesto odkiaľ si. V regionálnej skupine sa občas vyskytne dotaz hľadám/ponúkam opatrovanie....možno takto zoženies výhodnejšie....držím palce.

kris_tin257
29. dec 2024

Je to žiaľ v podmienkach že ak je v škôlke menej ako 10 deti riaditeľka môže zatvoriť škôlku v daný deň. Nikoho nezaujíma čo ako pracujúci rodičia, ja napríklad nemôžem mať telefón v práci ani pri sebe tak vždy volali mužovi a ten musel chodiť pre syna do škôlky ..

lusyc
29. dec 2024

A potom to bude pokračovať na ZŠ, riaditeľske voľno od buka do buka, zo dňa na deň. Neviem kam dat deti, a to sme dvaja rodičia...

katkaseiner
29. dec 2024

@lusyc suhlasim, mam pocit ze zakladka je este horsia ako skolka - samozrejme začiatok školky bol zahul kvoli chorobam

sara07
29. dec 2024

nie to je realita , to tak skutočne chodí, riaditelské volno, malo deti, vysoka chorobnost , malovanie, prestavba nabytku, oprava chodniku, vypadok vody, oprava toaliet, oprava potrubia, prerabka kuchyne ....................... to si nerobím srandu to len čo som si na dôvody zavretia škôlky pospominala, a pritom večne a vkuse ju opravuju ,,,cez leto ked je mesiac zavreta ani noha tam .............atd , a čo sa tyka školy to tiež obdobne .. pred prazdninami ten posledny den družina len rano, posledny den detto atd

meca
29. dec 2024

O dieťa sa má starať aj otec aspoň finančne nie sa spoliehať na stat

bosorkabb
29. dec 2024

@sara07 ešte si zabudla posedenia, ples, školenia zamestnancov. Vtedy tiež riaditeľke voľno v škole.

sara07
30. dec 2024

@meca a ked to má otecko v paži a vdaka zákonom tohto štatu dá vyživne 33€ čo je spodna hranica lebo chudačik nemá
povinost si splni , nie je vhodny na striedavku atd
tak potom čo ma robit matka ????
štat jej druhy raz podrazi nohy, jááááj ano ma byt s debilom, nechat sa ponižovat, preplieskat aby mala prachy a mohla o starostlivost delit ,však čo sa jej na slovenskej tradičnej rodine vlastne nepači

autor
30. dec 2024

@sara07 asi tak… presne si to vystihla.

mofa
30. dec 2024

Paci sa mi ako tu kazdy radi najdi si mamicku na materskej alebo studentku, ktora Ti pomoze.to asi len v nejakych zahranicnych filmoch funguje🙂) ja kebyze nemam rodicov tak skoncim na psychiatrii.absolutne nerealne aby som mohla byt v praci na 6tu. A akoze nejaka pani ktora, rano pride mi dat dieta do skolky je len zbozne prianie…. Neviem autorka absolutne nemam radu len zmenit pracu ale to je asi este tazsie. Mozno este ak si osamela matka mohla by si mat nejak upravenu pracovnu dobu ak mas nejakeho normalneho zamestnavatela…

autor
30. dec 2024

@kris_tin257 chorý systém s toto by mal štát zatrhnúť ak nechce, aby odtiaľto poodchádzal ešte ten zvyšok mladých ľudí a rodín ktorí tu sú.

mk1111111111
30. dec 2024

Mas rodicov a nepis, ze nie, lebo fakt uz uverim, ze len ja mam na Slovensku rodinu. A ze si si zle vybrala otca pre dieta, nie je vec statu, stat za to nemoze. To by sa potom vsetci porozvadzali a cakali od statu prispevky, aj ked, aj taki su tu, ziju spolu, tvdia, ze nie a stazuju sa, ako im stat nechce dat.
Popros mamicku zo skolky, rodicov, kamaratky, zmen skolku, vezmi inu pracu. Najdi si normalneho partnera.

rikarika
30. dec 2024

@mk1111111111 prioritou tejto témy nie su ani tak príspevky od štátu ako skôr prevádzková doba materských škôl, viď príspevok vyššie od sara07. Ja mám deti takmer dospelé ale pamätám si ako dnes pikošky typu, ze oznam ráno na dverách prosíme vyzdvihnite si dnes svoje deti do 14.30, ideme na pohreb mamičky našej kolegyne.....wtf??....som myslela že si robia žart...

matkahelka
30. dec 2024

@mk1111111111 to co je toto za scestny koment, ze nepis, ze nemas rodicov. moji rodicia sa nedozili ani mojich promocii, nie to vnucat. moji svokrovci su obaja po 70 a ani nahodou by si netrufli starat sa pocas chorob o skolkara. neviem preco ty a tebe podobne zijete v iluzii, ze kazda matka ma okolo seba cely zastup ludi ochotnych pomahat s 3roc. dietatom.

autor
30. dec 2024

@mk1111111111 neuveríš, nemám rodinu ktorá by mohla pomôcť s dieťaťom. Nemám.

autor
30. dec 2024

@mk1111111111 skúsila si niekedy prosiť mamičku zo škôlky? Áno jeden- dva krát ale dlhodobo? Či iné mamičky zo škôlky nechodia do práce? Radšej nič nepíš ako písať nezmysly, ktoré nikomu nepomôžu len tebe sa pochváliť, že ty máš rodinu na prizeranie ti detí keď potrebuješ.

sara07
30. dec 2024

@mk1111111111 štát pokial vyberie dane odvody + zákony ktoré sa maju dodrživat ...ano vybrala si zle ale nemôže za zákony ktoré nič neriešia, ani za prevadzkovu dobu , atd
štát vybera prachy za nejakým učelom ,tak nech ho aspon z časti plní nielen rozfofrovat do pridruženych a vlastnych vreciek
však prečo jej nedá ako slobodnej matke alebo rozvedenej matke nižšie dane alebo nejaké vyhody pre zamestnavatela aby boli zdielane uväzky alebo mala pracovny čas aby zvladala vybrat a dat dieta do škôlky nebavíme sa o chorobe nie každe dieta je vkuse choré alebo aspon jednu škôlku neviem od 6,000 -19,00 s tým že dieta môže byt len určity 8 hod .. u nás sci fi

bosorkabb
30. dec 2024

Otváracie doby škôlok rieši a stanovuje samospráva, preto sú tak rozdielne.
Dieťa má rodičov ktorý sa majú o neho prioritne starať a financovať ho.
Az ak to nie je možné nastupuje štát. A teda najprv sa riešia rodičia dieťaťa. Ich finančné, materiálne zabezpečenie.
Hádam štát si dieťa nespravil.
A čo sa týka úľav pre slobodne matky tak to by sa bohužiaľ veľmi vypomstilo štátu.
Veď vieme koľko ľudí žije len tak na divoko.
Dieťa má aj otca to že autorka to nepovažuje za podstatne predsa nie je problém štátu. Štát má mechanizmy ako sirotske, výživné dokonca náhradné výživné vie vyplatiť. Ale nemôže to fungovať predsa tak že matka dieťaťa nechce riešiť otca dieťaťa a chce aby to namiesto neho riešil štát.
A čo sa týka výživného. Poznám dieťa ktoré poberá náhradné výživné 45 eur ale dôvod je že otec je bezdomovec fakt taky ktorý spí pod mostom a chlasta hádam stále.
Možnosti sú.
A zamestnávatelia dávajú bežne polovičné úväzky ja som toho príkladom. A poznám kopec báb ktoré to majú rovnako.

danielina30
Autor odpoveď zmazal
barka1
30. dec 2024

Za mojich cias mali deti v školke aj mamičky, ktoré boli este doma na RD s mladsim dieťaťom. Vratane mna.
Dostala si tu nejake tipy, ale zda sa mi, ze si ten typ, ktorý všetko ofrfle a nic mu nie je dobré.
No však uvidíš. Nejak ti budeš musiet zvladnut.

autor
30. dec 2024

@barka1 aha a ty si ako myslíš že mamička ktorá má doma druhé malé dieťa bude ochotná privziať k sebe ďalšie cudzie dieťa a ešte občas aj choré k bábätku áno? Dávate tu nereálne rady poniektoré. Ja prácu mám, pýtam sa na dni, kedy bude dieťa choré, alebo školka zatvorená.
Otázka znela, ako ste zvládli zaplatiť zo svojho platu opatrovateľku, nie čo dostanem zadarmenko.

bosorkabb
30. dec 2024

Ak bude dieťa choré žiadna opatrovateľka nepríde to píšem v rámci skúsenosti. Môžeš ísť na OCR tak isto keď je škôlka zavretá. Tak chodia aj iné matky. Môžeš si nájsť prácu čiastočne z domu napríklad.
Nikto nevie čo robíš a aký máš plat. Každý to platí z platu. Buď priamo alebo mu to je strhnute keďže OCR platí socialka poisťovňa. Tak to bežne fungujú matky. A iné to nie je ani v ČR, dokonca Rakúsko ani nemá OCR ako ho poznáme na Slovensku.