icon

Ako zvládnuť rast výdavkov pri vyššom plate?

29. sep 2024

Ahojte. V poslednom čase si začínam uvedomovať, že čoraz viac zarábam, tým vyššie výdavky mám, resp máme (s priateľom). Po škole sme obaja zarábali niečo cez 1000 v čistom, niečo išlo na nájom, stravu, niečo na šetrenie, zvyšok podľa potreby - oblečenie, výlety, akcie. Často sme sa museli uskromniť, nechodiť často do reštaurácií či robiť neuvážené nákupy. Teraz o 2 roky neskôr máme obaja platy už vyššie. Nájom platíme stále rovnaký, no napríklad výdavky za stravu sa dosť zvýšili, častejšie chodíme von, alebo si objednáme donášku. Suma, ktorú odkladáme, sa zvýšila len mierne, no na konci mesiaca nám tak isto nič neostáva, lebo každú chvíľu "treba" kupovať niečo, či už oblečenie (a to už nejdeme po čo najlacnejšie možnosti) alebo elektronika, to sa už tiež pozeráme po iných veciach ako vtedy. Je takéto správanie rozumné, alebo by som mala nadhodiť, že by sa suma, ktorú odkladáme ešte zvýšila, a na to voľnejšie míňanie bolo menej? Zas jasné že je fajn "dopriať" si kvalitnejšie veci či chutnejšie jedlo, ale z nejakej racionálnej stránky mi to príde ako možno až zbytočné, len kvôli tomu, že na to máme. Lebo by sa pri niektorých veciach dalo uskromniť.

Strana
z2
pstrap
13. okt 2024

@mantilka Máš pravdu, pokles štandardu počas materskej, ale aj potom, po nástupe do práce. Už to bude proste iné. Ako sa vraví, viacej hladných krkov bude. 😁

evansova
13. okt 2024

Takže vlastne byvanie. Teraz by som uz neuvazovala o hypoteke. Znovu da sa objavili druzstevne byty (v Cechach to funguje uz viac rokov). Tam staci vlozit 20 % z hodnoty vybraneho bytu a po nastahovani sa splaca tzv. anuita a to su splatky bezurocne. Vyska anuity je pevne stanovena. Byt je v tvojom vlastníctve po splateni anuity, mozes ho predat, vymenit a pod. Je to finacne vyhodnejsi sposob ako hypoteka, kde banka moze uroky menit.

autor
13. okt 2024

Fungujú družstevné byty už aj na Slovensku?

Strana
z2