icon

Aký je postup, keď chcem vymôcť dlh od brata?

engbeng
29. máj 2016

Ahojte,
brat si odomna napoziciaval peniaze asi pred troma rokmi, ktore mi nevie vratit. Od rodicov som sa dozvedela, ze splaca viac poziciek, ale to je jeho problem. Ma 27r., vysoku skolu, ziadne zavazky, takze nie ze by sa dostal do nejakej zlej situacie, proste robi blbosti. Pracu ma, dokonca aj nejaky pozemok. Suma nie je nejaka zavratna, zhruba 400 euro. Vela krat som si ich pytala a bud mi neodpoveda na telefon, alebo ma zavadzal, ze mi ich poslal a neposlal. Dnes mi napisal, ze mi ich urcite neposle, lebo nema. 1.1. som si nechala podpisat dohodu o pozicke, kde dlh uznal a zaviazal sa, ze ho splati do isteho datumu, co sa nestalo. Ja som pritom slobodna matka s 2 rocnym dietatom, pracujem iba na polovicny uvazok a teda penazi nemam nazvys a tak to bude kym nezacnem pracovat na plny uvazok. Zda sa mi to drzost.
Chcela by som to vymahat sudnou cestou, lebo uz na takuto komunikaciu s nim nemam nervy. Este mi vadi, ze sa ku mne sprava, ako keby som bola ja ta co pochybila, vyjadruje sa pred rodicmi, ze chce mat odomna konecne pokoj.
Este nikdy som nic take neriesila. Je teda moznost vymahat dlh sudnou cestou. Mam sa obratit na sud sama, alebo radsej to riesit cez pravnikov? Pozera som co si uctuju a nezda sa mi to az tak vela (20 euro, je to vobec mozne)? Nevadi, ze uz nemam trvaly pobyt na SR, ale v zahranici (EU)? Dakujem, zaujimali by ma najma prakticke skusenosti a to ci sa obratit rovno na sud, alebo je to lepsie cez pravnicku kancelariu

Strana
z3
mima4
29. máj 2016

@engbeng pozri, a keby ste sa dohodli na splatkovom kalendari, dajme tomu 10 mesiacov po 40 EUR? ale tak, zeby si s nim o tom hovorila pred rodicmi.

a nic si nerob z jeho spravania, ty si mu poziciala a teraz si najvacsia svina 😉 to su typicki citovi upiri, teda tvoj brat

mondolina
29. máj 2016

kvoli 400 € sa ti sud neoplati

n0mi
29. máj 2016

Asi kvoli odbornej rade zavolaj na nejaku linku pravnicku ci priamo stretko polhodina s pravnikom. A budes vediet ci sa ti oplati ist na sud a platit pravnika a ine poplatky 🙂 za opytanie nic nedas, aspon mas poucenie do buducna aj ked ide o brata 🙂)

tajka1986
29. máj 2016

@engbeng budes sice musiet zaplatit sudne poplatky ale v pripade vyhrateho sudu ti icb vratia. Ja by som ho dala na sud aj kvoli 400e. Tiez ti len tak z neba nespadli. Ide o princip. Naposledy ho upozorni resp.dohodni splatenie max na 2splatky do napr.konca jula a ked nie,podavas navrh na sud. Ak nemas skusenost isla by som sa aspon poradit o dalsom postupe s pravnikom.

lillien11
29. máj 2016

Ak máš uznanie dlhu,urobí sa návrh na vydanie platobného rozkazu ,čiže nebude sa nariaďovať pojednávanie . Súdny poplatok by si mala mať 6% z dlžnej sumy. To,že niesi občan SR nevadí,hlavne,že je ním on. Platobný rozkaz by mal súd vydať do 15 dni ak ho dáš aj na predpísanom tlačive (samozrejme,nie vždy to tak je 🙂).
Ked bude platobný rozkaz právoplatný a vykonateľný,môžeš podať návrh na vykonanie exekúcie .

maciatkolulu
29. máj 2016

@lillien11 on ma ale pravo sa odvolat a bude vytycene pojednavanie....sudy su na dlhe lakte, nie je to az take jednoduche, s najvacsou pravdepodobnostou vyhra a vratia sa jej vsetky poplatky, len ci to stoji za vsetky tie peripetie...

lillien11
29. máj 2016

@maciatkolulu Áno,môže sa odvolať,ale pokial podpísal uznanie dlhu a je si toho vedomý,tak nemá čo namietať ,myslím,nemá to čím podložit ... Robila som asi 15 návrhov na vydanie PR a zatiaľ sa mi ani raz nestalo,žeby nejaký dlžník podal odpor,keď bolo jasné,že neuhradil niečo na čo sa zaviazal...ale možno som mala len šťastie 😀

maciatkolulu
29. máj 2016

@lillien11 no tak zial u nas podal odpor a natahuje sa to a natahuje a natahuje..... tiez si neviem sama predstavit, co je v tom odpore, cakame, ale uz mame toho plne zuby a nejedna sa o 400eur 😠 Ja len, ze je tu aj tato nezmyselna moznost....Pre mna tiez jasna vec, ze ked mas raz zmluvu, ze ja som tebe dlzna to a to, tak si neviem predstavit, co ako do odporu napisat, aby to bolo relevantne. Co uz

mircalla
29. máj 2016

@engbeng Skus sa priadat na Facebooku do skupiny Spytaj sa pravnika, tam ti poradia zadarmo. Inak prepac, ze sa pytam - nie je brat nahodou gambler? Spravanie tomu nasvedcuje. Pokial si pobral rozne pozicky od bank a nebankoviek - pozicku na prekrytie inej - ma zrejme velky problem splacat pozicky, co je pre neho noz na krku. Ak je to, co si myslim - mal by sa ist okamzite liecit. Ak sa mylim, sorry

mircalla
29. máj 2016

Mozes skusit aj mediatora, ale tiez daco stoji, i ked v tomto pripade...

engbeng
autor
29. máj 2016

@mircalla Fuha, toto ma zaskocilo, ale dakujem za myslienku, urcite neviem o tom, ze by bol gambler. Sama nechapem, ci rozum potratil, lebo jeden vzdelany clovek aby si bral pozicky v nebankovkach a neplatil ich, to ma prekvapilo. Ale od kedy od neho dlh vymaham, nas vztah je nula bodov. Ked som v Bratislave, ani sa nestretneme, myslim, ze sa mi vyhyba. Moji rodicia si myslia, ze urobil blbost, nic viac v tom nevidia. Dokonca mi vytkli, ze to od neho teraz chcem, ked musi platit inym. Ci som nemohla pockat. Oni sami mu pomahaju a zakladaju ho ako mozu, aby nestratil vela na pokutach a urokoch. Ale aj - podla ich slov - ho kontroluju, musi ukazovat ako plati. Mam dost, 400 eur ako nastrbi vztahy, je mi z toho smutno, ale z principu mi to proste vrati. Ak by jednal ferovo a slusne, mala by som asi viac trpezlivosti, aj ked teraz by tie peniaze prisli velmi vhod. OK a k tvojej pointe, ako sa da vobec zistit, ked je clovek gambler? Aj ked asi to nebude jeho pripad

engbeng
autor
29. máj 2016

@maciatkolulu 😒 Fuha. Tak som rada, ze som sa poucila na 400 eurach

engbeng
autor
29. máj 2016

@lillien11 Dakujem za infosky!!

engbeng
autor
29. máj 2016

@mima4 Ja som o niecom takomto aj uvazovala. Je to mozno detinske, ale urazila ma dnesna odpoved na to, ci mi moze poslat tie peniaze. On ze "Urcite ti ich neposlem, lebo nemam" a nic viac, ani raz prepac, pokaslal som to, vyriesme to tak a tak. Dokonca som si vypocula, ze mi skladal skrinu, ci si to ma z toho odcitat a podobne grcy. Casu som mu dala uz kopec.
Mna mrzi to, ze rodicia ma nepodporia. Ked som si 1.1. chcela vyriesit tieto veci, nedvihal mi telefon, tak som povedala, ze sa u neho zastavim a este ma mama odhovarala, ze ho v teraz nemam rusit, ze tam ma na navsteve priatelku.
Ale ten splatkovy kalendar nie je zly napad, vlastne sa teraz rozhodujem medzi poslednym pokusom ako ty vravis a tou ziadostou na sud. Ale po pravde, chcem to uz mat vybavene a nemyslet na to.
Dakujem vsetkym, co mi poradili

mircalla
30. máj 2016

@engbeng Nuz rozmyslaj: Mlady jednotlivec s dobrou pracou bez zavazkov je taky strasne zadlzeny, ze nie je schopny zaplatit taku malu sumu, lebo musi platiti inym? Ako sa mi podarilo narobit take dlhy? Ved nema zavazky.
Vazne mi to evokuje spravanie gamblera - taki si popoziciavaju, naslubuju a sami vedia, ze nemaju sancu vratit. Ja ked som bola sama bez deti - vzdy mi z vyplaty ostala obrovska suma, je fakt neviem, ako moze byt inak takto strasne zadlzeny. Opytaj sa rodidov, ako sa mozne, ze je clovek bez zavazkov a s pracou takto zadlzeny - z coho tie dlhy vznikli a kam dal vsetky tie pozicane peniaze. Ni eje normalne, ze z platu nevie seba uzivit a nabral kopec poziciek
Niekam ich dat musel. Jednoducha matematika.

kaktusik007
30. máj 2016

@engbeng divaj sa na to pozitivne - ty si prisla na to akeho skveleho mas brata uz pri 4 stovkach, mna tato skusenost stala podstatne viac. A nevrati uz len z principu - lebo on sa tak rozhodol. Pre rodicov ked som to chcela spat som bola ta najvacsia svina - a pritom ja samozivitel s dvoma detmi co ex neplatil..... Ale od braceka som vymahat svoje peniaze nemohla.
Kedze som sama a deti mam dve ktore musim zivit a musim chodit do prace - som odkazana na pomoc s detmi od mojich rodicov.... Takze som sa na vymahanie dlhu vybodla, urobila som hrubu ciaru. Moj vztah s bratom je cisto formalny - prehodime zopar fraz a tam to konci.

Pravo na tie peniaze mas - to je fakt. Dalsi fakt ze ak to pozenies cez sudy, moze to trvat roky a aj ked budes mat pravoplatny papier zo sudu - stale je to iba zdrap papiera. Pises, ze ma dlhy inde. Casom to budu exekucie. Tvoj narok bude iba dalsia exekucia v poradi..... Kludne sa ti moze stat ze prve peniaze uvidis o tri roky a bude to desat eur..... Vzhladom na vsetky okolnosti. Aj na toto mysli ked to na ten sud budes davat.

A v neposkednom rade - totalne si znicis vztah s rodicmi. Pre 400 eur.

Sama vidis, ze k nemu maju ochranarsky vztah - oni vedia, ze robia zle, ale nevedia inak konat - musia dozriet, aby vsetko pochopili.... A to je otazka rokov.

U mna sa pozicka stala v 2003 roku, a asi poledny rok si zacinam vsimat zmenu vztahu mojej mamy k bratovi... Aj v suvislosti s jeho zodpovednostou.... Cize ten posun z ochranarskeho modu sa dostuje pomaly.... Aj ked trinast rokov je sakra dlhy cas.

mircalla
30. máj 2016

Inak pozicky v nebankovkach si beru ludia, ked im banky uz pozicat za horbilny urok. Prve, opytala by som sa rodicov, kam vsetky tie pozicky isli - na co? kedze zaraba a nema zavazky. jeho spravanie je priserne, ale udivuje ma aj sspravanie tvojich rodicov. kazdy psycholog by ti povedal, ze tym, ze svojim skladanim na jeho pozicky a tym, ze ti este povedia, nech mu das pokoj mu vyslovene robia zle, totalne v nom prehlbuju vlastnu nezodpovednost. takze zacni otazkou, kam sli peniaze s tych vsetkych poziciek a ako je mozne ze si ich nabral tolko, ze ich neni schopny splacat?

mircalla
30. máj 2016

pozicat nechcu chyba mi tam slovo @kaktusik007 rodicia si v prvom rade musia uvedomit, ze konaju uplne opacne, ako by mali. ale myslim, ze ona ako clen rodiny ma tiez pravo vediet, ako je mozne, ze je takto zadlzeny - podla mna je ozaj bud gambler alebo sa snazil zit nad pomery, ale skor sa priklanam k prvemu

marcelatje
30. máj 2016

@engbeng na sud ho dat mozes no aj to sa moze vselijako skoncit. Ja mam sud vyhrany uz niekolko rokov, jedna sa o dost vysoku sumu no doteraz som nevidela ani cent. Ak brat pracuje exekutor mu moze zablokovat ucet kym to nevyplati alebo mu strhat nejaku sumu z platu.
V tvojom pripade ide pre mnohych o smiesnu sumu no chapem ze pre slobodnu matku je to dost. A naserie najma ten jeho pristup 🙄

z_schmidt77
30. máj 2016

keďže to máš podložené, treba podať žalobu na súd.nie je zanedbatelna poplatok je 16 eur. a 400 eur nie je zanedbatelna suma.

z_schmidt77
30. máj 2016

jééj. pozerám, že som napísala akýsi miš-maš. Súdny poplatok je 16 eur. Suma 400 eur nie je zanedbateľná čiastka. A ešte si treba pripočítať úroky z omeškania dlžnej sumy.

engbeng
autor
30. máj 2016

@mircalla Dobre, zacnem tou otazkou v stredu, ked s nimi budem. Predpokladana odpoved: bol hlupy, zil si nad pomery, tvrdo sa poucil a uz to neurobi. Spytam sa, ze kam presne tie peniaze isli a uvidim co povedia.

@marcelatje Ale moj brat prave ma pozemok s chatou, rodicia na neho nieco prepisali, lebo mne zaplatili skolu v zahranici, tak aby to bolo spravodlive. Podla mna sa aj rodicia boja, ze pride o to, co vybudovali.

@kaktusik007 Trafila si do cierneho, nejako tak to u nas v rodine asi bude, ak to dam na sud. Ja by som to bez tych penazi prezila, ale padli by dobre a som celkom zasadovy clovek, aj ked je to mozno niekedy na skodu. Nechapem, ze ako nevedia konat inak, nie su blbi ☹ Mozno by pre klud v rodine stalo sa na to vykaslat, ale mna to bude skriet, lebo je to nespravodlive.
Inak tiez mi pomahaju s dietatom, ale nemyslim, ze to prestane. Ak nahodou hej, tak sa mi to fakt neoplati, lebo ked sem tam dam nejake euro na opatrovatelku, tak sa tych 400 na novych vydavkoch aj tak za isty cas nazbiera (a hlavne velka skoda pre obe strany!!)
A este si myslim, ze si spomenu na to, aka som svina pri dedeni, ale nejdem kvoli tomu jednat vypocitavo....

mircalla
30. máj 2016

@engbeng otazne je, ci to naozaj nerobi a ci prestal s branim poziciek, ak s tym niekto zacne, je to zacarovany kruh. ja by som taketo rodinne veci asi cez sud neriesila, ozaj to moze vazne znicit vztahy. Ale zaujimalo by ma ako clena rodiny, ktoremu dlzi peniaze - kam sli tie peniaze, kedze ma este aj prijem. Ma nejake luxusne oblecenie, auto, chodi do drahych restauracii, na drahe dovolenky, ma nejaku zlatokopku frajerku? Pokial nie, tak najskor tie peniaze prehral. a gambleri nemozu prestat, musia hrat dalej, takze si zoberu dalsiu pozicku, bez toho, aby sa zamyslali, ako to vratia. zrejme vasi vedia viac, ako vies ty

mircalla
30. máj 2016

A pokial teda viac nevedia - nakolko mu prispievaju, tak na ich mieste by ma to sakra zaujimalo. Tvoj brat sa sprava ako male decko, co sa rodico tyka, ak budu na neho takto makki - len mu skodia, nikdy sa neuvedomi. Ten problem ma 2 roviny: financny a moralny/rodinny

engbeng
autor
30. máj 2016

@mircalla Nie, na dovolenky nechodi pokial viem, auto ma stare rozpadnute po rodicoch, oblecenie si kupuje sice lepsie, ale tolko sa na tom neda utratit, restauracie a bary neviem. Este mi napada, ze mozno skusal nejake investovanie do riskantnych akcii, alebo co ja viem, ale preco nebankovky.... asi preto, ze uz mal ucet precerpany do max. limitu (neviem kolko to je).
Inak to tak vzdy bolo, ze ja na mna boli sakra prisni (ani na lyziarsky som nemohla chodit na strednej, lebo tam boli chlapci 😔 ) a on mohol fakt, ze takmer vsetko. Vysvetlovala som si to tak, ze ja som dievca a prve dieta, s chalanom sa nemaju o co tolko obavat a uz asi prehodnotili vychovnu strategiu a je pravda, ze je trochu mozno viac ich milacik

engbeng
autor
30. máj 2016

@mircalla Cim dalej nad tym viac rozmyslam, tym viac sa mi to zda skor moralny/rodinny ako financny problem, lebo co je to 400 eur z dlhodobeho hladiska

mircalla
30. máj 2016

@engbeng no tak potom sa moje podozrenie prehlbilo - mozno to ale ani sami nevedia. povedz im, ze nemozes pcohopit ako je mozne, ze clovek bez zavazkov a s pracou ma take dlhy, ze ti neni jasne kam tie peniaze sli a ze ta napadlo, ci nahodou nema problem s hranim. Matematika ozaj nepusti. Tie investicie ako pises su tiez mozne.
Nespominaj ten dlh momentalne - skus ist na to tak, ze mas o neho obavy, ze sa ti to nezda - jeho dlhy aj jeho spravanie....uvidis ako zareaguju, ale je mozne, ze klame aj im (gambleri su najvynalizavejsi klamari). Drzim palce

jana_eyre
30. máj 2016

prepac ak som sa nedocitala, ale mas na pozicku aj nejaku zmluvu podpisanu bratom?

mircalla
30. máj 2016

Ved keby chcel tak ti splaca 20 euro mesiacne, ale chova sa cudne az verbalne agresivne, radsej sa ti vyhyba, to je taka obrana, ale de facto sa hanbi a ma zle svedomie
Ak nie je schopny splacat ani nabrane pozicky a rodicia musia pomahat - ma velmi velku zadlzenost, to nebude, ze 200-300 euro mesacne, ale zrejme ovela viac

engbeng
autor
30. máj 2016

@jana_eyre Ano, dodatocne mi podpisal zmluvu (dohodu o pozicke)

Strana
z3