icon

Ako zvládnuť priemerný plat, hypotéku a dve malé deti?

caar_oliine
3. dec 2025

Ahojte, chcela by som sa poradiť.

Máme jedno 8m dieťa, hypotéku na dom, manžel má štandardný plat na západnom slovensku 1,5-2tis mesačne. Pred RD som zarábala aj ja tak cca.
Sem tam riešime, že by sme chceli a či zvládneme druhé dieťa. Sme spolu 10 rokov, náš vzťah je veľmi pekný, manžel sa stará o našu dcéru naozaj krásne. Mať bábätko je vyčerpávajúce, to asi všetci vieme.
Ale čo dve malé deti s vekovým rozdielom do 3r? Zatiaľ si to neviem predstaviť, ani či na to budeme mať energiu a hlavne financie. Teraz chodím s dcérou na plávanie, na fyzio raz-dva krát do mesiaca, rada by som dopriala plávanie aj nejaké aktivity, výlety, aj druhému dieťaťu, ak by sme ho mali.
Od januára sa chystám troška pár hodín mesačne pracovať na HO aby som zarobila aspoň 2-3 stovky a pomohla tak manželovi. Nechcem, aby musel začaŕ robiť nadčasy alebo víkendy a ušli mu tak tie najvzácnejšie chvíle s našou dcérou.

A čo vy? Ako to zvládate? Máte nejaké finty, prípadne, šli by ste do toho mať dve deti krátko po sebe znovu?

Ďakujem vopred za slušnú diskusiu 🙂

Strana
z3
bludna
3. dec 2025
@amelia89

A este som chcela napisat jednu vec ze: ja sama by som nemala na tu nasu hypoteku, ani na celkovo mnoho veci bez muza ale premyslam ze ako sa k tomuto stavat? Nedovolit si nic co by som si nemohla dovolit len z mojho platu “pre istotu”?
Tak to potom by sme nerobili fakt nic len prezivali. My sme financne gramotni,setrime, vsetko s rozumom a ak by sa nieco stalo muzovi ma poistenie, byt by som urcite predala a proste ako jasne 1 samozivitel a 2 rodicia bude vzdy rozdiel. ale nemozem ten zivot zit tam ze nic si nejdeme dovolit lebo keby som ostala sama tak to sama nezaplatim …

@amelia89 Podla mna v tom nastaveni zvladat nastavene vydavky platit aj bez muza ide skor o to, aby bezne vydavky na byvanie, stravu a reziu neboli na hrane. Jasne, ze ked sa napr na dovolenku skladaju dvaja, tak si rodina moze dovolit viac ale ak je hypoteka nastavena tak, ze na jej splacanie su potrebne oba prijmy, tak to moze byt potencialne nebezpecne.

anonym_a67b19
3. dec 2025

@caar_oliine mne to nikdy nenapadlo rozmyslat o tom, ci mat alebo nemat druhe dieta kvoli financiam. Aj teraz ked tu citam prispevky...vsak to je hadam samozrejme, ze dieta bude mat surodenca (pokial nie ste fakt na davkach, nemas zdravotne problemy alebo sebestredny pohlad na seba, ze viac deti znamena znizenie tvojho zivot.standardu). Vies, ono tie najpravdivejsie veci su tie najjednoduchsie...Chces mat deti alebo dieta? Ide Mikulas, vies ako sa tie deti rano spolu tesia, ze objavia v cizmicke nieco, chichunaju sa, vymienaju si sladkosti, komentuju...ved to su uplne ine benefity, hodnoty a rozvoj cloveka, ked vyrasta so surodencami.

anonym_636670
3. dec 2025
@anonym_a67b19

@caar_oliine mne to nikdy nenapadlo rozmyslat o tom, ci mat alebo nemat druhe dieta kvoli financiam. Aj teraz ked tu citam prispevky...vsak to je hadam samozrejme, ze dieta bude mat surodenca (pokial nie ste fakt na davkach, nemas zdravotne problemy alebo sebestredny pohlad na seba, ze viac deti znamena znizenie tvojho zivot.standardu). Vies, ono tie najpravdivejsie veci su tie najjednoduchsie...Chces mat deti alebo dieta? Ide Mikulas, vies ako sa tie deti rano spolu tesia, ze objavia v cizmicke nieco, chichunaju sa, vymienaju si sladkosti, komentuju...ved to su uplne ine benefity, hodnoty a rozvoj cloveka, ked vyrasta so surodencami.

@anonym_a67b19 Zase stare zname "cim viac mas deti, tym menej si sebecka"🙄 A nie, nie je to samozrejme, ze dieta "bude mat surodenca".

bonboniera
3. dec 2025
@anonym_636670

@anonym_a67b19 Zase stare zname "cim viac mas deti, tym menej si sebecka"🙄 A nie, nie je to samozrejme, ze dieta "bude mat surodenca".

@anonym_636670 kks ja som tu už videla strasne bludy ale spraviť si deti “lebo je to krásne vidieť ako sa spolu tešia co si našli v čižmičke” sa okamžite dostáva na prvé priečky 😂

anonym_cd4a31
3. dec 2025

@caar_oliine Máme to rovnako,deti 1.5 a 3.5r,dom,hypo,nové+jazdené auto a aj plat cca. Ešte dokončujeme ,dovolenka na slovensku + chorvatsko,výlety. Záleží ako si to človek nastavý,doprajeme si všetko,šetriť sa z toho nedá a ani kupovať drahé dary alebo 3k+ dovolenky. Fungujeme užívame si s deťmi,dve sú super.
Neviem akú máte hypotéku,ale s vašim prijmom to vcelku super. Určite treba obmedziť reštíky,wellness,masáže atd.. kde človek nechá x2 aj stovky € za mesiac. Za 1.5 roka ide žena do práce,tiež zarobí cca ako ja,tak že do 4k brutto budeme mať a dovolíme si oveľa viac 🙂 Ak len uvažujete o druhom,tsk je ten najlepší čas.

anonym_636670
3. dec 2025
@bonboniera

@anonym_636670 kks ja som tu už videla strasne bludy ale spraviť si deti “lebo je to krásne vidieť ako sa spolu tešia co si našli v čižmičke” sa okamžite dostáva na prvé priečky 😂

@bonboniera "Cizmicka"😄😄

amelia89
Včera o 05:43
@bludna

@amelia89 Podla mna v tom nastaveni zvladat nastavene vydavky platit aj bez muza ide skor o to, aby bezne vydavky na byvanie, stravu a reziu neboli na hrane. Jasne, ze ked sa napr na dovolenku skladaju dvaja, tak si rodina moze dovolit viac ale ak je hypoteka nastavena tak, ze na jej splacanie su potrebne oba prijmy, tak to moze byt potencialne nebezpecne.

@bludna my byvame v prahe, tu si clovek byt s 1 prijmom moze dovolit tak mozno… hornych 5%… a v tych 5% je moj muz ale ja v nich nie som a ani nikdy nebudem. Muz ma poistenie to najvyssie co sa da, pri dlhodobej pn,pri umrti atd a ako som pisala ak by sa nieco stalo byt predavam a odchadzam na slovensko. ano, idealne to nie je ale na druhej strane mame teda navzdy byvat v podnajme lebo inak z mojho platu si byvanie dovolit nemozem ? (rozumej: hypoteku a naklady na byvanie by som zaplatila a este by mi nieco zostalo ale rozhodne by som celu domacnost aktualne neutiahla sama). Mohlo by to byt aj lepsie ale pracujem len 6h

anonym_de2d24
Včera o 05:59
@amelia89

@bludna my byvame v prahe, tu si clovek byt s 1 prijmom moze dovolit tak mozno… hornych 5%… a v tych 5% je moj muz ale ja v nich nie som a ani nikdy nebudem. Muz ma poistenie to najvyssie co sa da, pri dlhodobej pn,pri umrti atd a ako som pisala ak by sa nieco stalo byt predavam a odchadzam na slovensko. ano, idealne to nie je ale na druhej strane mame teda navzdy byvat v podnajme lebo inak z mojho platu si byvanie dovolit nemozem ? (rozumej: hypoteku a naklady na byvanie by som zaplatila a este by mi nieco zostalo ale rozhodne by som celu domacnost aktualne neutiahla sama). Mohlo by to byt aj lepsie ale pracujem len 6h

@amelia89 ved ked ma muz poistku na smrt,tak hypo sa vyplati a byt ti zostane bez hypo,a energie by si hadam uz sama utiahla,nie???
My to tak mame nastavene,aj smrt,aj invalidita aj pnka.

anonym_de2d24
Včera o 06:05
@amelia89

@amelia89 tak isto aj pri pnke,ak by zostal.Mal klasicku pnku a pnku z poistky.
My mame dokonca aj pnku v banke,muzovi pocas po pnke vratili spet 2splatky hypo.
Takze sme mali krasne plnenia,lepsie ako keby robil.Este mu pride tento mesiac zo soc.pnka,tak snad to bude ako keby mal plat a aj zo 14tym.

maskapadla
Včera o 06:13

@caar_oliine ja som sama so 4 detmi a platím hypotéku 600 eur. Moj príjem je 1400 eur

anonym_329d90
Včera o 06:57
@anonym_de2d24

@amelia89 ved ked ma muz poistku na smrt,tak hypo sa vyplati a byt ti zostane bez hypo,a energie by si hadam uz sama utiahla,nie???
My to tak mame nastavene,aj smrt,aj invalidita aj pnka.

@anonym_de2d24 asi by nechcela zostať s deťmi v cudzine, ale vrátiť sa domov.
@caar_oliine ak určite vieš, že chces 2 deti, tak neváhaj.Prijem nie je tak zlý, aby si musela rozmýšľať či kúpiš mäso, alebo topánky.Ked nastupis do práce aj ty financne sa zastabilizujete.
Pozerám, že máš 27 r, ak je vek správny ...ja som vždy chcela deti s min rozdielom 5-7 r a tak aj mam, ale neviem či si naklonená k tomu počkať...
Peniaze a kariéru môžes mať aj neskôr deti nie.
To, že sa tu rozvíjajú debaty už pomaly o kupovaní bytu pre dieťa, štúdium na Oxforde🤣to musíš selektovať.Vies vychovať a dovoliť si dieťa aj s vaším príjmom.Ti, čo v detstve nemali majú potom také prehnane nároky a nazory

caar_oliine
autor
Včera o 10:17
@luliu

@caar_oliine mám deti s 2 ročným rozdielom a šla by som do toho znova, najlepšie rozhodnutie.
Inak a tým nástupom na pár hodín mesačne za 2-3 stovky pozor, aby ti potom nerátali MD z toho príjmu

@luliu ano ano dakujem za upozornenie, moja dohoda o pp bude v inej firme ako tej kde mimplynie trvaly pracovny pomer a preto sa mi materska neznizi ale zvysi kvoli dalsiemu poistnemu vztahu 🙂

caar_oliine
autor
Včera o 10:18

A dakujem vsetkym co sa vyjadrili, vcera som to tu uz vecer necitala 🙂

anonym_33ac19
Včera o 15:55

Môj muž zarába tiež cca 2tis, máme hypotéku tiež a máme 2 deti s 3rozdielom čiže som bola 6r doma , ale aj napriek tomu sme to úplne pohode zvladli aj more v lete aj v zime wellnes a výlety. Neviem koľko máte hypotéku ale zas tie deti podľa mňa až tak náročné finančné nie , možno tak plienky a oblečenie sa dá buď podedit alebo napr cez vinted , ja tam kupujem furt lebo mi to príde zbytočne vyhodené peniaze kupovať nové drahé veci.. záleží samozrejme koľko máte hypotéku, my dost nízku no..

misela555
Odpoveď bola odstránená
strelkyna1
Včera o 22:11
@katulienkax

Ináč bacha na ten príjem 200-300 mesačne. Ďalšia materská sa ráta z posledného príjmu. Ak budeš pracovať za takú nízku mzdu , rapídne si znížiť následnú materskú a potom zaplaces.

@katulienkax Na toto si inac fakt daj pozor, nastuduj si podmienky a vezmi bud brigadu u ineho zamestnavatela alebo ak u toho isteho, asi by stacilo na inu zmluvu ist, ale nie som si ista, tak aby si si financne brigadou skor nepohorsila... (predpokladam, ze mas u sucasneho zamestnavatela zmluvu na neurcito)

Strana
z3