icon

Ako rozdeliť výdavky v spoločnej domácnosti?

7. aug 2026

Ako považujete za adekvátne, prípadne za morálne podeliť výdavky aby boli spravodlivé alebo skôr morálne alebo vhodné.

Jeden z partnerov zarába o dosť menej ako ten druhý. Jeden zarába 1200€ , druhý 3500€, problém nastáva ale v tom, že jeden z partnerov ( ten čo zarába menej ) by mohol zarábať viac, ale nechce lebo by to bolo náročnejšie.

A teraz sa vyskytujú problémy, že kvôli platom sú v domácnosti ako keby iné štandardy. Ten čo zarába 3500 by si rád doprial lepšiu dovolenku ale ten čo zarába menej na ňu nemá. Ten čo zarába viac by chcel chodiť na jedlo do reštaurácií, ten čo zarába menej na to ale nemá.
Ten čo zarába viac by chcel kvalitnejší bicykel a jazdiť teda rýchlejšie/efektívnejšie, ten druhý ale na to nemá.
Ten čo zarába viac by chcel pozvať na grilovačku všetkých našich priateľov, avšak ten čo zarába menej nemá absolútne z čoho zaplatiť všetko na grilovačku.
Ten čo zarába viac by chcel lepšie poistenie v prípade škodovej udalosti atď atď.

A teraz sa naskytá otázka, že čo je ešte spravodlivé platiť za toho, čo zarába menej a čo je ešte morálne. Je morálne, že druhý si to nechá zaplatiť lebo je pohodlný? Alebo je morálne to zaplatiť, keď zarábam viac aj keď nie sme manželia ale len partneri? (5r.) Rodinu neplánujeme.

Zaplatiť klasické výdavky na približne polovicu alebo to deliť podľa platu? Zaujíma ma najmä morálne hľadisko, keď jeden z páru vie a dokáže zarobiť viac, len nechce.

Strana
z3
anonym_6a587f
7. aug 2026

Kamoska to ma podelene urcite % z platu davaju do spolocnej kasy.

anonym_d73fc1
7. aug 2026

Bud sa dohodnete na nizsom standarde (a prispejes menej), alebo na vyssi standard prispejes (viac). Alebo si najdite partnerov na podobnej financnej urovni ..

anonym_b90799
7. aug 2026

@anonym_autor ja chcem vedieť,prečo "nechce" lepšie zarábať ten druhý.

anonym_01f160
7. aug 2026

jednoducho..založiť si jeden spoločný účet a tam posielať každý mesiac určitú sumu peňazí (na ktorej sa dohodnete) a odtiaľ financovať výdavky na bývanie, stravu, prípadné oslavy, darčeky, atď a každý mať ešte svoj vlastný účet, z ktorého si platíte čo vy chcete napríklad aj ten drahší bicykel, atď 😉

anonym_788ed2
7. aug 2026

Mňa by zaujímalo, či aj starostlivosť o domácnosť máte rozdelenú morálne spravodlivo.

anonym_a08f38
7. aug 2026
@anonym_788ed2

Mňa by zaujímalo, či aj starostlivosť o domácnosť máte rozdelenú morálne spravodlivo.

@anonym_788ed2 my napr. mame 🙂 ano aj taky model dokaze fungovat - vydavky, domacnost a starostlivost o rodinu a dieta mame spravodlivo alebo rovnomerne alebo ako to nazves podelene

anonym_c5d169
7. aug 2026

Treba sa rozist,a treba hladat toho druheho podla svojej urovni,budete sa len a len trapit obaja v tomto vztahu a na co je to dobre???

anonym_f937e6
7. aug 2026

Toto mi nepride ako partnersky vztah (a uz vobec po 5r chodenia a zitia spolu), ale ako kalkulacia so spolubyvajucim. Za mna to islo daleko okolo realneho vztahu a asi je dobre, ze rodinu neplanujete. S takymto nastavenim to dlho nevydrzi.

anonym_788ed2
7. aug 2026
@anonym_f937e6

Toto mi nepride ako partnersky vztah (a uz vobec po 5r chodenia a zitia spolu), ale ako kalkulacia so spolubyvajucim. Za mna to islo daleko okolo realneho vztahu a asi je dobre, ze rodinu neplanujete. S takymto nastavenim to dlho nevydrzi.

@anonym_f937e6 Aj mne to príde ako spolubývajúci s výhodami.

anonym_86aba2
7. aug 2026

teoreticky ta chapem .. nekomu staci podproemer a iny chce lepsi priemer ... ak sa partnery nezhodnu na kompromise-vztah nema buducnost ... ten co zaraba viac nemoze stale tahat toho druheho ak vidi,ze tam nieje zaujem sa mat lepsie aj ked moze...

petamich
7. aug 2026

V zasade by som ti povedala, ze pomerovo ALE nepozdava sa mi tam ten dovetok "nezaraba viac, lebo sa mu/jej nechce", ine to je, ak jeden zabezpecuje chod domacnosti, kruzky, ...lebo druhy viac pracuje a ine objektivne priciny, vtedy je verim uplne samozrejme, ze jeden "taha" viac, cize tazko hodnotit a uz vobec radit. Nastavte si to tak, aby ste boli obaja spokojni ale tak ono je to vlastne jednoduche, bud jeden znizi naroky alebo druhy zacne viac zarabat alebo ten viac zarabajuci potiahne vacsiu cast 🤷‍♀️.

petamich
7. aug 2026
@anonym_c5d169

Treba sa rozist,a treba hladat toho druheho podla svojej urovni,budete sa len a len trapit obaja v tomto vztahu a na co je to dobre???

@anonym_c5d169 drviva vacsina domacnosti ma model, ze jeden ma hlavny prijem a druhy zaraba menej (nanestastie v neprospech zien), to sa ma kazdy rozist a hladat si rovnako zarabajuceho?

anonym_c5d169
7. aug 2026
@petamich

@anonym_c5d169 drviva vacsina domacnosti ma model, ze jeden ma hlavny prijem a druhy zaraba menej (nanestastie v neprospech zien), to sa ma kazdy rozist a hladat si rovnako zarabajuceho?

@petamich ano to je pravda,ale tu su take extremne rozdiely,ze tazko sa jeden druhemu prisposobi.Vzdy to bude citit,ved uz len ked to citame su to extremne rozdiely.
My mame financie spolocne a vzdy sme mali.Ale v tomto vztahu to neexistuje.Inac by take velke rozdiely nepisala.

anonym_e348e1
7. aug 2026

Ja zarábam presne toľko, ako je ten nižší príjem, teda 1200 € (+ dostávame v práci odmeny 3x ročne, takže vtedy je to aj vyše 2000 €). A bývam sama aj si všetky výdavky - úver na byt, nájomné, stravu, cestovanie atď. platím SAMA zo svojho platu. V žiadnom prípade by som nechcela mať partnera s oveľa vyšším príjmom, ktorý by mi stále vyhadzoval na oči, že on zarába oveľa viac a čo si on všetko môže dovoliť a že mi musí dávať peniaze a platiť za mňa. Takto si kupujem to, čo si môžem dovoliť, a som spokojná, vôbec nemám pocit, že by mi niečo chýbalo. Keď ti to vadí už teraz, radšej sa rozíďte, lebo nedá sa takto fungovať celý život - budeš mať pocit, že kvôli partnerke ideš napr. na menej luxusnú dovolenku, ako by si si zo svojho platu mohol dovoliť, alebo, že jej tú luxusnú dovolenku z veľkej časti platíš ty, lebo ona si to dovoliť nemôže. Alebo sa zmier s tým, že ženy často pracujú na pozíciách, kde zarobia podstatne menej ako muži, a považuj aj svoje peniaze ako "spoločné".

anonym_788ed2
7. aug 2026
@anonym_c5d169

@petamich ano to je pravda,ale tu su take extremne rozdiely,ze tazko sa jeden druhemu prisposobi.Vzdy to bude citit,ved uz len ked to citame su to extremne rozdiely.
My mame financie spolocne a vzdy sme mali.Ale v tomto vztahu to neexistuje.Inac by take velke rozdiely nepisala.

@anonym_c5d169 Podľa mňa to písal chlap. Niekomu je česť, že vie dobre zabezpečiť svoju ženu a niekto kalkuluje... Dúfam potom, že bude tehotný aj s dieťaťom, aj ho odrodí, odkojí, postará sa o servis 24/7 napoly.

anonym_c767b3
7. aug 2026

To je len tvoj pohlad, ze ten menej zarabajuci by mohol zarabat viac ale nechce. Mozno nie je taky dravy a pozna svoje limity a radsej zarobi menej, ako by bol z toho psychicky vystaveny a rozhadzany, mozno radsej zaraba menej na zachovanie psychickeho zdravia.
Tu grilovacku a dovolenku moze zaplatit ten lepsie zarabajuci, ten menej zarabajuci moze mat vacsiu cast domacich prac.

anonym_c5d169
7. aug 2026
@anonym_788ed2

@anonym_c5d169 Podľa mňa to písal chlap. Niekomu je česť, že vie dobre zabezpečiť svoju ženu a niekto kalkuluje... Dúfam potom, že bude tehotný aj s dieťaťom, aj ho odrodí, odkojí, postará sa o servis 24/7 napoly.

@anonym_788ed2 ale mne sa vidi,ze takato tema tu uz bola,a tam takto zarabala prave zena a muz zarabal malo.A jemu to vadilo,ze ona viac zaraba a on menej.

anonym_6a1f3b
7. aug 2026

@anonym_autor Fuj, strašne hnusné takéto spolužitie. Voľakedy chlap odovzdal celú výplatu žene do spoločnej kasy a potom z toho všetko financovali, teraz sa takto zase rozpocitava. My financujeme každý zo svojho účtu niečo, nepočítam pomery, keď sa niekomu nahromadia €, tak kúpime niečo drahšie alebo investujeme, no ale manželia sme. Keby chcem niečo, načo nemám, tak mi manžel kúpi alebo pridá €. Nikde nezapisujeme kto čo kedy dal.

petamich
7. aug 2026
@anonym_c5d169

@anonym_c5d169 suhlasim s tebou, zvlastne je napisany tento prispevok a teda asi by som nechcela partnera, ktory si mysli, ze mne sa nechce zarabat lepsie a on potom kvoli tomu musi platit viac alebo znizit standardy, skor ci neskor to vybuchne aj tak

anonym_c37ac5
7. aug 2026

Ten čo zarába lepšie by mohol pozvať toho druhého na lepšiu dovcu
Však sú spolu ako pár. Nepozýva cudzieho človeka

zmrzlinka2021
7. aug 2026

@anonym_autor

Čo vnímam ženy si rady nechávajú platiť a netrápia sa keď zarobia 1200 a partner 3500.

Opačne garde však vnímajú že muž je prizivnik.

Osobne si myslím že treba vopred zvážiť či ísť do vzťahu s niekým, kto výrazne menej zarába. A to aj zo strany chlapa. Lebo v takom manželstve už príjmy sú spoločné, tak nech sú s tým vopred ľudia ok.

anonym_ea932a
7. aug 2026

ak jeden má 1500, druhý 3000e, tak nech si to podelia percentami. Kým jeden dá na domácnosť a všetky potreby 1000 e, druhý 2000 e.
Mne osobne sa takéto naťahovačky o peniaze nepáčia. alebo sme pár a všetko ide ako sa dohodneme, alebo každý nech ide svojou cestou.

anonym_c767b3
7. aug 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Čo vnímam ženy si rady nechávajú platiť a netrápia sa keď zarobia 1200 a partner 3500.

Opačne garde však vnímajú že muž je prizivnik.

Osobne si myslím že treba vopred zvážiť či ísť do vzťahu s niekým, kto výrazne menej zarába. A to aj zo strany chlapa. Lebo v takom manželstve už príjmy sú spoločné, tak nech sú s tým vopred ľudia ok.

@zmrzlinka2021 to je pravda, len v nasich koncinach zeny casto preberaju domace prace. Varenie, nakupy, pranie, upratovanie. Ten lepsie zarabajuci muz je potom odbremeneny a castokrat mu to aj vyhovuje. Vlastne je to takto vykompenzovane.

zmrzlinka2021
7. aug 2026
@anonym_c767b3

@zmrzlinka2021 to je pravda, len v nasich koncinach zeny casto preberaju domace prace. Varenie, nakupy, pranie, upratovanie. Ten lepsie zarabajuci muz je potom odbremeneny a castokrat mu to aj vyhovuje. Vlastne je to takto vykompenzovane.

@anonym_c767b3

V našich končinách také ženy ako píšeš, chodia bežne do práce. Čiže nie sú v tradičnom ponímaní ani ženy, ani chlapi. Ak niekto preberie podiel práce na domácnosti za partnera, nemá ešte aj chodiť do práce na celý zväzok

anonym_259ac8
7. aug 2026

@anonym_autor Zaujímalo by ma, že prečo jeden z partnerov/ten , čo zarába menej/,nechce zarábať viac? Prečo by to bolo náročnejšie?

doriiis
7. aug 2026

Ja tieto vzťahy 50/50 nepochopím asi nikdy. Veď vlastne vy nič iné nerobíte, len rozmýšľate nad peniazmi a že komu, koľko a kedy poslať. Šialené.

anonym_c767b3
7. aug 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_c767b3

V našich končinách také ženy ako píšeš, chodia bežne do práce. Čiže nie sú v tradičnom ponímaní ani ženy, ani chlapi. Ak niekto preberie podiel práce na domácnosti za partnera, nemá ešte aj chodiť do práce na celý zväzok

@zmrzlinka2021 ale tito dvaja neplanuju deti, domacnost dvoch dospelych nezaberie tolko casu ako domacnost kde su deti. Mne je jedno ako si to kto zariadi, ja len pisem, co vidim v okoli. Menej zarabajuce zeny maju beznu pracovnu dobu, odrobia 8 hodin a maju pokoj. Kdezto muzi su v praci ovela dlhsie, ale teda aj zarobia castokrat viac.
Idealne je, ked obaja zarobia priblizne rovnako, aspon by odpadli taketo kalkulacie poniektorych

januska12323
7. aug 2026

@anonym_autor morálne a vhodné je všetko na čom sa dohodnete vy dvaja. Prečo po piatich rokoch všetko delíte na polovicu? Prečo ten čo lepšie zarába nezaplatí celú dovolenku?

unicornlady
7. aug 2026

Pri takomto kalkulovaní asi nejde o lásku. Veď ak mám druhého rád a chcem ísť na drahú dovolenku, tak ho pozvem. A teším sa z jeho spoločnosti, z jeho radosti, zo spoločne stráveného času.

euka210
7. aug 2026

@anonym_autor ked nechcu zalozit rodinu a nikam to dalej neposunut, tak naco su potom spolu? Ked s tym ma 1 problem, tak nech si hladaju financne rovnakych partnerov. Keby boli manzelia, tak taky problem nemaju. Ale to by muselo ist o lasku a nie vypocitavost a peniaze.

Strana
z3