icon

Ako zvládnuť platiť opatrovateľku ako osamelý rodič?

29. dec 2024

Nástupom do práce budem musieť vyhľadať aj služby opatrovateľky. Ako ste zvládli túto záťaž finančne? Som osamelý rodič a nemám rodinu, ktorá by mi nám mohla pomôcť.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
meca
30. dec 2024

@sara07 tak treba si nájsť prácu, ktira bude vyhovovať otváracím hodinam skolky.

sara07
30. dec 2024

@meca to sa lahko povie ,tažšie realizuje , o tom viem svoje
čiže má platit dane a odvody , dovi dopo , tym sa funkcia štatu končí , on nemusi nič
trap sa
nič nezmeníme pre rodiča nič , však on sa už nejak vytrapi hlavne nech maka a prachy dava štatnemu molochovi
a ešte si mysliš že je bežné zamestnanie ktoré ti pokryje uzavretie škôlky cez prazdniny , čo takto dat pri detoch o 6 dni viac dovolenky ? načo netreba rodič je len dojna krava ktora ma byt ticho , chápem

bosorkabb
30. dec 2024

@sara07 len tie dni naviac by napríklad ženy ešte viac znevyhodnili na pracovnom trhu.
Pretože čo myslíš kto by ich čerpal muž? Skôr ženy.
Stále píšeš štát. Ale štát sú občania. Nemôžeš mať 3 roky RP, OCR, rôzne predĺžené RP, dotácie, vlaky zadarmo a mnoho iného. A očakávať že to zaplatí niekto. Ten niekto je každý z nás.
Inak napríklad taka ČR tam ani nemá každá rodinná rodinné prídavky. Prehodnocuje sa to každého pol roka. V Rakúsku ani OCR a takto by sme mohli pokračovať.
A ešte raz. Dieťa má otca a matku ktorý žijú.
Oveľa viac by sa štát mal starať o ľudí ktorý majú zdravotné postihnutie, či majú také deti. O ľudí ktorý nie vlastným pričinením sú na tom tak že potrebujú pomoc. Tam má zasiahnuť a podať pomocnú ruku. O deti ktoré prišli o rodičov a podobne.

autor
30. dec 2024

@kittykat22 👏 výborne si to zhrnula. Vyberať dane od rodičov a ich vypiplaných detí do konca života áno, ale uspôsobít opatrovanie v škôlkach pracujúcim rodičom, zvýšiť kvalitu školstva a zdravotníctva to už nie.

lienka.7
30. dec 2024

@autorka čisto hypoteticky teraz... pomaly každá druhá tu vypisuje, aká je Slovensko čierna diera a hneď ako to bude možné posiela dieta preč študovať a aj pracovať. Prečo by mal potom stat sa aj naďalej starať o deti, keď nevie, či vobec potom ostatnú na SK a "splatia" aspoň časť z toho, čo do nich stat investoval? Vsak drvivá väčšina žien nikdy "nesplati", to, čo si zo štátu "vybrala", ako sa tu s obľubou používa, ze vybrať si podporu, vybrať si PNku, OCRku a podobne... zamyslela si sa vôbec nad týmto? Co všetko ti tu ma stat ešte vlastne platit? Skolky, školy, zdravotníctvo.... si pozri na páske, kplko platots zdravotné odvody a potom v appke poisťovne, kolko reálne cerpas. Stale nič?. SR je v tomto smere stale mimoriadne sociálny štát. Napíš mi prosím ta, kde v zahraničí si 3 roky len tak doma a potom ti ešte stat zaplati ďalšiu opatrovateľku? Alebo ako vtipné poznamenala jedna v inej diskusii, ze ďalšie 3 roky by mal štát matke platit aby si chuderka oddýchla po MD/RD🤣🤣🤣 akoze naozaj niektoré asi mate doma vtipné polievky k obedu 🤦‍♀️

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
30. dec 2024

@lienka.7 kde som napísala že mi má niekto platiť opatrovateľku? Kde? Pýtam sa, ako ju zvládnuť platiť z môjho príjmu. Mne by stačilo, keby škôlky a školy fungovali tak ako majú. Aby boli otvorené od 6.00- 17.00, aby škôlky fungovali aj cez prázdniny v plnom režime a škôlky nezatvárali ako sa im zachce, v neposlednom rade by som si pre slovenské deti priala, aby boli miesta všade v školstve garantované, aby tak nemuseli rodičia platiť súkromné zariadenia. . Podľa mňa nechcem veľa. Dôvod, prečo u nás sú ženy 3 roky doma je, že sú v práci nezaplatené a opatrovateľku by z toho platu ani nezaplatili.

mircalla
30. dec 2024

@autor Prosim ta prestan fnukat. Stat ti platil uz dost, nie je ani chyba statu ani nasa, ze si osamela matka a ze mas nizsi prijem. Skoly nefunguju cez prazdniny ani v case, ked si to ty zelas. Tiez som to mala tazke, ale fnukanie by mi nepomohlo. V zahranici by si nemala tak luxus, ze si 3 roky doma, pekne by si sla po par tyzdnoch do prace

mircalla
30. dec 2024

@bosorkabb Suhlas

rikarika
30. dec 2024

@bosorkabb za nie až tak dlho pôjdu husakove deti do dôchodku, lebo aj komunisti pochopili, že ak sa nebudú rodiť deti, tak nebude nič ale že vôbec nič a už vôbec nebude mať kto tejto republike platiť dane a odvody a trináste dôchodky a to všetkým dôchodcom bez ohľadu na to či vôbec nejaké dieťa vychovali. Teda štát by mal mať enormný záujem na tom aby sa rodili deti a bola zabezpečená starostlivosť o ne. Pôrodnosť na Slovensku je úbohá a stále klesá....a to že vo vyspelých krajinách je pôrodnosť podobne katastrofálna si vlády uvedomujú a v drvivej väčšine sú otvorené migrantom, lebo iná možnosť už neexistuje.....kto bude teda zarábať na naše dôchodky? Migranti?

rikarika
30. dec 2024

@lienka.7 coooo, že pracujúca zdravá žena si ma porovnať koľko odvedie na odvodoch do zdravotnej poisťovne a koľko z nej vyčerpá? Si robíš srandu? Ten rozdiel je napr vmojom prípade obrovský, lebo okrem preventivok nevcerpam nič, naopak už nechodím k súkromnému len k zubárovi,už aj k očnej....kto bude robiť na starých slovákov, ktorých je v systéme každým rokom viac a viac??? Ti zlí migranti???

lienka.7
30. dec 2024

@rikarika porod si si platila sama, alebo ho za teba platila ZP? Počas tych 3 rokov doma si dalej platis dobrovolne ZP, aspoň teda tu stovku? Asi nie, ze? Plati za teba stat, ty neplatis vôbec nič.
A s odvodmi do ZP je to ako s odvodmi do SP, ty sa solidarne skladas na liečbu iným, či už detom, mladým ľuďom alebo aj tým dôchodcom. Ty nemáš v ZP "svoj" účet, chapes to? Všetko ide do jedného mesca a z toho sa potom vyplaca. Detto je to aj s odvodmi do SP. Ako tu býva často prezentované, ze KOOOOLKO tu poniektore už tomuto zlému štátu poplatili a nič za to udajne nemaju. A zvycajne tu vyskakuju najmä tie, ktoré majú odrobene 2, 3, 4, či max. 5 rokov, pripadne ani to nie.

rikarika
30. dec 2024

@lienka.7 ja mám 46 rokov a už ix krát tu bolo spomenuté, že moju generáciu minulo akékoľvek kocikovne a x ďalších príspevkov, 3x som porodila maximálne klasickým pôrodom, ktorý naše zdravotníctvo zaťažil naozaj že minimálne. Mne ekonomke ty vysvetľovať nemusíš ako fungujú zdravotné poisťovne, prečítaj si svoj príspevok o 21.15 kde autorke píšeš aby si pozrela v apke koľko čerpá a zrazu mne píšeš že to je spoločny mešec....sa nejako motas....fakt je stále ten že pôrodnosť na Slovensku je najnižšia za posledných 100 rokov a stále klesá a naopak počet starých slovákov v systéme rastie a bude rásť....a všetci všetci starí Slováci bez ohľadu na to či vôbec nejaké dieťa vychovali si od štátu dôchodok pýtajú a pýtať budú.....takže kto bude na tie dôchodky zarábať??

lienka.7
30. dec 2024

@rikarika myslím, že rozumný človek pochopi, detto je este k tomu údajne aj ekonóm. A stat momentálne podporuje rodiny viac než dosť. V zivote nebolo toľko rôznych príspevkov. Len platit nema kto...

rikarika
30. dec 2024

@lienka.7 vďaka že si mi vysvetlila že som nerozumny ekonóm....ešte že čísla nepustia, napr. aj tie a počte narodených a počte dochodcov

matkahelka
30. dec 2024

@rikarika toto sem ani nepis, zeny na MK v takychto sirokych suvislostiach nedokazu uvazovat. tu ti 30rocne napisu, ze makaju ako fredky, maju 2 prace, aby mali DOBRE DOCHODKY. oni nedokazu pochopit, ze oni sa svojim makanim skladaju na dochodky sucasnym dochodcom a ze na tie ich dochodky o 30-40 rokov realne nebude mat kto makat, pretoze dnes na 1 dochodcu maka 2.8 ekonomicky cinneho cloveka (teda skoro traja) a o 30-40 rokov, pokial sa nestane zazrak alebo sem neprilezie kvantum ludi z tretich krajin, nasa generacia nebude mat ziadne dochodky, pretoze generacia nasich rodicov mala bezne 4-5 deti, nasa generacia ma standardne 2. Ja mam 43 rokov, na ZS nas bolo v triede 35, bola som ako cierna ovca, lebo som bola jedina jedinacik. do skoly sme chodili na 2 zmeny- doobeda a poobede, striedali sme sa po tyzdnoch, pretoze nas bolo na sidlisku tak vela deti, ze sme sa naraz do skol nezmestili. moja dcera koncila ZS, v triede ich bolo 27 a z toho polovica jedinacikov.

arianna25
30. dec 2024

V praxi to zhrniem tak, že nikto sa nechce starať ako opatrovateľka o choré deti, lebo si potom každá donesie bacile domou. Dôchodkyne ani mamky na md alebo mamky škôlkarov sa nechcú starať o choré dieťa. Mne tiež pomohli jedna kamarátka, druhá kamarátka...nebolo to zadarmo, ony tiež potrebovali peniaze a dúfali že ich deti sú dosť imúnne.
Na ranné vyprevadzanie a rannú v úvodzovkách hodinovú šichtu na odprevadenie dieťaťa do škôlky sa komu bude chcieť a komu a to oplatí?
Každá si zráta budík, cesta, cestovné, čas, verzus mzda za to a plus či to vie skĺbiť so svojím harmonogramom, no nie je jednoduché.

vler
30. dec 2024

@rikarika suma dochodku sa bude znizovat a vek odchodu do dochodku sa bude zvysovat. Zaroven, ludia budu intenzivnejsie nabadani (alebo si to domyslia sami) aby si odkladali na dochodok hned ako zacnu pracovat a robili tak pocas celeho pracovneho zivota

ibatanecnica
30. dec 2024

@sara07 aj u nas su uz niekde skolky dlhsie. Treba si pozistovat.

rikarika
30. dec 2024

@vler a kedy konkrétne sa začne suma dôchodku znižovať? Skús napísať nejaký rok, aspoň nejaký odhad. Naozaj ma toto zaujíma, pretože napriek tomu že už sa toto hovorí roky, zatiaľ je trend presne opačny- trináste dôchodky neboli a teraz sú.

arianna25
30. dec 2024

Keď máš škôlku od 6:00-do 17:00 tak božechráň že je tam tvoje dieťa celý deň. Nevysvetlila že tvoja pracovná doba plus cestovanie, ty vypluj dušu lebo máš byť 6:45 v tramtarii - mhd plus sad spoje, končíš o 15:30 áno ale z práce bežiš kilometer na zastavku, potom zase sad, MHD, ledva stíhaš škôlku rozbitá všetko ťa bolí a vysvetľuj učiteľkám že nie zo srandy si dobehla 16:45 pre dieťa.

arianna25
30. dec 2024

Keď vypadávaš na očr tak hrozí strata zamestnania, keď nechceš vypadávať tak stráženie , ktoré nestojí malo ale máš z čoho zo zvyšku výplaty ltt vyžiť a zaplatiť lieky. Najideálnejšie by bolo s chorým dieťaťom byť doma, dať mu čajík, piškóty, objatie, sirup..ale. .

vler
30. dec 2024

@rikarika tazko povedat. Vlady vsade nechcu siahat na dochodky lebo si nechcu pohnevat tuto velku skupinu volicov, takze toto rozhodnutie odkladaju v zmysle-po nas potopa.
Ale videla som demograficke trendy ktore jasne ukazuju zvysujuci sa podiel dochodcov z celeho obyvatelstva a zaroven priemerne zijeme dlhsie.

matkahelka
30. dec 2024

@vler kedy sa bude suma dochodkov znizovat? a kedy bude to intenzivnejsie nabadanie, aby si ludia odkladali na dochodok? 40 rocne zeny na MK snivaju o vysokych dochodkoch a ziju od vyplaty k vyplate. kazda diskusia, ktora smeruje k tomu, ze sucasni dochodci sa maju vysoko nadstandardne, sa konci hejtmi a invektivami, ako si tieto dochodky zasluzia a mame im dopriat. to, ze nasa generacia skonci plosne s nejakym smiesnym pausalnym 50€ dochodkom ako to maju ukrajinci, na to zial drviva vacsina sucasnych pracujucich, kt. sa na tie sucasne stedre dochodky skladaju, nemyslia.

lienka.7
30. dec 2024

@rikarika každoročne sa znižuje osobný dôchodkový bod (ci ako sa to presne vola), stačí si nájsť prepočet od Mihala, kde píše, že keď porovná súčasne matku, ktorá je aktuálne v dôchodku, a jej dcéru, ktorá tam iba pôjde (zdá sa mi ze o 30 rokov to bolo pocitane, nechcem si vymyslat), tak pri platení rovnakých odvodov bude mať dcéra dôchodok nižší pomaly o 300€! A to bude robiť samozrejme oveľa dlhšie, keďže zrušili zapocitavanie škôl a pod. O tom, ze vek odchodu do dôchodku sa prudko zvýši, aj keď to teraz nechcu povedať priamo je fakt. Vsak im to v podstate môže byť jedno, kopec z nich bude o 30 rokov pod kytkami. A 13te dochodky budu skôr či neskôr zrušené, keďže je to časovaná bomba.
@vler šetria si asi tak, že načo, vsak aj tak sa toho nedoziju. Vidiet to aj tu v diskusiách. Fasa prístup, naozaj.

vler
30. dec 2024

@matkahelka mozno dochodky neznizia ale prestanu zvysovat a "len" posunu vek odchodu do dochodku.
A mozno zvysia dane pre vsetkych aby nemuseli pristupit ani k jednemu z vyssie uvedenych krokov.
Nezavidim nikomu kto ma vyriesit tento problem a uviest potrebne kroky do praxe...
A ked vravim setrit na dochodok myslim tym investovat; nie odkladat "do ponozky"

rikarika
30. dec 2024

@vler presne tak, vlády nesiahajú na dôchodky len z jedného jediného dôvodu a to lebo obrovský voličský potenciál. Neverím, že tento trend sa na SVK tak skoro zmení.

lienka.7
30. dec 2024

@vler a možno konečne pristúpia k zdanovaniu dochodkov, tak ako je to aj inde vo svete a ako to vravia ekonómovia. Lebo peňazí proste nebude.

tramtada31
30. dec 2024

Autorka, obrat sa na zriaďovateľa (starostu), že ziadas o predĺženie otváracej doby skolky (nie je problem spravit jednu zbernu triedu, kde budú deti skôr či neskôr). Besiedky, dielnicky využi na tvorenie vztahov s rodicmi. My sme mali v škôlke dosť slobodných mamin, keď bola možnosť, pomohli sme im, napriklad, že počas rodicka muž zobral deti na ihrisko atd., či sme vyzdvihli dieťa skôr a boli na ihrisku pri škôlke, kým mamina došla. Akože nie je to na pravidelnej baze, aby to druhu stranu neobtazovalo, ale keď je to občas, tak sme to brali v pohode