Auto na firmu/účtovníctvo

sandra49
20. dec 2023

Ahojte žienky. Prosím vás, ak je auto kúpené na firmu tak každý mesiac splátka leasingu ide do mesačný nákladov teda blockov pre uctovnicku? Napríklad ako faktúry paušalov, nafta atd. Dakujem

michaela412
20. dec 2023

jasné všetko účtovníčke

sandra49
autor
20. dec 2023

@michaela412 dobre ďakujem. My mame takú uctovnicku ze vôbec neviem co jej davat a co nie. Nekomunikuje. Len kazdy mesiac pošle koľko mame zaplatiť DPH 🙈 a tie sumy sú niekedy šialené..

katarinaba
20. dec 2023

Uctovnicka potrebuje splatkovy kalendar. Do nakladov ide len poistenie, ostatne sa uctuje oproti zavazkovemu uctu, pripadne DPH uctu ak ide o platitela DPH. Naklady su tvorene odpismi. Splatku ma v bankovom ucte.

katarinaba
20. dec 2023

@sandra49 je nacase zmenit uctovnicku

michaela412
20. dec 2023

@sandra49 tak nech ti účtovníčka pošle každý mesiac zoznam DPH dokladov a tam budeš vidieť čo je v nákladoch a čo nie

sandra49
autor
20. dec 2023

@katarinaba prepáč ale nerozumiem 😅🙈 my to máme tak ze každý mesiac jej posielam tabuľku kde som spísala všetky bločky, potom scanujem tie bločky ale do tých scanov davam aj také, ktoré možno budú dobré pri ročnom zúčtovaní. Plus jej dávam zvlášť faktúry ktoré sme platili, preto som si myslela ze do tých ide aj faktúra leasingu keďže auto je na firmu. A áno potom výpis z banky a odoslané faktúry.

sandra49
autor
20. dec 2023

@katarinaba radi by sme, bohužiaľ nevieme zohnať. Však ešte stále nám nepodala DP za rok 2022 😏 už sme jej x krát volali, písali a stále nič..

katarinaba
20. dec 2023

@sandra49 v Bratislave nevies zohnat uctovnicku? Vazne? Asi nechces platit uctovnicku. Tam bude problem.
A nepodala DP? To ako? odklad bol mozny do 30.6.2023? A vy jej stale posielate doklady? Pockajte na pokuty a penale. A bohvie co este nerobi a mala by.
V podstate si mozete za tuto situaciu sami.
Proste jej dalsi mesiac neposles doklady a posles ich inej uctovnicke. Neplni si povinnosti, okamzita vypoved sluzieb. Ani by som jej cent neposlala.
Z LZ ti faktury nechodia. Dokonca nedostanes ani fakturu za auto, lebo to auto patri leasingovej spolocnosti. LZ spolocnost ti predsa dala zmluvu - kde su udaje o predmete leasingu (aute) a k tomu splatkovy kalendar, ktory nahradza fakturu. Splatka je v banke, ak ma ona splatkovy kalendar, viac k uctovaniu nepotrebuje.

sandra49
autor
20. dec 2023

@katarinaba nieje problém s platením, ale už sme niekoľkým volali a každá nás odmietla lebo ze uz neberie nových klientov. Ešte máme jednu v zálohe tak dúfam ze do konca týždňa sa s ňou stretneme.
Ano viem ze bude pokuta, sama nám to povedala. Mala by si ju zaplatiť sama lebo kvôli nej to je. Ona ma strašne veľa klientov aj veľké firmy a proste nestíha a na nás kašle lebo sme mala firmicka. Alebo ja neviem ah..nestastna som z toho už.. ďakujem za vysvetlenie s autom, tak jej pošlem splátkový kalendár. A faktúra ktorú sme platili akontáciu? To môžem dat do faktur/nákladov však?

katarinaba
20. dec 2023

@sandra49 Uctovnicke treba dat vsetky doklady, radsej nieco navyse, ako by malo chybat. V podstate ak nieco chyba, ona na to pride a doziada. Co netreba, vrati. Teda aspon u mna to tak je.
Ak ste sro a nezozeniete, ozvi sa mi, ucto od januara by som mohla zacat spracovavat.

sandra49
autor
20. dec 2023

@katarinaba oki tak jej radšej všetko čo sa auta týka pošlem a nech si vyberie. Velmi pekne ďakujem ze si mi poradila. Vďaka, uložím si ta🩷

katarinaba
20. dec 2023

@sandra49 nemas za co. Pekne sviatky 🙂

sandra49
autor
20. dec 2023

@katarinaba dakujem krasne aj tebe🙂