icon

Aký je postup, keď chcem vymôcť dlh od brata?

engbeng
29. máj 2016

Ahojte,
brat si odomna napoziciaval peniaze asi pred troma rokmi, ktore mi nevie vratit. Od rodicov som sa dozvedela, ze splaca viac poziciek, ale to je jeho problem. Ma 27r., vysoku skolu, ziadne zavazky, takze nie ze by sa dostal do nejakej zlej situacie, proste robi blbosti. Pracu ma, dokonca aj nejaky pozemok. Suma nie je nejaka zavratna, zhruba 400 euro. Vela krat som si ich pytala a bud mi neodpoveda na telefon, alebo ma zavadzal, ze mi ich poslal a neposlal. Dnes mi napisal, ze mi ich urcite neposle, lebo nema. 1.1. som si nechala podpisat dohodu o pozicke, kde dlh uznal a zaviazal sa, ze ho splati do isteho datumu, co sa nestalo. Ja som pritom slobodna matka s 2 rocnym dietatom, pracujem iba na polovicny uvazok a teda penazi nemam nazvys a tak to bude kym nezacnem pracovat na plny uvazok. Zda sa mi to drzost.
Chcela by som to vymahat sudnou cestou, lebo uz na takuto komunikaciu s nim nemam nervy. Este mi vadi, ze sa ku mne sprava, ako keby som bola ja ta co pochybila, vyjadruje sa pred rodicmi, ze chce mat odomna konecne pokoj.
Este nikdy som nic take neriesila. Je teda moznost vymahat dlh sudnou cestou. Mam sa obratit na sud sama, alebo radsej to riesit cez pravnikov? Pozera som co si uctuju a nezda sa mi to az tak vela (20 euro, je to vobec mozne)? Nevadi, ze uz nemam trvaly pobyt na SR, ale v zahranici (EU)? Dakujem, zaujimali by ma najma prakticke skusenosti a to ci sa obratit rovno na sud, alebo je to lepsie cez pravnicku kancelariu

engbeng
autor
30. máj 2016

@mircalla Ano, urcite ta suma co splaca nie je mala, spytam sa rodicov kolko to je a pojdem na to presne tak, ako hovoris, dobry napad. Dam vediet, ak bude nieco nove, zatial dakujem!!

mircalla
30. máj 2016

@engbeng Urcite daj vediet🙂

jana_eyre
30. máj 2016

@engbeng prepac, citala som este raz uvod a az teraz som si vsimla, moja chyba..

kedysi som pracovala na mimosudnom vymahani dlhov, ale iba pravnickych osob - ked sme ale komunikovali s dlznikmi, tak niekedy ich stacilo iba "postrasit" par upomienkami, upozorneniami o docasnom mimosudnom vymahani, ze ak nebude plnit svoj zavazok, poputuje na sud.. mozno by si to mohla skusit zatial takto - netusim, ci existuju aj spolocnosti co sa zaoberaju fyzickymi osobami a takouto nizsou sumou, ale ak nie tak mozno nejaky pravnik /moze byt aj prave ukonceny, len nech tam nie je vymahanie priamo v tvojom mene/ by ta mohol zastupit.. vyslo by to asi lacnejsie ako sudne trovy, ak by sa odvolaval a podobne..

taktiez je dolezite nezabudat na premlcaciu dobu, ktora je v obcianskom zakonniku myslim tri roky, v obchodnom 10rokov..

skus pozriet stranku EOS ksi - mozno sa zaoberaju uz aj vymahanim FO..

drzim palce..

engbeng
autor
30. máj 2016

@jana_eyre Diky za tu info o premlcacej dobe, na to som zatial nemyslela.
Postrasenie sudom som skusala vcera, uvidime ci nahodou nebudem mat stastie

katriona1
30. máj 2016

🙂

kaktusik007
31. máj 2016

@engbeng ak postrasenie sudom nezaberie, vykasli sa na to. Nestoji to za to. Ber to ako poucenie do dalsieho zivota - je to brat, mate rovnakych rodicov. A pamataj, ze rodicia sa vzdy postavia na stranu slabsieho - je v ludoch isty pud ochranarstva.
Ty si silna, ty nepotrebujes, postaras sa sama o seba. On je chudacik, v zivote sa mu nedari, jemu treba pomahat...

Je to zvratene, ale takto nejako to zial funguje. No pamataj - iba do casu.

A ak chces, aby si rodicia uvedomili co vsetko zle brat robi a aky je - musis v prvom rade na neho prestat poukazovat ty. Pustat na hlucho narazky a nevtiahnut sa do debaty s rodicmi o nom. Macimalne odpoved - ja mam na to mami uplne odlisny nazor ale ten asi nechces pocut, vsak????

Toto je strategia, ktora z dlhodobeho hladiska ti prinesie vitazstvo - ze rodicia zistia co si chovaju doma...

Ak budes na jeho chyby ukazovat, otoci sa to proti tebe!!!

Ale hovorim - ide o niekolko rocny proces..... Kedy si fakt musis kusat do jazyka.

Ak to das - tvoj vztah s rodicmi bude ok a oni budu realne vidiet realitu.

A len za 400 eur, no nekup to ;)

@mircalla to su specificky typci, ktori maju rodicov omotanych okolo motuzmi.... Rodicia - zvacsa matky- na synoch brutalne lipnu a toto je dosledok. Uprimne, nedivila by som sa, ak by autorka nasla v minulosti nejaku prihodu zo zivota brata kedy bol na tom zle - zdravotne myslim. Choroba, uraz, ci len samotny porod trebars - tam sa potom spravi v podstate chorobna citova vazba a ak to ten rodic neustoji - co vacsinou nie, ved vidno uz opisany sposob v rozdielnych vychovach - tak potom je takyto problem.

Lenze nemozes prist za matkou ze aha, on ti skoro zomrel pri porode a preto ho cely zivot uprednostnujes a riesis jeho problemy za neho... Takato priamociarost nefunguje, matka sama musi spoznat, aku choru osobnost zo svojho dietata vychovala - a ver ze toto je fakt ktory aj ked vidis, odmietas uverit ze je to tak...... Preto tie roky, co su k tomu potrebne... Na to akceptovanie reality.

mircalla
31. máj 2016

@kaktusik007 Mozno.stale mi ale neni jasne,kam sa prepadli tolke peniaze

mircalla
31. máj 2016

@kaktusik007 ja som netvrdila,ze s niecim takym ma prist,ale podla mna ma nejaky problem

kaktusik007
31. máj 2016

@mircalla to ani mne, ale treba si uvedomit ze toto je info ktoru vlastne ani nepotrebujes vediet.... Myslim vzhladom k tomu, ze aj tak su tie peniaze uz mimo a minute... Je v podstate irelevantne, ci to dal na milenky, na drogy, na automaty -- dolezite je sa od toho cloveka odstrihnut a vediet sa poucit z tejto skusenosti... A neprist pritom este aj o svojich rodicov.... Toto je zapeklita situacia a fakt za 4 stovky to nestoji.

kaktusik007
31. máj 2016

@mircalla jeho rodicia maju problem - ze podporuju v nom absolutnu nezodpovednost. A on ma problem, pretoze bol vychovany tak ze mamicka s tatickom vsetko vyriesia.

On nemusi mat problem s drogami ze by bol zavisly, rovnako nemusi byt gambler -- urcite to este vie ako tak ovladat a skryvat, aj keby tomuto podiehal.... staci si trosku viac zit nad pomery, stravy v restikach, alkohol, zabava -- a minies tolke peniaze ze ani len netusis...

cize to nemusi hned byt problem pre psychologa a liecenie..... aj ked jeho rodicov by som psychologovi urcite poslala.

mircalla
31. máj 2016

@kaktusik007 ja nepisem,ze ma,ale ze je to moznost

mircalla
31. máj 2016

@kaktusik007 absolutne nesuhlasim. vobec ale vobec to neni irelevatne.je to uplne podstatne.ak nahodou ma nejaku zavislost,mal by sa liecit.

kaktusik007
31. máj 2016

@mircalla zijes asi v idealnom svete.... nikoho, naozaj nikoho, neprinutis sa ist liecit kym to nechce on sam alebo kym neohrozuje seba ci inych na zivote - vtedy vies tuto liecbu nariadit sudom.

proste on ked NECHCE - nepohnes s nim. A ano, je pekne mat moznost dat vlastneho brata na sud - a ano, je v prave..... ale ma to vsetko aj dosledky, s ktorymi treba ratat a to ze mam na nieco pravo neznamena, ze si to pravo prave na okolnosti okolo budem uplatnovat, ved som v prave...

a potom taky detail --- bozie mlyny melu pomaly, ale isto...

cize odstrihnut brata, hlboky nadych a vydych, vykaslat sa na 400 eur a ja si zijem dalej... Jeho to dostihne.

natalym
31. máj 2016

@engbeng Brata by malo srať, že sestre dlží peniaze, ktorá sama nemá nazvyš. Blbá situácia.
Pozri sa ja som tiež ,, požičala ,, peniaze sestre a nemám ich. Aj tak je to moja sestra.

emilia25
31. máj 2016

Toto dobre poznam muz pozical bratovi 300eur mi mame 4 deti hypo v auguste to bude rok a tiez nezajem vratit ked sa pyta kedy vrati povie ze nema.a to sa stara len o jedno dieta.dalsi svagor tomu sme pozicali 400eur ale tu je ten rozdiel ze on nam to vracia po 30eur a to ma tiez 4 deti.takze tak.a to nam este ten prvy svagor vracal 300000sk 7 rokov ked mu muz ich pozical dohoda bola do roka.najlepsie nikomu nepoziciavat hlavne ked vracat nevedia.

engbeng
autor
31. máj 2016

@natalym Ibaze jeho to urcite nesere

natalym
31. máj 2016

@engbeng Nuž čo už? U nás tiež v rodine je kadečo čo by malo dotyčných srať a nesere. To je asi všade.

engbeng
autor
31. máj 2016

@emilia25 Najlepsie naozaj nikomu nepoziciavat. Ale dobre hovori @katusik007 ze sme aspon zistili bez nejakej extremnej straty, kto sa ako zachova...Mozno nam tieto vedomosti este v buducnosti v nejakych situaciach pomozu

engbeng
autor
31. máj 2016

Baby, ale v podstate sa zhodnete na jednej dolezitej veci - obe hovorite, ze nedavat na sud @katusik007 @mircalla

jema_suri
31. máj 2016

@engbeng .. prinajmenšom aspoň vieš, že nemôžeš svojmu bratovi dôverovať ani v budúcnosti...ja som požičala nemalú čiastku rodičom a to bolo už pred rokmi, dodnes sa tvária, že sa vlastne nič nestalo, a ani nejde o to, veď sú to moji rodičia..ale skôr ma veľmi hnevalo, že dali veľké peniaze na úplne nepotrebnú zbytočnú vec, o ktorej sami zistili, že to bol podvod..a ja tie peniaze už aj tak neuvidím, hodila som to za hlavu..žiaľ život je taký

emilia25
31. máj 2016

@engbeng presne tak.raz stacilo este by clovek bol ochotny pozicat ked to vrati ale do vtedy isto nie.moj svagrik si mysli ze babka nam dava cely dochodok ale nie da nam 125eur na cely mesiac zbytok si nechava.a mi hradime vsetko.

engbeng
autor
31. máj 2016

@jema_suri Ano, chapem, ze to mrzi, najma ked peniaze odisli na nejaku blbost. Len rodicov beriem trochu inak, lebo ti sa na mne narobili 20+ rokov...

mircalla
31. máj 2016

@kaktusik007 isteze misi chciet.opat len pisem,ze nie je nepodstatne ako ich minul

jema_suri
31. máj 2016

@engbeng ..no veď práve preto som písala, že predsa rodičom som dala, nie dajakému pochábeľovi..moja sesternica sa zaviazala svojej sestre ako ručiteľ pri pôžičke..jej sestra tiež prestala platiť a padlo to na moju sesternicu..ktorá má tiež na hlave vlastnú hypotéku na dom a robí od vidím do nevidím..dnes už máš x takých prípadov..a ty si sama s bábom..verím ti že to nemáš ľahké...držím ti palce aby sa ti podarilo vybojovať čo ti patrí 🙂

mircalla
31. máj 2016

@kaktusik007 vobec nezijem v idealnom svetr mam so zavislostou skusenost v rodine a uplne presne viem ako to funguje,pokial to je nahodou tento pripad.takze brzdi

mircalla
31. máj 2016

@kaktusik007 dalsia vec,sama som napisala,ze sudne by som to neriesila.citas vobec?

engbeng
autor
31. máj 2016

@mircalla Ja si neviem predstavit, ze ak ma nejaku zavislost, tak by si to priznal. On robi vsetko preto, aby on bol ten najlepsi, ja ho zdieram, a to prave je ten protiklad toho, ked uznas, ze mas problem. Co je ako vsetci vieme nevyhnutne pre liecbu. Inak problem ma aj ked nie je zavisly, lebo len tak rozflakat take mnozstvo penazi. 400 bude vrch ladovca, ked ma precerpany ucet a pozicky z nebankoviek a ktovie ci este nieco

mircalla
31. máj 2016

@engbeng presne tak

engbeng
autor
31. máj 2016

@katusik007 Ten rozdiel vo vychove by sa dal vysvetlit aj tym, ze ja som mala s uz zosnulym dedkom blizky vztah (dedko byval nedaleko, takze bol dost pritomny v nasom zivote, pomahal rodine), zrejme ma preferoval voci bratovi. Moja mama mozno kvoli tomu sa snazila to kompenzovat.
Cele zle toto preferovanie, ked sa clovek nad tym zamysli, treba davat na to pozor, aby sme to samy nerobili s detmi.