Ako zvládnuť pokles príjmu a zachovať rodinný rozpočet?
Mám strach. Manžel veľmi dobre zarábal (a to dokonca nepracoval ani 8h denne) a zvykol si dopriať. Reštaurácia, pravidelné povyrazenie s kamarátmi, značkové oblečenie... A z toho sa ťažko odvyká. Veľakrát sme to preberali doma, že by sme mali šetriť, ale nič som nezmohla. Lebo veď vraj, či mi niečo chýba. Firma, v ktorej pracoval však odchádza z SK a ukončuje pracovné pomery. Hoci veríme, že si nájde inú dobrú prácu, vidím, že je nervózny. Medzi rečou občas povie, že má stres, že bude musieť pracovať "normálne" (teda 8+ hodín), alebo že zarobí menej.
Ja mám obavu, že nedokáže nabehnúť na režim fungovania bežných rodín a zmestiť sa do bežného platu. On sám veľakrát povedal, že nechápe, ako môže rodina žiť z 2500€ čistého mesačne. Mám stres, že začne hľadať "zbytočné" výdaje v rodine, pretože keď sa občas stalo, že boli nečakané jednorázové výdaje, tak nám to nevyšlo a bol tu sklon hľadať príčinu inde, lebo ja toľko nezarobím.
Toto je taky "standard", ze aj niekto, kto pekne zaraba nevie vyzit / hospodarit s peniazmi (nie ty, tvoj manzel)...
Ja beriem dobre casy vzdy ako pripravu na zle casy 🙂...
Keď si zvykol na lepšie a dobrý pracovny čas veľmi ťažko sa mu bude zvykať na od do.Ty sa bojíš, že ti vytkne, že si máš hľadať lepšiu prácu?teraz bude žat to, že si doprial a nešetril, keď bolo z čoho.
Tak manzelovi ocividne chyba financna gramotnost…
Ak je sikovny, najde novu pracu, kde mozno zarobi viac a je po problemy. Ak sikovny nie je, a mal viac stastia ako rozumu, tak mate realny problem.
@veklipo problem do (dalekej ci blizkej buducnosti) sipim tak ci tak, lebo take spravanie ake ma manzel indikuje (i ked to nevieme z prispevku naisto), ze sa k financiam vseobecne nevie postavit zodpovedne (odkladat na horsie casy, na dochodok, na potencialne zdravotne problemy, atd atd)...
2500 cisteho ma malo ludi
Tvoj muž je finančne negramotný.Ako môže niekto vyžiť z 2500 eur na mesiac sú rodiny čo maju aj 4 ľudia 1000 eur a musia vyžiť sú taky čo musia vyžiť zo starobneho dôchodku a sú na hranici chudoby slobodne matky vdovy samoživitelia . Ale jedneho dňa sa môže stať že bude žiť ešte z menšich penazi a utiahnuť si opasok.Rýchlo všetko minuť zarobím na starobu nemyslím však načo budem večne zdraví. Beriem aj celý obchod s potravinámi žena moja ak máš doma chlapa že rozhoduje ON a nemate úspory a niečo sa stane rýchlo nenajde prácu ochorie alebo neičo sa stane a úspory nemate no zbohom zdraví rozum. MY mame suseda pán podnikateľ načo poistky nič sa mi nemôže stať načo úspory robím aj a žena.A jedneho dňa na neho prišlo mozgova príhoda s infarktom na srdce a ostal v kome.Jeho žena odišla s práce nakoľko ostal úplne ležiaci úspory nikde ved načo a teraz pýtaju peniaze na jeho rehabilitácie aj 2% z dani.Takže tak môže človek dopadnuť a nemysli na zadne vrátka.Aby tvoj muž enokusil same dno a pokora by mu nezaškodila.
@luccija Asi mu to potom takto poviem.
@sissy27 Hej, aj jeho mame, takže to ide nejako v rodine.
@veklipo Daj bohu.
@bublinka1426 Tak on sa na to pozera tak, ze obaja manzelia tu v Bratislave.
@alickapusinka Skúsim naňho takto... neviem, či pochodím, už som skúšala, že veď ani deťom nešetríme, povedal, že zdedia po starých rodičoch. Ja že a kedy, keď budú mať 35 rokov, pri dnešnej životnosti?
Známa ma 6 deti, žijú v podnájme z 1700 eur.
Hmm..sporiť sa ma vtedy keď je z čoho.
On mal doteraz príjem koľko? A ty koľko? Ty si nemala žiadne slovo v rozhodovaní, kde tie peniaze investujete, čo s nimi urobíte? Každý si žije zo svojho? Ci ako to mate? Lebo keď on mal čo i len tých "pre neho asi biednych 2500e" a ty tiež nejaký príjem. Tak tých 3500e máte doteraz. To mi chceš povedať, že len tak prehajdakate toľké peniaze a nemáte nič nasetrene? Mate deti? Mate vlastne bývanie?
Takže on bude čakať, kým sa pominú starí rodičia, aby deti niečo zdedili a on bude chodiť v značkovom a za kamarátmi.Trocha divné zmýšľanie teraz ho karma troška dobehla, že nebol viac pokorný.ked ste manželia aj ty máš čo hovoriť do spoločných peňazí.Nedaj Boh zostane pol roka s chrbticou na PN a čo potom?
Toto je vážne smutne. Bolo by potrebne ho nejako presvedčiť, ale ako, ked je taky pánko.😒
Mňa skôr zarazila tvoja poznámka, že začne hľadať "zbytočné výdaje".....podľa mňa je to uplne prirodzená reakcia, lebo musíte znížiť výdaje keďže sa zníži aj príjem do domácnosti.....takže uplne prirodzene ak ste minuli všetko pri vyššom príjme, treba korigovať výdavky - teda to čo sa uhradiť musí a to čo je naviac ....
@mogaa len aby nešetril radšej na strave, ako na kamarátoch.
Kedy končí firma? Dostane odstupné? Pri takomto spôsobe života by som chytila paniku I ja a dosť veľkú.. dat stop výdavkom a odložiť čo najviac kým je ešte z čoho.
Keď tak dobre zarábal doteraz, mal si tvoriť rezervy, ktoré by sa mu teraz zišli a nie všetko minúť...len hluák si môže myslieť, že bude 40 rokov zarábať nadštandardne a nič sa nemôže stať
Mas to tazke, ale mozno teraz bude aspon pristupnejsi sadnut si k tomu a prebrat vydavky a zredukovat ich, aspon na cas, kym si najde druhu prácu. Ja si nemyslim, ze je financne negramotny... Jednoducho on sa nechce obmedzovat. Kazda zmena je výzvou k novemu zaciatku. Mozno mu tato skutocnost otvori oci, lebo sa stavaju aj horsie veci, kedy sa ludia musia uskromnit.
Tazko sa radi. Ja som presny opak. Slusne zarabam, ale so setrenim to az prehanam .. nemozem si pomoct.
Aj konicky - sporty, mam nizkonakladove (beh a pod.) .. a este aj k tomu si kupujem oblecenie v Lidli. Ini za 3-4 nasobky v specializovanych obchodoch. Ja si poviem - naco, ja tam tu pridanu hodnotu 200 ci 300% nevidim.
Take chovanie, ze minat ako keby neexistoval zajtrajsok, som nikdy nechapal.
Taketo veci treba riesit priebezne v case, a nie ked pride na psa mraz ...
Musime len drzat palce, ze dokaze nabehnut aj na rezim "bezneho platu", ze to bude pre neho jedno velke ponaucenie.. a ze casom hadam znova aj lepsie bude zarabat (a uz ponauceny). Ano, najhorsie je, ked sa to netyka jeho sameho .. ale to ovplyvnuje rodinu.
vzhľadom na to že som si tým nedávno prešla poviem ako som sa tomu prispôsobila... neviem ako fungujete ale ja som si každý mesiac dosť veľkú časť odložila na sporenie/dovolenkový fond (som sama a mám hypotéku).. to som úplne zrušila na začiatku a postupne každý mesiac som znova začala ukrajovať s môjho rozpočtu v malých množstvách aby som to nepocítila nejak drasticky aj keď inflácia nepomohla... čiže odkladala som si 350 eur pred výpoveďou na sporenie/ dovolenky a začala som s 20-30 eurami aby som bola na rovnakej urovni ako pred zmenou prace a potom som to zdvihla na 50 60 a pod, kým som sa nedostala na úroveň pri ktorej som vedela pohodlne žiť a zároveň sporiť ale áno postupné som uľavovala s mojich nárokov lebo som na to jednoducho nemala a vždy sa to dá len treba chcieť
Ak muž nevie hospodáriť a dobre zarába, tak mu povedz, že potrebuješ viac na chod domácnosti - nech to pokrýva ideálne všetko on. A ty svoje výplatu odkladaj na sporenia.
U nás to tak je a to príjem teda nemáme ani zďaleka to, čo si napísala :D ja sa snažím polovicu svojho príjmu dávať do sporenia (teraz mám rodicovský, takže to nie je až tak veľká suma. A predtým som ťahala všetko len ja, takže tiež nebolo moc z čoho sporiť)
@romino bola som na tom rovnako. Na výlet jedine zabaliť jedlo so sebou, radšej smädná, ako kúpiť vodu na pumpe, žiadne reštaurácie, lebo je to predražené... a potom zomrel manželovi 24 ročný brat. A to mi zmenilo pohľad na svet - čo z tých peňazí v takomto prípade... predtým by som deti do parku (mala zoo), kde je vstupné 15e nezobrala, teraz sa na to pozerám úplne inak (ale džúsik za 3e mu tam i tak nekúpim 🤣)
@pomaranc24 tak som rad ze nie som sam 🙂 Krasny priklad aj s tymi benzinkami ...na to a podobne som vzdy pozeral ako nejaky luxus, ...a ved predsa "radsej posetrim".
A som nechapal ludi co na take rozhadzovali peniaze,, a to som vedel ze menej zarabaju (zase, vratilo sa im to ked mali riesit svoje byvanie ...dokopy nemali nic posetrene).
a ano, postupne sa aj ja menim ..ale vzdy sa snazim hladat rozumnu mieru, davat peniaze na rozumne veci ...ako napr. tie zazitky, komfort, usporu energie, casu ..napr. si radsej zaplatit kuriera, ako sam ist zhanat s vidinou uspory par eur.
Ja aj preto, ze vidim ze dako setrit nema zmysel, system za to ludi dost tresta.
V minulosti ak som na niecom tu a tam usetril 10e, napr. ze som polhodinu dlhsie googlil kde by sa dana vec dala kupit lacnejsie ... aky to malo vlastne zmysel vo svetle znehodnocovania penazi.
Ale uplne identicky, na tom ze trebars zobrat si obycajnu vodu so sebou, si este potrpim. Mi je proti srsti platit za vodu, produkovat zbytocne dalsie plasty atd. Mobil 4rocny - naco novsi. Auto spolahlive 12rocne, naco novsie. Ini by uz davno spekulovali.

Co sa tyka choroby tak jednoznacne treba poriesit zivotnu poistku ak nemate..