icon

Bankový účet pre dôchodcov. Ktorá banka je najlepšia?

vodnakovakorenovap
24. sep 2026

Dobrý deň. Prosím vás je tu niekto kto pomáhal rodičom z výberom účtu? Maminka má účet v poštovej. Ale nie je spokojná. Nemá platiť za účet a platí . A ďalších x vecí. Chce ísť do inej banky. No bojíme sa že bude to ešte horšie. Vedeli by ste mi povedať ako to majú vaši rodičia čiže dochodci v inej banke? Išla by som na pobočku s ňou ale je mi jasné že budú sľubovať a nakoniec to pravda nebude. Preto chcela by som info od osôb ktoré majú s tým naozaj skúsenosť. Ďakujem

anonym_b0393f
•
24. sep 2026

FIO banka má účet zadarmo pre každého bez podmienok
Horšia ako Poštová banka asi na Slovensku nie je

sissy27
•
24. sep 2026

@vodnakovakorenovap nepotrebuješ ísť ani na pobočku. V kľude si doma popozeraj stránky jednotlivých bánk, rozmyslite si, čo mamina od banky očakáva a podľa toho vyberte.
Mne sa niečo marí, že ak je človek poberateľom len starobného dôchodku, tak má nárok na účet zdarma v ktorejkoľvek banke, ale nie som si istá.
A k tomu, že v poštovej "nemá platiť a platí" - nuž treba pozrieť do zmluvy, čo ste podpísali. Lebo niektoré banky majú podmienky, že musí byť nejaký mesačný obrat, alebo sú spoplatnené výbery atď. Tak je otázne, či mamina dodržala všetky podmienky, ku ktorým sa zaviazala.

patrike
•
24. sep 2026

Zdarma : Fio, CSOB smart ... otvorit ucet vo Fio vies aj z domu.

anonym_8df6be
•
24. sep 2026

@vodnakovakorenovap ja mam mbank a za ucet neplatim nic, ale vyber z bank z hocikakych je nad 70€ inak platis

anonym_afced2
•
24. sep 2026
@sissy27

@vodnakovakorenovap nepotrebuješ ísť ani na pobočku. V kľude si doma popozeraj stránky jednotlivých bánk, rozmyslite si, čo mamina od banky očakáva a podľa toho vyberte.
Mne sa niečo marí, že ak je človek poberateľom len starobného dôchodku, tak má nárok na účet zdarma v ktorejkoľvek banke, ale nie som si istá.
A k tomu, že v poštovej "nemá platiť a platí" - nuž treba pozrieť do zmluvy, čo ste podpísali. Lebo niektoré banky majú podmienky, že musí byť nejaký mesačný obrat, alebo sú spoplatnené výbery atď. Tak je otázne, či mamina dodržala všetky podmienky, ku ktorým sa zaviazala.

moji rodičia (73 a 75 roční) majú účet v čsob a v slov. sporiteľni. Ale oni si tieto veci riešia sami, netuším aké podmienky sú v týchto bankách, ja mám vúb a neplatím za vedenie účtu vôbec, ani za výber z bankomatu, vlastne za nič neplatím, lebo spĺňam tie ich podmienky ako píše @sissy27

madeincssr
•
24. sep 2026

@vodnakovakorenovap UniCredit by mala mat vedenie uctu zdarma, ak si tam clovek necha posielat mzdu/dochodok. Vyhodou je to, ze sa da zajst aj na fyzicke pobocky v pripade potreby. Pytaj sa (dobre pregoogli) aj na spoplatnovanie vyberov z bankomatov (aj inych bank a aj v zahranici - najma starsi ludia to niekedy vyuzivaju).

lusa18
•
24. sep 2026

Máme som prehodila účet do 365 presne z toho istého dôvodu..... všetko spravili oni, len v poštovej som bola dať papier,že účet sa ruši a prevádza na 365. Má ho úplne zadarmo bez nejakých podmienok. Inak tam mi povedali, že dôchodcovia majú mať zo zákona účet bez poplatkov. To bolo cca 5 rokov dozadu. Ja mám aplikáciu banky v mobile a mama má svoju kartu.

anonym_afced2
•
24. sep 2026

tu som našla produkt vo vúb, je tam podmienka sporenie napríklad, teraz je akcia, za prenos účtu sa dá získať 150 euro:
https://www.vub.sk/ludia/ucty/senior-konto.html

anonym_f19322
•
24. sep 2026

FIO banka, tam má istotu bez poplatkov a podmienok a ak chce môže chodiť aj na pobočku vybrať/vložiť bez poplatku

Každá banka zo zákona poskytuje bezplatný účet s názvom "Základný bankový produk" pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva ak má mesačný príjem do 1 006,50€ tak má zadarmo účet, IB, platobnú kartu, výbery z vlastných bankomatov a hotovostné vklady/výbery na pobočke
len o taký účet treba požiadať, banka ti ho sama od seba neponúkne
https://www.mfsr.sk/sk/financie/financny-trh/oc...

euka210
•
24. sep 2026

@vodnakovakorenovap fio ma zadarmo. Ale...moj manzel presne toto riesi pre svokru, ona ma SP a nechce. Manzel sa docital, ze dochodca, ktory ma len 1 ucet, tak ho ma mat vo vsetkych bankach zadarmo...ze je to tak nariadene statom. Este tam su nejake podmienky, ale take smiesne, ktore splna.

euka210
•
24. sep 2026
@anonym_f19322

FIO banka, tam má istotu bez poplatkov a podmienok a ak chce môže chodiť aj na pobočku vybrať/vložiť bez poplatku

Každá banka zo zákona poskytuje bezplatný účet s názvom "Základný bankový produk" pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva ak má mesačný príjem do 1 006,50€ tak má zadarmo účet, IB, platobnú kartu, výbery z vlastných bankomatov a hotovostné vklady/výbery na pobočke
len o taký účet treba požiadať, banka ti ho sama od seba neponúkne
https://www.mfsr.sk/sk/financie/financny-trh/oc...

@anonym_f19322 presne to, ze oni hajzli to nepovedia v banke, aby mali money

maranco
•
24. sep 2026
@euka210

@vodnakovakorenovap fio ma zadarmo. Ale...moj manzel presne toto riesi pre svokru, ona ma SP a nechce. Manzel sa docital, ze dochodca, ktory ma len 1 ucet, tak ho ma mat vo vsetkych bankach zadarmo...ze je to tak nariadene statom. Este tam su nejake podmienky, ale take smiesne, ktore splna.

@euka210 ak má dôchodok do 1 006,50€ tak si môže existujúci účet v SP zmeniť na ten základný bezplatný a ostane jej všetko rovnaké aj číslo účtu, len už nebude platiť poplatky a získa bezplatné vklady/výbery na pobočke

anonym_fb0430
•
24. sep 2026

Ja som tohto roku presla z TatraBanky do CSOB a som velmi spokojna vedenie uctu navzdy zadarmo (bez podmienok) ak tu akciu nezrusili + za prenos uctu z inej banky bola odmena 50€. Narozdiel od niektorych inych bank nemusi jej tam chodit ziadna mzda, ani mat ziaden trvaly prikaz, ani platot kartou ani sporenie jednoducho nic.

anastazia5
•
24. sep 2026

.