Banka mi zmenila úrokovú sadzbu

katka708
19. júl 2017

Ahojte, viete mi prosím poradiť čo môžem spraviť?
Dnes mi prišlo oznámenie z banky že mi skončil štátny príspevok pre mladých a od 15.8 budem mať úrokovú sadzbu vyššiu o 3%.
Pritom vlani mi končila fixácia a vybrala som si novú na 5 rokov s úrokm 0,05ˇ% pri zohľadeníl ŠPM a 1,25% bez ŠPM. Pani v banke mi tvrdila že keď mi o rok skončí ŠPM tak sa mi bude hypo automaticky úročiť tým 1,25%
Zdá sa mi to pritiahnuté za vlasy aby som mala úrok 3,05% keď každá iná banka ponúka úroky pod 2%
To už sa mi asi oplatí refinancovať v inej banke, či?
Som z toho na prášky lebo nám to urobí 50€ mesačne na splátke a v rozpočte to určite pocítime :(

kapurka270
20. júl 2017

Chod do banky a nech to prepocitaju,ak ti nedaju nizsi urok resp.urok ktory slubili,tak normalne refinancuj.

eeffka
20. júl 2017

@katka708 ak mas od minuleho roka 5r fixaciu na 1.25 po skonceni prispevku pre mladych na zaklade coho ti zmenili na 3?

sintra
20. júl 2017

Toto su take ich pokusy, kam mozu zajst pri stalych klientoch (pocitaju s tym ze cloveka odradi to mnozstvo vybavovaciek pri refinancovani a ako somarik im z pohodlnosti kyvne na vsetko). Urcite chod do banky a vyjednavaj, medzitym si daj spravit ponuku aj z inych bank a argumentuj.
Moja skusenost - pred dvomi rokmi som odchadzala z VUB, skoncil mi fix aj SPM a nove podmienky s ktorymi prisli katastrofa. Asi mesiac sme vyjednavali (kazdy tyzden menili svoju ponuku, co sa nedalo prveho sa uz zrazu dalo siedmeho ale aj tak neboli ochotni ist s vyskou uroku na normalnu uroven), tiez sa mi nechcelo odchadzat ale nakoniec som si proste povedala, ze tym prejdem a oplatilo sa. V novej banke mam ovela lepsie podmienky.

katka708
autor
20. júl 2017

Určite tam dnes idem ale nedávam tomu moc veľký šancu. Lebo ja som podpísala vlani úrok na 0,05% a teraz mi len k ene mu pripocitali 3% od ktorých som bola oslobodená počas Špm. Určite budú argumentovať ze počas fixácie sa úrok nedá meniť. A problém s refinancovanim bude tiež veľký lebo muž síce dobre zarobí ale na faktúre ma 200€ 😓

glavolam
20. júl 2017

@katka708
Neviem, ako Ti to v banke vysvetlili, ale kedysi vol príspevok štátu pri HÚM pre mladých 2 % a príspevok banky 1 %.
To by mohlo robiť rozdiel. Napr. v Sporke si musela vykryť celú splátku, bez úrokových zliav, až kolo 20-ho sa vracali oba prispevky. Ty si minule podpisovala nejaký dodatok, tam by mala byť uvedená úroková sadzba, ktorá platí do najbližšej fixácie.
Jednoducho povedané už Ti banka, ani štát nedajú príspevok, spočítaj si tieto sumy, o tieto si prišla.
Choď do banky a opytaj sa, ako to máš chápať.
TIP: Kedysi bol produkt HÚM pre mladých, tzv. refinancovanie z inej banky, ak ešte nemáš 35 rokov, zájdi ku konkurencii a opýtaj sa, či by si to ešte vedela využiť ;)

katka708
autor
20. júl 2017
glavolam
20. júl 2017

@katka708
Ale isto zájdi do svojej banky a žiadaj prípadne o prehodnotenie úrokovej sadzby, to je, tuším, bez poplatku, ale reálne zmena ÚS mimo refix bola spoplatňovaná dosť mastnou čiastkou podľa zostatku na úvere

emilia25
20. júl 2017

Ja by tebou tak hned refinancujem naozaj banky maju uroky kolo 1.4 a pod.my mame 1.6 ale uz nejdeme refinancovat.

nicol_ka55
20. júl 2017

Urcite minimalne skus zavolat do banky alebo este lepsie je ist osobne a popytat sa nato. Ale obavam sa ze ti banka povie ze "informovala klienta o zmene urokovej sadzby listom" alebo nieco podobne. Ale kazdopadne urcite skus to vyzistit to nie je normalne.
@emilia25 Preco nejdes refinancovat? Ak by to bolo na dlhsiu dobu tak by s ato mozno aj oplatilo ak by tam neboli velke poplatky za refinanc...

emilia25
20. júl 2017

@nicol_ka55 sme refinancovali minuly rok v oktobri z otp banky kde bol urok 1.99 a tam sme mali rok.teraz mame v csob 1.6 a chceme pockat nafixaciu.

emilia25
20. júl 2017

A teraz su banky take ze normalne si pozru ludi z inych bank a poslu na adresu.my sme tak z prima banky dostali domov ponuku na 1.2 a nikdy sme tam nemali ucet boh vie odkial zobrali adresu.

eeffka
20. júl 2017

@emilia25 pracovnikov kamos robi financneho sprostredkovatela a ked sa prides pytat na zmenu dostane tvoje udaje spolu s adresou aj informaciou aku mas teraz urok.sadzbu. Ak zmenis banku proviziu si pomerne rozdelia. Tzv tiper

no nech sa paci 🙂
http://www.vasakariera.sk/kariera_tipera

ema234
20. júl 2017

@katka708 to sa dalo cakat....

emilia25
20. júl 2017

@eeffka no ako tiper som si refinancovala z tatra banky do otp banky dostala som 150eur proviziu plus som si ja a deti dala poistky.

glavolam
20. júl 2017

@emilia25
Ak máš úver zabezpečený nehnuteľnosťou, tak to máš ťarchu na nehnuteľnosti a to je zaznačené na katastri, ten je verejne prístupný. Vidno tam, pre ktorú banku je ťarcha.
A potom, adresa je tam tiež, mobil sa tiež dá ľahko zistiť a skúšajú ;)

sasa1310
20. júl 2017

@katka708 refinancovať či sa oplatí, to ťažko tu budeme vedieť. Nevieme akú výšku máš hypotéky. Máš zafixovanú, to znamená, že budeš platiť pokutu určité % z výšky úveru.
A to, že tvoj manžel má 200 eur na výplatu, hm..to je už jeho problém. Potom, že štát nemá prachy, keď takýchto "zamestnancov" máme asi veľa. Odvody minimálne

rybka16
20. júl 2017

Dobre si prečítaj zmluvu, lebo tam budeš mať asi uvedených fakt tých 3,05%. My to tak máme s mužom. Príspevok pre mladých je tri percentá - dve od štátu, jedno od banky. Keď ubehne päť rokov, tie tri percentá ti skrátka pripočítajú a dovi. Oni takto v zmluvách proste napíšu tú reálnu úrokovú sadzbu a potom ti v niektorom odseku odpočítajú "zľavu", ale fixovanú máš tú reálnu sadzbu. A tak ti poviem, panie v banke rady rozprávajú, aké to všetko bude super, ale potom, keď príde na lámanie chleba, to také super nie je a ony nič, ony muzikantky. Vytiahni zmluvu, príp. dodatok, poriadne si to prečítaj, a zájdi do banky. Normálne im povedz, aké informácie si od pracovníčky dostala a že čo teraz s tým. Ale nejakú veľkú nádej by som tomu zníženiu nedávala.

glavolam
20. júl 2017

@rybka16
@katka708
Aj ja patrím medzi tie "panie", teda patrila...
Ale vždy som hovorila o reálnych sadzbách, ako to je so splátkou, ako a kedy sa vracajú príspevky.
Pravda je aj taká, že keď sa kupuje nové bývanie, človek sa v ošiali upíše aj diablovi, nech tie prachy a domov dostane. A vtedy príspevok znie veľmi lákavo. Ja som vždy odporúčala ho dávať bokom, tvoriť rezervu.
Ale chápem, že príchodom dieťaťa sú prachy fuč a každý peniaz je dobrý...
Ale treba počúvať, pretože klient musí mať na celú splátku, na tú sa posudzuje príjem.
Tá je aj v zmluve, alebo v dodatku, na to pozor.
Ale ľudia sme rôzni, aj bankoví pracovníci ;)

loginexistuje
20. júl 2017

@katka708 tak muz okrada stat banka zasa jeho a drzi ho v hsti

katka708
autor
20. júl 2017

No nakoniec to nebude také zlé. V mojej banke mi asi dajú 1,55 a v konkurenčnej som dostala 1,49 ale tam treba znalecký posudok nový. Inak nič iné ani príjem nebudú posudzovať keďže je to refinanc. Ale viac sa mi oplatí zostať v starej ak mi dajú ten nižší úrok lebo keby zaplatím poplatok za ukončenie hypo + znalecký tak by sa to už moc neoplatilo.

glavolam
20. júl 2017

@katka708
Tak vidíš, že to tak nie je. Vždy je dobré tam zájsť a opýtať sa priamo ;)