Ako zvládnuť zložitú finančnú situáciu v rodine?
Akurát to zažívame. Máme jedno dieťa, ja na RD, manžel pracuje. Žiaľ nakopili sa veci, rôzne rodinné problémy, minuli sme veľa z úspor a aktuálne nám ťažšie vychádzajú financie.. Nebude to trvať dlho, manželovi o pár mesiacov výrazne zvýšia plat.. napriek tomu sa cítim zle :( niekedy nám na konci mesiaca sotva zostávajú peniaze, veľmi často sme v blbej situácii, že niektoré dôležité veci nevieme kúpiť.. nemyslím tým vyslovene existenčné problémy, máme čo jesť, do čoho sa obliecť, dať dieťaťu potrebné veci ani sme si od nikoho nepožičiavali.. aj tak je to nezvyk a mám z toho stresy :( zažili ste to niekto?
na materskej raz šiel manžel do obchodu, nakúpil základné veci, nič extra - a na účte nám ostalo 56 korún - to sú teraz ani nie 2 eurá 😂 pravda, vtedy boli iné platy a iné možnosti ale aj tak, ten deň si pamatám aký to bol šok. neostali by sme úplne o hlade, pomohli by nám rodičia ak by bolo treba, ale toľko sme mali na účte ...
Áno, mali sme také dve/tri mesiace keď sme začínali bývať sami. Míňali sme hlava nehlava, ale realita nás dobehla a museli sme si požičať od mojich rodičov. Bola to hanba, dvaja mladí ľudia,ktori zarábajú veľmi pekne a musia si požičiavať... Ale všetko sme splatili a uvedomili sme sa
Keby som bola v takejto situacii a dieta vdakabohu zdraveztak idem do prace.Ja by som takto nevedela zit ale to som ja.
Jasné. To sa stane takmer každému. Kým je na jedlo, tak je to OK. 🙂
ja som bola na tom tak, ze som mala existencne problemy. Na jedlo nebolo. Takze toto co ty pises - uplna pohoda, len sa proste uskromnis a hotovo - ja v tom problem nevidim ;)
@maminkadeticiek Ja pracujem. Som szčo, manžel veľa pracuje, ale napriek tomu kedy len môžem, pracujem aj ja.
to co si opisala az na to zvysenie platu zaziva prevazna vacsina slovakov .. a ziju snazia sa ... su ludia na tom ovela horsie .. ber to tak,ze coskoro to skonci ..
Ja som z vysokého štandardu spadla hooodne a to v krátkej dobe. Vďaka bohu za moje úspory z ktorých som prefinancovávala nutné veci a držala firmu nad vodou , prežila som s deťmi , posilnilo ma to . Spätne sa na to dívam ako na dobrú školu , pre mňa ale aj pre deti . Pomaly som sa vyškriabala hore.
Nemyslím si, že to čo opisuješ je zlá finančná situácia.. tú beriem tak, že sa rozhodujem, či kúpim tri rožky alebo len dva 🤷🏻♀️
Este sa nemate zle, ver mi. Zle bude, ked ti budú chodit posledné upomienky pred tým, ako ta dajú na sud a nebudeš mat na jedlo pre vas, len pre deti. Pripadne choroba do toho.
Áno, boli. Keď nám vážne ochorel syn. Boli sme mladí rodičia, ja som zrazu musela zostať len na rodičovskom, muz bol viac s nami v nemocnici než v práci. Výdavky nám vyleteli rapídne hore, príjem dolu. Bolo to neskutočne ťažké obdobie psychicky, fyzicky a aj finančne, keďže sa jednalo o 13 mesiacov v ťažkom zdravotnom stave, celé mesiace v nemocnici, potom neustále cestovanie do Bratislavy, práca išla bokom.
Stále hovorím, pokiaľ je človek zdravý, vždy nejako bolo a bude a vyrieši sa. Horšie keď príde choroba, smrť.
Áno, ja na RD(v čase keď sa na RD nemohol pracovať) dve deti do 3r, muž tri mesiace nedostal výplatu, majiteľ firmy zdrhol do zahraničia, pred tým zamestnancov prehlásil na čiastočný úväzok (zamestnanci nič netušili) hypo na krku a k tomu ako keby toto všetko nebolo málo, svokra sa naštvala lebo muž ju finančne nepodporil a nenavštevoval, tak sa nám pomstila tak že nám exekútor zablokoval účet ani k rodičovskému príspevku som sa nevedela dostať. Keď sa muž konečne po mesiacoch naliehania dostal k papierom, šiel na úrad práce tam mu vypočítali podporu 155 eur.
Žiadne bezhlavé rozhodnutia, žiadne bezhlavo rozhadzované peniaze, čistá pomsta a neprajnosť.
Nejaký čas sme nemali na nič ani na suché rožky
Obaja sme sa zamestnali ale potom dcére našli vážnu chorobu šlo o život a dlhú dobu sme pobudli v nemocnici. Všetky ostatné šlo bokom
Prepáč z môjho pohľadu sa nemáte tak zle
@katica06 v ktorych rokoch sa prosim ta nedalo popri RD pracovat?
A stavím sa že máte nový domček, nové auto ( leasing) všetka táto sranda vás vyjde 1500€ mesačne alebo sa mýlim ?
@michal711 Nie, máme síce hypo, ale nie na dom, ale na menší byt, ktorý sme si v čase kupovania bytu mohli dovoliť. Auto sme kupovali ešte dávnejšie, je normálne kúpené, nie na leasing a nemáme ani iné splátky.
@katkaseiner bolo obdobie, neviem presne roky, kedy si sa musela rozhodnut, ze bud rodicak alebo praca.
@belllinka tak predpokladam vieš v akych rokoch si mala deti...zaujima ma to lebo ja som pri oboch pracovala pocas rodicaku. Narodili sa v 2012 a v 2015, cize rodicaky od 2013
Tak potom je problém niekde inde.
@katkaseiner ja som rodila v 2000 a buď rd alebo práca. vrátila som sa do práce keď mal malý 1,5... a muži mohli o otcovskej a rodičovskej snívať vtedy ešte len ...
Dôležité veci je veľmi všeobecný pojem. Skús napísať, čo pokladas za dôležité kúpiť a hneď budeme mať lepšiu predstavu, v akej ste finančnej situácii. Lebo je pravda, že keď je človek v určitom ekonomickom štandarde, veci, ktoré kupuje mu pripadajú bežné, dokonca nevyhnutne. Ale často krát to môže byť aj nadštandard.
@katkaseiner ano, viem, kedy som mala deti, si predstav… ta zmena nastala niekedy medzi rokmi 2005 a 2013, vygoogli si
@katkaseiner v roku 2009 si sa musela rozhodnúť buď budeš poberať rodičovský alebo pracuješ. V tých časoch nebolo žiadne tehoteské dokonca som aj kočíkové. ,,zmeškala,,
Ja som sa rozhodla pre prácu, čo bol vtedy o hodne vyšsia suma
Áno. Keď sme sa presťahovali do svojho domu, mali sme dve malé deti, ja na RD, manželova výplata ešte necinkla na účet a už bolo každé euro niekde nasmerované... Áno, pamätám si to. Mali sme to presne, ako píšeš. Nechýbalo nám nič, ale taký hnusný pocit, že naozaj ideme na doraz, aj keď sme nerozhadzovali, nekupovali zbytočnosti, výlety len krátke. Deti boli malé, im nič nechýbalo. Ale ja som bola z toho na nervy, že každé euro musíme 5krat otočit. Ale je dôležité prejsť aj tymto. Potom, v časoch, keď sme mohli kupovať čo sme chceli, má práve tento pocit držal pri zemi.
S prvým dieťaťom som bola rodičaku, bola koruna, muž živnostník nedostal zaplatené a ja som mala 8eur na týždeň kým prišiel ďalší rodicak.
Vzala ma sestra do obchodu a spravila nákup za 30eur, a ja som jej plakala na ramene od šťastia. Platili nám paušály aby neprišli pokuty. Toto už nikdy zažiť nechcem. Odvtedy si cazimkazde euro v peňaženke( a to som po nástupe do prace zarábala naozaj super). Teraz som tehotná znovu, už na PN a síce mam rezervy, mam stres -nezarabat- lebo sa bojím co bude. Chápem ta veľmi.
*korona
Akože prepáč, začínam tento tvoj príspevok brať ako vtip. Máte dom a ešte aj byt, na ktorom síce je hypo, ale je váš. V čom ťa máme ľutovať?!
@martul Aký dom? nechápem.. nemáme žiaden dom. Máme maličký byt na hypotéku.
ja som to tak pochopila z tvojho príspevku: Nie, máme síce hypo, ale nie na dom, ale na menší byt
každopádne platí to, čo som napísala, v čom je teda problém? Máte čo jesť, sama si to napísala, že nemáte existenčné problémy a za pár mesiacov mužovi zvýšia plat. Toto nie je nič hrozné, čo sa u vás deje.

Ako rodina nastastie nie, ale ked som byvala sama, pred manzelstvom, tak som sla od vyplaty k vyplate a teda ak daco vyskocilo, tak som sa na ten mesiac uskromnila, neviem, nejako som nezufala, hlavne veci boli poplatene. V zivote si vzdy chvilu hore, chvilu dole. Podla mna to je dobre, ta chvila dole ti ukaze priority a co je v zivote dolezite, nauci ta vdacnosti za to co mas a vytesis sa z obdobia ked budes opat hore, ak na to opat zabudnes (uzivat si to a vazit), zivot ta opat nejako hodi dole, aby si sa prebrala.
Drzim palce, sama vies, ze je to obdobie