Banka mi nechce dať peniaze z vkladnej knižky
Prosím vás,je tu niekto so Slovenskej sporiteľne? To čo sú za nové maniere? Knižka je písaná na dcérku, má 4 roky. S mužom chceme vybrať peniaze a že nám ich nedajú. Že musím dať doklad, že peniaze použijem napr. dcérke na výlet,či tábor. Musia byť vyslovene len pre ňu použité. Keď sme povedali, že ju zrušíme,tak že to nám nepomôže, že oni nám tie peniaze proste nedajú. Muž nasratý jak hovado. Čo máme robiť? Ďakujem za každú radu.
@123369 a citali ste co ste podpisovali???
@123369 ahoj moje 2 dcéry majú vkladnú knižku zo slsp už skoro 8 rokov tiež im tam šetríme ale nemáme problém ak chceme vybrať peniažky prídeme s rodným listom deti a peniaze nám dajú koľko chceme ..myslím si že pokiaľ ste vytvárali VK vy ako rodičia keďže su detičky veľmi malé nemôžu vám brániť pri výbere …skúste ísť na inú pobočku
Mne povedali že stačí rodný list dieťaťa a OP ale nemôžu vám v tom brániť
@123369 si nepamätám a to som robila na poste ak chce klient zrusit tak v pohode len sa mi mari ze rodny list treba ....ale nie som si ista.....blbost podla mna ved ked chcete presunut niekde penaze kde viac zarobia ako fondy napr.?
Asi by som to riesila s riaditelkou alebo ist skusit inu pobočku poprípade zavolať a popytat sa na podmienky keby ste chceli zrusi VK
Zavisi, aky typ zmluvy ste podpisovali. Peniaze patria dietatu, nie vam.
@andrea_prestastna doteraz sme s tým nemali žiadny problém,toto musí byť nejaká nová novinka zas v slsp.
@anjelicek26 ale nemáme ju chvíľku, peniaze sme už pár krát vyberali,a opäť vkladali.
@123369 treba ist za riaditelim a povedat mu ze za pol hodinu tam ma televiziu a hned bude vsetko lahsie😄
@anjelicek26 ako zákonní zástupcovia s tými peniazmi môžu do 18 rokov veku dieťaťa nakladať oni
Toto je vychcanost z ich strany aby vas tam drzali ako klientov 🤦...a inak je to v rozpore zo zakonom nakolko je dieta malolete a zastupcovia ste vy dvaja za dceru a ziadat doklad vopred o ucele pouzitia za 4 rocne dieta za ktore ste vy dva zakladali vkladnu knizku tak to je akurat tak na poriadnu staznost
Ak chcete vybrať vyššiu sumu, musíte do proste prekusnúť a doniesť súdne rozhodnutie. Je množstvo rodičov, ktorí to tak riešia. Ak je majiteľom vkladnej knižky maloleté dieťa, banka chráni vklad v záujme maloletého dieťaťa tak ako to ukladá zákon. A zákon jasne hovorí, že rodič alebo zákonný zástupca môže nakladať s majetkom v rámci bežnej veci. Bežná vec nie je presne definovaná, ale každý vidí rozdiel medzi 200eur a napríklad 8 000 eur. To znamená, ak chcete nakladať s majetkom nad rámec bežnej veci, musíte mať súhlas súdu. Takto to proste funguje. Toto je reálne stanovisko banky, ktoré dostalo mnoho rodičov, ktorí sa takto sťažovali.
@elalala súhlas, iné je vybrať 100 eur na lyžiarsky pre dieťa, iné napríklad 5000 a ostane tam 10 eur. Každopádne je to vkladná knižka dieťaťa, nie rezerva pre rodinu. Je chyba, že mnoho rodičov tam dáva všetky peniaze svoje a berú to ako svoju rezervu (asi hlavne kvôli výhodnejším úrokom a poplatkom a pocitu, že dieťaťu niečo dávam) Ideálne je sporiť na svojom účte a ak ostanú peniaze dám raz deťom alebo dávať na vkladné knižky na dieťa len peniaze, o ktorých viem, že ich potrebovať nikdy nebudem.
Pre predstavu...zamestnanec banky nemá ako vedieť, na čo sa tie peniaze použijú. Nemôže vedieť, či nie ste napríklad v rozvodovom konaní, či ich nehodláte použiť na podnikanie, gambling, čokoľvek iné. Tie peniaze sú majetkom dieťaťa, lebo sú uložené pod jeho rodným číslom. Ak jeden z rodičov napochoduje do banky, vyberie všetku hotovosť a dieťa neuvidí nič...to dieťa má potom 18 rokov, dozvie sa, že také peniaze niekedy mal, príde do banky a opýta sa, že kde sú...čo potom? Súdi banku, na základe čoho vyplatila takú hotovosť v rozpore so zákonom. A to je vopred vyhratý spor. A to vám tu nerozprávam hypotézu, ale reálny prípad. Ten zamestnanec, ktorý tie peniaze vydal, dostal výpoveď, takisto aj manažér pobočky. Takže kľudne choďte na pobočku, kričte, vyhrážajte sa, ale človek, ktorý si váži svoje miesto a je aspoň trochu zodpovedný, vám tie peniaze proste nedá, akokoľvek nahlas budete kričať.
Peniaze nech sa páči uložiť pod svoje rodné číslo. Nie manipulovať s účtami dieťaťa, lebo tie sú bez poplatku. A potom vraj v bankách je bordel.
Vyjadrenie právnika - platí, že rodičovské práva a povinnosti vykonáva jeden z rodičov vtedy, ak druhý z rodičov nežije, je neznámy alebo ak nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu. Platí to aj v prípade, ak jeden z rodičov bol pozbavený rodičovských práv a povinností, ak mu bol výkon jeho rodičovských práv a povinností obmedzený alebo pozastavený. Ak teda nie je splnená niektorá z uvedených podmienok vo vzťahu k otcovi dieťaťa, má potom zachované právo spravovať jeho majetok. V bežných veciach každý z rodičov realizuje toto právo samostatne na základe svojho rozhodnutia, v podstatných veciach môže dieťa zastúpiť a rozhodnúť aj jeden z rodičov, avšak len po dohode s druhým rodičom, inak rozhodne súd.
@123369 ja neviem, kto aké informácie podal, ale takto to je, to hovorím s mnohoročnou bankovou praxou. Vám nikto nechce zabrániť dostať sa k vlastným peniazom, lebo každému zamestnancovi je jasné, že 4-ročné dieťa asi nepracuje a tie peniaze si nezarobilo. Ale naozaj má v tomto banka zviazané ruky. Jakmile sa nájde takýto obrat na detskom produkte a nie je k tomu doklad, sú tam sankcie. Ak vám môžem odporučiť, ten súhlas súdu trvá vybaviť asi 2 dni. Ak aj nájdete zamestnanca, ktorý vám tie peniaze dá, čo by som bola prekvapená, do mesiaca máte telefonát od toho zamestnanca, či nemáte nejaký doklad, lebo od neho to teraz pýtajú. A sú to len starosti aj pre vás. Jednoduchšie je doniesť ten papier, rovno tam napísať plnú sumu, celý zostatok na tom účte, ktorý plánujete použiť a ušetríte si nervy do budúcna.

Pretože majiteľom tých peňazí je oficiálne vaša dcera