Ako zvládnuť zníženie životnej úrovne a ušetriť?
Ako to zvládate v dnešnej dobe? Mám pocit, že naša životná úroveň klesá, plat nám stojí ale všetko išlo nenormálne hore, som z toho strašne smutná. Prerábame domček, ale peňazí akosi niet. Ako to máte vy? Zvládate všetko, alebo mate pocit, že je to horšie a horšie. Darí sa vám niečo ušetriť, ak áno tak ako? Dajte prosím rady, potrebujeme dorobiť na dome a potrebujem čo najviac odložiť. Navýšiť príjem už nevieme, takže ďalšia práca nehrozí, ide mi o rady ako najviac ušetriť, prosím ak máte nejaké dobré rady, tak som samé ucho. Ďakujem.
@hellwant ja som tak videla, Mám kopu známych , väčšinou sú to takí, ktorí kúpili staršie domy a prerábajú. Vrch si nechali na neskôr, keď budú deti väčšie a budú potrebovať saomostatné izby. Tak teraz niektorí dokončujú.
@ibatanecnica Aj ja som to videla, že si zatiaľ zariadili iba prízemie a vrch ešte prerábajú, cez zimu tam nechajú kúrenie na 1 a zatiaľ tam známa odkladá nepotrebné veci.
@ibatanecnica no vidis a ja mam kopu, kde to zariadua, minimalne starym nabytkom a vtedy musis temperovat, vetrat castejsie. Preto pisem tak ako pisem. Mas 2 moznosti🤷♀️
@hellwant lenže aj na to treba nejaké peniaze aj na dokončenie - podlahy, stierky, sanita. A keď na to nemám, tak to nechám tak a nie byť pomaly na suchých rožkochaby som mala dokončené miestnosti, ktoré momentálne ani nepotrebujem
@ibatanecnica Toto ja chapem, ale preco si potom cast ludi kupuje dovolenky na splatky a ziju extremne na dlh? Nemaju na to... no lebo sa tak rozhodnu a chcu to. Tak isto ako pri tomto, bohuzial a vytlct im to z hlavy je tazke, ze netreba to, neporovnavat sa. To sa snazim povedat.
@hellwant ale to je ich problém. Autorka sa pýta, kde ušetriť, tak dávame návody. Či si už niečo z tho zoberie alebo nie, je na nej.
Keď máte urobené prízemie, koľko je to metrov? Keď sa tam da normálne zit, tak žite, všetko sa urobí postupne, dom počká. Pre toto sme byte. Normám si žijeme, nebudeme otrokmi domu ktorý stále žerie peniaze. Šetriť na strave kvôli domu? Ako vazne? Keď na to nie sú peniaze NAVYŠE, tak nejaký dom, prerábky, terasa a pod nedávajú zmysel
Prehodnotiť priority. Krákať a pomaly kupovať najlacnejšie haraburdy a sedieť doma len aby ste dostavali nejakú haraburdu, ktorá bude navždy pýtať peniaze? To má akože aký zmysel ten život? príslovie že prikrývaj sa takou perinou na akú máš si treba často pripomínať...
@ibatanecnica Ak ich prijmu, mozno z okolia, len vidia ako maju iní domy pekne, prave chcu oni vsetko urobit, je to na nich, niekedy si to jednoducho nevedia niektore rodiny predstavit a zit tak. Snad prijmu rady.
@mondolina ja som buranie spomenul inej prispievatelke ohladom jej komentu, ze naco mat napr. hostovsku. No ak prerabas stary dom m² mas urcene(obvodove mury) nezmenis ich(ak neburas), ta miestnost tam bude, max ju spojis s inou zmenou priecok, ale stale tam mas tie m²(pisal som tej dotycnej pokial by autorka neburala napr. poschodie, ale nie ze autorka chce burat)
A to ze nekuria som tiez nepisal o autorke ale na margo komentov inych ludi, ked sa nechaju izby len tak- vetrat a v zime prekurovat tam treba.
"Nechcem tvrdit, ze treba ovracat kazde euro"
- Dunčo, zavracaj!
- Bluáááá...
🙂
autorka,
realita - mate vobec na zivot v dome? Lebo realne je to dost luxus - stavby, ci opravy a rekonstrukcie + zahrada + prevadzka (hlavne u starsich domov). Nehovoriac ze ludia potrebuju 2 auta, cestovanie, vycerpanost.
Dom je luxus to si málo kto uvedomuje. Ono vždy niečo príde.
Na vrchné poschodie určite nenasetrite za rok len tým že budete šetriť na jedle. To moc reálne nie je.
Nemôžte si navýšiť hypo? To len v prípade že nemáte na pôvodnej nízky úrok.
Druhá možnosť je zmena práce kde jeden z vás zarobí viac.
Tak ked mas barak, do toho kazde dieta izbu a hostovsku izbu tak to mas obrovsky dom. Podla mna si nesudna z toho ako ti klesa uroven. keby si zila niekde v 2kk tak nepoviem. Ale vy mate totalny barak, do toho mate pravdepodobne auto a deti - tak to je nadstandard o akom sa mnohym ani nesniva. Podla mna mas nerealne ocakavania. Zijes si totalne nad pomery beznej populacie.
A moc necakaj ze sa to zlepsi. Cim su deti starsie, tym je vsetko drahsie. Ak pojdu na skoly tak to budes platit - vratane ubytovania. Dom potrebuje casom nove rozvody, vodu, opravu strechy a vymena auta. Vidim to ako to ma svokra. Dom a deti, to je nekonecna studnica vydajov.
Ak šetríte a aj tak máš pocit, že strácate životnú úroveň, tak treba skúsiť zvýšiť príjem. Buď požiadať v práci alebo si nájsť lepšie platenú prácu. Nedá sa donekonečna uťahovať opasky. Ja som na RD a vyše roka podnikám.
Akože niektoré komentáre pekne odveci. Kde ja píšem, že jeme suché rožky, alebo že sme na tom tak zle, že sedíme len doma, alebo kde píšem, že je to stará haraburda? Videli ste niekto ten dom? Zobrali sme hypo a celý spodok sme si prerobili postupne a z úspor, urobili kúrenie, elektriku, odpad, vodu, komplet všetko na prízemí, z vlastného, ušetreného, nie z hypotéky a to, že je mi ľúto, že je teraz všetko drahé a že neušetríme toľko koľko sme ušetrili a nejde to tak rýchlo ako sme čakali neznamená, že na to nemáme. Keby chceme navýšime hypo a dorobíme, ale nechceme, chceme to urobiť z našich peňazí, preto som sa pýtala na radu ako sa darí šetriť vám, či nemáte pocit, že sa znižuje aj vám životná úroveň, pretože všetko ide strašne hore. Ako tu sa fakt neoplatí opýtať sa na rady ohľadom šetrenia.
Niekto by možno išiel bývať radšej do bytu, ja budem radšej v dome, kde si môžem sadnúť na terasu, pozvať rodinu a kamarátov a zabaviť sa, deti majú kde behať a vyzabávať sa, možno neprerobíme hneď, ale to predsa neznamená, že máme dom v ktorom je viac porobeného ako neporobeného predávať. Bože môj.
Všetkým ktorí dali normálne rady naozaj ďakujem a ďakujem aj za podporu.
Bývala som v dome po svadbe som išla do bytu aj keď v pohode by sme si dovolili bývať v dome.
Keď som u našich na víkend na dome prejdem po okolí nestretnem nikoho všetci sedia doma ani deti nie su von na dvore.
Keď som doma na byte stretnem na prechádzke plno ludi.
Za mňa je byt super nie je zrut peňazí mame všetko co potrebujeme + sme si kúpili záhradu s chatkou par minút od bytu - keď chceme ideme tam
Ušetríme a môžeme si dovoliť vsetko aj ušetríme a hlavne mame plno casu ktorý trávime spolu...
Problém veľa rodín je ten ze kúpili domy keď boli lacné s hypo takmer zadarmo a nerátali s tým ze ceny a úroky sa mozu menit
Usetris na strave a veci z druhej ruky. Tiez pri nenarocnej povahe. Aspon jednorazove brigady treba pozerat. No a napr. nie 5 a viac darcekov pre jednu osobu pod strom. ;D Moznosti je prosto mnoho. Tiez aj setrnejsie zaobchadzanie s elektronikou a jej precistovanie a spravne pouzivanie. Dlhsie vyzdrzi. ;) Tiez je super napad byt tvorivym a cas od casu vyrobit nieco,co sa aj preda... A tiez zivotom v meste alebo dedine,kde je vsetko,netreba chodit autom..
Tak ked prerabate, peniaze idu do domu. Nemozes ocakavat, ze usetrite to co predtym. Ty mas prednost dom, niekto nieco ine. Ja osobne keby si ten dom nemozem dovolit tak by som necakala pol zivota dokedy ano. A vrazala peniaze iba do neho. Mozno to chce len cas a budete znovu vo financnej stabilite po tom ako sa dom prerobi. A mozno sa to bude s vami tahat aj na dalej. Co ja robim preto aby sa nam neznizila zivotna uroven? Snazim sa urobit vsetko preto aby som svoj prijem pravidelne zvysila. A manzel tak isto.
kde sme zobrali? Z tvojho príspevku. Ten úvod vyzerá dosť zúfalo.
@ibatanecnica veď ale nikde tam nie je, že jeme suché rožky a sedíme doma a nikam nechodíme a že je to stará haraburda.
Strava vás vyjde cca 400-500 eur, keď budete jesť len suché rožky, cca 6 rožkov na osobu deň a tipujem že ste 4 osoby to máš len 2,40€ na deň jedlo pre všetkých. Teda cca 70 eur na osobu, ušetrené 328 eur mesačne. Za polroka šetrenia si teda môžeš dovoliť kúpiť posteľ, koberec, nočný stolík aj komodu pre jedno dieťa.
Keď budeš takto šetriť aj dalšieho polroka tak si budeš môcť dovoliť skvelú manželskú posteľ pre návštevy a dokonca im môžeš urobiť aj nejaký minibar v rohu aj s kávovarom.
Pošetríš takto ďalej a bude toho viac a viac 😀
@laurita285 dnes ťažký deň?
Akože ja už by som to asi naozaj prestala riešiť. Dole máte svoje izby, deti neviem ako sú veľké, no tak budú v spoločnej izbe zatiaľ. Všetko tak strasne zdraželo, že už teraz je to zabite, normálne by som asi povedala a dosť. Budeme žiť, doprajeme si a dom počká. Kedysi ľudia svojpomocne 20 rokov barák dokončovali. Ono ceny iste neklesnú, ale možno keď si oddýchnete, možno časom sa naskytne zmena v práci a pod. A budú po pauze aj peniaze na dokončenie. Keď nie o rok, tak o dva. Proste nenechať sa dohnať do depresii. Strechu nad hlavou máte, to je hlavne. Deti tiež musia vnímať to napätie, že rodičia sú ustvani kvôli domu.
Z SK platov nenasetris na dom,či pekne auto.Ani z SK prídavkov nezabezpečí deti.
Najprv trebalo zarobiť na Zapade .
Po Covide zbohatnúť....to sa asi v SK nedá...hlavne keď reálna mzda v SK padla na dno eurozóny....
@dusanecko0112 Ale tak vybavený dom mať už v mladom veku a pri tom aj šetriť to nemajú ani na Západe.

@ibatanecnica ale ludia tak nemyslia, chapes? Ked mam zariadujem, bohuzial. Ja s prazdnou izbou problem nenam, ale nikde som to nevidel. Vzdy v nej cosi je, nabytok, haraburdy atd...